Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce RTX 5000 (Blackwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, karro napisał(a):

Z DLSS potrzebuje mniej vramu wiec kolejny mit

Z włączonym FG więcej. W 4k notorycznie wywalało mi komunikat o zbyt małej ilości pamięci vram w kilku grach (np FORZA) albo gra potrafiła się wywalić do pulpitu (np. Wiedźmin), . A bez FG nędzny FPS. 16GB to max do FHD na te czasy, chyba że nie zamierzamy grać na trochę wyższych ustawieniach albo fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te karty nie są do 4K

15 minut temu, bamboocha napisał(a):

. 16GB to max do FHD na te czasy

juz widze ze pitolisz 3 po 3 bo masz radeona

5070 jest ultra fajna w 1440P a obcenie tylko indiana pokazuje ze vramu nie starcza

I pokazuje tyle co nic bo jakość tekstur zmienia sie symbolicznie

15 minut temu, bamboocha napisał(a):

A bez FG nędzny FPS

za to fg u amd muli w szybkich grach np wukong gdzie iluzorycznie pograsz na maksie.

Postać chodzi jak na rozgrzanym asfalcie i byle jak wygląda a fps masz przez 3,czego u nvidii nie doświadczysz

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 4070 i gram w 4k... Piszę z własnego doświadczenia. Nie grałem w wukonga i na razie nie mam w planach.

12GB do 1440p robi się za mało i tyle, a co dopiero 4k. Ale widzę fanbojom nie przetłumaczysz.

Devsi mają w poważaniu optymalizację i gry robią się coraz bardziej rozlazłe.

16GB to max do FHD na te czasy - miało być 12GB - mój błąd

Edytowane przez bamboocha
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma stary dx11 do tematu?

Przykład u mnie FS25: grając na 4070 miałem problem przekroczyć 100fps bo cpu się dusił (gra ma spaprany silnik gdzie większość obliczeń siedzi na 1 wątku) a karta 85-90% obciążenia. O dziwo na radeonie 120-160 i karta idzie prawie cały czas na full. Te same ustawienia.

ngreedia dyma klientów sprzedając modele xx60 jako xx70 w cenie xx80, a ludzie z pocałowaniem ręki kupują i potem bronią ich jak zbawicieli. To chciwe korpo przez które rynek dGPU wygląda jak wygląda.

Dobra przestaje karmić trolla

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Micromachines napisał(a):

A co da 16 GB Vram z szyną 128 bit?

No właśnie nic, to był sarkazm 😄

@bamboocha Ehh...wszędzie ci radeoniarze zatruwają ludziom życie. Chłopie kupiłeś radeona to teraz cierp a nie wylewasz tu swoje smuty i robisz zamieszanie w temacie. 

Obecnie pykam w gierki na 4GB ramu na średnich w 1k więc przyznam szczerze że trochę mnie bawią uwagi że 12GB to już za mało na dzisiejsze gry. Zamierzam grać w natywnej rozdziałce mojego monitora czyli 1440p i myślę że 5070 w zupełności mi wystarczy.

Biorąc pod uwagę to że Zotac jest o wiele bardziej popularny i pojawia się w wielu testach i zestawieniach to jednak postawie na sprawdzonego Zotaca zamiast Gainwarda Python. Chyba że na dniach pojawi się lepsza opcja.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że pojawił się Gigabyte Windoforce na xkomie w dobrej cenie https://www.x-kom.pl/p/1318534-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5070-windforce-oc-12gb-gddr7-dlss4.html i zastanawiam się czy nie lepiej wybrać Windforca zamiast Zotaca. Okiem laika to Zotac wypada lepiej, jest większy i obsługuje więcej bibliotek. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.03.2025 o 09:53, Micromachines napisał(a):

A co da 16 GB Vram z szyną 128 bit? 

To nie ma znaczenia. I tak w pewnych sytuacjach (tam gdzie 8GB VRAM to za mało) RTX 4060Ti 128bit 16GB masakruje model RTX 3060Ti 256bit 8GB (w pozostałych przypadkach i tak RTX 4060Ti jest średnio minimalnie szybszy od 3060Ti 256bit). Natomiast RTX 5060Ti 16GB 128bit będzie po prostu w jeszcze większym stopniu szybszy od RTX 3060Ti 256bit.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Chciałem się dowiedzieć czy ta karta Gigabyte a asus.Jak różnica jest między nimi , w cenie to prawie 1000 zł.Dlaczego asusa droższa mocnirjsza czy jak ,przecież to dwie takie same karty tylko innej firmy 

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4-17374303405

A ta asus 

https://www.net-s.pl/produkt/karta-graficzna-asus-rog-astral-geforce-rtx-5080-oc-16gb-1769408;20-c-10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszanie w głowach klientów jest pospolite, tworzenie kart które ledwo dają radę ogarnąć swoim chłodzeniem daną kartę również. Kiedy wymyślą podaż i dodadzą kilka bajeró z plastiku ze światełkami i parę aluminiowych puszek po piwku ugniotą w żeberko radiatora łącząc to chińskimi rączkami otrzymujemy właśnie taki produkt. Do granic przepłacony i ceny które producent pokochał podczas pandemii. Wymusza w nas to chęć posiadania takiej karty bo fajnie wygląda i tu już zależy co kto lubi. Jest to najbardziej krzywdzące dla ludzi którzy na kartach pracują. Rynek jeszcze skacze ale ta 5080 która notabene powinna być 5070 ti w cenie nie przekraczającej 4k. Czy wersje super coś zmienią ? nie wypełnią tylko pięknie luki 

342323.png

w sumie nie odpowiedziałem na pytanie różnią się użytymi materiałami, do droższej dorzucono więcej aby było chłodniejsza i cicha. Bardziej podatna na OC, ozdobiona ładniejszym plastikiem może nawet i lepszym. Ostatnie lata dla Serii ROG czy TUF jest surowe i karty nie raz lądowały w serwisach na wymianę pasty i termopadów bo producent zaoszczędził. Po roku użytkowania karty robiła się na rdzeniu twarda skorupa. Trzeba jescze opłacić kampanie reklamową bo asus lubi no i to wszystko jest tworzone bo klienci oczekują

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musza miec duzych różnic (jakieś taktowania nic poza tym). To dwóch różnych dostawców. Asus może wybrac sobie model nazwać go Hiper Ultra 5080 i dać cene taka jak mu się żywnie podobna. 

Astral ma chyba lepsze chłodzenie 

Edytowane przez stempel91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje gdzieś jakiś ranking gpu serii  50xx jakich kart unikać a jakie są spoko?

Chciałbym kupić gpu ale TUF  który chciałem kupić to jeśli jest już dostępny to cena to jakiś niesmaczny żart 😕 Ostatnio pojawiał się windforce w dobrej cenie ...ale mam wątpliwości co do konstrukcji (np. cały ciężar chłodzenia opiera się na pcb ).

Dzisiaj wpadł mi w oko Zotac Solid OC - co sądzicie o tej konstrukcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi