Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce RTX 5000 (Blackwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minutes ago, Raptor said:

w podpisie mam 5 kompów - serwer i 4 inne 🙂 chyba że coś się niepoprawnie wyświetla 

aha ok widze, no do 8k rtx 5090 to akurat 🙂

btw. teraz wymusilem w halo w nvidia app override na fg on, ale nie da sie wybrac x2 wiec dalem 3x i jest 200+ fps w 4k balanced ROTFL ;d  od razu lepiej myszka chodzi niz przy 80-100 fps 🙂 tyle, ze wystarczyloby x2, ale niech bedzie i x3 ;d

trzeba bylo recznie halo dodac,bo nvidia app nie wykrywa, ale pozwala robic override jak sie doda recznie, pewnie w inspectorze moznaby wymusic tryb x2, ale nie chce mi sie bawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minutes ago, Raptor said:

tutaj nie ma 2x:
image.png.1d386322e5d949f2119216ea1af8d731.png

2x jest jak dasz smoothmotion/płynny ruch i wyłączysz override,
image.png.00d2385e6ba3020aa16bd113a5bc8ec2.png

tez wlasnie nie mam w halo opcji 2x z jakiegos powodu, w nvidia inspect moze bedzie? w innych grach mialem opcje 2x wiec moze jakis bug nvidia app obecnie? ;d teraz im te stery i apke vibe coduja agenci AI od jakiegos czasu ;d

7 minutes ago, Raptor said:

tutaj nie ma 2x:
image.png.1d386322e5d949f2119216ea1af8d731.png

2x jest jak dasz smoothmotion/płynny ruch i wyłączysz override,
image.png.00d2385e6ba3020aa16bd113a5bc8ec2.png

jednak dziala 2x, dalem dynamic do x3 i mi automatycznie przelacza na 2x jak jest wtedy ponad 165 fps z 2x, a jak nie ma to daje 3x wiec zawsze jest idealnie wymaksowane 4k165Hz, chwile tak pogralem, duzo lepiej niz te 80-100 co bylo wczesnnniej bez FG 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawilem sie troche wiecej, tu jest metoda na wylaczenie abberacji, blura, film grain i wygladzania myszki 

https://www.reddit.com/r/halo/comments/1v52wi6/how_to_remove_chromatic_aberration_on_halo/

dodatkowo jak sie da override modelu na model M to mam wrazenie, ze  dzieki temu oraz tym tweakom gra jest bardzo ostra i szczegolowa, implementacja dlss tez bardzo solidna, praktycznie gra nie traci detali tekstur przy nawet 4k dlss 4.5 perf.

Na wymuszonym modelu M zaczelo FG  x2 bezposrednio z menu gry dzialac, w grze sie sprawdza bardzo dobrze, na filmiki trzeba wylaczac, bo jakos dziwnie je rozmazuje. Juz skonczylem te bonusowe misje i zaczalem glowna kampanie, faktycznie jak sie wyladuje na tej ringu planetarnym to gra jest bardziej wymagajaca, ale nic strasznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik Doom Dark Ages + Revelations: Ustawienia Ultrakoszmar, RT/PT, FGx3, OC: Memory: 2850MHz, Core 400MHz

2026081.thumb.JPG.8e62dccb43f6e93d995ce376bb05c2c1.JPG

EDIT. Wersja 610.88 daje mniej więcej te same rezultaty. 1-2% lepiej

Edytowane przez Szybki_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam MelonVolt dla 5080/5070TI. Pozwala na wiekszą regulacje napięc na GPU, core (do 1.15V, oraz tak samo pamięc). Należy uzywać ostrożnie. Mi generalnie nie dało żadnych wzrostów, poza lekkimi grami. Przy cieżkich gierkach wzrost poboru energii całkowicie hamuje temperaturą wzorst FPS. Raczej do uzywania na mocnych i chłodnych konstrukcjach. 

https://drive.google.com/drive/folders/1m_1P3xYaaZp8WxpHV_g989MLC64g24Nu?usp=sharing

Edytowane przez maxmaster027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo 
Sterowniki 620.12. Całkiem niezłe, zdecydowanie lepsze od 610.88, czy 620.02. Praktycznie kazda gra działa bezproblemowo i FPS jest wysoki. 
https://drive.google.com/file/d/119c1yL6ywR9MoZ1PLyNPlWkDvbYJEkEt/view?usp=sharing 

Instalujemy bez nv app. 

sciagamy ten plik 
https://drive.google.com/file/d/119c1yL6ywR9MoZ1PLyNPlWkDvbYJEkEt/view?usp=sharing 
W srodku jest panel sterowania oraz jak zainstalowac, jezeli ktos np. nie moze sciagnac go z MS store.

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie napiszę tak: Doom Dark Ages ma coś skopane z FG powyżej x2. Puszczając benchmark Oblężenie (The Siege), mam dropy MIN FPS i odchylenia są dość duże (jak wynik w wcześniejszym poście). Zainstalowałem Sterowniki 620.12 i puściłem testy na OC Memory 3000MHz, Core: 450MHz. Przy FG x3 znowu dropy jak wcześniej. Po zmianie na FG x2 wyniki są następujące:

image.thumb.png.a88937b8bd332d666658f4a1e74b1406.png

Przy niższym OC: 2850MHz na memory i 380MHz Core lepszy jest min FPS:

image.thumb.png.39f653945a7f14b3de9a4996fad3ae57.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Szybki_27 napisał(a):

Ogólnie napiszę tak: Doom Dark Ages ma coś skopane z FG powyżej x2. Puszczając benchmark Oblężenie (The Siege), mam dropy MIN FPS i odchylenia są dość duże (jak wynik w wcześniejszym poście). Zainstalowałem Sterowniki 620.12 i puściłem testy na OC Memory 3000MHz, Core: 450MHz. Przy FG x3 znowu dropy jak wcześniej. Po zmianie na FG x2 wyniki są następujące:

image.thumb.png.a88937b8bd332d666658f4a1e74b1406.png

Przy niższym OC: 2850MHz na memory i 380MHz Core lepszy jest min FPS:

image.thumb.png.39f653945a7f14b3de9a4996fad3ae57.png

Nadal są to spore spadki. Jak na 9800X3D i 5070Ti z 32gb VRAM coś jest nieteges. Albo sterowniki, albo samo FG, albo jakieś ustawienie w grze.

W grę nie grałem, raczej nie zagram, bo nie moje klimaty (kiedyś gdzieś tam Quake, serious Sam), ale z tego co kojarzę doomy miały raczej FPS dość wysoki z małymi spadkami.

W dniu 13.08.2026 o 23:50, Szybki_27 napisał(a):

Wynik Doom Dark Ages + Revelations: Ustawienia Ultrakoszmar, RT/PT, FGx3, OC: Memory: 2850MHz, Core 400MHz

2026081.thumb.JPG.8e62dccb43f6e93d995ce376bb05c2c1.JPG

EDIT. Wersja 610.88 daje mniej więcej te same rezultaty. 1-2% lepiej

Tutaj już wypadało prawidłowo, a na pewno bliżej prawidłowości 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz niedawno z tego co czytalem cos popsuli z okazji dodatku i patcha, a dodatkowo wiekszosc zalogi ID software dzien przed premiera dodatku zostala zwolniona przez ta nowa CEO Xboxa, pania Asha Sharma wiec pewnie teraz nie ma kto naprawic ;d

Edytowane przez Tyrion83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szybki_27 U mnie jest 75FPS bez FG i 124.5FPS z FGx2

Jezeli chodzi o taktowanie to jest 3210-3180(. Jak sie zaczyna i konczy benchmark), pamiec +3000Mhz. +0.05V w melonV, XBAR +400mHz, MSVDD +25mV.  Obecnie wynik np. Timespy okolo 38000pkt. Timespy extreme ponad 19k. Całkiem spoko te programiki. Jak nie macie Xbar to napiszcie wam wrzuce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

@Szybki_27 U mnie jest 75FPS bez FG i 124.5FPS z FGx2

Jezeli chodzi o taktowanie to jest 3210-3180(. Jak sie zaczyna i konczy benchmark), pamiec +3000Mhz. +0.05V w melonV, XBAR +400mHz, MSVDD +25mV.  Obecnie wynik np. Timespy okolo 38000pkt. Timespy extreme ponad 19k. Całkiem spoko te programiki. Jak nie macie Xbar to napiszcie wam wrzuce.

No to czaj teraz: Memory 2850+, Core 450+ i tutaj DLSS Wydajność (Performance) i tu uwaga: BEZ FG x2 czy tam x3

Na bank problemem jest tutaj dodatek do Dooma Dark Ages.

206E4A1.thumb.JPG.2a99c37461b3453c899d99ec3d81206b.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Szybki_27 napisał(a):

No to czaj teraz: Memory 2850+, Core 450+ i tutaj DLSS Wydajność (Performance) i tu uwaga: BEZ FG x2 czy tam x3

Na bank problemem jest tutaj dodatek do Dooma Dark Ages.

206E4A1.thumb.JPG.2a99c37461b3453c899d99ec3d81206b.JPG

No to jesteś na dobrej ścieżce zdiagnozowania problemu niskiego FPS. Jak zepsuli grę to lipa straszna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Time Spy wychodzi 25775 pkt, przy OC: Mem 2725MHz+, Core 415MHz

https://www.3dmark.com/3dm/162120099?

Time Spy przy standardowych ustawieniach ale Power Limit 85%

https://www.3dmark.com/3dm/162120523?

@vlad_8011 imo zepsuli

Edytowane przez Szybki_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szybki_27 Zrzut-ekranu-2026-08-17.png

Nic nie zepsuli. Pytałem sie czy chcesz program z XBAR. To jest tak samo szyna taktowanie wewnetrzne obok GPU clock. Mozesz to przestawic i zwiekszyc. daje to wydajnosc

U mnie jest tyle. Generalnie nie trzeba dodawac nie wiadomo ile, nawet troche podnosi zauwazalnie wydajnosc. 

Zrzut-ekranu-2026-08-17-140207.png 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://drive.google.com/file/d/154E5XVza38plZPSyjy-wqQwSjZ_ZPTvJ/view?usp=sharing mvolt z XBAR

Napieci MSVDD dałem  1.015V generalnie działa wszystko dobrze w zakresie od -75 do +25. U mnie żeby osiągnać optymalna wydajnosc trzeba dac +25mV czyli defakto -25mV. Ale tak bylo w starszej wersji mvolta. W tej po prostu przesuwa sie suwak. I tutaj najlepiej dodac 25mV lub cos podobnego. Oraz dolna prawa rubryka XBAR to trzeba wlaczyc i znaleźć stabilne taktowanie na mojej sztuce 420Mhz. Ktos inny moze miec 300 lub 250 ale rowniez i nawet 500Mhz. Ile to daje, likwiduje to wewnętrzny bottleneck. Wiec w zależnosci od gry czy programu od 2 do 5%. Np. Speed way okolo 5%, rowniez gry bazujace mocno na pamieciach np AC:Valhala zyskaja okolo 5% fps. 

Trzeba uważać, zeby nie dac zbyt wysokich napiec szczegolnie na chlodzeniu powietrzem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nic nie zepsuli.

Moim zdaniem jak bawiłem sie wcześniej FG to w Doomie to lepiej działało przed dodatkiem - zwiekszałeś FG to były lepsze wyniki. Teraz jak puszczam test bez FG to mam lepsze wyniki niż z FG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale to są sterowniki do Shader model 6.10 i ogolnie najnowszych bibliotek. Wrzuc w dooma najnowszy streamline 2.12 powinno Ci dzialac dobrze x3. Podmien ten folder.
https://drive.google.com/file/d/1iBZWrpL_jX_iIbd6j5VmPqlS9vkynhMN/view?usp=sharing

Po podmianie:

FG x3:   image.thumb.png.f8398371111d7554f9818dcef59a8ee8.png

FGx2:    image.thumb.png.06370a552eac6f4a48ddb8d36551fb17.png

Bez FG: image.thumb.png.0452cd65d3bbd609d53cece6bee22b1a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szybki_27 No widzisz 🙂 mówiłem Ci, że te sterowniki śa ogolnie w fazie rozwoju, to jest obecnie ich najnowsza wersja dostepna dla developerow. Ogolnie dzialaja znakomicie w kazdej grze. 

Teraz sciagnij ten program z XBAR co wrzucilem, nie przestawiaj półki co napięć tylko daj +300Mhz XBAR i sprawdz FPS bez FG. Powinno Ci skoczyc 1.5-2.5FPS byc moze na twojej karcie i +500Mhz bedzie mozliwe przy dodaniu nieco napiecia dla MSVDD

Żeby ustawic XBAR i napiecie, potrzebujesz jakiegos powtarzalnego benchmarka. Moze byc doom. Ja uzywalem Cyberpunka i HZD. 
Uzylem takich ustawien i zostawilem te wartosci XBAR dla czestotliwosci i napiecia ktore dawaly najwiekszy FPS. Dalem poziom szczegolowosci na niski poniewaz benchmark byl bardziej powtarzalny. 
https://limewire.com/d/x8wJk#3bEajRTtdn lub https://jumpshare.com/s/44MgDC99cE17MU0idfVn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@Szybki_27 No widzisz 🙂 mówiłem Ci, że te sterowniki śa ogolnie w fazie rozwoju, to jest obecnie ich najnowsza wersja dostepna dla developerow. Ogolnie dzialaja znakomicie w kazdej grze. 

Teraz sciagnij ten program z XBAR co wrzucilem, nie przestawiaj półki co napięć tylko daj +300Mhz XBAR i sprawdz FPS bez FG. Powinno Ci skoczyc 1.5-2.5FPS byc moze na twojej karcie i +500Mhz bedzie mozliwe przy dodaniu nieco napiecia dla MSVDD

Żeby ustawic XBAR i napiecie, potrzebujesz jakiegos powtarzalnego benchmarka. Moze byc doom. Ja uzywalem Cyberpunka i HZD. 
Uzylem takich ustawien i zostawilem te wartosci XBAR dla czestotliwosci i napiecia ktore dawaly najwiekszy FPS. Dalem poziom szczegolowosci na niski poniewaz benchmark byl bardziej powtarzalny. 
https://limewire.com/d/x8wJk#3bEajRTtdn lub https://jumpshare.com/s/44MgDC99cE17MU0idfVn

No mim zdaniem nie działa to dobrze, bo w sekcji Karta Graficzna, w benchu bez FG to mam wyższy FPS. Ogólne może i lepsze sa wyniki, ale coś jest skopanego uważam w performacnce Karta Graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut-ekranu-2026-08-17-191147.jpg

Zrobilem Ci sciage. 

Ogolnie ustawilem to dosc szybko, nie jest zbyt skomplikowane, fajnie ten programik zrobili i caly czas rozwijaja wiec mozliwe ze design i jakes nowe rzeczy sie pojawia. Natomaist warto to zainstalowac, znaczy sie jezeli ktos ma Afterburnera to raczej sobie z tym poradzi. Karta Ciagnie tyle samo pradu co wczesniej, po prostu jest bardziej wydajna. 
W tej edycji dodali xbar ratio co dodatkowo jeszcze przyspieszylo tą szyne. 

Wyniki jakie sie osiąga na OC/UV tzn przy mniej niż 1Volcie napiecia, ustawione w afterburnerze sa na prawde zauwazalne. WIec jezeli ktos sporo gra warto to zrobic. 

Zrzut-ekranu-3.png 

https://i.postimg.cc/TYMcJb9y/Zrzut-ekranu-1.png

Jeżeli nie wrzuca się jakis nie wiadomo jak wysokich napięc raczej wszystko powinno byc bezproblemowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi