Skocz do zawartości
WebCM

Zestaw do programowania, obróbki wideo, gier i AI do 10 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Składam zestaw, który będzie służył do:

• programowania (web, mobile, kontenery, wirtualizacja, może gry)
  • czytania, nauki, Internetu, oglądania filmów na YT (często)
  • obróbki wideo (sporadycznie)
  • obróbki zdjęć (sporadycznie)
  • grania (od czasu do czasu)
  • uczenia maszynowego (?)

Oczekuję w szczególności:

• cichej pracy, jeśli komputer nie jest obciążony (czyli programowanie, czytanie, pisanie, Internet, itd.)
  • wsparcia sprzętowego do odtwarzania wideo HEVC, VP10 i w innych obecnie popularnych formatach
  • płynnej pracy z edytorami wideo i zdjęć, szybkiego kodowania wideo, itd.
  • niskiego zużycia energii (zwłaszcza gdy wykonuję mało wymagające czynności)
  • wysokiej jakości podzespołów i bezawaryjności, bo rzadko wymieniam sprzęt

Jeśli chodzi o szczególne potrzeby, to wygląda to następująco:

Programowanie

Obecnie zajmuję się technologiami webowymi, a więc Dockery, wirtualizacja, płynna obsługa wielu maszyn wirtualnych (jako że Winda nie ma natywnej obsługi kontenerów i używana jest wirtualizacja). Chcę wejść mocniej w aplikacje mobilne. Może potem w gry.

Internet

Prawdopodobnie większość czasu na czytanie różnych artykułów, dokumentacji, ale także czasami oglądanie filmów na YouTube.

Obróbka wideo

Mój obecny sprzęt za bardzo nie pozwala na obróbkę wideo. Trudno powiedzieć, czy się w to wciągnę, czy niedługo nie będzie co obrabiać, ale chcę spróbować i nauczyć się dobrze jakiegoś programu.

Obróbka zdjęć

Też chcę mocniej wkręcić się fotografię. Na razie używam darmowych programów, ale może będę musiał kupić np. Lightrooma.

Granie

Nie zależy mi na graniu w najwyższej dostępnej rozdzielczości i max klatek. Chcę przejść klasyki z ostatnich kilku - kilkunastu lat.

Uczenie maszynowe i przetwarzanie dużej ilości danych

Temat skomplikowany, bo na domowej maszynce zbyt wiele nie podziałasz, więc jeśli bawić się w AI, to w ograniczonym zakresie.

Jeśli chodzi o podzespoły, to:

CPU - Core Ultra czy Ryzen?

Z tym mam największy problem. Każdy radzi mi AMD. Do gier to najlepszy wybór. Do pracy twórczej niekoniecznie. Moje wątpliwości budzi:

• Intel bez obciążenia używa mało energii. Pod obciążeniem żre waty jak szalony.
  • AMD bez obciążenia używa dużo energii. Pod obciążeniem żre znacznie mniej niż Intel.
  • Intel ma Quick Sync Video. Ale nie każdy program to obsługuje, np. DaVinci tylko w płatnej wersji. Czy ta technologia ułatwia także odtwarzanie wideo?
  • AMD ma swoją technologię, ale ile programów ją obsługuje?
  • Intel ma trochę lepszy wbudowany układ graficzny.
  • AMD ma obsługę AVX-512. Ale w uczeniu maszynowym obecnie wykorzystuje się GPU, więc czy to istotne?
  • Intel trochę lepiej wypada w testach JavaScript i testach różnych programów. Czyli strony powinny szybciej renderować się na Intelu, technologie typu WebGL pewnie też, a dziś połowa aplikacji desktopowych też jest napisana w JavaScript (np. Teams, Spotify, Discord, VS Code) lub w Javie/.NET (IntelliJ IDEA)
  • AMD lepiej radzi sobie z aplikacjami wielowątkowymi.
  • Intel słabiej wypada w programach.
  • AMD lepiej wypada w grach.
  • Intel ma układ NPU.
  • AMD chyba nie ma.

Wstępnie rozważam Ryzen 9 7950X3D oraz Core Ultra 9 285K, choć nie wiem, czy tak mocny procesor jest mi potrzebny. Za niższym procesorem przemawiać może tylko większa energooszczędność lub paradoksalnie większa wydajność. 7950X3D to chyba dobry kompromis między wydajnością a energooszczędnością. W Intelu dużego wyboru nie ma, wybór w zasadzie między Ultra 9 285K a Ultra 7 265K. Jest jeszcze kwestia NPU czyli silnik do obliczeń neuronowych. Wszystkie Core Ultra mają ten sam silnik. Te Ryzeny, co wymieniłem, chyba nie mają NPU, ale pytanie, do czego NPU jest obecnie wykorzystywane i czy będzie jakoś wspomagać uczenie maszynowe, współpracując z kartą graficzną.

Argumenty za Core Ultra:

• energooszczędność pod niskim obciążeniem
  • obecność NPU
  • lepsze wyniki w programach

Argumenty przeciw (czyli za Ryzenem):

• wciąż duże użycie energii (choć dużo poprawili od 13 i 14 gen)
  • słabe wyniki w grach

Czy jest jeszcze coś, co mnie przekona do Intela lub do AMD? Ciężki wybór, a kluczowy, bo pod procesor dobiera się resztę podzespołów.

Karta graficzna

Wybór między 4070 Ti Super a 4080 Super. Czy jest sens dopłacać do 4080 pod kątem uczenia maszynowego lub wideo/foto/3D?

Chłodzenie

Sklepikarze polecają tylko chłodzenie wodne do tak mocnego procesora, ale mam pewne obawy zarówno o potencjalne uszkodzenie jak i o hałas pompki pod niskim obciążeniem. Czy chłodzenie powietrzne faktycznie nie nadaje się do mocnego sprzętu, czy to kwestia dobrego chłodzenia?

Warunek konieczny to komputer ma chodzić cicho, a jeśli sobie coś czytam, piszę kod, to mam go nie słyszeć.

Polecano mi Endorfy Fortis 5 (powietrzne), Endorfy Navis (wodne), jednak w sklepie proponowano Be Quiet!, bo cichsze. Kto ma rację?

Zasilacz

Na tym nie chcę oszczędzać. Omijać Gigabyte, to już wiem.

Cena

Za budę chciałbym się zmieścić w 10 000 zł.

Inne podzespoły

No to na pewno peryferia i monitor lub monitory (w biurze pracuję na dwóch). Oprócz tego lepsze biurko i fotel.

Dotychczasowe doświadczenie

Moja ostatnia stacjonarka to Athlon 2000+ z 2002 roku. Dopiero od 2010 roku mam lapka z Core i3 M350. Obecnie bardziej wymagające rzeczy robię na służbowym lapku z Core i7. No ale jednak stacjonarka wygodniejsza. W biurze jak mieliśmy stacjonarki (Dell Optiplex) to na full obciążeniu w ogóle ich nie słychać.

Podsumowanie

Potrzebuję wydajny sprzęt do pracy twórczej i sporadycznie do gier, opcjonalnie do AI, ale z naciskiem na energooszczędność i niski pobór energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 16:28, WebCM napisał:

Składam zestaw, który będzie służył do:

• programowania (web, mobile, kontenery, wirtualizacja, może gry)
  • czytania, nauki, Internetu, oglądania filmów na YT (często)
  • obróbki wideo (sporadycznie)
  • obróbki zdjęć (sporadycznie)
  • grania (od czasu do czasu)
  • uczenia maszynowego (?)

Oczekuję w szczególności:

• cichej pracy, jeśli komputer nie jest obciążony (czyli programowanie, czytanie, pisanie, Internet, itd.)
  • wsparcia sprzętowego do odtwarzania wideo HEVC, VP10 i w innych obecnie popularnych formatach
  • płynnej pracy z edytorami wideo i zdjęć, szybkiego kodowania wideo, itd.
  • niskiego zużycia energii (zwłaszcza gdy wykonuję mało wymagające czynności)
  • wysokiej jakości podzespołów i bezawaryjności, bo rzadko wymieniam sprzęt

Dobra wg mnie powinieneś postawić bardziej na GPU, które podczas trenowania LLM / ML ma największy wpływ. Niestety tutaj nv z jak największą ilością RAM. 4090 jest ponad budżetem, wiec w rachubę wchodzi 4080/4080S z 16GB vram. 

CPU - szybki do gier i programowania z dużą liczbą rdzeni do edycji wideo i ciężkiej wielozadaniowości.  Ryzen 9 7900 jest niezwykle wydajny; nie zużywa dużo energii i w ogóle nie wytwarza dużo ciepła, a jednocześnie zapewnia wysoką wydajność. Testy porównawcze edycji wideo pokażą, że Intel jest lepszy do edycji wideo, ale przypisuje się to głównie dostępowi do Intel QuickSync jako kodera. Jeśli sparujemy procesor AMD z procesorem graficznym NVIDIA, koder NVENC niweluje przewagę Intela całkowicie.

Cooler - najwyższa wydajność poniżej 200pln - Thermalright Peerless Assassin 120 SE 66.17 CFM CPU Cooler (Amazon). Wysoka kultura pracy.

Mobo - ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI ATX AM5 - wysoka jakość z całą łącznością WiFi/BT.

RAM - 64 GB szybkiej niskoprofilowej pamięci RAM CL30 o częstotliwości 6000 MHz, która zmieści się pod coolerem. Np. Patriot Venom 64 GB (2 x 32 GB) DDR5-6000 CL30. 6000/30 to idealna prędkość dla procesorów Ryzen serii 7000. Nie jestem pewien, 64 GB nie jest absolutnie niezbędne dla Twoich potrzeb, ale ponieważ będziesz grać i edytować ale tez mieć vmki i kontenery. Dodatkowo praktyczną zasadą pracy AI jest 2-krotność ilości pamięci GPU VRAM, którą możemy pokryć 32 GB pamięci RAM.

Dysk SSD 1 - podstawowy to KC3000, najwyższej klasy dysk Gen 4 z dużą szybkością odczytu/zapisu oraz pamięcią podręczną DRAM zapewniającą długowieczność i trwałe zapisy. Kupuj minimum 1TB na system i vmki i kontenery, drugi 2TB na obróbkę video. Pamiętaj o aktualizacji firmware ze względu na kontroler Phison.

GPU - RTX 4080 Super to najlepszy procesor graficzny, który zmieści się w Twoim budżecie, łatwy 120+ FPS w większości gier przy 1440p ultra. Świetnie nadaje się również do edycji wideo i pracy z LLM, gdzie NVIDIA jest preferowana w stosunku do AMD.

Obudowa - jaka ci sie spodoba, ale z dobra cyrkulacja powietrza.

PSU - be quiet! Pure Power 12 M 850 W 80+ Gold - wysoka jakość z w pełni modułowymi kablami, aby zminimalizować bałagan kabli. 850 W wystarczy, a ten zasilacz ATX 3.0 jest wyposażony w kabel 12 vhpwr.

Wentylatory do obudowy - dodatki maksymalizujące przepływ powietrza. Np Thermalright S12.

PS. Pamiętaj o backupie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Gerg7 i @saalataa!
Na podstawie tego oraz innych wątków przygotowałem taki zestaw za 12k:

- Karta graficzna: PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X (VCG4080S16TFXXPB1-O)
- Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D, 4.2 GHz, 96 MB, BOX (100-100000910WOF)
- Płyta główna: ASRock X870 PRO RS WIFI
- Pamięć RAM: Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (PVV532G600C30K) x2
- Zasilacz: be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338)
- Obudowa: be quiet! Dark Base 701 ARGB czarna (BGW58)
- Dysk SSD: Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 NVMe (SKC3000D/2048G)
- Chłodzenie wodne zestaw: Endorfy Navis F360 (EY3B003)
- Usługa serwisowa: Montaż komputera z chłodzeniem wodnym AIO

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1306779

Chciałbym poprosić o pomoc w dwóch kwestiach:
1. Mam wątpliwości do co płyty głównej. Nie znalazłem wielu opinii na jej temat. Nie potrzebuje też wbudowanego WiFi (mam kartę sieciową, którą przełożę). Jakaś alternatywa, czy zostawić? 
2. Czy można na czymś zaoszczędzić bo i tak, potencjał nie zostanie wykorzystany w tym zestawie? 
3. Czy coś wymienić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, kzar777 napisał:

- Pamięć RAM: Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (PVV532G600C30K) x2
- Chłodzenie wodne zestaw: Endorfy Navis F360 (EY3B003)
-

Jeśli mogę się wtrącić,, to:

1. Zamiast dwóch zestawów 2x 16 GB brałbym 2x 32 GB. Kontroler pamięci będzie miał łatwiej.

2. Zamiast Endorfy Navis wziąłbym Arcitc Liquid Freezer III 360 mm. Wydajniej i ciszej, a cena niższa.

3. Obudowa kwestia dyskusyjna, ale sporo taniej dostaniesz Lian Li 216 RGB albo Cougar MX600 ARGB. Obydwie zacne.

4. Zasilacz wziąłbym MSI MSI MPG A1000G, niczym be quiet! nie ustępuje, a 150 zł tańszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawde potrzebujesz X870? Czy planujesz wykorzystac tyle lini PCIex w przyszłości? Bym się zastanowił nad B650. Zasilacz to spokojnie 750W wystarczy do tego zestawu. 

@Caleb ma racje jezeli chodzi o AIO. Tez bym bral Arctica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To X870 PRO Asrocka ma tylko trzy sloty na M2

1xPCIE 5.0x4

1xPCIE 4.0x4

1xPCIE 3.0x4

Na dodatek 

"Jeżeli zajęte jest złącze SATA3_1 lub SATA3_2, port M2_3 zostanie przełączony na wolniejszy tryb Gen3x2."

Ale bieda 

Przy samej obróbce wideo potrzeba co najmniej dwóch dysków M.2 a gdzie reszta?

X670E Pro RS ma aż 5 złącz M.2 na dyski.

W ogóle X670E ma więcej linii, poza WIFI7 i lepszą dźwiękową to tam nic nie ma.

Edytowane przez Dikson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi