chEz Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 44 minuty temu, Bonusso3 napisał(a): Zamiast bawić się w UV (aczkolwiek można) ustaw sobie krzywą wentylatorów w https://getfancontrol.com/ . Zamiast brać chwilową temperaturę ustaw średnią np z 30 sekund. To że są fluktuacje obrotów to normalne w AMD, ja w ten sposób właśnie rozwiązałem ten problem. 70*C pod obciążeniem to bardzo dobre temperatury. Dzięki, zerknę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNgine85 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego Cześć, trochę już internetu przegrzebałem, ale bezskutecznie, stąd ten post... Do rzeczy: w październiku 2023 zbudowałem sobie nową platformę na AM5 + Ryzen 7700X na wymienionej w tytule płycie głównej. Generalnie wszystko działa bardzo poprawnie z jednym małym wyjątkiem. Za każdym razem, gdy uruchamiam komputer bios, pomimo ustawionych boot priorities i odpowiednich partycji/systemów w trybie UEFI nie startuje systemu automatycznie, a zamiast tego za każdym razem wyświetla boot up menu: "Please select a boot device from list" - jak potwierdzę na liście klawiszem ENTER podświetloną pozycję, albo wcisnę ESC żeby użył domyślnej konfiguracji to proces jest normalnie kontynuowany. Jak nie dokonam żadnej akcji to tak będzie czekał w nieskończoność. Próbowałem aktualizacji biosu (obecnie mam najnowszą wersję), różnych konfiguracji (mam kilka bootloaderów (Windows + Grub2 z Ubuntu) ustawiałem różne jako domyślne, wyłączałem tak żeby było dostępna tylko jedna opcja itp.. Za każdym razem płyta zachowuje się dokładnie tak samo. W związku z tym mam pytanie do was, czy to jest jakaś specyficzna cecha platformy AM5? Czy jednak coś jest nie tak z moją płytą? Zależy mi na tym, żeby żadna manualna akcja nie była potrzebna przy uruchamianiu komputera, ze względu na to, że chciałbym mieć nadal możliwość uruchamiać go zdalnie przez ethernet i móc się zdalnie wbijać na system (SSH, SteamLink) bez fizycznej potrzeby podchodzenia do komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sateli Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Opublikowano 21 Lutego Pytanie o aktualizację BIOSu na płycie ASRock B650 PG Lightning. Dotarła do mnie dziś ta płyta z wersją BIOSu "1.28". Za około 2 tygodnie planuję składać całą jednostkę. Pozostała specyfikacja PC: CPU: Ryzen 5 7600 RAM: G.Skill Flare X5 DDR5 32GB 6000MHz CL30 EXPO (Hynix A-Die) GPU: jeszcze nie mam ale będzie to RX 7800 XT Muszę aktualizować BIOS, czy wersja 1.28 będzie stabilna? Trochę się boję bo nigdy tego nie robiłem i słyszałem, że jak coś się nie powiedzie podczas tej operacji (np. nagłe odcięcie prądu) to płyta już się nie będzie nadawała do użytku. Z góry dzięki za każdą odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Za dużo rozkminiasz,pewnie będzie działać a jak nie to robisz 2 x next Edytowane 22 Lutego przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego co było nie tak? uszkodzone gniazda pamięci? Jak działa Ci ta płyta bo chciałbym taką kupic a ciężko o opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helpior Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Wsparcie dla tego procka masz od 1.11 wersja która masz będzie 'stabilna' - nie kombinuj :) Nie jest prawdą, że odcięcie prądu zabije płytę - jednak może tak się zdarzyć przy losowych sytuacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helpior Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Usuwa ci profile RAM? Może bateria nie trzyma pamięci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca (edytowane) Menu które pojawia się przy starcie to menu z BIOS (UEFI) czy Windows? Menu z BIOS (UEFI) Menu z Windows Zakładam, że menu wyboru systemu z Windows: W dniu 14.02.2024 o 08:21, eNgine85 napisał: (mam kilka bootloaderów (Windows + Grub2 z Ubuntu) ustawiałem różne jako domyślne, wyłączałem tak żeby było dostępna tylko jedna opcja itp. W menu Start wpisz: msconfig -> Uruchom jako Administrator Przejdź do zakładki Boot i zaznacz tam System -> Wybierz przycisk "Ustaw jako domyślny" (Opcjonalnie) możesz ustawić np. 5 sekundowe opóźnienie, wówczas będziesz miał czas by ręcznie wybrać inny system, a jak czas minie to załaduje się Windows. (Opcjonalnie) w "Opcjach zaawansowanych" możesz wybrać by system używał wszystkich rdzeniu podczas ładowania systemu. Klikasz przycisk "Zastosuj" i ponownie uruchom komputer by sprawdź czy działa. Edytowane 17 Lipca przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) Dzisiaj przeglądałem różne płyty ASUS z chipsetem X670E i znalazłem dziwny wpis w modelu ROG Crosshair X670E EXTREME: https://rog.asus.com/uk/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x670e-extreme-model/spec/ Mam rozumieć, że jak teraz kupię płytę z X670E i zamontuję Ryzen 7000 oraz M.2 pod PCIe 5.0, to po wymianie procesora na Ryzen 8000 ten sam SSD M.2 zacznie działać z obniżoną prędkością PCIe 4.0? Cytat Total supports 5 x M.2 slots and 6 x SATA 6Gb/s ports* AMD Ryzen™ 8000 / 7000 Series Desktop Processors M.2_1 slot (Key M), type 2242/2260/2280 - AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors support PCIe 5.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8000 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x4 mode M.2_2 slot (Key M), type 2242/2260/2280 - Only AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors support PCIe 5.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8700/8600 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8500/8300 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x2 mode GEN-Z.2_1 slot (Key M) via ROG GEN-Z.2, type 2242/2260/2280/22110 - AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors support PCIe 5.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8700/8600 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8500/8300 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x2 mode PCIe 5.0 M.2 slot (Key M) via PCIe 5.0 M.2 card, type 2242/2260/2280/22110 (supports PCIe 5.0 x4 mode) - AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors support PCIe 5.0 x4 mode - AMD Ryzen™ 8000 Series Desktop Processors support PCIe 4.0 x4 mode O co tutaj chodzi? Edytowane 19 Marca przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Obecne APU serii 8000 mają kontroler 4.0, stąd taki zapis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) 14 minut temu, rzymo napisał: Obecne APU serii 8000 mają kontroler 4.0, stąd taki zapis. Czyli ASUS powinien napisać 8000G Series? Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której Ryzen 9 8950X3D nagle wszystkie M.2 zaczną działać w trybie PCIe 4.0. Chyba, że znowu przeskoczą numerek i to będzi seria 9000 - Ryzen 9 9950X3D (wtedy miało by to sens). Edytowane 19 Marca przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) Tak, może tak być, że numeracja poleci od dziewiątki... W każdym razie nowe procesory na pewno będą miały PCIe 5.0. Edit: "Czyli ASUS powinien napisać 8000G Series?" - no i już się okazało, że nie, bo zapowiedziane są modele 8700F oraz 8400F, czyli odpowiednio 8700G/8500G z wyłączonym układem graficznym (identycznie jak to było np. z 5600G/5500). Edytowane 22 Marca przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Dzień Dobry Zmieniłem CPU z 7900X na 7900X3D bez instalacji na nowo systemu - tylko zainstalowałem na nowo sterowniki od płyty głównej. I teraz pytanko czy/jak sprawdzić czy CPU działa prawidłowo, to znaczy wykorzystuje dodatkową pamięć. Ogólnie jestem zadowolony z tej zmiany, przede wszystkim CPU się tak nie grzeje, przez co jest znacznie ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Jak miałem 7900x3d to odpalałem HWiNFO w tle na czas gry i po wyłączeniu gry sprawdzałem średnie wykorzystanie rdzeni powinna być duża różnica pomiędzy CCD z cahem i bez, ewentualnie odpal grę w oknie i menadżera zadań z widokiem wykorzystania wątków i pograj tak chwilę,jeśli obciążenie będzie na pierwszych 12 wątkach to jest ok. Edytowane 27 Kwietnia przez suchy89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Tak jak w temacie, czy da się wyłączyć wielowątkowość (z poziomu np bios). Tak żeby zostały tylko fizyczne rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Janek jak Ty pomożesz to klękajcie narody 😄 W AMD ta opcja nazywa się SMT i da się wyłączyć, w manualu płyty powinieneś mieć info gdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Dzięki znalezione wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNgine85 Opublikowano 23 Maja Zgłoś Opublikowano 23 Maja Dzięki za sugestie, ale to nie menu z Bootloadera Windowsa (posiadam Grub2), tylko typowe bootmenu z uefi. On 3/14/2024 at 2:12 PM, Helpior said: Usuwa ci profile RAM? Może bateria nie trzyma pamięci 🙂 Ustawienia trzyma poprawnie, próbowałem też domyślnych ustawień RAM, jak i DOCP I i DOCP II, ale niestety na to bootmenu nie miało wpływu - za to odczuwalna jest różnica czasu z jaką bios się inicjalizuje zanim pokaże pierwszy ekran (testowanie profilu pamięci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diango Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Rozważam zakup 7950x i zbudowania komputera na tym CPU. W różnych miejscach widziałem jak ludzie się skarzą na duży pobór mocy 80-100W w idle lub bardzo małym obciążeniu typu otwarta przeglądarka. Może się ktoś wypowiedzieć kto ma taki procesor jak to wygląda w praktyce np. puszczenie filmu na yt w przeglądarce, jakie jest zużycie powera wg hwinfo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Z tego co wiem, jeżeli już takie kwiatki występują to najczęściej przez źle dobrane ustawienia w UEFI. Najczęściej wystarczy pogmerać w ustawieniach PBO lub ustawić procesor na sztywno i nadać mu stałe napięcie żeby zniwelować ten problem. Skoki obciążenia w ryzenach są od zawsze, najgorsze zawsze bywały na zenie 1 i 2, od 3ki w górę są już znośne. Cóż, planujesz kupno bardzo wydajnego ale i ciepłego cpu, 16 rdzeni, boost pod 5ghz, nie masz się więc co dziwić, że będzie ciepło - trzeba się od ręki w porządne aio wyposażyć, ustawić go porządnie w UEFI i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja (edytowane) Pamiętaj żeby wybrać w systemie plan zasilania zrównoważony mój prądożerny i9 9960x (też 16 rdzeni tylko sprzęt sprzed 4 lat na dużo gorszym procesie intela 14nm++++++++) brał 80W na pulpicie w trybie „maksymalna wydajność” po zmianie na zrównoważony bierze max połowę tego a zwykle nie przekracza 35W (co i tak uważam za spory pobór staruszek i7 3770 brał z tego co pamiętam 10-15W) Nie jestem fanem ustawiania napięć na sztywno wolę offset. Jedno jest pewne kup porządne chłodzenie bo te nowe Ryzeny mają bardzo gruby IHS. Edytowane 27 Maja przez Funky_Panda Literówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diango Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja Dzięki mam na myśli Ryzena, Intel to inna bajka mam jednego 14gena i doskonale sobie radzi nawet w trybie najwyższej wydajności, obawiam się o AMD, że będzie tutaj pobierać bardzo dużo energii nawet na jednym wątku, to że na wszystkich ciągnie dużo to rozumiem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja (edytowane) Bież 7950X3D Ja wymieniłem 7900X na 790X3D z ciekawości i powiem szczerze że pozytywni mnie zaskoczył 🙂 - zadaniach profesjonalnych trochę wolniejszy, ALE tam gdzie grzał się do 95C, teraz nie przekracza 70C przy tym samym chłodzeniu. A wydajność w zadaniach profesjonalnych naprawdę spadła minimalnie 🙂 Edytowane 28 Maja przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diango Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja 5 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Bież 7950X3D Ja wymieniłem 7900X na 790X3D z ciekawości i powiem szczerze że pozytywni mnie zaskoczył 🙂 - zadaniach profesjonalnych trochę wolniejszy, ALE tam gdzie grzał się do 95C, teraz nie przekracza 70C przy tym samym chłodzeniu. A wydajność w zadaniach profesjonalnych naprawdę spadła minimalnie 🙂 Jaki HWInfo pokazuje pobór mocy np. odpalona jedynie przeglądarka i gra sobie coś na yt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja (edytowane) YouTube 1440p w jednym oknie W drugim oknie forum PUREPC Wartości maksymalne z 10 minut Edytowane 28 Maja przez Krzysiak_PL_GDA 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Siema, przegladam te newsy o procesorach amd i nigdzie nie jest wspomniane o wersji 3d. Moze Wam sie gdzies to rzucilo w oczy, kiedy ma byc premiera x3d, albo czy w ogole bedzie. Rozsadek podpowiada mi ze moze to bedzie po premierze procesorow intel tzn kiedy ;> moze ktos czeka na 15000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Na forach napisali styczeń 2025,ale moga być bzdury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, karro napisał(a): Na forach napisali styczeń 2025,ale moga być bzdury Gdzieś czytałem, że ponoć Q4 (Q3)2024 (bliżej końca 2024) z pokazem na CES '25 Ja póki co w końcu zamówiłem za 650 zł płytę pod AM5 MSI B650M-GAMING-PLUS-WIFI, a we wrześniu jak starczy kasy to 7800X3D Edytowane 3 Czerwca przez mikogth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...