Groszeq Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 4 godziny temu, axsin302 napisał: https://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort pytanie tylko co to za kable :S 3 godziny temu, B@nita napisał: Pytanie, czy ten nowy kabel ma na pewno nieaktywny pin 20 ? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Jeden to oryginalny, który był dołożony do monitora a ten nowy to dokładnie ten: https://allegro.pl/oferta/co2-kabel-displayport-1-4-przewod-do-monitora-dp-dp-fhd-240hz-8k-60hz-2m-15560977641 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada Witam owszem mogą i występują problemy jak kabel jest 20pin , szukaj na np. alledrogo aby w opisie było kabel/przewód DP-DP 19pin. lub w opisie że 20 pin jest odłączony. np. https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-m-m-delock-83805-16485832383 problem jest tego typu ze obecnie nowsze płyty główne sprawdzają czy na połączeniu wyjście vga- monitor nie występuje zwarcie , w 20pinie idzie napięcie 3.3v które służy do sprawdzania ? , ..uj wie czego , kiedyś było tak że jak nie było karty graficznej, a był system na dysku to płyta główna włączała system i ok , obecnie coraz częściej jak płyta główna nie nie wykryje połączenia vga-monitor, to po mimo tego że jest karta graficzna, to zdarzają sie przypadki że nie chce sie uruchomić ... (dział inżynierii - pomyślmy pomyślmy co by tu jeszcze spier...dolić) xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 16 minut temu, Mr.T... napisał: Witam owszem mogą i występują problemy jak kabel jest 20pin , szukaj na np. alledrogo aby w opisie było kabel/przewód DP-DP 19pin. lub w opisie że 20 pin jest odłączony. np. https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-m-m-delock-83805-16485832383 problem jest tego typu ze obecnie nowsze płyty główne sprawdzają czy na połączeniu wyjście vga- monitor nie występuje zwarcie , w 20pinie idzie napięcie 3.3v które służy do sprawdzania ? , ..uj wie czego , kiedyś było tak że jak nie było karty graficznej, a był system na dysku to płyta główna włączała system i ok , obecnie coraz częściej jak płyta główna nie nie wykryje połączenia vga-monitor, to po mimo tego że jest karta graficzna, to zdarzają sie przypadki że nie chce sie uruchomić ... (dział inżynierii - pomyślmy pomyślmy co by tu jeszcze spier...dolić) xD Hmm. Ciekawe jaki jest ten oryginalny kabel, który miałem do czasu kiedy nie zakupiłem nowego. Na tamtym kablu był jedynie problem z tym mignięciem ekranu (jakby rozłączeniem i natychmiastowym połączeniem dp - pisałem o tym w pierwszym poście.) a dopiero niedawno zaczął występować problem z tym czarnym ekranem podczas uruchamiania PC i gdzie dopiero pomagało wypięcie i wpięcie kabla na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Opublikowano 14 Listopada [Update] Po zmianie z 138Hz -> 135Hz już nie ma problemu z powrotem obrazu po uśpieniu monitora. Z ciekawości kupię ten kabel HDMI 2.1, ale nie wydaje mi się żeby to pomogło przy stabilności przy 138Hz. Chciałbym też sprawdzić czy na HDMI będzie działało 4K z HDR @ 138Hz przy 12-bitach i włączonym G-SYNC (tak jak obecnie na DP 1.4). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 8 godzin temu, First Ever napisał: [Update] Po zmianie z 138Hz -> 135Hz już nie ma problemu z powrotem obrazu po uśpieniu monitora. Z ciekawości kupię ten kabel HDMI 2.1, ale nie wydaje mi się żeby to pomogło przy stabilności przy 138Hz. Chciałbym też sprawdzić czy na HDMI będzie działało 4K z HDR @ 138Hz przy 12-bitach i włączonym G-SYNC (tak jak obecnie na DP 1.4). A daje ci coś konkretnego te 3hz przy odświeżaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 48 minut temu, vlad_8011 napisał: A daje ci coś konkretnego te 3hz przy odświeżaniu To jak czerwony kolor samochodu 😄 Dam sobie rękę uciąć że samo to OC producent nie bierze odpowiedzialności i gdyby spaliłby sobie ten monitor, to w serwisie wejdą na kostkę i zobaczą ostanie ustawienie, po czym nie przyjmą gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 6 hours ago, axsin302 said: Dam sobie rękę uciąć że samo to OC producent nie bierze odpowiedzialności i gdyby spaliłby sobie ten monitor, to w serwisie wejdą na kostkę i zobaczą ostanie ustawienie, po czym nie przyjmą gwarancji ASUS w opisie nie wspomina nigdzie, że jest to 120Hz monitor, ale wszędzie jest: "OLED gaming monitor with 138Hz (overclocked) refresh rate". Wytłumacz w jaki sposób mam go spalić dając niższe odświeżanie niż te które ustawił producent? (bzdura). 120Hz -> 138Hz (+15%) 120Hz -> 135Hz (+12.5%) Mój stary Philips BDM4065UC 4K@60Hz (DP 1.2) oficjalnie nie wspierał OC, ale podkręcałem go do 83Hz (+38%) Nie wiem jak udało mi się uzyskać te 83Hz, jeżeli przepustowości DP 1.2 starcza do 81Hz (może problem z tym kalkulatorem). Wg Google maksymalna przepustowość DP 1.2 się zgadza (17.28 Gbps), wiec nie wiem jak ja przesyłałem tam 17.54 Gbps (może gubiło klatki). Quote The maximum bandwidth of a DisplayPort 1.2 cable is 21.6 gigabits per second (Gbps) over its four lanes, with a maximum data rate of 17.28 Gbps Monitory podobnie jak GPU są bardzo wrażliwe na OC i szybko można znaleźć maksymalne stabilne odświeżanie. Oczywiście nie jestem głupi by 60Hz uruchamiać od razu na 100Hz, po prostu testuję i zwiększam co 1-2Hz. Zastanawia mnie tylko, dlaczego dla ASUS-a 135Hz to maks, 136Hz nie jest stabilne, a powyżej nie działa wcale, gdzie po aktywacji OC w menu monitora "działa" na 138Hz (to nie ma sensu). Dzisiaj przyślą mi certyfikowany kabel HDMI 2.1 więc dalej się pobawię... Edytowane 15 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 4 godziny temu, vlad_8011 napisał: A daje ci coś konkretnego te 3hz przy odświeżaniu? Wincyj hercóf. 😉 Swoja drogą, kabelek który autor kupił: Produkt Polskiej marki...😂 Edytowane 15 Listopada przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 56 minut temu, First Ever napisał: Wytłumacz w jaki sposób mam go spalić dając niższe odświeżanie niż te które ustawił producent? Raczej weź to w żart ale chodziło mi o sam Tryb OC nie ważne ile hz tam masz. Już wszystko ponad Panel czyli 120+ będzie traktowane, prawdopodobnie tak jak karty czy procesory a to wszystko to chwyt marketingowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszeq Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada To teraz pytanie z innej beczki. Zamiast kupować dp z odłączonym 20 pinem i nie mieć pewności czy to rozwiąże problem to czy nie lepiej kupić kabel hdmi 2.1? Zależy mi na 144 hz w cs (nie gram na wysokich rozdzielczościach - jedynie aby było 144 hz na 2k). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 39 minut temu, axsin302 napisał: Raczej weź to w żart ale chodziło mi o sam Tryb OC nie ważne ile hz tam masz. Już wszystko ponad Panel czyli 120+ będzie traktowane, prawdopodobnie tak jak karty czy procesory a to wszystko to chwyt marketingowy Mówiąc szczerze 135 czy 138hz jak dla mnie jest bardzo unikatowe i to też może stwarzać problemy. Spotkałem się z 60, 75, 90, 120, 144, 165, 240hz ale 135/138 jeszcze nigdy. @First Ever jak przyjdzie Ci ten kabel, tak bez spiny sprawdź sobie 120hz. W teorii 135/138 Hz nie powinno robić pod górkę, ale 120hz tak dla świętego spokoju sobie sprawdź. Edytowane 15 Listopada przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 11 minut temu, Groszeq napisał: czy nie lepiej kupić kabel hdmi 2.1? to nie jest takie proste bo ta technologia musi być wspierana i w karcie 1070 i monitku a ty w karcie nie masz na pewno bo dopiero od rtx 2xxx a monitor musisz sprawdzić ale myślę, że nie bo po co to implementować tak że kup sobie dobry kabel przyda się do pudełka z nie potrzebnymi kablami na później :) jakby nie pomógł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 1 hour ago, vlad_8011 said: Mówiąc szczerze 135 czy 138hz jak dla mnie jest bardzo unikatowe i to też może stwarzać problemy. Spotkałem się z 60, 75, 90, 120, 144, 165, 240hz ale 135/138 jeszcze nigdy. Tu masz kilka monitorów z deklarowanym OC 138Hz: https://www.epey.co.uk/monitor/other-display-features/138hz-overclocking/ Jak dla mnie sensowne odświeżania to wielokrotności 60Hz, czyli 120, 180, 240, 320 itd. W ostateczności wielokrotności 24Hz (co jest standardową szybkością dla filmów), wtedy 144Hz ma sens, ale wszystkie inne już nie. Nie ma sensu bym dawał 120Hz na DP 1.4 bo wiem, że będzie stabilne - zwłaszcza gdy 135Hz jest stabilne (nikt nie używa, ale ustawiłem). Wieczorem Amazon dowiezie mi kabel HDMI 2.1 i sprawdzę czy będzie stabilne przy 138Hz (podejrzewam, że nie). Przeczytałem, że kompresja sygnału DSC (end-to-end) to zaledwie 10-20 ms, więc chyba nie ma sensu tego wyłączać, bo jakość ma być bezstratna (dla ludzi). Quote Although DSC is not mathematically lossless, it meets the ISO/IEC 29170 standard for "visually lossless" compression, a form of compression in which "the user cannot tell the difference between a compressed and uncompressed image". Zrobiłem jeszcze test polegający na wyłączeniu DSC (bezstratnej kompresji) w rozdzielczości 4K@120Hz 8-bitach na DP 1.4, ale obraz wyglądał koszmarnie - jak słabej jakości JPG (dziwne) pomimo, że przepustowość mojego kabla HBR3 się zgadzała: Wg kalkulatora HDMI 2.1 powinno wystarczyć do przesyłania bez kompresji (bez DSC) do 4K@131Hz przy barwie 12-bitowej. Albo jeszcze lepiej zejść do 10-bitów i dać 138Hz - nadal powinno wystarczyć przepustowości do sygnału bez kompresji (nawet do 155Hz). Edytowane 15 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) Rzadko coś robi na mnie wrażenie, ale zobaczcie na grubość tego certyfikowanego kabla HDMI 2.1 (48Gbps) w stosunku do innego 2.1 (48Gbps) bez certyfikacji. Dodam, że grubość kabla DisplayPort 1.4 HBR3 (32.4Gbps) jest porównywalna to tego cienkiego HDMI bez certyfikacji. Co się zmieniło po zmianie DP 1.4 na HDMI 2.1 [+] przy odświeżaniu 120Hz po wyłączeniu DSC jakość jest idealna (na DP tragiczna) [*] w obu przypadkach by mieć więcej niż 120Hz trzeba aktywować kompresję DSC [*] w obu przypadkach działa HDR i G-Sync [*] nie wiem dlaczego Windows na DP szczytową jasność pokazuje 1400 nitów, a na HDMI tylko 800 nitów (a w specyfikacji na stronie ASUS'a jest 1000 nitów?). Sprawdziłem jasność bieli w trybie HDR przy pomocy aplikacji w telefonie i na obu kablach jasność wynosi 890 nitów. [-] do 120Hz można ustawiać 8, 10 lub 12-bitową, powyżej 120Hz nadal można wybrać wszystkie, ale monitor w menu raportuje 8-bitów (na DP @ 138Hz działają wszystkie głębie kolorów) Quote Znalezione na Reddit: HDMI 2.1 can carry 4K 144hz 10-bit signals without DSC. However, some monitors cheap out and only have an HDMI 2.1 port that does half of the bandwidth, which does require DSC for 144hz (120Hz too). [-] grubość nowego kabla HDMI można porównać do kabla zasilającego od zasilacza Jestem rozczarowany, że pomimo dużo większej przepustowości HDMI 2.1 vs DP 1.4 (na papierze 48Gbps vs 32Gbps), to ASUS prawdopodobnie oszukał klientów i zaimplementował HDMI 2.1 o połowie przepustowości czyli 24Gbps (dla porównania HDMI 2.0 ma 18Gbps) i przez to nie jestem w stanie aktywować głębie barw 10-bit lub 12-bit przy odświeżaniu powyżej 120Hz. Prawdopodobnie pozostanę przy DP 1.4 bo tam wszystko działa (poza tym problemem z wygasaniem monitora, ale to umiem rozwiązać w 2 sekundy). Nie wiem co myśleć, bo objawy są takie jakby HDMI 2.1 w monitorze ASUSa działało z połową przepustowości a na stronie jest 48Gbps? Edytowane 15 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Listopada Zgłoś Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, First Ever napisał: Rzadko coś robi na mnie wrażenie, ale zobaczcie na grubość tego certyfikowanego kabla HDMI 2.1 (48Gbps) w stosunku do innego 2.1 (48Gbps) bez certyfikacji. Dodam, że grubość kabla DisplayPort 1.4 HBR3 (32.4Gbps) jest porównywalna to tego cienkiego HDMI bez certyfikacji. Co się zmieniło po zmianie DP 1.4 na HDMI 2.1 [+] przy odświeżaniu 120Hz po wyłączeniu DSC jakość jest idealna (na DP tragiczna) [*] w obu przypadkach by mieć więcej niż 120Hz trzeba aktywować kompresję DSC [*] w obu przypadkach działa HDR i G-Sync [*] nie wiem dlaczego Windows na DP szczytową jasność pokazuje 1400 nitów, a na HDMI tylko 800 nitów (a w specyfikacji na stronie ASUS'a jest 1000 nitów?). Sprawdziłem białe okno przy pomocy programu w telefonie i na obu kablach jasność wynosi 890 nitów. [-] do 120Hz można ustawiać 8, 10 lub 12-bitową, powyżej 120Hz nadal można wybrać wszystkie, ale monitor w menu raportuje 8-bitów (na DP @ 138Hz działają wszystkie głębie kolorów) [-] grubość nowego kabla HDMI można porównać do kabla zasilającego od zasilacza Jestem rozczarowany, że pomimo dużo większej przepustowości HDMI (48Gbps vs 32Gbps), ASUS prawdopodobnie użył oszukał i zaimplementował HDMI 2.1 o połowie przepustowości czyli 24Gbps (HDMI 2.0 ma 18Gbps) i przez to nie jestem w stanie aktywować głębie barw 10-bit lub 12-bit przy odświeżaniu powyżej 120Hz. Prawdopodobnie pozostanę przy DP 1.4. ASUS ty gnido, do monitora za £1500 skąpisz HDMI 2.1 o pełnej przepustowości! 😞 No to dokonałeś ciekawego odkrycia. Z ciekawości sprawdziłbym to na Linuxie, na live z USB. Nie zdziwiłbym się gdyby to była kwestia systemu operacyjnego. Jak cię to pocieszy, to mój LG ma 2 tryby FreeSync - enhanced oraz standard. Na standardzie nie ma żadnych problemów, ale na enhanced (display port) lubią się dziać podobne rzeczy jak u ciebie + w grach potrafi raz na ułamek sekundy pojawic się pikseloza (uchwyciłem ją raz na wideo) - oko nie zdąży wyłapać że to pikseloza, po prostu mruga ekran na szaro. I tak raz na 30-40 minut. W 1 grze ale jednak, gram w nią najczęściej. Myślałem że to sterownik, ale na HDMI tego nie ma, na 60hz tego nie ma, jest powyżej 75hz (monitor ma obsługę 60, 75, 120 i 144hz w trybie enhanced, w trybie standard 60, 120 i 144hz). Jak składałem kompa u siebie jednego i przy okazji stawiałem system na nowo u siebie z tego samego pendrive to podłączyłem RTX 4070 i było to samo. Co ciekawe na Linuxie w tej samej grze ów problem nie występuje - i bądź tu mądry 😤 Edytowane 15 Listopada przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 16 Listopada Zgłoś Opublikowano 16 Listopada (edytowane) Jednak to są porty 48Gbps, mam certyfikowany kabel i nadal nie działa to tak jak powinno, chyba napiszę do supportu ASUS-a. Edytowane 16 Listopada przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Listopada Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 26 minut temu, First Ever napisał: Jednak to są porty 48Gbps, mam certyfikowany kabel i nadal nie działa to tak jak powinno, chyba napiszę do supportu ASUS-a. Moja szklana kula mówi że dostaniesz odpowiedź w stylu : "Bardzo nam przykro ale pański monitor nie jest wspierany od 2 lat, zapraszamy do wyboru nowego monitora spośród naszej oferty" Ale napisać możesz. Ja z asusem definitywnie się już pożegnałem po reklamacji ich karty graficznej i smartfona, które posiadałem. Mdli mnie na sam widok ich loga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 16 Listopada Zgłoś Opublikowano 16 Listopada Jednak to będzie problem przyszłości... nowe monitory z DP 2.1 i kable o długości 1 metra! Warto obejrzeć ten film... Mnie zainteresowała ta tabela... Okazało się, że pomimo wysokich ocen na Amazon mój kabel DP 1.4 (za około £15) nie posiada certyfikatu VESA. Można to szybko sprawdzić wchodząc na tą stronę i wyszukując producenta kabla: https://www.displayport.org/product-category/cables-adaptors/ Przeglądałem też Amazon pod kątem kabla DP HBR3 o długości 4.5-5m z certyfikatem VESA i trzeba zapłacić dwa razy więcej ok. £32+. Na Amazonie jest też masę firm, które informują o posiadaniu certyfikatu VESA, a na stronie Display Port nikt o nich nie słyszał. Można się też naciąć gdy producent ma w ofercie jakiś certyfikowany kabel o krótszej długości, a gdy zmienimy rozmiar na większy informacja o certyfikacie znika. Prawdopodobnie rozwiązaniem bardzo szybkich kabli DP będą kable optyczne... pożyjemy zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Listopada Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 6 godzin temu, First Ever napisał: Jednak to będzie problem przyszłości... nowe monitory z DP 2.1 i kable o długości 1 metra! Warto obejrzeć ten film... Mnie zainteresowała ta tabela... Okazało się, że pomimo wysokich ocen na Amazon mój kabel DP 1.4 (za około £15) nie posiada certyfikatu VESA. Można to szybko sprawdzić wchodząc na tą stronę i wyszukując producenta kabla: https://www.displayport.org/product-category/cables-adaptors/ Przeglądałem też Amazon pod kątem kabla DP HBR3 o długości 4.5-5m z certyfikatem VESA i trzeba zapłacić dwa razy więcej ok. £32+. Na Amazonie jest też masę firm, które informują o posiadaniu certyfikatu VESA, a na stronie Display Port nikt o nich nie słyszał. Można się też naciąć gdy producent ma w ofercie jakiś certyfikowany kabel o krótszej długości, a gdy zmienimy rozmiar na większy informacja o certyfikacie znika. Prawdopodobnie rozwiązaniem bardzo szybkich kabli DP będą kable optyczne... pożyjemy zobaczymy... Wiem, mam całą pufę (taką sporą) różnych kabli, w tym pokaźnej ilości display port. Na swoim kompie używam 3 metrowego kabla i też sporo sie ich przewinęło. Odkąd pamiętam zawsze była zasada, że im krótszy kabel, tym mniej problemów, im dłuższy tym większa szansa, że coś nie zatrybi. Ale niestety nie każdy może sobie pozwolić na krótkie kable ze względu na umeblowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...