s1wwy Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Witajcie! Mam w planach rozbudowę PC, specyfikacja: i5 8400 CPU @ 2,80GHz MSI B360M PRO-VDH NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB 16GB RAM SSD 256GB Jest już to dobry kilkuletni dziadek, ale wierzę, że da się jeszcze jakoś sensownie rozbudować bez wymiany wszystkich bebechów. Jakie GPU do tego zestawu, które polepszy wydajność w grach przy Tym CPU? Budżetu jako tako określonego nie mam. Pozdrawiam i życzę udanego dzionka! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu SSD na m.2 ? Daj jeszcze zasilacze markę i model. Więcej jak 3060/3060ti nie dźwignie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Wszystko zależy od konkretnej gry, ustawień jakości grafiki i rozdzielczości. Kup jak najszybsze, skoro i tak będzie modernizacja. Jak "nie masz określonego budżetu" to przy okazji wymień resztę 😃 Edytowane 21 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1wwy Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu @axsin302 tak SSD jest na m2. Zasilacza nie jestem w stanie aktualnie podać, pamiętam, że był markowy i zapas mocy tam również miałem, i uwzględnijmy taki scenariusz, że mocy nie braknie. @Kyle rozdziałka FullHD, mam podpięty komputer pod TV 4k, ale wiem, że realnie musiałbym zmienić cały sprzęt, aby coś takiego dźwigło, więc nawet o Tym nie myślę. Nie mam również jakichś konkretnych tytułów, ale dla przykładu - nowy GOW: Ragnarok na full hd na niskich nie dźwiga 60 fpsów. Od update'u sprzętu oczekiwałbym ogrywanie aktualnie wychodzących tytułów na minimum średnich ustawieniach przy zachowaniu płynności 60fpsów. Budżet nie jest ograniczony odnośnie karty, rozważam zakup zwyczajnie używki GPU z allegro - fajnie działa ich wsparcie klienta, a w razie jakichś problemów pozostaje rękojmia. Szukam karty która nie będzie przyhamowana przez ograniczenia procesora a zmieni odczuwalnie wydajność w grach - o ile ten sprzęt jeszcze się pod to łapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Warto otworzyć i sprawdzić co to za ziomek lub poszukać papierów https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-7800-xt-steel-legend/19.html Jak kartą ma być nowa to wycenie 2400+/- 7800 xt Za tysiące 3070 Ti https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-3070-ti-8gb-xlr8-gaming-revel 4060 Ti za słabe Zawszę jest jeszcze 4070 2600zl Edytowane 20 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Masz kilka rozwiązań... Właduj tam najmocniejsze GPU na jakie Cię stać (najlepiej RTX). Zaktualizuj BIOS do 7B24vAD (9.08.2024) i wymień i5-8400 (6r/6w) na na i9-9900K/non-K (8r/16w) lub i7-9700K/non-K (8r/8w) + nowe GPU. Wymień płytę z CPU np. AMD Ryzen 5700X3D + nowe GPU. Ja używam jeszcze starszą platformę, ale w tandemie z RTX 4070 Ti nadal mogę grać dosłownie we wszystko w najwyższych detalach. Wczoraj zacząłem grać w PUBG w 4K/Ultra i mam 100FPS. Twój i5 z 2017 (CPU-Z Benchmark Single: 451, Multi: 2674) Mój E5 z 2013 (CPU-Z Benchmark Single: 423, Multi: 4326) Dla porównania taki i9-9900K/KF będzie szybszy od mojego o około 25% (CPU-Z S: 543, M: 5423) i mógłbyś tam zamontować nawet RTX 4080 Super/Ti. Natomiast pozostając przy i5-8400, optymalne GPU będzie RTX 4060 Super / RTX 4070 (lub odpowiednik AMD, jeżeli nie grasz w gry z RT). Edytowane 19 godzin temu przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, axsin302 napisał: 4060 Ti za słabe Czemu uważasz, że parę razy szybsza karta od obecnej kolegi, będzie "za słaba"? Edytowane 16 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Bo 4060 Ti 16gb jest słabsza od nowej 3070 Ti która mu podlinkowałem a cenowo wychodzą 2000zł Tak samo uważam że tego szarota 4060 nie opłaca się brać Czuję że tam jest zasilacz 550w i nici z naszego doradzania Edytowane 14 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 55 minut temu, axsin302 napisał: Bo 4060 Ti 16gb jest słabsza od nowej 3070 Ti która mu podlinkowałem a cenowo wychodzą 2000zł Tylko te 8GB w takiej karcie, to bieda. Gdyby dali 12 GB ... no minimum absolutne 10GB, to byłoby sens spoglądać. Swoją drogą RTX 3070Ti 8GB żłopie aż 290W - to już bym wolał dopłacić do RTX 4060Ti (wersja 8GB - 160W, wersja 16GB - 165W), niż mieć taką 290W farelkę w budzie. 🤣 ps. nie ... nie chodzi o "rachunki za prąd" ... ani nawet o "zasilacz 550W" Edytowane 13 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1wwy Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu @axsin302 masz rację - zasilacz był niestety zbyt słaby, więc dokupiłem któryś gigabyte 750W. Dokonałem zakupu i padło na 4060 Eagle - faktycznie 3070 ti wypada lepiej, ale różnica około 700 zł w tym wypadku jest znacząca, a ja po prostu oczekuje od tego dziadka żeby wydłużyć mu życia jeszcze na kilka lat. Odpalę kilka tytułów i zobaczymy, najwyżej pójdzie zwrot.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu 38 minut temu, Kyle napisał: 290W farelkę w budzie. To ile bierze karta graficzna watów wcale nie jest wyznacznikiem tego że będzie gorąca bo rozpraszanie ciepła jest tak samo ważne a za to opowiada oczywiście układ chłodzący. Temperatury wcale nie są tak drastyczne zawsze oscylują między 70 stopni na core i 80 na hotspocie. Generacja się zmienia ale standardy temperatur zostają tak samo więc nie wiem po co się wydurniasz i piszesz takie głupoty o tym ile dana karta bierze weekendowy gracz nie będzie się tym martwił. Dodatkowo mówimy to w pełnym pliku. Natomiast 8 vram na karcie jak widać wcale nie przeszkadza aby w 4K osiągnąć lepsze wyniki niż karta która ma na przykład ich 12 czy 16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s1wwy Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Panowie, skoro mam Was już tu zebranych, tak przyszłościowo - dobierać się tu jeszcze do procesora po zakupie tej karty za jakiś czas, czy raczej nie ma co już tu grzebać i składać wszystko od zera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 46 minut temu, axsin302 napisał: więc nie wiem po co się wydurniasz i piszesz takie głupoty Daruj sobie takie szczeniackie teksty, szczególnie w temacie, w jakim masz niepełne pojęcie. 46 minut temu, axsin302 napisał: To ile bierze karta graficzna watów wcale nie jest wyznacznikiem tego że będzie gorąca Jest wyznacznikiem tego ile wygeneruje ciepła w obudowie - wiesz ... fizyka i jej podstawy. ... a nie trzeba być Einsteinem, by skleić fakty, że im więcej ciepła w obudowie, tym trudniej to po cichu schłodzić (wyrzucić większe ilości ciepła bez podnoszenia hałasu). 46 minut temu, axsin302 napisał: Dodatkowo mówimy to w pełnym pliku. Jak GPU będzie wąskim gardłem, odpalony będzie free-sync, do tego gra która odpowiednio obciąży rdzeń, to będziesz miał ten "pik" przez cały czas. 46 minut temu, axsin302 napisał: Natomiast 8 vram na karcie jak widać wcale nie przeszkadza aby w 4K osiągnąć lepsze wyniki niż karta która ma na przykład ich 12 czy 16 Edytowane 12 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu lepiej już pomóż założycielowi tematu, niż mnie tu raczyć jednym wielu sprzedanych kanałów na YT i ich niezawodnym testom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...