Skocz do zawartości
Rasowy TheDruid OMG REPORT

PC 1440P 7-8.5K Monitor + System

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolega potrzebuje wziąć PCta po świetach do Szwecji i prosił żeby mu coś fajnego złożyć. Myśle ze w tych czasach kupowanie pod fhd juz nie ma sensu wiec docelowo pójdziemy w 2k. Preferowany jest procesor ze stajni czerwonych by wraz z upływem czasu mozna bylo zrobić bezproblemowo update a karta od zielonych  Fajnie by skrzynka sie jakoś prezentowała dlatego prosiłbym cos z podświetleniem. 

Z góry dziekuje za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszych czasach, kiedy jest DLSS, FSR, XeSS, to już nie ma sensu kupować monitora 2560x1440 (np. 27"). To jest jak dla mnie wieczne mydło (w grach z jakimś AA). Przy 27" 3840x2160 DLSS Balanced obraz będzie zdecydowanie ostrzejszy niż przy 27" 2560x1440 DLAA/TAA. Nie mniej jednak zawsze lepsze 27" 2560x1440 od 27" 1920x1080 😉 

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

na zakupie monitora nie warto oszczędzać a wręcz przeciwnie warto dołożyć bo oszukać można tylko samego siebie , monitory 2K i 27 cali swoje kosztują i pochłoną znaczna cześć zakładanego budżetu, ale fakt obraz będzie żyleta. 

co do upgrade to moim zdaniem, z posiadanego doświadczenia , zadam pytanie , ile osób po 2-3 latach zmienia CPU ?, np. jak działają procesory z serii 5000 na AM4 z B350 /X370, pamięci bez kombinowania czyli tygodnia testów i ustawień będą działać stabilnie szybciej niż 2933/300MHz ? , na B450 też występują mniejsze lub większe problemy , i z AM5 będzie tak samo po 5-6 latach zmieniając procesor, będzie bardziej opłacać się lepiej zakupić nową płytę główna posiadający nowszy chipset niż siedzieć i kombinować żeby starte poprawnie działało z nowym.  

a  w większości przypadków nowy zestaw PC otrzymuje osoba nastoletnia, nie posiadająca własnych dochodów, gdzie CPU jest najrzadziej wymieniana częścią w PC , i procesor jest dopiero wymieniany lub nie, jak PC trafia do nowego właściciela, wiec warto było by zakupić procesor który będzie posiadał w chwili zakupu dobry stosunek cena/wydajność. 

obudowa z podświetleniem, bajer na 5 minut, potem nikt nie zwraca na to uwagi.      

chcąc kupić PC to Sam musisz wiedzieć orientacyjnie co tam ma być w środku, czyli trzeba sie trochę wczytać wgryźć w temat, bo jak masz potem zweryfikować, czy zaproponowane podzespoły to optymalny wybór dla Ciebie ?, bo co ? ktoś napisze kup to i to , a potem co ? , będziesz sie tłumaczył że to na tym portalu mi tak zasugerowali to kupiłem w ciemno ...  i pretensje mniej do tych co mi podali linki a nie do mnie .  xD 

sam będziesz składał, czy jakiś zaproponowany sklep jako dodatkowa płatna usługa ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Rasowy TheDruid OMG REPORT napisał(a):

Ogólnie myslałem nad Ryzen 7 7700 + 4080 Super

he he, wisz PC nie składa sie ino z procesora i karty graficznej 

także nie wiele zostaje na resztę podzespołów , np. zestaw taki kombinowany,  bardziej komunijny xD 

Procesor AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000000592)

Płyta główna ASRock B650M-HDV/M.2

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A)

Dysk SSD ADATA Legend 900 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SLEG-900-1TCS)

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz Deepcool PN850M 850W (R-PN850M-FC0B-EU)

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4080 SUPER Windforce V2 16GB GDDR6X (GV-N408SWF3V2-16GD)

Montaż komputera około 250pl. 

i tu nie chodzi o wybrane podzespoły bo przykładowo płyta główna szału nierobi i zawsze można wybrać coś innego lub szukać coś tańszego w promocjach itd.  ale już mamy 8500PLN. i kupując np. zasilacz o 100pln tańszy ogólnie to nic nie zmieni a gdzie zakup systemu np. win11 , oraz monitora ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Dikson napisał(a):

Pod 1440p nie potrzeba 4080S, za 8600 masz komplet z 4070 TI Super, z monitorem 1440p 180Hz IPS i systemem https://proline.pl/koszyk/b6b94da7

mistrzu już przekroczyłeś budżet , a gdzie koszt usługi składania komputera czy wyłożysz z własnego portfela ?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie złożyłem tylko przedstawiłem ogólny zarys co w tej cenie można zakupić , skoro ma być Ryzen 7 7700 + RTX 4080S, że trzeba obniżyć oczekiwania co w takim budżecie można zakupić , i szkoda ze nie czytasz co autor wątku chciał by aby zawierał zestaw tylko z Automatu wstawiasz Ryzen 5 7500f , a może autor wątku chciał by aby procesor posiadał igpu ?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi