Maxiiiii Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Widziałem ten filmik, zrobiłem wszystko według filmiku, i to zadziałało ale w cenebenchu 2024 się wykrzaczał za każdym razem, dopiero zmiana na UCLK=MEMCLK/2 pozwoliła ukończyć benchmark z wynikiem 2509pkt. Zrobiłem jak mówiłeś i ustawiłem pamieć na 6200 oraz UCLK=MEMCLK i CPU-z pokazuje 1:31 teraz i w cinebenchu wynik o 110pkt niższy więc nie miałeś racji że będzie wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Przepraszam że tak post pod postem, ale może ktoś podpowie dlaczego płyta wyświetla kod 08 mimo że system działa bardzo dobrze stabilnie i szybko? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 11 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Przepraszam że tak post pod postem, ale może ktoś podpowie dlaczego płyta wyświetla kod 08 mimo że system działa bardzo dobrze stabilnie i szybko? Pozdrawiam Znalazłem wątkek na redicie i piszą że: "... It's a placeholder nothing error code. If you are in windows and it shows 08 there's no issue." A wracając do początku doskonale rozumiem problem z przesiadką, po latach "intelowania" przesiadłem się na AMD i trzeba przyznać że nie bez bóli, niestety nikt nie jest wstanie podać Ci tutaj odpowiedzi na wszystko i musisz niestety poświęcić czas by czytać i oglądać poradniki i generalnie nauczyć się obsługiwać Twój nowy procesor, bo jest on definitywnie inny niż intele... Ja sam przesiadłem się z 10700K na 9800X3D i przesiadka dużo czasu mnie kosztowała i w dalszym ciągu nie jestem w 100% zadowolony z moich ustawień i prawie każdego dnia próbuje nowych. Zacznijmy więc od początku. Ja jako pierwsze zrobiłbym update BIOSu, bo w tym samym wątku na redicie podają że przy starym biosie różne dziwne rzeczy pokazują się na tych wyświetlaczach LED. https://www.gigabyte.com/Motherboard/X870E-AORUS-PRO-ICE/support#support-dl-bios Zrób telefonem zdjęcia z BIOSu i aktualnych ustawień tak żebyśmy dokładnie wiedzieli co i gdzie jest ustawione. Ja np do UV używam AMD Overclocking i tam PBO Curve Optimizer bo jeśli zrobię to samo przez Extremne Tweaker w ASUSie to napięcia są inne, wyższe. Warto też zapoznać się z tu z forum, na początku nie ma za dużo informacji za to dalej znajdziesz parę linków które mogą być pomocne. Czytaj, próbuj i testuj a przede wszystkim nie wychodź z założenia, że ktoś rozwiąże Twoje problemy za Ciebie, musisz sam je rozwiązywać, tak się człowiek uczy. Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Dobra, trochę posiedziałem poustawiałem jest stabilnie ale nie wiem co przestawiłem że teraz nie zbliża się do wyników w cinebenchu 2024 jakie osiągał wcześniej czyli około 2500, teraz 2380pkt i co mnie dziwi najbardziej to że bez obciążenia taktowanie procesora oscyluje w okolicach 5700MHz, ale kiedy włączę test cinebench to taktowanie spada do 5200MHz, why? test się kończy i procek wraca na 5700MHz. Jakaś pewnie jedna opcja w biosie jest do przestawienia tylko która. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia Obciążenie na wszystkich rdzeniach, a w spoczynku lub pod małym obciążeniem, owocuje różnymi taktowaniami - normalne zjawisko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia W dniu 1.01.2025 o 22:34, Maxiiiii napisał(a): Problem w tym że ten dziwny bios nie chce przyjąć ręcznej zmiany taktowania ramu, zawsze po resecie i tak wraca do poprzednich ustawień, a z kolei program Ryzen master kiedy zmienię coś ręcznie lub kliknę automatyczne OC to zawsze kończy się tym że muszę zworkę na bios zakładać i od początku Ja bym zaczął od odinstalowania Ryzen Master, z tego co pamiętam, to jak masz ustawione żeby automatycznie aktywował zmiany które zrobiłeś wcześniej za nic nie dojdziesz do tego co i jak. Zostań w biosie i tylko tam zmieniaj ustawienia. Robiłem ten sam błąd, trochę w biosie, trochę w ryzen master a potem po prostu nie wiedziałem co jak ustawiałem i najczęściej była zwiecha lub bsod. Krok po kroku zacznij od początku. 1. Odinstaluj Ryzen Master i wczytaj default w Biosie (możesz też go całkiem wyczyścić, na tylnym panelu masz przycisk) 2. Na początek ustaw profil pamięci na EXPO I resztę zostaw na auto - jak dojdziesz do ładu z PBO Curve Optimizer to możesz się bawić pamięciami. 3. Znajdź w biosie Precision Boost Overdrive i aktywuj. 4. Znajdź w PBO Enhancement , Curve Optimizer i aktywuj. 5. ustaw w Curve Optimizer na All Core Negative 25 i testuj stabilność, jak działa super, wróć do biosu podnieś na 26 potem 27 , a jak nie działa to w dół na 24 potem 23 itd.... Po znalezieniu wartości Curve Optimizer możesz zacząć bawić się z RAMem. Wszyscy mówią, że powinno być synchronicznie i że FCLK (Infinity Fabric) powinno mieć 1/3 MT pamięci, ale to zależy od kontrolera pamięci, u jednych działa u innych nie. Ja bym ustawił na 2100MHz u tak zostawił, różnice są niewielkie. Pamięci kupiłeś 6400MT to znaczy, że masz 2 opcje: 1. Zostawiasz pamięci jak są 6400MT i UCLK=MEMCLK/2 lub 2. Ustawiasz na 6000MT i UCLK=MEMCLK - do tego pewnie będziesz musiał zmienić Memory Multiplier na 60 - tutaj trzeba potestować i ewentualnie ustawić Inifinity Clock na 2000 Mhz, wtedy będzie zsynchronizowane. Czytać, testować i próbować.... :) Z czasem dużo rzeczy nabiera sensu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabman Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia Mam problem z gigabyte b650 eagle ax Po zlozeniu zestawu przycisk power w obudowie phanteks xt524p1 nie dziala. Plyta reaguje na qflash/zwarcie. Power jest doprowadzony "nowa metoda" nie wepchany w dwu pinowy pw sw. Macie pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia jeśli dotkniesz śrubokrętem dwóch pinów, PW+ i PW- a komputer zacznie się uruchamiać to szukasz problemów w przewodu i przełączniku w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabman Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia Ale ta obudowa nie ma kabli aby podpiac w f_panel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia co to za obudowa ten numer nic nie wskazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) To będzie pewnie "xt523p1", czyli seria "PHANTEKS XT". Ta obudowa ma "zero cable setup", czyli jak sam autor napisał "Power jest doprowadzony "nowa metoda""... Obudowa łączy styki z tyłu płyty głównej, zamiast zwykłych pinów i kabli z przodu. @Dabman Nie zastanowiło Cię, że jest to "nowa metoda", a czy Ty masz płytę kompatybilną z tą "nową metodą"? Tutaj dla przykładu: MSI PROJECT ZERO Gigabyte AORUS Project Stealth Z obudową powinny być dostarczone kable, aby móc podłączyć standardową płytę główną. Edytowane 29 Kwietnia przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dabman Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) Nie ma kabli, ale juz dalem rade. Dlubanina straszna. Zamawiam piny na kabelkach z ali i tak ogarne. Dzieki za pomoc 🙂 Edit: dalej mnie nurtuje, poniewaz nawet na stronie nie ma opisu tych hesderow do front panelu, natomiast reszta ktora powinna ta plyta byc odpalana - jest. Edytowane 29 Kwietnia przez Dabman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia Hej, Właśnie będę robił pierwsze odpalanie PC, mam dwa dyski M2 jeden system 9100PRO, umieściłem go od razu pod CPU. Drugi dysk pliki i programy z których będę korzystał jest to KC3000. Pod które gniazdo najlepiej umieścić drugi dysk. Mam M2C_CPU, M2D_SD i M2BCPU. Płyta to x870e aorus elite wifi7. Jutro będę stawiał Windows 11 PRO, jest też RTX 5070 TI. Macie może jakieś sugestie co warto włączyć/wyłączyć/ustawić żeby dobrze działało? PC głownie do pracy renderów grafiki, obróbki itd. (Proszę o wyrozumiałość ostatniego kompa składałem z 5lat temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia Pod środkowe gniazdo M2D_SB 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) 12 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Pod środkowe gniazdo M2D_SB Popieram, M2B i M2C współdzieli linie PCIex z grafiką. https://www.gigabyte.com/Motherboard/X870E-AORUS-ELITE-WIFI7-rev-10-11/sp#sp * The M2B_CPU and M2C_CPU connectors share bandwidth with the PCIEX16 slot. Edytowane 30 Kwietnia przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia masz 3 sloty m2 cpu ten najblizej - tam systmeowy 9100pro m2b_cpu - jest rowniez bezposrednio pod cpu wiec pelna predkosc m2c_cpu moze byc współdzielony z sata m2d_sb - chipset południowy most czyli wyzsze opoznienia Kinstona włóż do m2b cpu W Bios włącz XMP dla RAM resize bar zeby lepiej wykorzystywalo pamiec gpu (w PCIesettings jest) Ustaw 9100Pro jako boot priority włącz csm Windows instaluj w trybie uefi po instalacji stery Po instalacji włacz w zasilaniu tryb najwyższej wydajności i wyłacz hibernacje i szybkie uruchamianie (ja przynajmniej tak robie) Ja zawsze na swiezy windows instaluje tez CrystalDiskInfo + HWInfo64 dla teperatur napiec etc oraz MSI Afterburner do monitorowania GPU 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia @stempel91 Coś pomieszałeś... Koledzy nad Tobą dobrze radzą. Podałeś złą ilość M.2, no i ocena poszczególnych slotów M.2 niezbyt współgra z opisem na stronie. Uzycie M2B_CPU spowoduje ograniczenie złącza PCIex do prędkości 8x. Drugi dysk do M2D_SB, tak jak koledzy wyżej radzą, aby niepotrzebne, nie ograniczać karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): W Bios włącz XMP dla RAM (1) włącz csm (2) Windows instaluj w trybie uefi (1) jeśli chcesz podkręcić kontroler RAM (2) chyba csm się wyłącza, przy instalacji Windows 11 (co dodatkowo należy robić na dysku pracującym w formacie GPT i należy włączyć SecureBoot) Edytowane 30 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 59 minut temu, pitol321 napisał(a): @stempel91 Coś pomieszałeś... Koledzy nad Tobą dobrze radzą. Podałeś złą ilość M.2, no i ocena poszczególnych slotów M.2 niezbyt współgra z opisem na stronie. Uzycie M2B_CPU spowoduje ograniczenie złącza PCIex do prędkości 8x. Drugi dysk do M2D_SB, tak jak koledzy wyżej radzą, aby niepotrzebne, nie ograniczać karty graficznej. słusznie pomylilem mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) Dziękuję Panowie za wskazówki, szczególnie stempel91 za szczegóły konfiguracji i instalacji systemu. Tak jak mówię jest to dla mnie nowość, przesiadam się z ryzena 1700 tam były tryby XMP2 oraz zwykły ssd był to rok bodajże 2017 kiedy go składałem. Tutaj włączyć Expo czy na coś jeszcze zwrócić uwagę? Oczywiście po majówce wjedzie masa tutoriali i będzie konfigurować 🙂 Edytowane 30 Kwietnia przez QraArt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
An_Zel Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Dzień dobry. Zakupiłem właśnie tytułową płytę i R7 9700x. Nie wiem, jak mogę sprawdzić wersję biosu która jest wgrana na płycie, ale płyta z M.Exp, więc bios nie był zapewne w żaden sposób przez nie aktualizowany i zakładam, że będzie trzeba flashować ( potrzeba wesji min.F30). I tu pytanie: czy bez posiadania starszego procesora, obsługiwanego natywnie przez płytę, mogę zmontować r9700x i ram na płytę i do budy i zdołam odpalić bios na monitorze? czy pozostanie tylko flashowanie z usb z samym zasilaczem, ? (czego wolałbym uniknąć) Jeśli to drugie i nie ma innego sposobu, to czy procesor może być już założony przy tym flashowaniu czy nie? Co radzicie? Na naklejce na płycie oznaczenia: 3/G/0AA233 I 02160, nie wiem czy to cokolwiek oznacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Witam skoro zaistniała już taka sytuacja (swoja droga kupując w sklepie mogłeś zasięgnąć jeżyka jaka jest wgrana wersja biosu) najlepiej na stole nie w obudowie czyli złożyć na "pajęczynkę" obsadzić cpu i zestaw chłodzący, ram , nawet bez karty graficznej bo cpu posiada igpu , podłączyć zasilacz, monitor, myszkę i klawiaturę , start i zobaczyć czy płyta główna wystartuje , skoro jest nowy cpu to procedura pierwszego uruchomienia plus kilku krotne restarty moze zając nawet kilka minut , wystartuje fajnie , jak nie to trzeba będzie wyjąć cpu i ram , na dole na środku płyt głównej jest przycisk "Q-Flash Plus" i trzeba bios wgrać na pendrajwa sformatowanego na FAT32 i wrzucić tam najlepiej najnowszy czyli F34 https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE-AX/support#support-dl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
An_Zel Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Dziękuję, a czy do aktualizacji przez q- flash koniecznie trzeba zdejmować procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Spróbuj , mi na poprzedniej płycie udało się z powodzeniem aktualizować bios z osadzonym procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Canibal Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia itam zakupiłem nowa płytę i procek , przełożyłem dyski nvme i z 3 dysków wykrywa mi tylko 2. BIOS wogole nie widzi dysku nvme Plextor za to dwa inne WD black widzi. Najpierw miałem plextora włożone do gniazda najbliżej procesora a dwa WD w miejscu na 3 dyski. Dysku nie wykrywało to przełożyłem w drugie miejsce i także dysku nie widzi. Dwa dyski hdd oraz ssd 2.5`` wykrywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Masz najnowszy bios? jaka winda, sterowniki aktualne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Witam 28 minut temu, Han44 napisał(a): Masz najnowszy bios? jaka winda, sterowniki aktualne? mógł byś to jakoś rozpisać , co ma system i sterowniki do tego czy płyta główna wykrywa lub nie dyski , a jak nie ma wgranego systemu to co bios wykrywa czy nie wykrywa dyski ? Canibal ten Plextor napisz jaki to model - moze na stronie producenta jest aktualizacja firmware dla dysku , bo jak dysk jest iluś letni a płyta główna jest nowa to moze nie wykrywać już takiego dysku i wtedy trzeba by sprawdzić czy jest aktualizacja a jak nie to czy po włączeniu w biosie np. csm support sytuacja sie zmieni. Bios - zakładka - Boot - opcja powinna znajdować sie pośrodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia A skąd wiesz czy ma system wgrany? może ma . Mam na myśli soft i inne gówna związane z dyskiem , w windzie jak ma w menadżerze pokaż lub nie pokaże , może trzeba dysk sformatować nie wszystkie od razu wskakują w obrazek biosu. przy takiej informacji i danych jakie podał to można gdybać do usranej śmierci. A co Ciebie dziwi że pytam się o najnowszy bios ? to standard , jak i systemowe sterowniki , od tego trzeba zacząć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia Canibal przeczytaj to Może podobna sytuacja nie podałeś żadnych danych więc może to coś Ci podpowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bgz77 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia Witam, przez cały dzień się męcze z płytą główną. Mam pamięć G.Skill Trident Neo AMD DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO. Generalnie na początku był problem z kartą graficzną KFA2 GeForce RTX 5080 1-Click OC 16GB GDDR7 DLSS4, po włączeniu wszystkiego i podłączeniu dp do monitora od karty, było brak sygnału. Więc postanowiłem wyjąć grafike i zacząć od procka i ramu. Włączyłem bez karty i wszystko zadziałało, wgrałem windowsa i zrestarowałem komputer aby zobaczyć czy wszystko działa. Tutaj zaczeły się problemy, ciągle wyskakuje błąd na karcie 08 i zawiesza się tak jak na zdjęciu ekran biosu przy włączeniu. Były chyba z 4 razy gdzie udało się uruchomić z 1 kością i 2 kościami, ale po restarcie znowu ten sam błąd. Próbowałem wszystkiego chyba co było w necie. Jest jakiś ratunek czy robić zwrot? Najbardziej sie obawiam o kartę bo ramy to może być początek problemów…. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...