balbu Opublikowano Czwartek o 10:45 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:45 Hej, Chce zmienić kartę na coś nowszego mój budżet to 3k Mobo taichi x370 Proc ryzen 5800x3d 16gb ramu Może jakieś propozycje macie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 11:01 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:01 Wstrzymaj się, bo za rogiem nowe karty AMD i Nvidii. Poczekaj do końca stycznia, wtedy wyjdą testy i się zobaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 17:21 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:21 Podaj model zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbu Opublikowano Piątek o 08:43 Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:43 15 godzin temu, Dikson napisał(a): Podaj model zasilacza Corsair RM650x 650W 80 PLUS Gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano Piątek o 11:10 Zgłoś Opublikowano Piątek o 11:10 RTX 4070Ti powinien stanieć tak do miesiąca czasu albo RTX 5070 , zależ jak wyjdą testy końcem Stycznia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano Piątek o 13:39 Zgłoś Opublikowano Piątek o 13:39 2 godziny temu, Bemx2k napisał(a): RTX 4070Ti powinien stanieć tak do miesiąca czasu albo RTX 5070 , zależ jak wyjdą testy końcem Stycznia Może też zdrożeć, tego nikt nie wie, zazwyczaj najtaniej jest w środku generacji, gdy już rynek jest nasycony a do następnej generacji daleko. Często we wakacje jest dobry czas na kupowanie sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Piątek o 14:51 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:51 (edytowane) Można zacząć od używanego 3080 10gb za około 2000zł którego nadal można kupić z gwarancją producenta, jest lekko ciepły ale po UV to nadal warta przemyślenia karta. Kolejna używka to 7900 xt która również występuje jeszcze z gwarancją Jeśli chodzi o nowe to trzeba poczekać niż pluć sobie w brodę Albo szukać 4070 ti super ale nie sądzę aby zeszła tak z ceny Edytowane Piątek o 14:52 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Piątek o 14:57 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:57 W dniu 16.01.2025 o 11:45, balbu napisał(a): Może jakieś propozycje macie ? Najlepiej poczekać na 5070ti a jak nie to tu masz https://www.x-kom.pl/p/1278768-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-16gb-gddr6x.html?sm=pepper&utm_tag=ppr-pl-649493913 W dniu 16.01.2025 o 11:45, balbu napisał(a): 16gb ramu dołóż 2 kanał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbu Opublikowano Piątek o 15:50 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:50 (edytowane) A może zmienię pytanie i zapytam się tak: czy warto inwestować w obecną jednostkę czy może lepiej wydać 8 - 9 k zł na coś nowego z zen 5 ? Edytowane Piątek o 15:59 przez balbu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Piątek o 16:14 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:14 Jakiś masz 1440p i wyżej to nie ma takiej potrzeby. Dołożenie ramu do 32gb starczy ci jeszcze do wydania nowego wiedźmina. W obecnych czasach to karta się najbardziej liczy a twój 5800x3D raczej nie będzie wąskim gardłem dla żadnych z kart 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 16:53 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:53 5 godzin temu, Bemx2k napisał(a): RTX 4070Ti powinien stanieć tak do miesiąca czasu albo RTX 5070 , zależ jak wyjdą testy końcem Stycznia RTX 4070Ti to jeden z najmniej ciekawych modeli z powodu 12GB VRAM przy tak szybkim GPU. Co innego RTX 4070Ti SUPER z 16GB pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbu Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu 19 godzin temu, axsin302 napisał(a): Jakiś masz 1440p i wyżej to nie ma takiej potrzeby. Dołożenie ramu do 32gb starczy ci jeszcze do wydania nowego wiedźmina. W obecnych czasach to karta się najbardziej liczy a twój 5800x3D raczej nie będzie wąskim gardłem dla żadnych z kart W chwili obecnej posiadam RAM 2x8 GB g.skill ddr4 flare-x 3200 MHz. Dokupić mam extra 2 kości tego samego czy zmienić na coś z taktowaniem 3600 2x16 GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 1 hour ago, balbu said: W chwili obecnej posiadam RAM 2x8 GB g.skill ddr4 flare-x 3200 MHz. Dokupić mam extra 2 kości tego samego czy zmienić na coś z taktowaniem 3600 2x16 GB? Lepiej wymienić na 2x16 GB 3600 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbu Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 4 minuty temu, Wolfgang napisał(a): Lepiej wymienić na 2x16 GB 3600 Mhz. Jakiś konkretne pamięci masz na myśli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu różnicy wielkiej nie będzie możesz śmiało kupić sobie identyczny zestaw jaki posiadasz. Testy już były i 4x8 vs 2x16 jest w granicy błędu pomiarowego. Jak kupisz takie same to możliwe, że nie będzie żadnego zgrzytu i można zrobić bez przeszkód OC na timingach ( jak się znasz) a tak to zwykły profil XMP odpali się od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) 1 hour ago, balbu said: Jakiś konkretne pamięci masz na myśli ? 49 minutes ago, axsin302 said: różnicy wielkiej nie będzie możesz śmiało kupić sobie identyczny zestaw jaki posiadasz. Testy już były i 4x8 vs 2x16 jest w granicy błędu pomiarowego. Jak kupisz takie same to możliwe, że nie będzie żadnego zgrzytu i można zrobić bez przeszkód OC na timingach ( jak się znasz) a tak to zwykły profil XMP odpali się od razu. Różnice w wydajności będą niewielkie. Natomiast sprzedaż starych pamięci i zakup 2x 16 GB 3600Mhz CL18 może być lepsza pod względem ekonomicznym. Najważniejsze to pozbycie się wąskiego gardła jakim staje się 16 GB RAM. To inwestycja nisko-kosztowa w porównaniu do wymiany karty graficznej lub całej platformy. Jak ktoś nie czytał tych artykułów, to warto się z nimi zapoznać: https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-teamgroup-t-force-dark-z-4000-mhz-cl18-sprawdzamy-co-potrafia-kosci-sk-hynix Edytowane 18 godzin temu przez Wolfgang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Owszem 32 GB jest bardzo lukratywne, jednak ja po swoim komputerze Widzę że na razie te 16 GB jeżeli Windows 11 czy 10 jest dobrze ustawiony i nie pobiera jeszcze dodatkowych zasobów poza grą to spokojnie starcza. Jedynie w Hogwardzie HR zobaczyłem że pobiera on między 17 a 18 GB. Mam jeszcze God of War, Forza, PoE, KCD, CB77, W8 wszystkie te gry pobierają około 12-13. A jeżeli kupi kartę z dużą ilością Vramu to karta będzie sobie wszystko magazynować a RAM pozostanie wolny i do dyspozycji dla procesora. Także na ten moment ja bym pominął sobie te ramy i skupił się najpierw na kupnie karty graficznej 39 minut temu, Wolfgang napisał(a): tps://www.purepc.pl/test-wydajnosci-pamieci-ram-ddr4-teamgroup-t-force-dark-z-4000-mhz-cl18-sprawdzamy-co-potrafia-kosci-sk-hynix Ważniejsza kwestia jest czy Ram odpali się w gear 1 bo Mhz to można mieć do woli, ja sprawdziłem na swoich i 4266 cl 18 (gear2) jest dopiero szybsze od 3600 gear1 a zestaw jest sporo droższy... tak takie masło maślane ale producenci już tak mają że mydllą nam oczy % i słupkami wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu 41 minutes ago, axsin302 said: Ważniejsza kwestia jest czy Ram odpali się w gear 1 bo Mhz to można mieć do woli, ja sprawdziłem na swoich i 4266 cl 18 (gear2) jest dopiero szybsze od 3600 gear1 a zestaw jest sporo droższy... tak takie masło maślane ale producenci już tak mają że mydllą nam oczy % i słupkami wartości Oto mi m.in. chodziło gdy likowałem artykuł. Powyżej pewnych wartości żyłowanie parametrów pamięci niewiele zmienia po za ceną 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu To jest x3d ,znaczenie ramu jest małe https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel?page=0,27 A tu test,mniej mhz a i tak z drugiego kanału wiecej fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbu Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Pozostaje mi poczekać na testy nowych kart (nvidii, radeona), a następnie podjąć decyzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...