Skocz do zawartości
Nawias123

Windows 11 Laptop się restartuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z nowo zakupionym laptopem Dell G15 5530.

Otóż gdy jest odłączony od zasilania po ok 15 minutach bezczynności sam się restartuje, co może być przyczyną?

W podglądzie zdarzeń widzę taki błąd:

Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x00000113 (0x0000000000000019, 0x0000000000000002, 0x00000000000010de, 0x00000000000025ec). Zrzut zapisano w: C:\Windows\Minidump\022025-14125-01.dmp. Identyfikator raportu: 0c68348c-3ae4-4492-9cf0-c2f62bf8164d.

Poniżej link do pobrania pliku .dmp

https://www.mediafire.com/file/2anqqj5thol2qxp/022025-14125-01.dmp/file

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to nie będzie to łatwy temat , najlepiej było by dysk wyczyścić i system wgrać na nowo nie ten od Della 

Menadżer urządzeń , pozycja stacje dysków , rozwiniesz listę, powinien być jakiś dysk , najedziesz myszką, prawy myszki - właściwości , zakładka - sterownik , to z którego roku jest sterownik ?     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2006 to dobrze. 

co można jeszcze zrobić 

sprawdzić tak samo dla sterownika , igpu czyli z procesora czy jest taki sam jak na stronie Dell - Intel UHD Graphics Driver -06 Nov 2024

https://www.dell.com/support/product-details/en-us/product/g-series-15-5530-laptop/drivers

można sprawdzić i zaktualizować bios 

Dell G15 5530 and G16 7630 System BIOS 17 Jan 2025

oraz pobrać i zainstalować sterowniki od chipsetu 

Intel Management Engine Interface Driver 15 Jan 2025

Intel Chipset Device Software 03 Dec 2024

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem wszystkie sterowniki tak jak polecałeś.

Dodatkowo na stronie Dell'a wyskoczyło mi żeby zaktualizować sterownik dysku SSD i Realtek High Definition Audio.

Jeśli problem nie ustąpi spróboje wyłączyć te CPU Turbo Boost tak jak kolega yureek powiedział.

Jeśli problem się rozwiązał również dam znać co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety po zaktualizowaniu sterowników i wyłączeniu opcji Turbo Boost problem nadal występuje.

Mianowicie system sie zrestartował kiedy próbowałem go wybudzić z uśpienia ruszając myszką (ekran był wyłączony w tle leciała muzyka)

Problem nie występuje kiedy ekran jest włączony (np. leci teledysk z YouTube)

Co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy problem występuje tylko na karcie dedykowanej czy integrze również?

Błąd 0x00000113 jest wskaźnikiem błędu TDR (Timeout Detection and Recovery) związanym z kartą graficzną – w tym przypadku wskazuje na sterownik Nvidii (identyfikator 0x10de). Oznacza to, że system wykrył, iż karta graficzna nie odpowiedziała w odpowiednim czasie, co spowodowało restart komputera.

Co jeszcze możesz zrobić: Zaktualizuj sterowniki GPU (NV i integra).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sterowniki ze strony della do Nvidi, a wcześniej usunąłem wszystkie sterowniki za pomocą Display Driver Uninstaller (DDU)

Zobaczymy czy to przyniesie efekt, jeżeli nie wrzucam laptop na serwis.

Więcej chyba się już nie da zrobić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi