Skocz do zawartości
sorok

Częste BSOD - prośba o analizę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc z analizą BSOD. Od kilku miesięcy bezskutecznie próbuję sam to zdiagnozować ale już skończyły mi się pomysły. Opis długi ale mam nadzieję wyczerpujący temat.

Problem dotyczy nowego, zakupionego do montażu komputera o parametrach:

• procesor AMD Ryzen 7 7700 AM5 (zintegrowana grafika)
  • płyta główna (1) AsRock B650M Pro RS potem (2) Gigabyte B650 Eagle (opis o co chodzi w treści)
  • pamięć Kingston Fury Beast 2x16GB DDR5, 5200MHz CL40
  • dyski SSD - 2x Kingston M.2 PCiE 4.0 NVMe 1TB (320TBW) - zainstalowane jako RAID 1
  • klasyczny HDD (używany, z poprzedniego mojego zestawu) 1TB - jako osobny dysk, poza RAIDem
  • zasilacz Cooler Master Nex White 600W 80plus
  • chłodzenie procesora Endorfy Fera 5
  • system Windows 11 Pro x64

Problemy zaczęły pojawiać się w zasadzie po kilku dniach od zakupu (10.2024) i złożenia. Komputer używany do pracy biurowej. Zainstalowany Firebird x64 do obsługi kilku baz danych na których pracuję w kilku programach, również łącząc się do niego zdalnie. Poza tym standard biurowy - przeglądarka, LibreOffice, żadnych gier, czytnik pdf, program do backupu, itd. Komputer użytkowany 10-12h dziennie

Po instalacji i uruchomieniu całości, po kilku dniach zaczęły się pojawiać BSODy - 1-2 dziennie, czasem więcej, w różnych odstępach czasu. Czasem następowało to po ok 1h pracy czasem po 3-4h pracy, jednak występowało codziennie. Nie zauważyłem w tym żadnej prawidłowości. 

Wykonałem w 11.2024 następujące czynności: 

1. skanowanie Windows sfc scannow, 
  2. aktualizacja sterowników, 
  3. skanowanie antywirusowe i malware, 
  4. przywrócenie obrazu systemu, 
  5. format danych i reinstalacja systemu oraz sterowników 
  6. test pamięci MemTestOrg wykonane 2-krotnie. Każdy test ok. 4h (brak błędów RAM), 
  7. kilkugodzinne testowanie wbudowanej karty graficznej programem FurMark (brak objawów)

Problem najczęściej wywoływało (chyba) testowanie procesora. Skorzystałem dodatkowo z narzędzi:

1. najnowszej wersji CPU-Z (opcja Bench CPU) – każdorazowo wywoływał błąd, po różnym czasie 1h-5h oraz 
  2. OCCT Test CPU oraz LinPack – również wywołują błąd w różnym czasie. 

Każdorazowo uruchamiany był HwInfo celem monitorowania temperatur procesora i płyty głównej (nadal mam zapisy pomiarów HwInfo oraz pliki zrzutów pamięci Windows (minidump)). Złożyłem reklamację do sklepu na "uszkodzenie procesora". Jako, że był to okres grudniowo-świąteczno-noworoczny, to rozpatrzenie reklamacji przeciągnęło się aż do połowy stycznia 2025 - uznano reklamację i otrzymałem nowego procka.

Podczas próby montażu nowego procka uszkodziłem płytę główną (AsRock) - wygięte piny na gnieździe procesora. Rozważając naprawę zdecydowałem się na zakup w 02.2025 nowej płyty - tym razem Gigabyte B650 Eagle.

Po zmontowaniu całości, instalacji systemu operacyjnego i sterowników oraz oprogramowania ponownie przerzuciłem bazy i dane ze starego kompa na nowego. No i niestety już następnego dnia ponownie pojawił się BSOD. Kolejnego dnia kolejne 2x BSOD...

Na starym kompie oprogramowanie jest w zasadzie to samo co na nowym (w sensie baz danych i Firebirda, pozostałe w możliwie najnowszych wersjach) jednak tam problem nie występuje.

Proszę o pomoc w tej sprawie i ew. analizę minidumpów.

Załączam jako link do dysku Google - 3 ostatnie minidumpy oraz zrzut do txt info o 3 ostatnich BSOD - https://drive.google.com/drive/folders/1LA3Zpef1uTRJ2qryNfcv7qqNRq9Hj0C2?usp=sharing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw pamięć w tryb standard (nie expo) i sprawdź, czy pomoże. W praktyce, to co opisujesz to na 99.999% problem ze sprzętem, a nie oprogramowaniem. Z komponentów, które mogą powodować BSOD, a jeszcze ich nie wymieniłeś został RAM i PSU. Stawiam na RAM, bo zasilacz jest jednak mocno przereklamowanym źródłem problemów. Z drugiej strony RAM ma to do siebie, że bardzo trudno znaleźć związane z nim błędy wszelkimi testami.

Jeżeli obniżenie taktowania nie pomoże (albo nie ma czego obniżać), to upewnij się, że są właściwie obsadzone banki, wyjmij te moduły i zamień miejscami, spróbuj pozbyć się jednego z nich i sprawdź czy pomoże. Możesz też spróbować z innym zestawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotrp

Też stawiam na problem sprzętowy, dość irytujący.

W kwestii testowania RAMu - poleciłbyś coś do wykonania testu? Użyłem MemTestaOrg ale może coś innego będzie bardziej skuteczne?

Pamięci są obsadzone w gniazdach 2 i 4 (tak jak instrukcja kazała - upewniałem się przy montażu na nowej płycie, żeby już takich drobnostek nie pominąć).

Aktualnie pracuję zdalnie, nie mam fizycznego dostępu do kompa. Bez dostępu do BIOSu to raczej tego nie zmienię. Ale w przyszłym tygodniu będę miał czas to ogarnąć.
Z tego co pamiętam, to ustawienia pamięci są wg profili XMP wczytanych z pamięci. Wydawało mi się to sensowne użyć profili, które przygotował producent pamięci. Teraz jestem przekonany, że to był błąd. Nawet jeśli to nie przyczyna problemu, to jednak wolę stabilny RAM a nie szybszy/podkręcony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie niestabilność profilu XMP udało się zdiagnozować OCCT, i przy teście pamięci i CPU wywalało błąd, zmieniłem profil XMP z 6400 na 6200 i działa od roku

Edytowane przez Zeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, sorok napisał(a):

W kwestii testowania RAMu - poleciłbyś coś do wykonania testu? Użyłem MemTestaOrg ale może coś innego będzie bardziej skuteczne?

Ja polecam Memtest86 (startowany z pendrive). Tylko minus taki, że partycje trzeba usuwać w dosyć zaawansowany sposób później z tego pendrive, by odzyskać dostęp do pełnej pojemności (do zrobienia narzędziami wbudowanymi w windows).

19 godzin temu, sorok napisał(a):

Z tego co pamiętam, to ustawienia pamięci są wg profili XMP wczytanych z pamięci. Wydawało mi się to sensowne użyć profili, które przygotował producent pamięci. Teraz jestem przekonany, że to był błąd. Nawet jeśli to nie przyczyna problemu, to jednak wolę stabilny RAM a nie szybszy/podkręcony. 

Profile XMP, jak i EXPO, to profile OC. Max prędkość RAM (bez OC) dla Ryzen 7700 to 5200 MT/s (i to przy max dwóch kostkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi