wrobsipl Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Panowie znacie jakąś dobrą hurtownie w wielkopolsce z sprzętem komputerowym coprawda branża firmy na która chce brać hurtowo nie jest związana z komputerami ale czy to ma znaczenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 ma znaczenie -bo Ci po prostu na tę firmę nic nie sprzedadzą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 ma znaczenie -bo Ci po prostu na tę firmę nic nie sprzedadząA to niby czemu? Rejestrujesz się jako firma i możesz kupować co chcesz i ile chcesz. Przynajmniej tak jest w hurtowniach z których ja korzystam. Profil zarejestrowanej działalności nie ma znaczenia. A w temacie wątku: wszystkie duże hurtownie komputerowe mają oddziały w Poznaniu, jest w czym wybierać ;) A jak nie, to zawsze można zamówić z centrali, wysyłka kurierem - też wygodny sposób, ale nieco droższy. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobsipl Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 no to by było kiepsko a liczyłem że nie, chociaż nie wszystkie firmy (hurtownie) wymagają podania profilu firmy wystarczy im regon i nip, nazwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobsipl Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 możesz podać te hurtownie bym był ci wdzięczny a i jakbyś mógł podrzuć mi jakiś cennik hurtowy bo jeszcze nigdzie nie jestem zajerestrowany a chciałbym sobie coś przejrzeć Z góry ci dziekuje ps(mówimy o hurtowniach w wielkopolsce tak sie domyslam bo o takie mi chodzi ale jak wysyłają kurierem to może być z całej polski) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 ma znaczenie -bo Ci po prostu na tę firmę nic nie sprzedadząA to niby czemu? Rejestrujesz się jako firma i możesz kupować co chcesz i ile chcesz. Przynajmniej tak jest w hurtowniach z których ja korzystam. Profil zarejestrowanej działalności nie ma znaczenia. A w temacie wątku: wszystkie duże hurtownie komputerowe mają oddziały w Poznaniu, jest w czym wybierać ;) A jak nie, to zawsze można zamówić z centrali, wysyłka kurierem - też wygodny sposób, ale nieco droższy. Pozdr AT hmm, przynajmniej w k-wcach (action,pronox itp) aby robic w nich zakupy musisz miec wpisany w regon handel czesciami komputerowymi trudno by sobie zakupy w hutrowniach komputerowych robił np. zakład fryzjerski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 ma znaczenie -bo Ci po prostu na tę firmę nic nie sprzedadząA to niby czemu? Rejestrujesz się jako firma i możesz kupować co chcesz i ile chcesz. Przynajmniej tak jest w hurtowniach z których ja korzystam. Profil zarejestrowanej działalności nie ma znaczenia. A w temacie wątku: wszystkie duże hurtownie komputerowe mają oddziały w Poznaniu, jest w czym wybierać ;) A jak nie, to zawsze można zamówić z centrali, wysyłka kurierem - też wygodny sposób, ale nieco droższy. Pozdr AT hmm, przynajmniej w k-wcach (action,pronox itp) aby robic w nich zakupy musisz miec wpisany w regon handel czesciami komputerowymi trudno by sobie zakupy w hutrowniach komputerowych robił np. zakład fryzjerski Nie lubia zarabiać? ;) To jest tzw. nadinterpretacja przepisów, nikt nie może zabronić zarejestrowanej firmie dokonywania zakupów w hurtowniach. A co jak fryzjer ma np. komputerowe stanowiska do wizażu, i robi upgrade sprzętu raz na pół roku? Po prostu handlowcy w tych hurtowniach nie lubią się przemęczać, łatwiej sprzedać jednemu klientowi za 40k niż 20 po 2k. Faktycznie kiedyś był taki przepis (zgodność branż), i urzędy skarbowe się czepiały. Ale z tego co wiem to juz historia - głównie dlatego że każdy może sobie przy rejestracji firmy wpisać np. "handel art. przemysłowymi" i "usługi różne" (bez podania branży, jest taki REGON). Na każdy przepis znajdzie się sposób ;) Pozdr AT PS. Żeby nie było że jestem "teoretyk" - mam firmę zarejestrowaną jako "usługi - pozostałe" ;):D a w profilu wszystko co mi przyszło do głowy, łącznie z doradztwem finansowym :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 to nie jest tak łatwo stary jak ci sie wydaje ,sam pracuje w firmie komputerowej od kilku lat i coś tam wiem na ten temat.Od dawna handlujemy z Actionem i mamy u nich kredyt i rabaty ale jak jesteś świeży to nie dostaniesz kredytu tylko musisz łykać towar za głodówke chyba,że jesteś pociotkiem szefa to masz farta.Ostatnio bardzo usilnie namawia nas do wspólpracy Pronox ale chcą żeby na początku brać u nich za głodówke to mój szeryf powiedział żeby poszli sie fuckać,bo zawsze brał na przelew.Mają sie zastanowić.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 no to by było kiepsko a liczyłem że nie, chociaż nie wszystkie firmy (hurtownie) wymagają podania profilu firmy wystarczy im regon i nip, nazwa moim zdaniem raczej zdecydowana wiekszosc wymaga wpisu komputerowego zwiazanego ze sprzedaza komputerow, tak czy inaczej to zawsze mozna dodac taki wpis, zmiana we wpisie kosztuje tylko 50 zlotych wiec to nie jest kosmiczna suma Nie lubia zarabiać? To jest tzw. nadinterpretacja przepisów, nikt nie może zabronić zarejestrowanej firmie dokonywania zakupów w hurtowniach. Troche źle to rozumujesz, wg obowiązujących przepisów, za sprzedany towar odpowiedzialne są wszystkie ogniwa, producent > hurtownia > sprzedawca, jak zatem nie trudno się domyśleć, jeśli towar będzie sprzedawać nieodpowiednia firma/osoba, narobi kłopotu wszystkim innym źródłom. Równie dobrze mozna powiedziec ze skoro kazdy moze w hurtowni to czemu od razu nie u producenta? To właśnie stąd się wzieło coś takiego. Ponadto sprzedawca ma obowiązek zapewnić serwis co często oznacza okres dłuższy niż 2-lata, jeśli zatem pierwsza lepsza firma nakupi towaru i upadnie, to dla hurtowni będzie to oznaczać dodatkowy kłopot. Gdyby wszystko bylo takie proste to kazdy Kowalski handlowal by juz bez zadnych zobowiazan np. Mercedesami... Dlatego to nie jest tak, ze ktos nie lubi zarabiac, tylko chodzi o to JAK zarabiac, owszem tez mi sie wydaje ze hurtownie moglyby robic wiele ustepstw ale z drugiej strony czai sie tu wiele niebezpieczenstw i nie mozna przestac byc czujnym. A co jak fryzjer ma np. komputerowe stanowiska do wizażu, i robi upgrade sprzętu raz na pół roku? To jest to w rzeczy samej bardzo kiepski klient. Nawet klienci przemyslowi tacy jak np Huta Katowice, gdzie przykladowo samych drukarek kupuje sie kilkanascie sztuk po kilkanascie tysiecy zl kazda, szkoly, instytucje, straz pozarna, policja, szpitale itp tez najczesciej nie kupuja bezposrednio w hurtowniach a w sklepach, ze wzgledu na mozliwosc stalej i trwalej opieki to jest tez bardzo wazne dla takich firm, np infolinia, gdzie klient moze zadzwonic w kazdej chwili z pytaniem np w hurtowni najczesciej nie ma takiej szansy aby namowic pracownika aby dojechal i np sprawdzil sprzet na miejscu itd itp. Hurtownia zastrzega tez sobie ze ich handel opiera sie wylacznie na handlu do dalszej odsprzedazy, stad wlasciwie sami decyduja ze ich klient nie jest klientem ostatecznym. Po prostu handlowcy w tych hurtowniach nie lubią się przemęczać, łatwiej sprzedać jednemu klientowi za 40k niż 20 po 2k. Faktycznie kiedyś był taki przepis (zgodność branż), i urzędy skarbowe się czepiały. Ale z tego co wiem to juz historia - głównie dlatego że każdy może sobie przy rejestracji firmy wpisać np. "handel art. przemysłowymi" i "usługi różne" (bez podania branży, jest taki REGON). Na każdy przepis znajdzie się sposób Masz racje, ale na to sie nic nie poradzi, skoro maja klientow po 40k to nie mozesz miec pretensje do nich ze nie chca handlowac z klientami po 2k. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Mam pytanko bo kupuje kompa na cafe internetowa dostalem nazwe firmy od szefa cafe ( kumpla;P ) imie nazwisko nip i tyle;] czy to wystarczy zeby mi w Action sprzedali ? bo koles wyjechal a nie chce jezdzic na darmo ;] Moze trzeba jakies dowody pokazywac albo papierY? Kupuje za gotowke. Ma ktos jakies wiarygodne info ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Mam pytanko bo kupuje kompa na cafe internetowa dostalem nazwe firmy od szefa cafe ( kumpla;P ) imie nazwisko nip i tyle;] czy to wystarczy zeby mi w Action sprzedali ? bo koles wyjechal a nie chce jezdzic na darmo ;] Moze trzeba jakies dowody pokazywac albo papierY? Kupuje za gotowke. Ma ktos jakies wiarygodne info ? No oczywiscie ze tak, w Action musisz przedlozyc Wpis do ewidencji, NIP, Regon, naturalnie oryginaly, pare podpisikow i juz. Zreszta nic prostszego jak zadzwonic i sie dowiedziec :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 no tak ale to za pierwszym razem ;] z tego co zrozumialem jesli jzu tam ten koles kupowal to nie trzeba tych papierkow skladac tylko chyba wystarczy to co mi podal czyli te dane podstawowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 W incom sprzedają tylko tym sklepom sprzęt, które odsprzedają go dalej - jednym słowem detalistom komputerowym. Więc nie jest tak łatwo, ponieważ fakt odsprzedawania trzeba jakiś sposób udokumentować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 no tak ale to za pierwszym razem ;] z tego co zrozumialem jesli jzu tam ten koles kupowal to nie trzeba tych papierkow skladac tylko chyba wystarczy to co mi podal czyli te dane podstawowe? Chwileczka to nie rozumiem, jest zarejestrowany? jesli tak to musisz miec zezwolenie, pisemne, jak nie to musi callnac, ale nie wiem czy sie zgodza, tak czy inaczej musisz byc upowazniony :lol: UPDATE, no i jeszcze chcialem dodac ze jesli kupujesz za gotowke, to nie powinno byc problemow, powinienes zadzwonic i sie spytac w Action, a nie na forum, ale jak na przelew to uuuu cienko :lol: i bez papierka moze sie nie obejsc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 no wiadomo bo tak to kazdy by mogl kupowac;] callne callne ale to za godzinke jak otworza:P wczoraj wieczorem juz zamkniete bylo wiec raczej to bylo nie mozliwe:P dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Pozatym chodzi o serwis. Jeżeli fryzjer Kowalski wsadzi celerona do płyty KT, to później serwis ma kłopot co z tym fantem zrobić (zakładamy, że p. Kowalski nie pochwalił się swoim wynalazkiem w biurze obsługi serwisu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...