Duli97 Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca Cześć, Szukam drugiego dysku M.2 2TB który będzie magazynem na gry i dane albo zastąpi mój Crucial p5 plus 1tb jako dysk systemowy. Mam możliwość zakupu Samsung 990 evo plus 2tb w cenie około 420zl. Czy możliwe jest dostać w tych pieniądzach coś lepszego? Czy warto ewentualnie zamienić samsunga 990 evo plus na dysk systemowy? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 990 EVO jest zupelnie ok. Przyzwoita srednia polka. Szczegolnie za 420zl to dobra opcja. Porownywalny jest do np WD Black SN770. Przy takiej cenie + Samsung ma bardzo fajny software bralbym 990EVO. Jak najbardziej mozesz zamienic na systemowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duli97 Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 43 minuty temu, rafa napisał(a): 990 EVO jest zupelnie ok. Przyzwoita srednia polka. Szczegolnie za 420zl to dobra opcja. Porownywalny jest do np WD Black SN770. Przy takiej cenie + Samsung ma bardzo fajny software bralbym 990EVO. Jak najbardziej mozesz zamienic na systemowy. Martwi mnie trochę brak DRAM, ale chyba ciężko obecnie dostać coś z DRAM w tej półce cenowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca https://docs.google.com/spreadsheets/d/1B27_j9NDPU3cNlj2HKcrfpJKHkOf-Oi1DbuuQva2gT4/edit?gid=0#gid=0 Zestawienie dysków ssd z parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca W dniu 6.06.2025 o 12:24, Duli97 napisał(a): Martwi mnie trochę brak DRAM, ale chyba ciężko obecnie dostać coś z DRAM w tej półce cenowej? Pamiec podreczna na pewno pomaga w multitasking. Zalezy co zwykle robisz na komputerze. Mam takie i takie dyski na moich komputerach i te bez DRAM sa bardzo podobnie responsywne w tzw normalnym uzywaniu komputera. Ale jak masz mnostwo rzeczy otwartych w tle i robisz kilka aktywnosci na raz wtedy przewaga tych drozszych dysków wyraznie rosnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca Podepnę się pod temat. Czy Patriot Viper VP4300 ma i Dram i TLC i przyzwoite czasy odczyt/zapis czyli wszystko co do szczęścia potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca W dniu 4.07.2025 o 15:51, Grolshek. napisał(a): Czy Patriot Viper VP4300 ma i Dram i TLC i Nie ma pamięci DRAM, TLC w zależności od pojemności, wersja 4TB to QLC. SSDki zdrożały mocno i do 500 zł bez promki nie ma nic sensownego. Ja kupiłem Gigabyte Aorus 7300 2TB z radiatorem na promce za 449 zł, Phison E18 i kostki Microna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 44 minuty temu, Dikson napisał(a): Nie ma pamięci DRAM, TLC w zależności od pojemności, wersja 4TB to QLC. SSDki zdrożały mocno i do 500 zł bez promki nie ma nic sensownego. Ja kupiłem Gigabyte Aorus 7300 2TB z radiatorem na promce za 449 zł, Phison E18 i kostki Microna. Na pewno? https://www.techpowerup.com/ssd-specs/patriot-viper-vp4300-2-tb.d903 Z kolei tutaj DRAMLESS niestety: https://cdn.prod.website-files.com/63b6412d4ef17b35c8b5f9d5/648bfe223aaa84b060974788_VP4300L2TBM28H_sku_sheet.pdf Edytowane 5 Lipca przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Nożesz mać możesz mieć rację. Nie ma dramu. Kupię Kingstona Fury nie będę szukał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca W dniu 5.07.2025 o 20:54, Dikson napisał(a): Nie ma pamięci DRAM, TLC w zależności od pojemności, wersja 4TB to QLC. Śledztwo zakończone i nie masz racji. Wersja 2tb bez Lite ma dram, tańsza o 170pln wersja Lite nie ma dramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca Mam rację VP4300 to od dawna EOL, więc to co jest obecnie w sprzedaży 4300 Lite nie ma DRAM tak jak wszystkie inne pokrewne PX700, Legend 900, NM790, C970 Plus, etc.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sad.dam Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca @Dikson Adata Legend 900 występuje tylko na kosciach TLC I tym kontrolerze MAP1602? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Lipca Zgłoś Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 4 godziny temu, Dikson napisał(a): Mam rację VP4300 to od dawna EOL, więc to co jest obecnie w sprzedaży 4300 Lite nie ma DRAM tak jak wszystkie inne pokrewne PX700, Legend 900, NM790, C970 Plus, etc.. https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-viper-vp4300-2tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-vp4300-2tbm28h-5947203/ Tak jak powiedziałem nie masz racji. Po prostu się pomyliłeś. U mnie w hurtowni też jeszcze są. Poza tym to zbędna dyskusja bo w tej chwili KC3000 jest za 599pln, a Gigabyte za 589pln co sprawia że ten Patriot jest nieopłacalny. Edytowane 13 Lipca przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...