Skocz do zawartości
gaco12

Jaki Monitor do laptopa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Mam zapytanie jaki kupic monitor do laptopa ?

Myslałem tak około 28 cali .

Podpowiedzcie co kupic bo tego jest bardzo dużo i nie mam pojecia.

Doradzcie dziekuje 🙂

Edytowane przez gaco12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, sobiepan92 napisał(a):

podaj specyfikację laptopa i czego oczekujesz od monitora 🙂

Teraz mam HP omena 17,3 cala. A bede kupował po wakacjach innego laptopa z matryca 144 lub 165 Hz. Z kartą grafuczna myślę rtx 3060 lub 4060.

Oczekuję aby miał ładne kolory aby nie byl mały i nie miał opoznien. Aby jasny był ekran 🙃

Edytowane przez gaco12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pewnie monitror FullHD byłby najlepszym wyborem ale imo 24 cale to max dla tej rozdzielczości, później tylko pikseloza ....

MSI 24 cale o odwozorwaniu barw sRGB: 111% i odświeżaniu 144Hz klik

MSI 27 cali o odwozorowaniu barw sRGB: 134% i odświeżaniu 180Hz klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, sobiepan92 napisał(a):

FullHD byłby najlepszym wyborem ale imo 24 cale to max dla tej rozdzielczości, później tylko pikseloza

Moim zdaniem 1920x1080 na 24" to już pikseloza (widzę to w pracy na 24" 1920x1200). Jednak 2560x1440 na 23,8" wygląda już całkiem dobrze (nie idealnie, ale pikselozą już tego nie nazwę).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, sobiepan92 napisał(a):

podaj specyfikację laptopa i czego oczekujesz od monitora 🙂

Aha a taki monitor będzie dobry ?

Tzn. Co jak będzie większy monitor na laptopie będzie widac pixele ?

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lenovo-legion-r27q-30-27-2560x1440px-ips-165hz-0-5-ms-mprt?gad_source=1&gad_campaignid=20291594387&gclid=Cj0KCQjw1JjDBhDjARIsABlM2SsGIn-FOEE85uyuQAsrphJoeaZ0Y-2gQqH99LCkH3OEfLgr6AlackAaAh0AEALw_wcB

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Moim zdaniem 1920x1080 na 24" to już pikseloza (widzę to w pracy na 24" 1920x1200). Jednak 2560x1440 na 23,8" wygląda już całkiem dobrze (nie idealnie, ale pikselozą już tego nie nazwę).

Co to znaczy że pikseloza jest ?

Laptop nie uciągnie tego obrazu na monitorze ?

Wez zerknij jak byś mógł wyżej myslalem też o takim monitorze czy jest spoko ?

Edytowane przez gaco12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma troszkę gorsze odzworowanie barw ale raczej nie zauważalne. 

Piskeloza w tym sensie, że obraz nie będzie ostry i mogą być widoczne pojedyncze piksle. Innymymi słowami na ekranie będziesz miał mnej piskeli wyświetlających obraz (im więcej tym obraz wyraźniejszy). Dla fullhd jest to rozdzielczość 1920x1080 i dla monitora 27 calowego będzie ich za mało. Dla 27 cali odpowiednio rozdzielczość była by 2560 × 1440 ale z taką rozdzielczością prawdopdobnie trzeba będzie zjechać z ustawieniami detali graficznych w ww grafiakch. 

Edytowane przez sobiepan92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, sobiepan92 napisał(a):

Ma troszkę gorsze odzworowanie barw ale raczej nie zauważalne. 

Piskeloza w tym sensie, że obraz nie będzie ostry i mogą być widoczne pojedyncze piksle. Innymymi słowami na ekranie będziesz miał mnej piskeli wyświetlających obraz (im więcej tym obraz wyraźniejszy). Dla fullhd jest to rozdzielczość 1920x1080 i dla monitora 27 calowego będzie ich za mało. Dla 27 cali odpowiednio rozdzielczość była by 2560 × 1440 ale z taką rozdzielczością prawdopdobnie trzeba będzie zjechać z ustawieniami detali graficznych w ww grafiakch. 

Aha rozumiem. A ten monitor co przesłałem linka to też dobry jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi