Makumba_Ska Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Witam , mam irytujący problem z komputerem , w randomwych sytuacjach dosyć często , bo po kilka - kilkanaście razy dziennie wyskakuje mi taki ekran jak w załączniku (szary z niebieskimi liniami) czasem PC się przy tym restartuje czasem sam muszę zresetować, bo nic nie mogę zrobić , cały zestaw jak i monitor jest nowy około miesiąca użytkowania , co tym bardziej mnie irytuje , nie wiem co robić czy odsyłać na gwarancję (boję się ,że u nich będzie wszystko ok i powiedzą Panie u Nas wszystko działa ..) nie wiem na 100% czy to wina PC czy monitora.. Moja specyfikacja (PC jak i monitor są nowe) Procek : 9800x3d Płyta:MSI X870 TOMAHAWK MAX WIFI GRAFIKA: GIGABYTE RTX 5080 16 OC RAM: KINGSTON FURY Beast 32GB 6000Mhz Dysk: Kingston KC3000 2TB PSU: Seasonic Focus GX-1000 Monitor: MSI MPG 271QRX Co robiłem: Zmieniałem kabel z DP na HDMI dalej to samo .. Odinstalowywałem stery przez DDU grafiki i nic Stasowałem na nowo system też nic Może to przez RAMY (profil EXPO ,że przedstawione na 6000Mhz) ,ale części są kompatybilne to nie powinno to być przez to .. Przeszukałem forum REDDIT i to opcji może być dziesiątki i nie wiem co już robić , proszę o pomoc .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) Zakładam, że na wszystkich wyjściach karty graficznej i wszystkich wejściach monitora to samo? Pożycz może od kogoś jakiś monitor jak masz możliwość. Choć jeśli PC się zawiesza, to gorsza sprawa. Edytowane 13 Sierpnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2 hours ago, Makumba_Ska said: czasem PC się przy tym restartuje czasem sam muszę zresetować, bo nic nie mogę zrobić Wydaje mi się, że to będzie problem z kartą graficzną. Podłącz go do innego monitora, lub jeśli możesz, inne urządzenie pod ten monitor, by faktycznie zobaczyć czy problem jest po stronie komputera czy monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Mam stary monitor 60Hz HD, podłącze go dziś i zbadam sprawę , dam znać po sprawdzeniu co i jak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 7 minut temu, Makumba_Ska napisał(a): Mam stary monitor 60Hz HD, podłącze go dziś i zbadam sprawę , dam znać po sprawdzeniu co i jak . Nawet pod tv możesz jeżeli ten stary nie będzie miał dp ani hdmi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Witam musisz zdecydować czy diagnozujesz problem sam , czy PC odsyłasz na gwarancje jak sam zauważyłeś przyczyn moze być cały worek nie wiem w jak podmiana monitora ma wpłynąć na zawieszanie czy restarty PC , xD masz kilka możliwości restartuj bios , najlepiej odłączając fizycznie zasilanie , wyjmij baterie z płyty głównej , po czym włącz PC , wejdź do biosu i - load optimized defaults sprawdzić czy płyta główna ma wgrany najnowszy bios - 7E51v1A67 z 2025-08-06 https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/support#bios po restarcie pamięci powinny wystartować na 4800MT/s , sprawdź czy to poprawi sytuacje skoro posiadasz CPU z igpu , to wymontuj tego RTX 5080 i podłącz monitor do wyjścia HDMI na płycie głównej co by sie nie okazało ze to płyta główna jest "kopnięta" czy monitor ma wgrany najnowszy Firmware ? https://www.msi.com/Monitor/MPG-271QRX-QD-OLED/support#firmware a tak z ciekawości to PC był składany przez ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia Właśnie najlepiej bym oddał na gwarancję ,ale co jak w serwisie u nich nie będzie pojawiał się ten crash ? To wyjdę na debila xD , płyta ma wgrany najnowszy bios , tak samo monitor ma wgrany najnowszy firmware, dokładnie stockowo pamięci startują z 4800MT/s , ale od razu przestawiałem w BIOSie na EXPO na 6000 dziś przedstawię na deafult i sprawdzę , zestaw był składny przez www.proline.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano Środa o 19:02 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:02 Przepiąłem kabel na płytę główną i nie zapeszać od ponad 2h+ jest bez problemu , jak jutro cały dzień będzie ok to co dalej ? Kombinować coś przy grafice czy po prostu kontaktować się ze sklepem w którym kupowałem PC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 19:27 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:27 Jak masz możliwość to przepnij kartę do niższego gniazda PCIe , jeśli efekt będzie ten sam to najprawdopodobniej karta graficzna na serwis/gwarancje. fajnie było by ta kartę sprawdzić na innym PC ale nie zawsze jest taka możliwość, bo posiada sie ino jednego PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makumba_Ska Opublikowano Czwartek o 07:25 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:25 11 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Jak masz możliwość to przepnij kartę do niższego gniazda PCIe , jeśli efekt będzie ten sam to najprawdopodobniej karta graficzna na serwis/gwarancje. fajnie było by ta kartę sprawdzić na innym PC ale nie zawsze jest taka możliwość, bo posiada sie ino jednego PC. A jeżeli wczoraj słuchałem muzyki i przy crashu ekranu przestała grać również muzyka to może być też wina MOBO prawda? Jakby była grafika na 100% to raczej muzyka powinna grać dalej przy tym szarym ekranie z liniami , prawda? Chyba najlepiej nie będę pchał łap do środka napisze do proline.pl zobaczę co mi powiedzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Czwartek o 08:26 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:26 Raczej PC powędruje na serwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...