Skocz do zawartości
Makumba_Ska

Problem z grafiką RTX5080 lub monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam irytujący problem z komputerem , w randomwych sytuacjach dosyć często , bo po kilka - kilkanaście razy dziennie wyskakuje mi taki ekran jak w załączniku (szary z niebieskimi liniami) czasem PC się przy tym restartuje czasem sam muszę zresetować, bo nic nie mogę zrobić , cały zestaw jak i monitor jest nowy około miesiąca użytkowania , co tym bardziej mnie irytuje , nie wiem co robić czy odsyłać na gwarancję (boję się ,że u nich będzie wszystko ok i powiedzą Panie u Nas wszystko działa ..) nie wiem na 100% czy to wina PC czy monitora..
Moja specyfikacja (PC jak i monitor są nowe)

Procek : 9800x3d

Płyta:MSI X870 TOMAHAWK MAX WIFI

GRAFIKA: GIGABYTE RTX 5080 16 OC

RAM: KINGSTON FURY Beast 32GB 6000Mhz

Dysk: Kingston KC3000 2TB

PSU: Seasonic Focus GX-1000

Monitor: MSI MPG 271QRX

Co robiłem:

Zmieniałem kabel z DP na HDMI dalej to samo ..

Odinstalowywałem stery przez DDU grafiki i nic 

Stasowałem na nowo system też nic

Może to przez RAMY (profil EXPO ,że przedstawione na 6000Mhz) ,ale części są kompatybilne to nie powinno to być przez to ..

Przeszukałem forum REDDIT i to opcji może być dziesiątki i nie wiem co już robić , proszę o pomoc ..

IMG_20250812_144149.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że na wszystkich wyjściach karty graficznej i wszystkich wejściach monitora to samo? Pożycz może od kogoś jakiś monitor jak masz możliwość. Choć jeśli PC się zawiesza, to gorsza sprawa.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, Makumba_Ska said:

czasem PC się przy tym restartuje czasem sam muszę zresetować, bo nic nie mogę zrobić

Wydaje mi się, że to będzie problem z kartą graficzną. Podłącz go do innego monitora, lub jeśli możesz, inne urządzenie pod ten monitor, by faktycznie zobaczyć czy problem jest po stronie komputera czy monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

musisz zdecydować czy diagnozujesz problem sam , czy PC odsyłasz na gwarancje 

jak sam zauważyłeś przyczyn moze być cały worek 

nie wiem w jak podmiana monitora ma wpłynąć na zawieszanie czy restarty PC , xD

masz kilka możliwości 

restartuj bios , najlepiej odłączając fizycznie zasilanie , wyjmij baterie z płyty głównej , po czym włącz PC , wejdź do biosu i -  load optimized defaults

sprawdzić czy płyta główna ma wgrany najnowszy bios - 7E51v1A67 z  2025-08-06

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/support#bios

po restarcie pamięci powinny wystartować na 4800MT/s , sprawdź czy to poprawi sytuacje

skoro posiadasz CPU z igpu , to wymontuj tego RTX 5080 i podłącz monitor do wyjścia HDMI na płycie głównej 

co by sie nie okazało ze to płyta główna jest "kopnięta" 

czy monitor ma wgrany najnowszy Firmware  ?

https://www.msi.com/Monitor/MPG-271QRX-QD-OLED/support#firmware

a tak z ciekawości to PC był składany przez ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie najlepiej bym oddał na gwarancję ,ale co jak w serwisie u nich nie będzie pojawiał się ten crash ? To wyjdę na debila xD , płyta ma wgrany najnowszy bios , tak samo monitor ma wgrany najnowszy firmware, dokładnie stockowo pamięci startują z 4800MT/s , ale od razu przestawiałem w BIOSie na EXPO na 6000 dziś przedstawię na deafult i sprawdzę , zestaw był składny przez www.proline.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz możliwość to przepnij kartę do niższego gniazda PCIe , jeśli efekt będzie ten sam to najprawdopodobniej karta graficzna na serwis/gwarancje. 

fajnie było by ta kartę sprawdzić na innym PC ale nie zawsze jest taka możliwość, bo posiada sie ino jednego PC.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Jak masz możliwość to przepnij kartę do niższego gniazda PCIe , jeśli efekt będzie ten sam to najprawdopodobniej karta graficzna na serwis/gwarancje. 

fajnie było by ta kartę sprawdzić na innym PC ale nie zawsze jest taka możliwość, bo posiada sie ino jednego PC.  

A jeżeli wczoraj słuchałem muzyki i przy crashu ekranu przestała grać również muzyka to może być też wina MOBO prawda? Jakby była grafika na 100% to raczej muzyka powinna grać dalej przy tym szarym ekranie z liniami , prawda? Chyba najlepiej nie będę pchał łap do środka napisze do proline.pl zobaczę co mi powiedzą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi