Skocz do zawartości
taylorek

Najlepszy procser pod AM4 ? Da się jeszcze kupić 5700X3D/5800X3D ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

z tego co wiem to do gamingu najlepszym prockiem jest 5800X3D lub 5700X3D,

czy sytuacja się zmieniła ?

jesli nie to czy da się kupić gdziekolwiek jeszcze te procesory W NORMALNEJ CENIE ?

jeśli nie to pod AM4 jaki jaki jest dobry procek ? 7 5800x ?

bo chciałbym zmienić GPU (wiem, już ktorys temat o tym robie 😅), ale nie wiem na jakie moge sobie pozwolic bez bottlenecka w 1440p, dlatego szukam najmocniejszego procka pod am4, szukałem czegos do 1000zł,

chyba ze uzywane X3D da się gdzieś wyrwać do 1500

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, taylorek napisał(a):

Cześć,

z tego co wiem to do gamingu najlepszym prockiem jest 5800X3D lub 5700X3D,

czy sytuacja się zmieniła ?

jesli nie to czy da się kupić gdziekolwiek jeszcze te procesory W NORMALNEJ CENIE ?

jeśli nie to pod AM4 jaki jaki jest dobry procek ? 7 5800x ?

bo chciałbym zmienić GPU (wiem, już ktorys temat o tym robie 😅), ale nie wiem na jakie moge sobie pozwolic bez bottlenecka w 1440p, dlatego szukam najmocniejszego procka pod am4, szukałem czegos do 1000zł,

chyba ze uzywane X3D da się gdzieś wyrwać do 1500

5800X3d się sprzedawały tydzień temu po 500 - 600 dolców z rekordem 800.

Wiec daj sobie na luz, kup 5950x, jeśli twój obecny naprawdę jest slaby, a za rok,  półtora jak sytuacja z pamięciami się unormuje to się przesiądziesz na cos dwa, trzy razy mocniejszego.

Z bardzo wydajnym GPU, nawet nie zauważysz tego wąskiego gardła no chyba ze będziesz cały czas gapił się w wykresy.

Po prostu kup i ciesz się życiem (graniem), tu i teraz a nie tam i jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

są w wystawione w cenie (1700-1800) a w takiej to kupisz nowy CPU +nowa płytę główna , także opłacalność żadna xD  

za 1500pln. to np.

Procesor Intel Core i5-14600K, 3.5 GHz, 24 MB, OEM - cena poniżej 1tys.

Płyta główna MSI B760 GAMING PLUS WIFI DDR4 - około 590pln. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, leven napisał(a):

No i taki dość "tani" 14600k robi 5800X3D w każdej sytuacji. Ciężko będzie z RAM 😞 Chyba, że zostają DDR4, bo 14600k ma dwa kontrolery RAM 🙂

Z tym "robi" to bym się nie zapędzał, jest nieco szybszy ale sa tez tytuly gdzie Ryzen jest lepszy.

Ale zestaw Msi b760 plus 14600 to faktycznie dobra alternatywa, można by rzec ze zajebista.

A jeżeli jeszcze za pare stówek sprzeda am4 i cpu to już generalnie jest zarobiony.

No i zostaje przy DDR4, znowu kasa zostaje w kieszeni a różnice w wydajności pomijalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktulanie mam b450 aourus elite, 32gb ram ddr4 3600mhz i chcialem tam po prostu wladowac jakis procek pod nowsze karty, bo aktualnie jest to 5 2600, a karta 2060 6gb 😐

mysle, ze moze nienajgorszym pomyslem bylby 5700x/5800x lub xt 

zasilacz nowy 1000w wiec raczej pociagnie wszystko

wtedy jaka karta nie będzie overkillem dla reszty ? dobrze mysle ze 5070 ? to by byla bardziej budzetowa opcja zeby jeszcze popykac na tym dziadku (procek 600-800zl + karta jakies 2500-2600zl)

na intela wydalbym jakies 1500zl (procek + karta), ale pewnie wtedy zestaw bylby godny np. 9070xt lub 5070ti ? 

wtedy decyduje portfel, chyba ze z tych dwoch opcji ktoras nie ma sensu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, taylorek napisał(a):

aktulanie mam b450 aourus elite, 32gb ram ddr4 3600mhz i chcialem tam po prostu wladowac jakis procek pod nowsze karty, bo aktualnie jest to 5 2600, a karta 2060 6gb 😐

mysle, ze moze nienajgorszym pomyslem bylby 5700x/5800x lub xt 

zasilacz nowy 1000w wiec raczej pociagnie wszystko

wtedy jaka karta nie będzie overkillem dla reszty ? dobrze mysle ze 5070 ? to by byla bardziej budzetowa opcja zeby jeszcze popykac na tym dziadku (procek 600-800zl + karta jakies 2500-2600zl)

na intela wydalbym jakies 1500zl (procek + karta), ale pewnie wtedy zestaw bylby godny np. 9070xt lub 5070ti ? 

wtedy decyduje portfel, chyba ze z tych dwoch opcji ktoras nie ma sensu ?

No to pchnij te b450 z cpu i gpu, pamieć zostaw, kup zestaw na Intelu a o kartę się nie martw, nie ma czegoś takiego jak overkill.

Koniecznie chcesz zeby karta zawsze zapierdalała na 100% mocy?

Owszem można, tylko po co?

Kupujesz kartę na jaka cie stać, ważne zeby w rozdzielczości 1440p dawała rady, 9070 daje rady aczkolwiek nie wszędzie, często trzeba mydło włączyć i CPU nie ma tu nic do rzeczy.

Zwłaszcza jeżeli wszystkie suwaczki dasz na prawo.

Malo tego ten 14600 dobrze ustawiony jest lepszy w grach w porównaniu z 13900, ja mam 13900 i nie narzekam, ale tez w [gluteus maximus] mam czy w CS/valorant/itp mam pincet klatek czy pincet piec bo nie używam tego.

Tytuly AAA chodzą lepiej niż dobrze a to dla mnie najważniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym jednak chciał mniej wydać i wziąć 5800x i rtx 5070 to wszystko by śmigało?

Z tego co sprawdzałem to pci 3.0 nie robi dużej straty dla nowych kart

Gdybym jednak zdecydował się na intela to widziałem że płyty pod ten chipset i ddr4 mają nieraz pci 5.0, więc spoko opcja 

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, taylorek napisał(a):

A gdybym jednak chciał mniej wydać i wziąć 5800x i rtx 5070 to wszystko by śmigało?

Z tego co sprawdzałem to pci 3.0 nie robi dużej straty dla nowych kart

Gdybym jednak zdecydował się na intela to widziałem że płyty pod ten chipset i ddr4 mają nieraz pci 5.0, więc spoko opcja 

Robilem taki eksperyment, zamieniłem miejscami z karta sieciowa mojego 9070xt OC, zapiałem go na 3.0 x4, troche to dusi, u ciebie będzie 3.0 x16 i to w zasadzie wystarcza.

Plyty maja PCI express 5 i to jest fajne i podobno przyszłościowe :) ale tak naprawdę to chwyt reklamowy.

Oczywiście ja swoja kartę graficzna przepiałem bo się zle czulem, dla tego tez zmieniam obudowę zeby karta sieciowa mogła działać w pełnym pasmie, mimo ze nie widzę różnicy pomiędzy 3.2Gb a 7.9Gb.

Generalnie to będziesz zadowolony, nawet bardzo, bo różnica będzie kolosalna, ale zastanów się nad 9070 OC,  na Amazon sa w tej samej cenie co 5070 a jest to karta mimo wszystko sporo szybsza.

17%-30% to dość sporo jeśli chodzi o czysta rasteryzacje.

Nie sprawdzałem w innych sklepach, opieram się tylko na Amazon.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, obczaje te 9070

Rasteryzacja na pewno po stronie RX, lecz ja osobiście ceniłem sobię zielonych za ich wspomagcze typu DLSS czy FG, chociaż z tego co czytam i oglądam wynika ze radeony nadgoniły w obecnej generacji 

Ja na początku zastanawiałem się nawet nad 9070xt ale potencjał tej karty raczej byłby zduszony przez resztę 

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, taylorek napisał(a):

Dobra, obczaje te 9070

Rasteryzacja na pewno po stronie RX, lecz ja osobiście ceniłem sobię zielonych za ich wspomagcze typu DLSS czy FG, chociaż z tego co czytam i oglądam wynika ze radeony nadgoniły w obecnej generacji 

Ja na początku zastanawiałem się nawet nad 9070xt ale potencjał tej karty raczej byłby zduszony przez resztę 

Masz racje, ale weź pod uwagę ze nowe modele (gpu) wyjdą w połowie 2027 roku i to jak dobrze pójdzie.

Z doświadczenia wiem ze apetyt rośnie w miarę jedzenia no chyba ze jesteś twardy a nie miętki ;)

Na pewno pomiędzy 5070 i 9070, wygrywa 9070 który przy okazji w wersji na Amazon to OC.

https://www.amazon.pl/ASUS-DisplayPort-konstrukcja-2-5-slotowa-PRIME-RX9070-O16G/dp/B0DSG8LXX9/ref=sr_1_1?crid=1TLA3VK6BEBIU&dib=eyJ2IjoiMSJ9.Iz4u65wfivQp-5V8GmVQvrikGC84duZjPoFwCsY2vGtBcSca_8-5XGYpkB721l2SNHY5h0pPjnGveI7iIILeUkU_PQcy_haZ8Aaf8kiuoTQkSG2_zt8V9oEsR9gP1xqnS_iYchY_w4TJJWDWiX08PfWWUEnZj_rxU17ZHulXyagrSbkooXELfTwdybqr_OQzBkpqqUP74koIcGLNbBvaE2N0Y1kLSB0qOOI4VYsVzKYG3OkcjJuEUQEqBcy5t8X7IDMVH1RROJS44w_i_BI8c4-qqvm-jCVFgLPrOJKkECA.tjDZQTq_o_9_rEcuXTcvKXXszCvDT52gliOR6sq3ELo&dib_tag=se&keywords=rx+9070&qid=1767031934&sprefix=rx+9070%2Caps%2C103&sr=8-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze się upewnie, ten intel kompatybilny jest z ddr4 ? czytam ze tak ale wole sie upewnic

a drugie pytanko - obawiam sie, że to ostatni moment zeby kupic karte graficzna, gdybym kupil cos mocniejszego kosztem procesora, czy dobrym pomyslem jest obnizenie power limitu GPU, aby zmniejszyc stuttering ?

po prostu narazie zainwestowalbym typowo w karte graficzna, na przeczekanie lecialaby na jakims slabszym procku, w miedzyczasie hajs bym odkladal na nowa plyte z prockiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, taylorek napisał(a):

a jeszcze się upewnie, ten intel kompatybilny jest z ddr4 ? czytam ze tak ale wole sie upewnic

a drugie pytanko - obawiam sie, że to ostatni moment zeby kupic karte graficzna, gdybym kupil cos mocniejszego kosztem procesora, czy dobrym pomyslem jest obnizenie power limitu GPU, aby zmniejszyc stuttering ?

po prostu narazie zainwestowalbym typowo w karte graficzna, na przeczekanie lecialaby na jakims slabszym procku, w miedzyczasie hajs bym odkladal na nowa plyte z prockiem

Zawsze to dobry pomysł, mniej się grzeje, do tego UV delikatny i masz stabilnie, cicho, pomijając już stuttering, bo ten akurat to zależny od tego kto co widzi, ja już nie widzę delikatnego ale to w związku z moimi oczami :)

Ten Intel, jeśli chodzi o 14600 jest kompatybilny, cala seria trzynastek i czternastek jest kompatybilna z ddr4 i dodatkowo odpowiednio ustawiona jest naprawdę złotym środkiem do grania, tanio i wydajnie, aż sam się zdziwiłem kiedy czytałem o tym.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bardzo fajnie w wypada ten intel nawet w porownianiu z nowymi procesorami 

troche mi go ograniczy ram ddr4 pewnie, ale coz

narazie chcialem wlasnie zainwestowac w jakas karte graficzana, rozgladam sie za 9070 lub nawet 9070xt dopoki w "rozsadnych pieniedzach da sie je kupic"

one by siedzialy raczej z jakims 5600x moze 5800x

a potem sie dokupi plyte pod 1700 i tego intela

w miare to by wyszlo chyba ?

a co do tego power limitu na karcie to kurcze nie wiem, wiadomo korzysci z uv sa i taki podstawowy planuje, ale uciecie power limitu podobno jesli chodzi o bottleneck procesora az tak nie pomaga ;C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bottleneck  to bzdura rozdmuchana przez zrytych youtuberow, nikt ci do domu nie wpadnie o szóstej rano, nikt cie na stosie za to nie spali.

Wedlug logiki youtuberow, kiedy kupujesz mocna kartę graficzna a masz relatywnie slaby procesor to popełniasz przestępstwo przeciwko ludzkości.

Co z tego ze ta karta będzie "odpoczywać" skoro da ci dwukrotny przyrost klatek w większości scenariuszy, i mowie tutaj o teoretycznej karcie i teoretycznej sytuacji.

Bardziej niż częściej zdarza się ze ludzie ulepszają sprzęt który już na początku był ograniczony w pewnym stopniu, zazwyczaj ograniczenie szlo od strony karty graficznej, bo jeszcze niedawno był to bardzo największy wydatek, teraz wiadomo ze pamieć.

Wiec, wymieniając kartę graficzna nawet na taka która nie będzie wykorzystana w 100% bo i po co? i tak zyskujesz na komforcie grania, dodatkowo ty myślisz o zmianie procesora wraz z płyta na cos co absolutnie nie będzie dusiło tej kart graficznej.

Druga sprawa to DDR5, zeby widzieć różnice trzeba miec kości absurdalnie szybkie z zajebistymi CL, a to nawet przed burdelem na rynku było bardzo drogie.

Tak ze daj se na luz, z doświadczenia powiem ci ze nigdy nie będziesz mail idealnego i najlepszego zestawu, tylko dla tego ze jak ty go złożysz to chwile potem ktoś złoży lepszy.

Ja preferuje miec luz po stronie GPU, to nie boli i nie umierają od tego dzieci w Afryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobny dylemat w październiku.

B450 Gaming Plus Max i wymiana:

Ryzen 1600AF -> Ryzen 5800X, 1660Super -> 9060XT 16GB

Pamięci 32gb 3600MHz CL18 miałem już wcześniej. Przyrost mocy w mojej ocenie wystarczający, całość wyszła około 2000zł. Gram w full HD, upgrade robiłem pod BF6, 1% FPS LOW w granicach 60-70 klatek, w trakcie normalnej gry ~120-150fps.

Inne gry śmigają bez żadnego problemu. Moim zdaniem było warto, też rozkminiałem wymianę platformy na LGA1700, ale jednak wolę przebimbać na takim zestawie do premiery AM6. 

Edytowane przez BICHON_FRISE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sam bottleneck nie boli, ale w testach widzialem ze wystepuje stuttering a to niestety jest widoczne nawet bez wykresow uzycia itp

ale to w sumie sporadyczne

40 minut temu, BICHON_FRISE napisał(a):

też rozkminiałem wymianę platformy na LGA1700, ale jednak wolę przebimbać na takim zestawie do premiery AM6. 

ja przeczekam tez chyba do am6, chyba ze serio bedzie problem to intel po jakims czasie wleci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz ze suttering nie występuje przy słabym procesorze i mocnej karcie graficznej?

Będziesz miał najwyższej nie stabilne klatki, bo wtedy kiedy karta będzie potrzebowała danych, procesor nie będzie w stanie wykonać tego zadania odpowiednio szybko.

Co to oznacza, ano oznacza to ze przy takim samym "słabym" procesorze ale przy GPU o wiele mocniejszym będziesz miał zdecydowanie więcej klatek z tendencja do spadku ale nigdy poniżej poziomu słabszej karty.

Co w takim razie, ano w takim razie blokujesz poziom klatek na niższy niż karta potrafi się rozpędzić, to zminimalizuje spadki ilości klatek bo CPU będzie miał więcej czasu na swoje obliczenia.

Oczywiście, efekty które sa CPU-Bound a których nie włączałeś na starej karcie a chciałbyś włączyć na nowej, mogą spowodować dodatkowe spadki ilości klatek, ale na miłość boska to nie jest stuttering.

Reasumując, niestabilny FPS, oczywiście wyższy niż na słabszej karcie, stuttering NIE, no chyba ze uruchamiasz grę z HDD i przy okazji sprzedałeś jedna kość pamieci.

Jeśli masz pieniądze, pieniądze które możesz wydać, to wydaj na możliwie najlepszy sprzęt jaki w tym momencie jest dostępny, jak pisałem wcześniej, premiery nowych kart beda bardzo opóźnione z powodu problemow z ukladami pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rozjasnienie

rozgladam sie za 9070xt albo 5070ti, tylko kolo 3-3.5k moge dostac najwyzszy model 9070xt np aourusa lub xfx mercury oc za 3000-3300, albo najtansze gainwardy 5070ti (nie twierdze ze to slaba marka, aktualnie mam i cichutka jest, wysoko boostuje), 

co byscie wzieli ?

bo tutaj konkuruje wysoki raster z najmocniejszych rx i technologie z rtx, opinie sa takie ze jednak dllss4 i fg nvidii dalej robi przewage

Edytowane przez taylorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.12.2025 o 16:44, etranger napisał(a):

Bottleneck  to bzdura rozdmuchana przez zrytych youtuberow, nikt ci do domu nie wpadnie o szóstej rano, nikt cie na stosie za to nie spali.

Wedlug logiki youtuberow, kiedy kupujesz mocna kartę graficzna a masz relatywnie slaby procesor to popełniasz przestępstwo przeciwko ludzkości.

PurePC tez gardzi prockami z nizszej polki - nowa procedura testowa ich nawet nie uwzgledni w testach 4K. Bo by jeszcze sprzedaz spadla jak by zaczelo sie rzucac w oczy ze nikt nie potrzebuje X3D do mocnych kart. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger
6 godzin temu, wildpig napisał(a):

PurePC tez gardzi prockami z nizszej polki - nowa procedura testowa ich nawet nie uwzgledni w testach 4K. Bo by jeszcze sprzedaz spadla jak by zaczelo sie rzucac w oczy ze nikt nie potrzebuje X3D do mocnych kart. 😉

Troche zmęczony jestem po walce z managementem (upośledzeni genetycznie) na lotnisku w Bale i moze nie do końca rozumiem o co ci chodzi, ale ja nigdzie nie pisałem ze kupno X3D jest bez sensu, ja tylko pisałem ze wąskie gardło to bardziej głębokie gardło u youtuberow.

Nie widzę problemu w kupnie super wydajnego GPU kiedy czeka na niego CPU ze średniej czy nawet dolnej polki, ponieważ zazwyczaj jest to tylko preludium przed wymiana reszty, apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Problemem jest tylko kasa, jeśli tej jest wystarczająco to trza brać możliwie najlepszy sprzęt, tu i teraz a nie kiedyś i gdzieś.

Z założenia nie czytam testów kart graficznych, bo tak szczerze to nic nowego nie zobaczę, mamy trzech producentów GPU, z czego dwóch liczących się na rynku, z czego jeden ledwie dogania tego głównego.

NUDY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie apetyt nie rosnie w chwili gdy widzisz ze ugrasz 1-2 klatki w 4K doplacajac drugie tyle za procka. A to drugie tyle to najczesciej skok o jeden szczebelek w gpu i bys chcial zobaczyc ile ugrasz po takiej decyzji na slabszym procku. No i wlasnie nikt takich testow nie tworzy bo kupa roboty (ostatni raz Sebastian na poczatku pandemii stworzyl artykul o bottlenecku i sam w nim stwierdzil ze ma dosc).

A teraz dodatkowo w zmienionej od tego roku procedurze testowej odpuszczaja testy w 4K na slabych procesorach, wg. oceny redakcji czy sie dany kwalifikuje jako slaby czy nie. I tak juz w ten sposob bylo recenzowane (jak bys chcial sie dowiedziec jaki jest postep generacji i jak sobie poradzil np. taki 7500f lub 7600, to musisz szukac gdzies indziej, bo wg purepc zasluguje on tylko na fullhd) i powiedzmy ze mialo to sens dawniej - ale mamy 2026 rok i 4K dzieki ulepszaczom to wlasciwie opcja dla kazdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość etranger
8 minut temu, wildpig napisał(a):

No wlasnie apetyt nie rosnie w chwili gdy widzisz ze ugrasz 1-2 klatki w 4K doplacajac drugie tyle za procka. A to drugie tyle to najczesciej skok o jeden szczebelek w gpu i bys chcial zobaczyc ile ugrasz po takiej decyzji na slabszym procku. No i wlasnie nikt takich testow nie tworzy bo kupa roboty (ostatni raz Sebastian na poczatku pandemii stworzyl artykul o bottlenecku i sam w nim stwierdzil ze ma dosc).

A teraz dodatkowo w zmienionej od tego roku procedurze testowej odpuszczaja testy w 4K na slabych procesorach, wg. oceny redakcji czy sie dany kwalifikuje jako slaby czy nie. I tak juz w ten sposob bylo recenzowane (jak bys chcial sie dowiedziec jaki jest postep generacji i jak sobie poradzil np. taki 7500f lub 7600, to musisz szukac gdzies indziej, bo wg purepc zasluguje on tylko na fullhd) i powiedzmy ze mialo to sens dawniej - ale mamy 2026 rok i 4K dzieki ulepszaczom to wlasciwie opcja dla kazdego.

Ok teraz zrozumiałem, niestety albo stety, problem 4K mnie nie dotyczy, mój sprzęt to 1440p.

Fakt ze słupki i same porównania pokazywane sa tak ze x3d daje jakiś astronomiczny przyrost mocy.

Edytowane przez etranger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze ktos mi jeszcze pomoze, bo nie moge znalezc info jakie predkosci ddr4 obsluguje intel 5 14600k

mam 3600mhz, aktualnie prawdopodobnie przez procek AMD 5 2600 (plyta obsluguje duzo wiecej) max ustawilem je na 3200, xmp to juz w ogole mi nie dziala i od razu spada na jesli dobrze pamietam 2133,

plyta pod intela oblusuge takie predkosci, ale nie wiem jak sam procek,

nie wiem czy w ogole dobrze zadaje te pytanie bo gubie sie w tym - wyczytalem np ze pamieci ddr5 na luzie pracuja z predkosciami wyzszymi niz obsluguje procesor, wytarczy wlaczyc profil expo czy amd,

nie wiem czy tak samo jest z dd4 ? u mnie akurat xmp nie dziala, moze tez kwestia samego ramu - GSKILL Trident Z Neo CL16 3600mhz XMP2.0 Ready

ewentualnie moglbym sprobowac zrobic update biosu do najnowszej wersji, bo aktualny jest z 2022 roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam do r7 5700x wrzuciłem RX9070XT za 2,4k ostatnio.

Bottleneck? Nie zauważyłem, mogą być tytuły gier gdzie fpsy odstają od wersji X3D czy nowszej platformy. Dobry pretekst by zrobić upgrade w przyszłości. Lecz nie jest to coś co znacząco wpłynie na doświadczenie z grania. 

W okresie promocji wszystkie karty zrównały się opłacalnością w mojej opinii, kwestia preferencji co się wybierze. No, ale przy 9070XT mam nie gorsze RT (bez PT) niż w 5070, więcej vram i więcej klatek w czystym rasterze bez RT. Na 5070 trzeba korzystać z dopalaczy by dorównać, a w dodatku stawiam, że ma ona krótszą date ważności i szybciej zaczniemy schodzić ustawieniami przy niej (tekstury). Za 2-2,1k to jednak dobra karta.

RTX5070ti sobie odpuściłem z rozważań bo za 3-3,2k można było średnią wersję już wyrwać i jak ktoś ma budżet to spoko, ale sam stwierdziłem, że karty za 3k po prostu nie kupię. Może bariera psychologiczna. Z drugiej strony to dopłata kilku stów, a dla mnie to realny pieniądz, nawet przy rozbiciu na lata. Zatem 9070XT była po prosty najmocniejsza w tym budżecie (do 2,5k). 

RX9070(bezXT) też świetna i opłacalna karta (w promocji/odpowiedniej cenie). Trochę jednak za mały przeskok z 6800XT i te 200zł dałem więcej by się nie zastaniać "a co jeśli...".

W standardowych cenach to zostałoby mi zdecydować, czy zmieniać grafikę czy przesiedzieć jeszcze do następnej generacji + unormowania cen, a jak zmieniać to czy wziąć 5070, czy 9070 w obu przypadkach z wrażem, że jednak przepłacam. Jakbym nie miał karty to wtedy najsensowniejsza może byłaby RX9060XT, by po prostu gierki chodziły. RX9070XT to 1k dopłaty, ale gram we wszystko na maksa z odpowiednim klatkarzem.

Mam tylko nadzieję, że developerzy i amd się ogarną i podniosą jakość i dostępność ficzerów by amd mogło konkurować z nVidią. Na pewno szybko się nie zrównają, ale aby była praktyczna alternatywa. 

Edytowane przez Banksy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, taylorek napisał(a):

a moze ktos mi jeszcze pomoze, bo nie moge znalezc info jakie predkosci ddr4 obsluguje intel 5 14600k

mam 3600mhz, aktualnie prawdopodobnie przez procek AMD 5 2600 (plyta obsluguje duzo wiecej) max ustawilem je na 3200, xmp to juz w ogole mi nie dziala i od razu spada na jesli dobrze pamietam 2133,

plyta pod intela oblusuge takie predkosci, ale nie wiem jak sam procek,

nie wiem czy w ogole dobrze zadaje te pytanie bo gubie sie w tym - wyczytalem np ze pamieci ddr5 na luzie pracuja z predkosciami wyzszymi niz obsluguje procesor, wytarczy wlaczyc profil expo czy amd,

nie wiem czy tak samo jest z dd4 ? u mnie akurat xmp nie dziala, moze tez kwestia samego ramu - GSKILL Trident Z Neo CL16 3600mhz XMP2.0 Ready

ewentualnie moglbym sprobowac zrobic update biosu do najnowszej wersji, bo aktualny jest z 2022 roku

uuu panie to tak nie działa , zapraszamy do pierwszej klasy , to że coś powinno działać a nie działa bo użytkowanie w realu to nie film z YT polecany przez jakiegoś youtubera gdzie o ustawieniach na jakich przedstawiane platformy pracują cichosza...   , trzeba czytać i rozumieć opisy oraz specyfikacje sprzętu a potem dopiero sie kupuje

zacznijmy od innej strony, jakie musza zostać spełnione warunki aby profil XMP lub AMD EXPO zadziałał i pracował stabilnie ?

jest to zależne od 

zintegrowanego kontrolera pamięci ram znajdujący sie w samym procesorze , a jaka sie Tobie sztuka trafiła ? , no raczej w tanim biurowo/budżetowym CPU nie uświadczysz wyselekcjonowaną sztukę tylko produkcja masowa

od samych modułów pamięci ram    

i co równie istotne od tego jak płyta główna "poprowadzi" pamięć , no Gigabyte to nie jest wzór do naśladowania...

ok szybkie podsumowanie 

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-5-2600.c2015

Ryzen 2600 - zintegrowany kontroler  pamięci Ram do - 2933MT/s 

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-1x/sp

płyta główna , zapewnia wsparcie wedle opisu do 2933MT/s , powyżej czyli już 3200MT/s .... a co jest w nawiasie ? (OC)  , a gdzie jest napisane gdziekolwiek że po OC czyli podkręceniu kontrolera będzie to pracować stabilnie ? to jest dostępna opcja  a nie standard, standardem tutaj jest 2933MT/s i tak prędkość powinieneś ręcznie ustawić w biosie oraz sprawdzić dla posiadanych modułów DDR4 , przy 2933MT/s na jakim wtedy powinny pracować napięciu i jeśli płyta sama nie zmieni to ustawić napięcie ręcznie, najprawdopodobniej będzie to 1.35V 

w specyfikacji i5 14600K jest napisane 

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236799/intel-core-i5-processor-14600k-24m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

wsparcie DDR5 - 5600MT/s 

wsparcie DDR4 - 3200MT/s 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jednak pełno przykladow gdzie z procesorem obslugujacym dane taktowania jest parowana pamiec o wyzszych i niby wszystko dziala,

stad moje pytanie czy profile expo badz xmp, a moze nawet reczne ustawianie pamieci ram niejako omija ogranicznie procesora, dzieki tamu ze plyta glowna jest w stanie to ogarnac

no ten moj przypadek gdzie plyta oblusugje wyzsze predkosci na OC to slaby, ale jesli ktos ma proca oblugujacego 5600mhz, plyte ktora obsluzy 8000mhz i kupi ram 6000-6400mhz, czesto takie zestawy widze,

duza roznice robi "kompatybilnosc" profilu pamieci z procesorem, w sensie ze uzwyasz XMP z Intelem, EXPO z AMD i dziala to lepiej niz jakbys uzywal XMP na AMD a EXPO na intelu ? czy to czyja to technologia juz nic nie zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi