Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia owszem zadziała ale ile trzeba będzie poświecić na to czasu i pieniędzy ? sparuj nowszego Ryzena 5 3600 lub Ryzena 5 5600 na nowszej płycie B550 i raczej 3600/3733MT/s jest jak najbardziej w zasięgu i to bez kombinacji a na Twoim aktualnym zestawie wystarczy (taki żarcik) wystarczy poszukać przy jakich ręcznych nastawach - Timingi pamięci RAM , PC wystartuje i będzie pracował stabilnie , dodam że są w tym celu nawet kalkulatory na Internecie lub fora zajmujące się typowo zagadnieniem jakim jest overclocking , poświecisz dwa tygodnie na testy i ustawienia a profitu może nie być xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) dobrze wiedziec, no zobaczymy jak przesiade sie na intela, plyte na pewno wezme obslugujaca wyzsze predkosci, ale jesli procek pracuje z 3200mhz to zobaczymy ile uda sie wykrzesac z moich pamieci 3600mhz, pewnie gra nie warta swieczki o zalozmy 200mhz, ale jednak chce sie zawsze wykorzystac maxa Edytowane 4 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, taylorek napisał(a): duza roznice robi "kompatybilnosc" profilu pamieci z procesorem, w sensie ze uzwyasz XMP z Intelem, EXPO z AMD i dziala to lepiej niz jakbys uzywal XMP na AMD a EXPO na intelu ? czy to czyja to technologia juz nic nie zmienia podbije i jeszcze dopytam czy warto w ogole tego uzywac, czy recznie jednak lepiej ustawic ? ja mialem problem z XMP, predkosc 3200 i system wywalalo czesto, przy recznym ustawianiu tej samej predkosci brak problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, taylorek napisał(a): no ale jednak pełno przykladow gdzie z procesorem obslugujacym dane taktowania jest parowana pamiec o wyzszych i niby wszystko dziala, stad moje pytanie czy profile expo badz xmp, a moze nawet reczne ustawianie pamieci ram niejako omija ogranicznie procesora, dzieki tamu ze plyta glowna jest w stanie to ogarnac no ten moj przypadek gdzie plyta oblusugje wyzsze predkosci na OC to slaby, ale jesli ktos ma proca oblugujacego 5600mhz, plyte ktora obsluzy 8000mhz i kupi ram 6000-6400mhz, czesto takie zestawy widze, duza roznice robi "kompatybilnosc" profilu pamieci z procesorem, w sensie ze uzwyasz XMP z Intelem, EXPO z AMD i dziala to lepiej niz jakbys uzywal XMP na AMD a EXPO na intelu ? czy to czyja to technologia juz nic nie zmienia Eh, 3200 w przypadku Intela oznacza natywna obsługiwana prędkość, reszta to jest overclocking , mój model 14700K dawno temu obsługiwał 4000 Mhz z Gear1 podobnie jak 13900K teraz, po prostu wsadziłem kości, odpaliłem bios przełączyłem XMP ustawiłem Gear1 i gra i trąbi. Moje proce to najtańsze jakie znalazłem na Amazon/Ebay w momencie kiedy naszła mnie ochota na kupno, wiec żaden tam masowany olejkami eterycznymi przez Westalki specjalnie wybrany egzemplarz. Aczkolwiek, dla czystej przyjemności, kupilem kiedyś 2x16 4400 i to już za cholery nie chciało ruszyć, ani jednego Herza więcej niż 4000. Edytowane 4 Stycznia przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Dobra, komputer złożony Teraz kolejnej porady potrzebuje haha Intel 5 14600k, widzę że jest bardzo ciepły, Mam aio 420mm BeQuiet, pompa ustawiona na max, wentylatory na chłodnicy performance, Nie przegrzewa się, ale chciałbym go okiełznać, polecacie jakis poradnik do uv, czy może po prostu jakiś powerlimit Płyta Asrock z690 extreme Ewe co mogłem zrobić źle ustawić, pasta rozsmarowana ładnie, na postoju ma 30 stopni, ale wystarczy coś włączyć i tak jakby od razu łapał wysokie napięcie czy cos, np włączam przeglądarkę, wskoczy na 70 stopni i po chwili spada, Chyba że to normalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Włączasz przeglądarkę i temperatury skaczą na 70 stopni przy chłodzeniu cieczą? ... u mnie na i7 14700 pod Noctua NH-U14s podczas uruchamiania przeglądarki, to zobaczyłem pod AIDA jedynie wyskok na 45 stopni na jednym rdzeniu. U mnie tak to wygląda - odpalenie firefox w ciągu tej godziny, która jest na wykresie, to te najwyższe wzrosty temp. (znaczniki pokazują skalę czasu) i sporo "biegu jałowego"): Godzinę temu, taylorek napisał(a): Intel 5 14600k, widzę że jest bardzo ciepły, Sprawdź czy masz parametry pracy zgodne ze specyfikacją (PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s, RAM 3200 MT/s JEDEC) . Zakładam, że masz w miarę nowy BIOS z mikrokodem 12F (mikrokod można odczytać w HWinfo na podsumowaniu, a aktualne limity mocy i TAU też w HWinfo w "pełnym trybie" w zakładce procesora. Edytowane 20 Stycznia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Sorr, nie ogarniam biosu, w hw info jest tylko info o napięciac, może z tego cos da się wyczytać? Nic nie zmieniałem ogólnie oprócz pompki na 100%, wentylatorów na performance i profilu xmp dobra pewnie pomylilem zakladke hw info w biosie z programem XD, tutaj tez podrzuce jak to wyglada Edytowane 20 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Masz wszystko na Auto/default wiec już z założenia jest do [gluteus maximus], dam se rękę uciąć ze możesz robić zrzuty ekranu w biosie na pendriva i wtedy możesz nam serwować cos co nie boli w oczy. Zrob zrzut ekranu z Cpu-z to nam da info jaka wersje biosu masz. Na koniec wpisz w internety UV lub Under Volting i5 14600 z nazwa twojej płyty, dostaniesz zylion odnośników a to ci pozwoli "ogarnąć się z biosem" To nie boli, to się nazywa nauka. Ja na przykład walczyłem z biosem Asusa na Z690, dodatkowo zainstalowałem sobie, w ramach eksperymentu oczywiście, AI3 od Asusa, to popierdoliło mi tak ładnie Hal'a i generalnie cale zarządzanie procesorem ze po dwóch dniach odtworzyłem Windows z kopii. Pomijam już fakt ze bios ASusa to jakaś potwarz, ktoś tam pil jak to pisał, w Msi pomimo ich dziwnej polityki dotyczącej napiec, wszystko jest prostsze i UV 13900 robi się kilka sekund. Tak ze weź dupe w troki i poczytaj troche. Druga sprawa to zobacz czy pompe dobrze zamontowałeś, bo to jakaś magia się u ciebie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) myślę, że pompa jest zamontowane git, na postoju temp 28-29 stopni wygladaja ok, ale chyba PL1 i 2 nie zgadzają się ? 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): Sprawdź czy masz parametry pracy zgodne ze specyfikacją (PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s, RAM 3200 MT/s JEDEC) a w HW info po 265 z mojej pesrpektywy wygalda to tak jakby procesor wskakiwał na o wiele wyzszy pobor i zegary niz potrzebuje na wykonanie swojej pracy, ale to jest teoria laika 22 minuty temu, etranger napisał(a): Tak ze weź dupe w troki i poczytaj troche. tak zrobie, ale chciałem spytać o powody, czy ktoś też może miał taki problem itp chyba po to jest forum dyskusyjne ? Edytowane 20 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) No jest, ale nic nie zrobiłeś poza złożeniem pieca, gdybyś zaczął cos ustawiac np. na bazie tutorial i wtedy by się jaja działy to była by podstawa, a ty masz dziewicze ustawienia w biosie, w dodatku dajesz nam zdjęcia z telefonu. Ty chyba pomyliłeś forum dyskusyjne z Facebookami. Long duration i short duration sa z kosmosu, zmień je na właściwe dla twojego sprzętu, do powinno dac efekty, ale wybacz ty masz AIO 420, markowe Aio, zapięte na relatywnie chłodny procesor a wali ci temperatury jak przy żółtej febrze. Mialem 13600, miałem 14700K, mam 13900 i nigdy takich jazd nie miałem, gotowały się, owszem, ale przy benchmarkach. Malo tego wszystkie trzy jeszcze zdążyły działać na biosach MSI z przed czasów przed tym kiedy gówno wpadło w wentylator, wiec teoretycznie powinny się usmażyć, a się nie usmazyly i działają do dzisiaj, wiem bo to sprzęty moich znajomych/rodziny. Uruchom Core temp, i zobacz co pokazuje jeśli chodzi o napięcie. w HW zobacz zegary ale w zakładce core effective clock. PL1 (Long Duration Power Limit) 125 W PL2 (Short Duration Power Limit) 160–170 W a potem baw się napięciami Sprawdź plan zasilania, ma być na zrównoważony, zasilanie minimalne procesora ma być na 5%. Po tym, jeśli masz dobrze pompe ustawiona powinieneś w idle być na 30 stopni, pod warunkiem ze w pokoju nie masz 30 stopni i twoja buda ma normalny obieg powietrza. Core effective clock w HW powinien ci pokazywać taktowania od 90 MHz Zobacz jak to wygląda u mnie, i generalnie jest to ustawione po łebkach, ale już mi się nie chce szukać. Te moje CPu, zawsze wtedy chodziły na ustawieniach MSI bez limitów, na czerwono bylem tylko w benchmarkach. Edytowane 20 Stycznia przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) ok, dzieki no wiem ze lipa takie zdjecia ale na predkosci chcialem pokazac co i jak wyglada a jest jakas przyczyna dlaczego jest to na stocku tak wysoko ustawione ? Edytowane 20 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Jaki masz wspomniany mikrokod? - nieaktualne pytanie, bo się doszukałem na Twoim zrzucie. Widzę, że masz jakiś 10F (?!?) - prosta droga do zdegradowania CPU. Zabezpieczenie temperaturowe na 115 stopniach C - powinno być na 100. Radzę szybką aktualizację BIOS, zanim wypalisz ten CPU. 12F to najnowszy mikrokod i taki powinieneś mieć. Godzinę temu, taylorek napisał(a): ale chyba PL1 i 2 nie zgadzają się ? Zdecydowanie są w kosmosie. 307A max prądu dla i5 14600K też wydaje mi się dużo, ale nie pamiętam ile tam ma być w tym modelu. Objawy, jakby BIOS był stary (nowsze w różnych płytach chętniej ustawiają zalecane parametry pracy). Edytowane 20 Stycznia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Z tego co widzę to 10F Zaktualizuje i będe sprawdzał na stronie aktualizacje zawieraja poprawki dla 14 generacji wiec moze to bedzie to Edytowane 20 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Po update BIOSu na najnowsza wersje ustawilo L1 na 180, L2 rowniez na 180, zbilem L1 na 125 i jest znaczaca poprawa, teraz ewentulanie jeszcze dopracowac i pobawic sie w UV, ale koniecznosci nie ma, dzieki za podpowiedzi, problem narazie zazegnany 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia Dla potomnych, stara płyta, zawsze sprawdzaj wersje bios. Nowa z reszta tez. Ja kupilem miesiąc temu z690 Asusa, płyta była cały czas używana, a bios na niej siedział z czerwca 2023 roku. To ze kupiłeś płytę która kiedyś była z wyższej polki i miala możliwości i generalnie do tanich nie należała to nie oznacza ze ktoś jej upgrade zrobił. 99.99% użytkowników, nawet jeśli samemu złożyło pieca, co samo w sobie jest rzadkie, to na tym poprzestało, bo działało. Sprawdzać, aktualizować, updateowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) dokładnie, po takim zabiegu na stockowych ustawieniach ktore narzuca bios wynik w cinebench poprawil sie z 18k do prawie 24k, przy czym temperatura procesora dobiła u mnie do 76 stopni gdzie wcześniej wykraczała poza 100, przez co pewnie procesor throttlowal, tepmeratura idle też spadła o kilka stopni, z około 29-30 na 25-27 do tego to wszystko na wentylatorach AiO ktore ustawione są na obroty standardowe (czyli według mnie akceptowalny poziom hałasu, tym bardziej na postoju) wiec sama poprawa bez robienia niczego ponad instalacje nowego biosu jest wedlug mnie wiecej niz zadowalajaca Edytowane 21 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...