gossik Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia Cześć, planuję we wrześniu 2026 złożyć PC do grania i streamowania (budżet ok. 8 tys. zł). Ze względu na prognozowane podwyżki pamięci, chcę już teraz kupić 32GB RAM DDR5 i SSD 2TB. Czy zakup Lexar Thor 6000MHz CL30/32 i Lexar NM790 2TB to bezpieczny wybór pod kątem nadchodzących procesorów i płyt głównych? Zależy mi na maksymalnej kompatybilności 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia Wrzesień 2026? A kto to może wiedzieć co będzie za 8 miesięcy Za niecałe 800 zł można dostać Aorusa 7300 2TB, 32GB DDR5 6000MT/s CL30 to 1700 zł w sklepie, na olx dostaniesz nawet za 1300 zł nowe zaplombowane z fakturą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Według mnie najlepiej jest teraz kupić. Ostatnio niecałe miesiąc temu koledze kupiłem RAMy, płytę główną i procesor i dobrze, że wtedy kupiliśmy, bo wybierając dokładnie ten sam zestaw np. dzisiaj jest o 300 zł różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Ja sam myślę by złożyć jakiś PC jako serwer domowy i te ceny to aż horror. Trudno jest cokolwiek przewidzieć, ale jeśli ceny będą wzrastały przez ten cały rok, to raczej warto już teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Daj sobie lepiej narazie spokój, ja bym na twoim miejscu poczekał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 5 minut temu, Merqus4 napisał(a): Daj sobie lepiej narazie spokój, ja bym na twoim miejscu poczekał. Ja też bym zaczekał, to co teraz się dzieje to jakaś masakra i nie jest normalne, a jeśli ceny będą tak dalej szły do góry to ja wątpię, że coś się będzie sprzedawać, bo nikogo nie będzie na to stać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. Obserwuję sytuację na forach, pepperze, allegro/olx i widzę co się dzieje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rops Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 10 minut temu, Dikson napisał(a): Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. Obserwuję sytuację na forach, pepperze, allegro/olx i widzę co się dzieje. Dokładnie, nie wiem co mogło by się stać by sytuacja się zmieniła. Normalne może i nie jest, ale duże podmioty wycofują się z rynku i to fakt. Może 2027 coś zmieni, ale nie liczył bym na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 1 godzinę temu, Dikson napisał(a): Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. Obserwuję sytuację na forach, pepperze, allegro/olx i widzę co się dzieje. Sporo też kupują spekulanci licząc na dalszy wzrost cen. Po forach tez oni głównie kwiczą, że będzie jeszcze drożej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Mylisz się i to bardzo, kto ma kupić to kupuje i nie patrzy na cenę. Ludzie kupują 32GB RAM za 1700 zł bez zająkniecia. 64GB RAM w cenie 3000 zl wyszło już praktycznie ze sklepów i marketów. Dyski SSD? - ta sama sytuacja. Obserwuję sytuację na forach, pepperze, allegro/olx i widzę co się dzieje. To jest chore, i nic tego nie uzasadnia. Mi przez przypadek został zestaw 32GB Corsaira 7200 CL34, nie sprzedaje bo cały czas kręce i mącę mój ram i jakby nie daj boże wyzionął ducha to mam przynajmniej zapas. Kupiłem za 120 € teraz kosztuje 680 €. W Polsce 3000 złociszy, masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia W dniu 13.01.2026 o 13:34, B@nita napisał(a): Sporo też kupują spekulanci licząc na dalszy wzrost cen. Po forach tez oni głównie kwiczą, że będzie jeszcze drożej. A co, jest może taniej? - no właśnie. Chore mamy czasy ale jako konsumenci nic nie zmienimy bo kto chce to i tak to kupuje. Pepper też robi ludziom wodę z mózgu i ludzie którzy tam wrzucają pseudo promocje dorzucając tym samym swoje trzy grosze do całej sytuacji. Jeżeli ktoś chce przepłacać ale mniej jest olx/allegro lokalne, tam pamięć można kupić znacznie taniej, 64GB można dostać za 50% tego co w sklepach z dowodem zakupu. I to zaplombowane sztuki co nie jest tak oczywiste kupując w sklepie. Sam ostatnio byłem świadkiem że markety i nie tylko, ale też xkom wysyla notorycznie teraz sprzęt ze zwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia Sklepy same napędzają te spiralę przez opłaconych jutuberów którzy próbują wywołać panikę, ostatnio na cel poszły karty graficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia https://www.olx.pl/d/oferta/vengeance-ddr5-64gb-2x32gb-6000mt-s-CID99-ID191xSV.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...