Skocz do zawartości
Kamann

Wymiana karty graficznej z RTX3070Ti na RTX5070Ti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym odświeżyć zestaw o nową kartę graficzną MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC 16GB GDDR7 DLSS4. Nie jestem pewien czy jest sens i czy nie będzie coś ze sobą kolidować, bądź ograniczać możliwości karty. Najbardziej obawiam sie o zasilacz bo ma swoje lata, a widziałem że zalecane są z ATX3.1. Prosze o poradę

Mój zestaw:

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16
Procesor Intel Core i9-10850K, 3.6 GHz, 20 MB, BOX
Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 240
Płyta główna Gigabyte Z490 VISION G
Obudowa SilentiumPC Armis AR7X EVO TG ARGB

Karta Gigabyte RTX 3070 Ti AORUS MASTER LCD
Zasilacz Seasonic FOCUS Plus Gold 850 (SSR-850FX) 80Plus Gold 850W

Edytowane przez Kamann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Kamann napisał(a):

Nie jestem pewien czy jest sens i czy nie będzie coś ze sobą kolidować, bądź ograniczać możliwości karty.

w bardzo niewielkim stopniu w pojedynczych grach,jesli to w 1440P

19 minut temu, Kamann napisał(a):

Najbardziej obawiam sie o zasilacz bo ma swoje lata, a widziałem że zalecane są z ATX3.1. Prosze o poradę

jeśli chodzi na tym pseudo 8nm to i będzie na 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

he he wiesz że już jesteś trochę na granicy , bo płyta główna Z490 i CPU 10gen. Intel posiada wsparcie tylko dla PCIe 3.0 , na razie nie ma to znaczącego wpływu na wydajność ale czy będzie za każdym razem nowa karta graficzna poprawnie wykrywana przez płytę główna , wyjdzie w praniu.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 4/16/2026 at 12:00 AM, Kamann said:

Witam. Chciałbym odświeżyć zestaw o nową kartę graficzną MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC 16GB GDDR7 DLSS4. Nie jestem pewien czy jest sens i czy nie będzie coś ze sobą kolidować, bądź ograniczać możliwości karty. Najbardziej obawiam sie o zasilacz bo ma swoje lata, a widziałem że zalecane są z ATX3.1. Prosze o poradę

Mój zestaw:

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16
Procesor Intel Core i9-10850K, 3.6 GHz, 20 MB, BOX
Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 240
Płyta główna Gigabyte Z490 VISION G
Obudowa SilentiumPC Armis AR7X EVO TG ARGB

Karta Gigabyte RTX 3070 Ti AORUS MASTER LCD
Zasilacz Seasonic FOCUS Plus Gold 850 (SSR-850FX) 80Plus Gold 850W

w czesci gier jak darktide z rt, space marine 2 proc bedzie bardzo mocno ograniczal karte, to samo w wielu grach na ue5 jak stalker 2, zapomnij o stalych 60+ fps minalnego fps.  W wiekszosci gier mozna to na szczescie w duzym stopni obejsc, odpalasz swietnie na nvidzia dzialajace FG i jesli masz szybki moniotor z VRR to bedzie ok. Zasilacz nie powinien byc problemem. 

Pamietaj, ze do tego typu karty monitor 1440p o wysokim odswiezaniu to minimum, a najlepiej 4k z wysokim odswiezaniem i dobrym HDR wiec oled albo miniLED, rtx 50 ma bardzo mocne  rdzenie tensor wiec dlss robi swietny i plynny obraz w 4k.

Edytowane przez Tyrion83
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi