Skocz do zawartości
Młody001

Awaria pc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z moim komputerem. Zależy mi przede wszystkim na ustaleniu, co mogło być przyczyną awarii, ponieważ nie chciałbym uszkodzić kolejnych podzespołów.

Mój komputer:

Intel Core i5-12400F

ASUS B760

be quiet! 750 W 80+ Gold

wcześniej używana karta graficzna GTX 1050

4 × RAM, łącznie 32 GB, około 5-letnie

Płyta główna oraz zasilacz mają mniej niż dwa lata i jestem ich pierwszym właścicielem.

Pierwsza awaria RAM

Początkowo komputer zaczął pokazywać tylko 16 GB RAM, mimo że zainstalowane były 4 kości, czyli łącznie 32 GB.

Wyjąłem wszystkie kości RAM, ponownie je osadziłem i po uruchomieniu komputer ponownie wykrył pełne 32 GB. Mogłem normalnie korzystać z komputera, a nawet chwilę pograłem.

Następnie wyłączyłem komputer. Następnego dnia, po próbie uruchomienia, komputer wpadł w pętlę uruchamiania (boot loop) i nie chciał normalnie wystartować.

Wysłałem komputer do serwisu. Serwis sprawdził pamięci i stwierdził, że wszystkie cztery kości RAM są uszkodzone.

Niestety serwis nie ustalił przyczyny awarii. Nie sprawdzono dokładnie, dlaczego wszystkie cztery moduły uległy uszkodzeniu ani czy problem może leżeć po stronie płyty głównej, zasilania lub kontrolera pamięci.

Późniejsze testy

Po otrzymaniu komputera miałem jedną awaryjną, sprawną kość RAM. Chciałem sprawdzić wszystkie sloty pamięci na płycie głównej, ponieważ nie wiedziałem, czy problem dotyczył tylko uszkodzonych kości, czy również któregoś ze slotów.

Włożyłem sprawną kość do slotu A1 i komputer uruchomił się prawidłowo. Zrobiłem wtedy aktualizację systemu Windows, wyłączyłem komputer i następnie przełożyłem tę samą kość z A1 do A2.

Po tej zmianie zaczęły pojawiać się problemy z uruchomieniem. Na płycie głównej naprzemiennie zapalały się kontrolki DRAM oraz CPU.

Próbowałem również flashować BIOS. Po tym pojawiła się kontrolka VGA.

Do tych testów używałem starej karty GTX 1050, która była bardzo wysłużona, miała ponad 10 lat i wcześniej była intensywnie użytkowana. Obecnie podejrzewam, że również ona mogła ulec awarii, ale nie wiem, czy stało się to niezależnie od problemów z komputerem, czy może istnieje jakaś wspólna przyczyna.

Obecna sytuacja

Jutro ma przyjść nowa karta graficzna Gigabyte RTX 3060 12 GB. Mam również jedną sprawną, awaryjną kość RAM.

Chcę rozpocząć diagnostykę od absolutnego minimum, czyli jednej sprawnej kości RAM oraz nowej karty graficznej, i sprawdzić najpierw, czy komputer przechodzi POST oraz czy można wejść do BIOS-u.

Moje największe pytanie brzmi:

Co mogło spowodować uszkodzenie wszystkich czterech kości RAM i czy istnieje ryzyko, że problem nadal występuje w płycie głównej lub zasilaczu i może uszkodzić nową RTX 3060?

Czy przy takich objawach powinienem podejrzewać przede wszystkim płytę główną, sekcję zasilania, kontroler pamięci w CPU, zasilacz, czy może po prostu zbieg okoliczności związany z wiekiem RAM-u i starej GTX 1050?

Jak najlepiej przeprowadzić diagnostykę krok po kroku, zanim zacznę normalnie korzystać z komputera?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Młody001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, leven napisał(a):

4 moduły nie maja prawa się zepsuć same. Raczej płyta główna jest winna. Może bios oszalał i przydzielił zbyt wysokie napięcia. 

Szczerze to wszystko jest możliwe pytanie czy wkładać teraz 3060 czy lepiej zacząć od kupna nowej płyty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w życiu nie spotkałem się z przypadkiem, żeby uszkodzeniu uległy 4 moduły RAM z własnej woli. To musi być coś wspólnego dla wszystkich 4 modułów, czyli płyta główna  lub procesor. Z drugiej strony kontroler pamięci RAM w CPU tylko odczytuje/zapisuje dane w modułach RAM, czyli komunikacja. Najbardziej zagraża modułom pamięci płyta główna/bios. Trzeba sprawdzić, jakie są podawane napięcia na moduły RAM z biosu. Inaczej mówiąc wejść do biosu i odczytać te napięcia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, leven napisał(a):

Nigdy w życiu nie spotkałem się z przypadkiem, żeby uszkodzeniu uległy 4 moduły RAM z własnej woli. To musi być coś wspólnego dla wszystkich 4 modułów, czyli płyta główna  lub procesor. Z drugiej strony kontroler pamięci RAM w CPU tylko odczytuje/zapisuje dane w modułach RAM, czyli komunikacja. Najbardziej zagraża modułom pamięci płyta główna/bios. Trzeba sprawdzić, jakie są podawane napięcia na moduły RAM z biosu. Inaczej mówiąc wejść do biosu i odczytać te napięcia. 

Dziś ma mi przyjść nowa grafika wejdę w BIOS i to sprawdzę na jednej kości RAM jeżeli w ogóle się uruchomi , co jeżeli okaże się że napięcia są w normie ?? Ps sprawdziłem właśnie piny na płycie i są w porządku 

Edytowane przez Młody001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam tą historie i mam jakieś dziwne przeczucie, że coś z procem jest nie tak. Jaki to konkretnie model płyty głównej? ASUS B760 ale jaki? Jaki to jest RAM? DDR 4 czy 5? Wiem że to głupie pytanie, ale widzę dwa warianty tej płyty.

Jakbym miał taki przypadek u siebie, to zrobiłbym (może to zabrzmieć banalnie ale tak bym zrobił):

1. Wyjął baterie z mobasa i odczekał 20min aż wszystko się wyłączy.
2. Sprawdziłbym czy piny na procku sa ok oraz slot CPU. Bo to jakby nie patrzeć mózg wszystkiego.
3. Wyczyścił sloty RAM sprężonym powietrzem, poszukał jakiś uszkodzeń mechanicznych na Mobasie, sprawdził czy kable dobrze siedzą i czy nie sa uszkodzone.
4. Włożyć baterie, RAM do A1. Jak wejdziesz do biosu, zobacz jakie masz napięcia ustawione. Może płyta wariuje i coś ustawia sama z siebie za wysoko.
5. W ogóle jeszcze sprawdziłbym jakie sa temperatury w Biosie podzespołów. 

Co by mnie interesowało, to skoro ramy sa padniete to ogladałeś może je? Sa jakieś uszkodzenia czy padły bo padły? 4 na raz to trzeba mieć pecha, albo coś z łączeniem jest nie tak. Masz możliwość sprawdzenia proca?

PS. Mam wrażenie że serwis troche z czapy zrobił swoje "badania nad usterka"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Szybki_27 napisał(a):

Czytam tą historie i mam jakieś dziwne przeczucie, że coś z procem jest nie tak. Jaki to konkretnie model płyty głównej? ASUS B760 ale jaki? Jaki to jest RAM? DDR 4 czy 5? Wiem że to głupie pytanie, ale widzę dwa warianty tej płyty.

Jakbym miał taki przypadek u siebie, to zrobiłbym (może to zabrzmieć banalnie ale tak bym zrobił):

1. Wyjął baterie z mobasa i odczekał 20min aż wszystko się wyłączy.
2. Sprawdziłbym czy piny na procku sa ok oraz slot CPU. Bo to jakby nie patrzeć mózg wszystkiego.
3. Wyczyścił sloty RAM sprężonym powietrzem, poszukał jakiś uszkodzeń mechanicznych na Mobasie, sprawdził czy kable dobrze siedzą i czy nie sa uszkodzone.
4. Włożyć baterie, RAM do A1. Jak wejdziesz do biosu, zobacz jakie masz napięcia ustawione. Może płyta wariuje i coś ustawia sama z siebie za wysoko.
5. W ogóle jeszcze sprawdziłbym jakie sa temperatury w Biosie podzespołów. 

Co by mnie interesowało, to skoro ramy sa padniete to ogladałeś może je? Sa jakieś uszkodzenia czy padły bo padły? 4 na raz to trzeba mieć pecha, albo coś z łączeniem jest nie tak. Masz możliwość sprawdzenia proca?

PS. Mam wrażenie że serwis troche z czapy zrobił swoje "badania nad usterka"

Sprawdziłem płyte i Procka wszystko wygląda w porządku płyta to DS3H co do RAM mają na sobie radiator nie wiem jak się do nich dostać za kilka godzin ma przyjść grafika wiedz jeżeli komputer się uruchomi sprawdzę napięcia i temperatury 

IMG_1499.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika 1050 jest sprawna ? Jeżeli tak, nie ryzykuj na razie montażu 3060. Cholera wie, co ta płyta wyprawia.  

EDIT:  jak komputer się uruchomi, pobierz HWmonitor i pokaż wszystkie wartości.

https://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.67.zip

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, leven napisał(a):

Grafika 1050 jest sprawna ? Jeżeli tak, nie ryzykuj na razie montażu 3060. Cholera wie, co ta płyta wyprawia.  

EDIT:  jak komputer się uruchomi, pobierz HWmonitor i pokaż wszystkie wartości.

https://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.67.zip

Na moje to 1050 padła bo płyta cały czas pokazuje VGA 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Szybki_27 napisał(a):

Zrzutekranu2026-09-10112841.thumb.jpg.f784206a9e96e6316cc94013457c9fd3.jpg

Tu mi coś nie pasuje, jak analizuje piny to w tym miejscu jest jedynie jakaś różnica. Raczej powinno być równo jak reszta pinów. Mam wrażenie że się odgiał/zniekształcił

Czyli płyta do wymiany teraz nie chce przejść post dram 

Zmieniłem slot z a1 na b2 i VGA świeci 🤣

Wkładać to 3060 czy lepiej nie ? 🫣 

IMG_1500.jpeg

Edytowane przez Młody001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nas nie pytaj, czy montować 3060. Co znaczy, że vga świeci ? To znak, że nie przechodzi post vga ?

Jak karty nie ma w slocie pci-e to nie przejdzie, bo jej tam nie ma. Zamontuj na razie 1050 i napisz, czy jest jakaś zmiana. 

Jak płyta ma inne sloty pci-e to je sprawdź z 1050. Dodatkowe sloty pci-e są obsługiwane przez chipset, nie przez kontroler w CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, leven napisał(a):

Nas nie pytaj, czy montować 3060. Co znaczy, że vga świeci ? To znak, że nie przechodzi post vga ?

Jak karty nie ma w slocie pci-e to nie przejdzie, bo jej tam nie ma. Zamontuj na razie 1050 i napisz, czy jest jakaś zmiana. 

Jak płyta ma inne sloty pci-e to je sprawdź z 1050. Dodatkowe sloty pci-e są obsługiwane przez chipset, nie przez kontroler w CPU.

Dzięki za podpowiedź. Moja płyta to Gigabyte B760 DS3H. Mam jeden główny slot PCIe x16 dla karty graficznej oraz dwa dodatkowe, krótkie sloty PCIe, do których karty graficznej nie mogę włożyć. Kartę GTX 1050 testuję właśnie w głównym slocie x16. Czy w takim razie ta informacja o dodatkowych slotach PCIe ma znaczenie w moim przypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem napięcia w BIOS-ie na płycie Gigabyte B760M DS3H DDR4, zaraz po uruchomieniu komputera. Odczyty:

+12 V: 11,934 V
+5 V: 5,032 V
CPU Voltage: 1,242 V
RAM (Ch A/B Volt): 1,203 V
VCCSA: 0,915 V

Temperatury w BIOS-ie: CPU 27°C. RAM pracował w tym momencie z częstotliwością 2128,64 MT/s.

Zasilacz: be quiet! 750 W, 80 Plus Gold.

Odczytu +3,3 V na tym ekranie BIOS-u nie widzę. Pomiary są wykonane w BIOS-ie, czyli bez większego obciążenia CPU/GPU.
komputer uruchomiony na 3060 

19 godzin temu, Szybki_27 napisał(a):

@Młody001 i jak sytuacja na froncie? Wiesz coś więcej?

Może hwinfo i lekki test grafiki ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawozdanie z testów komputera po wcześniejszych problemach z RAM/VGA

Konfiguracja:
- Intel Core i5-12400F
- Gigabyte B760M DS3H DDR4
- Gigabyte AORUS RTX 3060 Elite 12 GB
- obecnie 1x16 GB DDR4
- be quiet! 750 W 80+ Gold

1. OCCT Power Test

Wykonałem 30-minutowy test Power, który jednocześnie obciąża procesor i kartę graficzną.

Wynik: 0 błędów, test zakończony poprawnie.

Podczas testu:
- CPU: około 71–72°C
- CPU Package Power: około 100–102 W
- CPU: do około 3955 MHz
- GPU: około 54–55°C
- pobór GPU: około 170 W
- GPU usage: około 98%
- +12 V: około 11,8 V
- +5 V: około 5,01 V

Komputer przez cały test działał stabilnie, bez restartów, zawieszeń i błędów.

2. Unigine Heaven – pierwszy test

Przy pierwszych ustawieniach benchmarku uzyskałem:

- Average FPS: 214,8
- Score: 5411
- Min FPS: 27,9
- Max FPS: 456,3

Temperatura GPU wynosiła około 52–53°C.

3. Unigine Heaven – mocny test

Następnie wykonałem znacznie cięższy test:

- Rozdzielczość: 2560×1600
- Quality: Ultra
- Tessellation: Extreme
- Anti-Aliasing: 8x
- DirectX 11

Przy tych ustawieniach pojawiały się miejscami mikroprzycięcia, co przy tak wysokim obciążeniu nie było zaskoczeniem.

Wynik:
- Average FPS: 62,5
- Score: 1575
- Min FPS: 11
- Max FPS: 132
- temperatura GPU: około 53°C

Wnioski:

Po wykonaniu wszystkich testów komputer zachowuje się stabilnie. RTX 3060 nie wykazuje żadnych oznak problemów. Szczególnie istotne jest 30 minut OCCT Power bez ani jednego błędu przy jednoczesnym obciążeniu CPU i GPU.

Temperatury są bardzo dobre. Nie wystąpiło przegrzewanie, wyłączanie komputera, restart ani zawieszenie.

Jedyną rzeczą, której jeszcze nie sprawdziłem w docelowej konfiguracji, jest pamięć RAM. Obecnie komputer pracuje na jednej kości 16 GB. Planuję zamontować 2x16 GB Corsair DDR4 w slotach A2 + B2 i wtedy ponownie sprawdzić stabilność oraz działanie XMP.

Na ten moment po wszystkich przeprowadzonych testach komputer wygląda na sprawny i stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi