Skocz do zawartości
Młody001

Awaria pc

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, leven napisał(a):
2 godziny temu, leven napisał(a):

Znaczy 3060 działa ?

Pamięci też ?

Samo się naprawiło ?

Tak, RTX 3060 działa normalnie i została przetestowana pod obciążeniem. Z pamięcią jest tak, że obecnie działa jedna kość Corsair 16 GB. Problem z wcześniejszymi kośćmi/slotami nie został do końca rozwiązany — po prostu na jednej kości komputer normalnie startuje i działa. Na razie nie mam też jak sprawdzić Dual Channel, bo jeszcze nie kupiłem nowych RAM-ów.

Komputer działa już od czterech dni. Gram na nim, oglądam filmy, przeglądam internet, robiłem też różne testy obciążeniowe i jak na razie nie ma żadnych problemów. Nic się nie zacina, nie wykrzacza ani nie zawiesza — wszystko działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.09.2026 o 09:06, leven napisał(a):

Znaczy 3060 działa ?

Chodziło Ci zapewne o 3600 MT/s dla pamięci RAM DDR4 - to jest poza specyfikacją tego procesora (max gwarantowana prędkość kontrolera pamięci DDR4 w tym CPU to 3200MT/s), więc 3600 MT/s nie musi działać poprawnie (może jak najbardziej WALIĆ błędami i to jest ... OK :] ) 🙂 Przypominam, że komponenty pracujące po podkręceniu, czyli poza specyfikacją, nie mają "gwarancji stabilności". Profile XMP to profile OC ... podobnie jak profile EXPO w przypadku AMD. Jeszcze pozwolę sobie nadmienić, że STANDARDOWE napięcie dla DDR4 to 1,2V (a nie 1,35V).

... aha ... miałeś na myśli kartę graficzną RTX 3060 🤣

Edytowane przez Kyle
  • Like 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, leven napisał(a):

Ciekawe, czy autor sprawdzał pozostałe moduły w sprawnym slocie DIMM ? 

Nie, nie sprawdzałem pozostałych modułów w sprawnym slocie. Do tej pory komputer działał na jednej kości w slocie B2. Dzisiaj mają przyjść mi nowe RAM-y, dwie kości 2×16 GB, więc włożę je do A2 i B2 i zobaczymy — albo ruszy, albo nie. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powinieneś. Może się okazać, że reszta modułów jest sprawna w sprawnym slocie DIMM.

A jak się okaże, że pozostałe sloty DIMM na obecnej płycie są zagrożeniem dla modułów RAM ? 

EDIT: jak Kyle pisał, w biosie obniż napięcie dla RAM do 1.20 Volt.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.09.2026 o 10:47, leven napisał(a):

Ciekawe, czy autor sprawdzał pozostałe moduły w sprawnym slocie DIMM ? 

Cześć wszystkim,

chciałbym dokładnie opisać całą sytuację z RAM-em, ponieważ wczoraj dostałem nowe kości i pojawił się dość dziwny problem.

Mój komputer:

CPU: Intel Core i5-12400F

płyta główna: Gigabyte B760M DS3H DDR4

RAM: G.Skill Trident Z 2×16 GB DDR4-3600 CL17, 1,35 V, XMP 2.0

Po otrzymaniu nowych pamięci zacząłem testować różne konfiguracje slotów A i B. Przy konfiguracji A2+B2 komputer nie chciał przejść POST i zapalała się kontrolka DRAM. Każdy moduł osobno działał, natomiast obie kości razem działały w B1+B2.

W międzyczasie wielokrotnie uruchamiałem komputer w różnych kombinacjach A+B. Próbowałem również ustawiać pamięci na 3200 MT/s, a później 3600 MT/s. Przy tych ustawieniach komputer zaczął mocno sypać błędami i miałem problem z jego uruchomieniem.

Dopiero kiedy płyta po kolejnych nieudanych próbach treningu pamięci sama ustawiła RAM na około 2133 MT/s, komputer normalnie się uruchomił i przestał wyrzucać błędy.

Obecnie obie nowe kości działają w B1+B2 przy około 2133 MT/s. Napięcie RAM-u jest ustawione na 1,20 V. Zrobiłem również 30-minutowy test OCCT CPU+RAM i nie wykrył żadnych błędów.

W poprzednich komentarzach były również zdjęcia socketu procesora, na których było widać wygięty pin. W związku z obecnymi objawami zacząłem podejrzewać, że ten pin może być powiązany z kanałem A pamięci. Jeśli tak, mogłoby to tłumaczyć, dlaczego konfiguracja wykorzystująca A2 nie przechodzi POST, podczas gdy B1+B2 działa.

Jeden z użytkowników zasugerował, żeby sprawdzić również wcześniejsze moduły RAM w sprawnym slocie DIMM. Rozumiem sens tego testu — jeżeli tamte moduły okażą się sprawne, byłby to dodatkowy argument, że problem może leżeć po stronie płyty głównej/socketu, a nie samych pamięci.

Na ten moment nie chcę jednak ponownie wkładać tamtych kości. Po całej serii prób z różnymi kombinacjami A+B i ustawieniami 3200/3600 MT/s komputer zaczął mocno wyrzucać błędy. Dopiero po zejściu do około 2133 MT/s i ustawieniu napięcia na 1,20 V system zaczął działać stabilnie, dlatego nie chcę dodatkowo ryzykować.

Najbardziej zastanawia mnie więc:

nowe kości działają w B1+B2,

A2 powoduje brak POST,

przy kolejnych próbach z A+B pojawiały się problemy z treningiem pamięci,

przy 3200/3600 MT/s system zaczął wyrzucać błędy,

po zejściu automatycznie do około 2133 MT/s wszystko zaczęło działać stabilnie,

RAM jest obecnie ustawiony na 1,20 V,

w sockecie widoczny jest wygięty pin.

Czy takie objawy mogą wskazywać na problem z całym kanałem A/sekcją A? I czy wygięty pin w sockecie może odpowiadać za konkretną linię lub kanał pamięci i powodować brak POST przy użyciu A2?

Będę wdzięczny za opinie i sugestie, co jeszcze można bezpiecznie sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Szybki_27 napisał(a):

No lekkie wygięcie pinu juz może powodować niestabilność. Miałem identyczna sytuacje jak w starem B620 wygiałem pin, po prostu testy MEM nie przechodziły i dopiero nowa płyta "rozwiazała problem". 

Musiała być już felerna przy zakupie bo działała ok 2 miesiące potem spaliło RAM i zaczęły się problemy a procesor osądzałem z chirurgiczną precyzją 😁 no nic zdąża się teraz jak przyjdzie nowa najpierw się jej dokładnie przyjrzę dziękuje wszystkim zaangażowanym za pomoc ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi