Młody001 Opublikowano 15 Września Zgłoś Opublikowano 15 Września 2 godziny temu, leven napisał(a): 2 godziny temu, leven napisał(a): Znaczy 3060 działa ? Pamięci też ? Samo się naprawiło ? Tak, RTX 3060 działa normalnie i została przetestowana pod obciążeniem. Z pamięcią jest tak, że obecnie działa jedna kość Corsair 16 GB. Problem z wcześniejszymi kośćmi/slotami nie został do końca rozwiązany — po prostu na jednej kości komputer normalnie startuje i działa. Na razie nie mam też jak sprawdzić Dual Channel, bo jeszcze nie kupiłem nowych RAM-ów. Komputer działa już od czterech dni. Gram na nim, oglądam filmy, przeglądam internet, robiłem też różne testy obciążeniowe i jak na razie nie ma żadnych problemów. Nic się nie zacina, nie wykrzacza ani nie zawiesza — wszystko działa normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) W dniu 15.09.2026 o 09:06, leven napisał(a): Znaczy 3060 działa ? Chodziło Ci zapewne o 3600 MT/s dla pamięci RAM DDR4 - to jest poza specyfikacją tego procesora (max gwarantowana prędkość kontrolera pamięci DDR4 w tym CPU to 3200MT/s), więc 3600 MT/s nie musi działać poprawnie (może jak najbardziej WALIĆ błędami i to jest ... OK :] ) 🙂 Przypominam, że komponenty pracujące po podkręceniu, czyli poza specyfikacją, nie mają "gwarancji stabilności". Profile XMP to profile OC ... podobnie jak profile EXPO w przypadku AMD. Jeszcze pozwolę sobie nadmienić, że STANDARDOWE napięcie dla DDR4 to 1,2V (a nie 1,35V). ... aha ... miałeś na myśli kartę graficzną RTX 3060 🤣 Edytowane 18 Września przez Kyle 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września Ciekawe, czy autor sprawdzał pozostałe moduły w sprawnym slocie DIMM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody001 Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września 24 minuty temu, leven napisał(a): Ciekawe, czy autor sprawdzał pozostałe moduły w sprawnym slocie DIMM ? Nie, nie sprawdzałem pozostałych modułów w sprawnym slocie. Do tej pory komputer działał na jednej kości w slocie B2. Dzisiaj mają przyjść mi nowe RAM-y, dwie kości 2×16 GB, więc włożę je do A2 i B2 i zobaczymy — albo ruszy, albo nie. 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Września Zgłoś Opublikowano 18 Września (edytowane) A powinieneś. Może się okazać, że reszta modułów jest sprawna w sprawnym slocie DIMM. A jak się okaże, że pozostałe sloty DIMM na obecnej płycie są zagrożeniem dla modułów RAM ? EDIT: jak Kyle pisał, w biosie obniż napięcie dla RAM do 1.20 Volt. Edytowane 18 Września przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody001 Opublikowano 20 Września Zgłoś Opublikowano 20 Września W dniu 18.09.2026 o 10:47, leven napisał(a): Ciekawe, czy autor sprawdzał pozostałe moduły w sprawnym slocie DIMM ? Cześć wszystkim, chciałbym dokładnie opisać całą sytuację z RAM-em, ponieważ wczoraj dostałem nowe kości i pojawił się dość dziwny problem. Mój komputer: CPU: Intel Core i5-12400F płyta główna: Gigabyte B760M DS3H DDR4 RAM: G.Skill Trident Z 2×16 GB DDR4-3600 CL17, 1,35 V, XMP 2.0 Po otrzymaniu nowych pamięci zacząłem testować różne konfiguracje slotów A i B. Przy konfiguracji A2+B2 komputer nie chciał przejść POST i zapalała się kontrolka DRAM. Każdy moduł osobno działał, natomiast obie kości razem działały w B1+B2. W międzyczasie wielokrotnie uruchamiałem komputer w różnych kombinacjach A+B. Próbowałem również ustawiać pamięci na 3200 MT/s, a później 3600 MT/s. Przy tych ustawieniach komputer zaczął mocno sypać błędami i miałem problem z jego uruchomieniem. Dopiero kiedy płyta po kolejnych nieudanych próbach treningu pamięci sama ustawiła RAM na około 2133 MT/s, komputer normalnie się uruchomił i przestał wyrzucać błędy. Obecnie obie nowe kości działają w B1+B2 przy około 2133 MT/s. Napięcie RAM-u jest ustawione na 1,20 V. Zrobiłem również 30-minutowy test OCCT CPU+RAM i nie wykrył żadnych błędów. W poprzednich komentarzach były również zdjęcia socketu procesora, na których było widać wygięty pin. W związku z obecnymi objawami zacząłem podejrzewać, że ten pin może być powiązany z kanałem A pamięci. Jeśli tak, mogłoby to tłumaczyć, dlaczego konfiguracja wykorzystująca A2 nie przechodzi POST, podczas gdy B1+B2 działa. Jeden z użytkowników zasugerował, żeby sprawdzić również wcześniejsze moduły RAM w sprawnym slocie DIMM. Rozumiem sens tego testu — jeżeli tamte moduły okażą się sprawne, byłby to dodatkowy argument, że problem może leżeć po stronie płyty głównej/socketu, a nie samych pamięci. Na ten moment nie chcę jednak ponownie wkładać tamtych kości. Po całej serii prób z różnymi kombinacjami A+B i ustawieniami 3200/3600 MT/s komputer zaczął mocno wyrzucać błędy. Dopiero po zejściu do około 2133 MT/s i ustawieniu napięcia na 1,20 V system zaczął działać stabilnie, dlatego nie chcę dodatkowo ryzykować. Najbardziej zastanawia mnie więc: nowe kości działają w B1+B2, A2 powoduje brak POST, przy kolejnych próbach z A+B pojawiały się problemy z treningiem pamięci, przy 3200/3600 MT/s system zaczął wyrzucać błędy, po zejściu automatycznie do około 2133 MT/s wszystko zaczęło działać stabilnie, RAM jest obecnie ustawiony na 1,20 V, w sockecie widoczny jest wygięty pin. Czy takie objawy mogą wskazywać na problem z całym kanałem A/sekcją A? I czy wygięty pin w sockecie może odpowiadać za konkretną linię lub kanał pamięci i powodować brak POST przy użyciu A2? Będę wdzięczny za opinie i sugestie, co jeszcze można bezpiecznie sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody001 Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września Już bez poerdzielenia , nowa płyta główna zamówiona i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września No lekkie wygięcie pinu juz może powodować niestabilność. Miałem identyczna sytuacje jak w starem B620 wygiałem pin, po prostu testy MEM nie przechodziły i dopiero nowa płyta "rozwiazała problem". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody001 Opublikowano 22 Września Zgłoś Opublikowano 22 Września 26 minut temu, Szybki_27 napisał(a): No lekkie wygięcie pinu juz może powodować niestabilność. Miałem identyczna sytuacje jak w starem B620 wygiałem pin, po prostu testy MEM nie przechodziły i dopiero nowa płyta "rozwiazała problem". Musiała być już felerna przy zakupie bo działała ok 2 miesiące potem spaliło RAM i zaczęły się problemy a procesor osądzałem z chirurgiczną precyzją 😁 no nic zdąża się teraz jak przyjdzie nowa najpierw się jej dokładnie przyjrzę dziękuje wszystkim zaangażowanym za pomoc ❤️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody001 Opublikowano 23 Września Zgłoś Opublikowano 23 Września Nowa płyta zamontowana ten sam problem z sekcją A wiedz procesor też oberwał i kontroler 😏 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...