Skocz do zawartości
KAZIK STASZEWSKI

lepiej WINFAST,GF4 TI4200,128MB, Vivo, czy radka9500?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli dobrze pamiętam Ti4800 to "stara" Ti4600 (lub 4400- proszę o weryfikację) z AGP x8.

Wracając do pytania- R9500. Może trafisz na podatną na modowanie- będziesz miał R9700.

O różnicy w obrazie na TV się nie wypowiem- mam Ti4600 i obrazowi na TV (poprzez kabel 10 metrów) nic zarzucić nie mogę. A obrazu na TV radka nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dobrze pamiętam Ti4800 to "stara" Ti4600 (lub 4400- proszę o weryfikację) z AGP x8.

Wracając do pytania- R9500. Może trafisz na podatną na modowanie- będziesz miał R9700.

O różnicy w obrazie na TV się nie wypowiem- mam Ti4600 i obrazowi na TV (poprzez kabel 10 metrów) nic zarzucić nie mogę. A obrazu na TV radka nie widziałem.

ti 4800 to 4600 z dodana obsługa AGPx8 a ti4800SE to 4400 z dodana obsługa AGPx8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

załóżmy ze nie trafie na modowalną 9500,to co lepiej spośród tych trzech wybrać?oplaca sie tą 4800se brac?czy lepiej winfasta4200,w sumie to zalezy mi na VIVO a r9500tego nie mają,wiec ktora bedzie miala najlepsza wydajnosć i podkręcalność?i jakiej firmy brać?moze jakiegos ginewarda?czy winfast lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

załóżmy ze nie trafie na modowalną 9500,to co lepiej spośród tych trzech wybrać?oplaca sie tą 4800se brac?czy lepiej winfasta4200,w sumie to zalezy mi na VIVO a r9500tego nie mają,wiec ktora bedzie miala najlepsza wydajnosć i podkręcalność?i jakiej firmy brać?moze jakiegos ginewarda?czy winfast lepszy?

to ile w koncu kasy chcesz na to wydac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak do 680zl,bo sie dowiedzialem ze podatek bede mogl sobie odliczyc...tylko ze tego ti4200 to z 64mb ddr bym wziął,tylko teraz poblem jakiej firmy?

jakosć tv bedzie lepsza niz na gf2ti??

Ja mam GEFORCE 4 4200 OD LEADTEKA i polecam !!! grafa ładnie się kręci, jakośc obrazu bdb grafa za 540zł www.sklepwgk.pl ,wydajnosc bardzo dobra kazda gra śmiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R9500 vs ti4200 --> lepszy ti4200

ti4800 (agpx8)= ti4600 (agpx4)

ti4800SE (agpx8) = ti 4400 (agpx4)

hmm postaram się trochę namieszać :wink:

ti4200 jest bardzo fajną kartą z potencjałem :wink: , i na przykład zamiast 9100 wolę dołożyć 100 i kupić ti4200 (co może zrobię :wink: )

ale porownując do 9500 non pro. z magistralą 256bit(a to nie problem mieć taką kartę, gorzej aby mieć sprawne 8 potoków) ale nawet tylko z 4 potokami to już wcale nie jest takie jednoznacze że Ti4200 jest lepszy.

Fakt w 3dmarku 2001 ti4200 jest lepszai to sporo, ale już DX9 i 3dmark2003 hmm

Dołączona grafika

to samo w grach ti4200 pomyka ładnie, nawet w aktualnych grach czyli DX8 jest szybszy od 9500(256bit) ale jak się ma takie karty to nie poto aby mieć 100 klatek bo co to za różnica 100 czy 50 klatek na sekundę. Jak ma się takie karty to używa sie FSAA i AA.

I jak wypada taki Radeon9500non pro(256) w porównaniu do Ti4200 przy na przykład AAx4

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dodam że jest to Radeon NON PRO (256bit) a kupienie takiej karty to nie problem obecnie. Problemem jest 8 sprawnych potoków, ale wtedy ten radek ma jeszcze większą wydajność.

Po co to napisałem, a tak sobie, zobaczymy jakie posypią się komentarze. Sam chyba wkońcu odżałuję jakieś 400-450 zł i kupię jakiegoś ti4200 bo czas mały remament zrobić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci że GEF 4 4200 z AAx4 spisuje sie duzo lepiej patrzac na to co ty zapodales ja uruchamiam UNREAL2003 w 1024x768 z AAx4 i gra mi chodzi płynnie, jak sie odpala ten test to niemam pojęcia,jak mi powiesz to moze zapuszcze to podam dokładnie ile mam fps-ów, ale co tam każda gre jaka bym uruchomił i właczył AAx4 i do tego jakies Anizo to chodzi płynnie ale żadko gram z AA,GEF 4 4200 w ustawieniach 1024x768x32 full detale bedzie mial więszą wydajnośc,i to dużo większą jak ten radek, no i gef4 4200 jest tańszy, teraz niema różnicy czy jest 50 czy 100fps ale w garch jakie wyjdą np za rok będzie to ważne bo wtedy może być 20 lub 40 a to jest różnica, i coś mi się wydaje że GEF4 bedzie mial lepszą wydajnosć w tych nowszych grach choćby patrząc na lepsze optymalizjcje w kodzie gry.

Trzeba było dać wiecej tych testów z benchmark.pl bo w 80% testów dx.8.1 wygrywa GEF4 i to ze znaczącą przewagą,a jak ładnie karta sie kręci, spokojnie 4200 da sie @ do 4600 i więcej co jest kolejnym plusem dla GEF4. Ale wybór nalęzy do kupującego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz, ale przeciez ja napisałem że Ti4200 w większości zastosowań DX8/8.1 ma większą wydajność i to jest fakt.

pozatym KAZIK... podał że ma obie karty w tej samej cenie

i za pewne testowałeś przy taktowaniu jakie z niej wyciągnąłeś czyli 303/628 a Kazik chce kupić 128 MB (taką podał)a one się gorzej kręcą niż 64 MB

Zresztą to na ile ją wykręci zależy też od szcześcia, a skoro o nim mowa to może trafi na takiego radka który będzie miał także sprawne wszystkie 8 potoków a wtedy ta karta troszkę będzie śmigać. Ale to są tylko domysły i wróżenie z fusów. Bo jak bedzie miał pecha to trafi na takiego Ti4200 którego nie wiele podkręci. I pamiętaj że ludzię kręcą także RADEONY :wink:

A co do przyszłości na rynku gier to własnie 3dmark2003 chyba jest takim zwiastunem czego możemy się spodziewać

Z testu wynika że na tym samym sprzęcie Radeon lepiej sobie radzi z DX9 jak i z AA. Ja niestety nie mam pod ręką kartonu z różnymi kartami aby każdą sobie testować i muszę opierać się na testach. Skoro taki R9500 non pro (256) już teraz lepiej sobie z tym radzi od Ti4200 to czemu w przyszłości ma sobie radzić gorzej :?:

A tak jak napisałem swojego leciwego 2MX400 który i tak jak na tą kartę ładnie się spisuje (3257 3dmarków) chyba zamienię na Ti4200 takiego za 400zł, i mimo że nie jest to zbyt przyszłościowy zakup to więcej na kartę nie zamierzam wydawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to Radeon 9500 jest zgodny z dx 9.0 i dlatego ma lepsza wydajnosc w 3DMARKU2003 ale ja w te 3dmarki niewieże , wolę odpalić gre na danym kompie włączyć sobie frapsa i wiem jak karta się spisuje ,czesto jest tak że karta majaca wiecej pkt w marku w grze wypada gorzej od karty która wygrywa w marku o 1500pkt.

Co do wyboru karty to ja bym brał GEF4 i tylko wersje 64MB !! ,tańsza,lepiej sie kręci, 64MB wystarczy spokojnie,żądna gra nawet tych 64MB nie wykorzysta o co tu mówić o 128.

Niezmienia to faktu że obie karty są bardzo intersujace pod kątem cena/wydajność a po overlockingu ich wydajnosc znacząco rośnie doganiajac dużo droższe modele. Dla mnie max co wydaje zawsze na grafe to jest te 500zł +/- 50zł dlatego kupiłem (tydzien temu ) tego GEF4 karta naprawde ładnie chodzi, za ta cene warto naprawde, jak narazie na liczbe fps nienażekam a karta niejest podkręcona jak zabraknie kilka fps to sie wrzuci ustawienia 303/628 :D

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym radzil nie wydawac zbyt duzo kasy na ti4200. Niedlugo wyjda nowe chipy od ati i nv i ceny tych starych pojda w dol. Poza tym jak koniecznie potrzebujesz vivo to moze lepiej zainwestowac w radka 8500 ALL IN WONDER. od razu czadowy tuner tv no i super mozliwosci przechwytywania obrazu . 7xx na 5xx@30 fps :-). Mi sie osobiscie wydaje ze ladowac 700 zl z ti4200 to troche przesada....... Sam niedawno kupilem ti4200 , ale bez VIVO za 395 zl nowa w sklepie i pewnie za pol roku sprzedam ja za jakies 320-350 zl doloze 150 zl i kupie uzywanego radka 9500 pro :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka. Gainward 4800se mialem 2 obie walniete wg mnie. Drzenie obrazu przez co zmeczenie oczu. Wymienilem na GF4 4200PP GS na BGA. Pamiatki w standardzie zimne (4800 gorace) wykrecilem

core 300

memory 640

chodzi jak glupia. Fakt kosztuje 780zl. Ale nie mialem alternatywy. Za rok opyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...