Skocz do zawartości
Popixs

CFD HDD WB - czek dis ałt

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jakis czas temu wspominalismy o projekcie bloku na dysk, tak wiec prezentujemy wam prototyp, data kiedy go ukonczymy jest jeszcze blizej nieznana (mamy problem z dlugimi srubami do przykrecania dyskow - a raczej go nie mamy bo ich nie ma :/ )

czy bylibyscie zainteresowani zakupem takiego bloczku? bylby dostepny tylko w wersji na 2 dyski, oprocz chlodzenia rowniez wyciszal by je (mata korkowa). jak wiadomo chlodzenie hdd znacznie zwieksza jego zywotnosc, wiec jest to raczej inwestycja ;)

jedyna ale to cena, bylo by to cos kolo 150pln, moze nawet wiecej

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak widac wczesna alfa ;p

czekam na opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już mam, więc nie potrzebuję :)

Podstawowe pytanie - po co komuś bloczek do HD? Ja potrzebowałem z jednogo powodu - chciałem wyciszyć dysk. IMO jest to jedyne sensowne uzasadnienie WB na blok, ale nie sądzę, by było to warte 150PLN.

W związku z powyższym IMO lepiej sprzedawałyby się obudowy wyciszające chłodzone wodą. Czyli do tego co macie dokładacie ścianki i wyciszacie matą, korkiem czy pianką montażową.

Za taką obudowę, w której dysk jest niesłyszalny i zimny ja (gdybym jeszcze potrzebował) dałbym 150PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z powyższym IMO lepiej sprzedawałyby się obudowy wyciszające chłodzone wodą. Czyli do tego co macie dokładacie ścianki i wyciszacie matą, korkiem czy pianką montażową.

Za taką obudowę, w której dysk jest niesłyszalny i zimny ja (gdybym jeszcze potrzebował) dałbym 150PLN.

Wlasnie cos takiego jest w planach, nic mniej a moze nawet wiecej. 5mm korka od gory i od dolu, z obu storn plexa, w srodek tez plexa i 3mm korka (oddzielenie dyskow) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze jak ty zzes na to wpadl :] bo po fotkach wcale :lol: nie widac :]

jak ja sie bawilem w frezowanie pleksy to moge powiedziec ze szlo to szybko i bez wiekszych trodnosci wiec niech mi ktos powie skad sie wzielo te 150 zl (za 2 sztuki rozumiem), nie atakuje tylko pytam wiec prosze mi tu nie wyjezdzac z batalia :]

ciekawe jaki berktu da tanszy pomysl :] chyba taki patent co byla plytka i do tego przyspawane rurki miedziane a potem walniete pieknie na rzarno i byl wypas. Dobrze mysle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150PLN to akurat przyblizona cena wyciecia i wyfrezowania 2ch kawalkow plexy (wyciecie + polerka) przy zamowieniu wlasnie 2ch sztuk. Przy np. 10 mamy nadzieje ze cena bedzie nizsza niz 100PLN za sama plexe, do tego miedz (8 dziur gwintowanych m3 na strone), korek i scianki z plexy, wiec cena jest jak najbardziej uczciwa :roll:

Z uwagi na grubosc miedzi (5mm) zastosowanie klasycznych dolaczonych do obudowy srub do dyskow jest niemozliwe, trzeba wiec znalezc srube z gwintem na koncu, dluga na przynajmniej 20mm, co nastrecza pewnych trudnosci :P

Obecny prototyp ma mniej wiecej taka postac:

Wlot odbywa sie za sprawa jakiejkolwiek zlaczki 1/4" (z uwagi na ograniczona grubosc plexy - 20mm - zastosowanie zlaczki na gwint 3/8" jest ze wzgledow bezpieczenstwa b. ryzykowne), potem strumien jest rozdzielany na 2 kanaly, po jednym na kazdy dysk, nastepnie na koncu kanalu sa przylutowane miedziane rurki 15stki (13mm ID) ktorymi woda przeplywa do drugiej "scianki" bloku, co dzieje sie dalej wyjasniac nie trzeba chyba :roll:

Tak wiec reasumujac, blok bedzie niejako kieszenia dla dysku (obudowa jak kto woli), ktora bedzie spelniala zarowno funkcje chlodzenia (miedz+plexa) jak i wyciszenia (korek + plexa). Nie wiem tylko jak rozwiazac estetycznie poprawnie sprawe zakorkowania strony z kablami :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drgo, za drogo. pod koniec wrzesnia maja sie pojawic bloki na hdd na republice. koles mowil, ze wstepna cena wyniesie ok.80-100zl

:arrow: zobaczymy jakie zastosuja rozwiazanie i jak bedzie wykonany blok. wtedy ocenimy go - czy jest warty swojej ceny, czy nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drgo, za drogo. pod koniec wrzesnia maja sie pojawic bloki na hdd na republice. koles mowil, ze wstepna cena wyniesie ok.80-100zl

Wszystko zalezy co pokaza. Jesli kawalek plaskownika wybietego na ksztalt U to zadna rewelka jak na taka cene.

Poczekamy, zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy co pokaza. Jesli kawalek plaskownika wybietego na ksztalt U to zadna rewelka jak na taka cene.

Poczekamy, zobaczymy

calkowicie sie zgadzam. moze mate cos pokaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi