RaF Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 hehe niezly odzew P.S. nie chce blokowac tego posta wiec nie wyzywajcie sie wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 1. Mam te KHA+ 2. 2600+... nie wiem czy pierwsza liga. Jakos to jest pokrecone, z tymi oznaczeniami, wiec sprawdzilam i mam 1.94 Ghz 3. Czy FSB 155 to jeszcze za malo dla mojej plyty? Jak myslicie? 4. Sprawa glowna, jak z tymi mnoznikami powyzej 12.5 :( Czesc! Jest o tym caly topic :D na Podkrecaniu... Mnozniki powyzej 12,5x, niestety bez drut moda sie nie obedzie :D, a co do aktualnego fsb, to raczej spoko, chco tutaj niech sie wypowiedza inni posiadacze takowych... Na pewno nie masz 2600+ = 2100 MHz :D Jesli masz zegar faktyczny 1,94 GHz to masz co najwyzej 2400+ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania milczak Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 "Czesc Koledzy! Jestem madzia.... i mam problem z vmodem dziforsa 8 ti 1000500100900.... czy moglby mi go ktos zrobic... tylko uprzedzam! lubie chodzic nago po domu... bedziecie sie musieli przystosowac" <------ forum.purepc.pl - comming soon.... eh... zalosne.... ktos sie podal za laska ( choc jest 1% prawdopodobienstwa ze jest to dziewczyna ) i juz wszyscy chca pomagac.... a jezeli jakis nowy gosciu walnie taki temat to odrazu powyzywaja go od lamerow... wysla do czytaj itd itp.... I to ma byc rownouprawnienie?? Mysle ze kobiety tez potrafia wcisnac na link "szukaj"... nie jest to niezwykle osagniecie... Pozdrawiam wszystkich... PS: jakby co to ja szowinista nie jestem.... ale to tak na marginesie... Widze ze u was sa jakies dziwne tendencje do zmieszania z blotem wszystkich, ktorzy potrzebuja pomocy. Nie wiem co wg Sheep tu jest bardziej zalosne, chec pomocy, czy chec powyzywania. Jak sie cos komus nie podoba to zamaist wyjsc i zapomniec o temacie woli sie wyladowac i dozucic swoje 3 grosze. A czemu niby to takie dziwne ze jestem kobieta? Dostalam 1% szansy na to, czyli co? Nie jestem kobieca? Sory, ale nie wiem o co nawet ta sprzeczka. Zle ze tu jestem? Cos ci powiem Sheep, wierzysz w to swoje rownouprawnienie, ktorego nigdy nie bedzie. Widzisz rownouprawnienie w tym ze ktos ma stale lacze i moze sobie siedziec za pieniadze rodzicow i przeszukaiwac forum, a ktos ma powolny modem, musi liczyc sie z kazdym groszem i nie moze np tyle szukac co inni? Jak powiesz ze co cie to obchodzi to jestes zwyczajnym gburem. Jezeli zostanie napisany nowy temat to jestem przekonana ze chetniej pomozesz komus, kogo moze znasz, niz jakiemus nowemu nieznajomemu. Czy to nazywasz rownouprawnieniem? Koniec tego tematu, teraz napisze co wiem, lub co mysle ze wiem -mam odblokowany mnoznik na procesorze, wiec to co musze zrobic, to przepalic "mosty" w L3 (dokladnie 3 i 5 liczac od gory) poprzez przylozenie do dwoch miejsc, ktore wygladaja na skrajne (bo nie wiem jak to wyglada, sadze ze poznalabym to instynktowanie moze) napiecia 6-9V tak aby poszla iskra, a pozniej droga wolna. W takim razie chyba sie jeszcze na to nie zdecyduje, za duzo nerwow, a i tak az tak bardzo tego nie potrzebuje. Dziekuje za wszelka pomoc (i niepomoc)! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 1. Mam te KHA+ 2. 2600+... nie wiem czy pierwsza liga. Jakos to jest pokrecone, z tymi oznaczeniami, wiec sprawdzilam i mam 1.94 Ghz 3. Czy FSB 155 to jeszcze za malo dla mojej plyty? Jak myslicie? 4. Sprawa glowna, jak z tymi mnoznikami powyzej 12.5 :( Czesc! Jest o tym caly topic :D na Podkrecaniu... Mnozniki powyzej 12,5x, niestety bez drut moda sie nie obedzie :D, a co do aktualnego fsb, to raczej spoko, chco tutaj niech sie wypowiedza inni posiadacze takowych... Na pewno nie masz 2600+ = 2100 MHz :D Jesli masz zegar faktyczny 1,94 GHz to masz co najwyzej 2400+ :D model 10 2600+ ma zegar 1917 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Widze ze u was sa jakies dziwne tendencje do zmieszania z blotem wszystkich, ktorzy potrzebuja pomocy. Nie wiem co wg Sheep tu jest bardziej zalosne, chec pomocy, czy chec powyzywania. Jak sie cos komus nie podoba to zamaist wyjsc i zapomniec o temacie woli sie wyladowac i dozucic swoje 3 grosze. A czemu niby to takie dziwne ze jestem kobieta? Dostalam 1% szansy na to, czyli co? Nie jestem kobieca? Sory, ale nie wiem o co nawet ta sprzeczka. Zle ze tu jestem? Cos ci powiem Sheep, wierzysz w to swoje rownouprawnienie, ktorego nigdy nie bedzie. Widzisz rownouprawnienie w tym ze ktos ma stale lacze i moze sobie siedziec za pieniadze rodzicow i przeszukaiwac forum, a ktos ma powolny modem, musi liczyc sie z kazdym groszem i nie moze np tyle szukac co inni? Jak powiesz ze co cie to obchodzi to jestes zwyczajnym gburem. Jezeli zostanie napisany nowy temat to jestem przekonana ze chetniej pomozesz komus, kogo moze znasz, niz jakiemus nowemu nieznajomemu. Czy to nazywasz rownouprawnieniem? heh........niezle reply anka moze zainteresujesz kolezanki pasja komputerowa......to by sie troche urozmaicilo na tym forum..... a tak na marginesie to niezle ci idzie...... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Koniec tego tematu, teraz napisze co wiem, lub co mysle ze wiem -mam odblokowany mnoznik na procesorze, wiec to co musze zrobic, to przepalic "mosty" w L3 (dokladnie 3 i 5 liczac od gory) poprzez przylozenie do dwoch miejsc, ktore wygladaja na skrajne (bo nie wiem jak to wyglada, sadze ze poznalabym to instynktowanie moze) napiecia 6-9V tak aby poszla iskra, a pozniej droga wolna. W takim razie chyba sie jeszcze na to nie zdecyduje, za duzo nerwow, a i tak az tak bardzo tego nie potrzebuje. Dziekuje za wszelka pomoc (i niepomoc)! Nie obraź się, ale chyba nie doczytałaś mojej odpowiedzi... Tak- na początku jedyną możliwością było palenie mosków- później ktoś genialny rozpracował wyprowadzenia nóżek proca i wpadł na pomysł ich łączenia aby: - odblokować wyższe mnożniki, - ustawić na procu dowolny mnożnik, - ustawić dowolne napięcie (max 1.85V). Sposób ten jest zupełnie nieinwazyjny- na procu nie zostają ŻADNE ślady po takiej "operacji". Sposób ten nazywa się drut-modem (ang wire-trick, wire-mod)- jego opis znajdziesz: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33023 i http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=36532 i w cytowanym na początku topicu (zdaje się na 11 stronie). I jeżeli jeszcze raz wyjedziesz z textem, że pozostaje Ci tylko palenie mostów to klapsa dostaniesz :twisted: Fakt- równouprawnienia nie ma- gdyby temat założył facet z miejsca kazano by mu szukać a topic został by zablokowany :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 qrde ale odzew ale oprocz skojarzen, rownouprawnienia, klotni, zartow i domyslow prawie nikt nic madrego nie powiedzial (mechl!n co najwyzej) - nie wiem dlaczego rodzi sie taka tendencja. ehhh ale dobra jako byly posiadacz 8KHA+ ktora umarla z powodu awarii zasilacza, moge obiektywnie powiedziec co i jak wiec: 1) Ta plyta nie obsluguje 5 bitowych mnoznikow z poziomu biosu wiec osiagniecie droga BIOS'owa mnoznikow powyzej 12,5 JEST NIEMOZLIWE - i bez takich bzdur ze "ustawisz 7x to moze bedzie 15x" 2) Jedynym madrym sposobem na mnozniki powyzej 12,5 jest tzw (przezemnie bodajrze :D) drut mod tak jak ktos juz zaznaczyl - stosujac odpowiednia kombinacje drutow mozna osiagnac dowolne mnozniki i nawet pozniej mozna zmieniac jeszcze w BIOS'ie ALE: NIGDY NIE DA SIE ZEJSC PONIZEJ MNOZNIKA USTAWIONEGO ZA POMOCA DRUCIKOW - mozna tylko mnozniki wyzsze - i tak ustawiajac 13x mamy dostep rowniez do 13,5x i 14x jednak pozniej nie ma juz nic oprocz malo praktycznego mn. 17x. 3) nie trzeba wkladac wszystkich drutow ktore podaja szablony TYLKO TE KTORE MAJA ZMIENIC USTAWIENIE FABRYCZNE czyli mnoznik 11x - wystarczy spojrzec na schemat i tam widac ze 11x to tez jakies ustawienie i wystarczy tylko drucik wsadzic tam gdzie ma byc inaczej niz to ustawienie - mam nadzieje ze w miare jasno sie wyrazilem 4) Epox 8KHA+ nie pozwala na wiekszy Vcore niz +0,2V do default czyli w przypadku DLT 1,7V - w tym przypadku warto JEDNYM DRUCIKIEM - PATRZ OPIS W PKT 3 - zrobic default na 1,7V i tym sposobem mozna podniesc nawet do 1,85V 5) Ja u siebie korzystalem z szerokiego wachlarza FSB i NIE ZAUWAZYLEM BLEDOW NA DYSKU CZY INNYCH, mimo iz ten chipset NIE MA DZIELNIKA 1/5 - wytlumaczenie bo pisalas ze nie qmasz - masz FSB np 160 a na tej plycie dzielnik to 1/4 wiec PCI wyjdzie 160/4 czyli 40MHz, AGP to zawsze 2xPCI wiec AGP wyjdzie 80MHz. - jest to zupelnie bezpieczna wartosc - ja bootowalem system na FSB 200MHz i nic sie nie stalo. - normalnie w pracy nie przekraczalem 170MHz. 6) najlepszy dla ciebie jest mimo wszsytko mnoznik 13x (dwa druty) - wtedy w biosie ustawisz sobie 14x i to przy FSB 160 da ci 2240MHz wiec idealnie. (przy drut modzie mnozniki ustawione w biosie nie odpowiadaja tym ktore wyjda w realu wiec trzeba przejechac cala pule z biosu i znalezc odpowiednie - moze znajde swoja tabelke to zapodam). I BEZ KLOTNI Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 "Czesc Koledzy! Jestem madzia.... i mam problem z vmodem dziforsa 8 ti 1000500100900.... czy moglby mi go ktos zrobic... tylko uprzedzam! lubie chodzic nago po domu... bedziecie sie musieli przystosowac" <------ forum.purepc.pl - comming soon.... eh... zalosne.... ktos sie podal za laska ( choc jest 1% prawdopodobienstwa ze jest to dziewczyna ) i juz wszyscy chca pomagac.... a jezeli jakis nowy gosciu walnie taki temat to odrazu powyzywaja go od lamerow... wysla do czytaj itd itp.... I to ma byc rownouprawnienie?? Mysle ze kobiety tez potrafia wcisnac na link "szukaj"... nie jest to niezwykle osagniecie... Pozdrawiam wszystkich... PS: jakby co to ja szowinista nie jestem.... ale to tak na marginesie... Widze ze u was sa jakies dziwne tendencje do zmieszania z blotem wszystkich, ktorzy potrzebuja pomocy. Nie wiem co wg Sheep tu jest bardziej zalosne, chec pomocy, czy chec powyzywania. Jak sie cos komus nie podoba to zamaist wyjsc i zapomniec o temacie woli sie wyladowac i dozucic swoje 3 grosze. A czemu niby to takie dziwne ze jestem kobieta? Dostalam 1% szansy na to, czyli co? Nie jestem kobieca? Sory, ale nie wiem o co nawet ta sprzeczka. Zle ze tu jestem? Cos ci powiem Sheep, wierzysz w to swoje rownouprawnienie, ktorego nigdy nie bedzie. Widzisz rownouprawnienie w tym ze ktos ma stale lacze i moze sobie siedziec za pieniadze rodzicow i przeszukaiwac forum, a ktos ma powolny modem, musi liczyc sie z kazdym groszem i nie moze np tyle szukac co inni? Jak powiesz ze co cie to obchodzi to jestes zwyczajnym gburem. Jezeli zostanie napisany nowy temat to jestem przekonana ze chetniej pomozesz komus, kogo moze znasz, niz jakiemus nowemu nieznajomemu. Czy to nazywasz rownouprawnieniem? Koniec tego tematu, teraz napisze co wiem, lub co mysle ze wiem -mam odblokowany mnoznik na procesorze, wiec to co musze zrobic, to przepalic "mosty" w L3 (dokladnie 3 i 5 liczac od gory) poprzez przylozenie do dwoch miejsc, ktore wygladaja na skrajne (bo nie wiem jak to wyglada, sadze ze poznalabym to instynktowanie moze) napiecia 6-9V tak aby poszla iskra, a pozniej droga wolna. W takim razie chyba sie jeszcze na to nie zdecyduje, za duzo nerwow, a i tak az tak bardzo tego nie potrzebuje. Dziekuje za wszelka pomoc (i niepomoc)! 1. ... Ja tez mam modem... tez zaczynałem jakoś na tym forum i musiałem się nauczyć SZUKAĆ 2. nie siedze na necie za pieniadze rodziców... a przynajmniej mam te pieniadze ograniczone.... Musze sobie zorganizowac caly miesiac zeby w necie pobuszowac... i nie jestem jak to nazwalas gburem... a przynajmniej nie jestem bogatym gburem 3. Kazdy kazdemu tutaj pomaga.... jak jest jakies nowe zagadnienie... Gdybys walnela temat o czyms, czego jeszcze nie bylo to spox... Kazdy milusinsko by ci odpowiedzial i nie byloby problemu... ale ostatnio wkurza mnie jezeli nowa osoba zaklada nowy topic o temacie ktory jest albo w dziale sprzet na pierwszej stronie tylko trzeba troszke ruszyc scrollbar w dol albo po prostu musi przewinac na druga strone.... Za pare miechow gdy jakis nowy uzytkownik bedzie chcial POSZUKAC czegos... to o podkrecaniu athlona 1700+ znajdzie 84374 tematow z czego zaden nie bedzie konkretny.... Moze teraz zrozumiesz moje nastawienie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 2) Jedynym madrym sposobem na mnozniki powyzej 12,5 jest tzw (przezemnie bodajrze ) drut mod tak jak ktos juz zaznaczyl - stosujac odpowiednia kombinacje drutow mozna osiagnac dowolne mnozniki i nawet pozniej mozna zmieniac jeszcze w BIOS'ie ALE: NIGDY NIE DA SIE ZEJSC PONIZEJ MNOZNIKA USTAWIONEGO ZA POMOCA DRUCIKOW - mozna tylko mnozniki wyzsze - i tak ustawiajac 13x mamy dostep rowniez do 13,5x i 14x jednak pozniej nie ma juz nic oprocz malo praktycznego mn. 17x.widze ze niedokladnie przeczytales temat o mnoznikach >12.5x drutowanie nie rozni sie od przepalania dla odczytow plyty wiec przypomne ze ja mam mnoznik przepalony na 19x ,a w biosie moge ustawiac od 15x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 NAPISALEM ZE SIE NIE DA JAK ZDRUTUJESZ - nie przepalalem wiec nie wiem - jest to logiczne gdyz przepalanie to jakby ustawienie procka na 19x default - jak masz normalnie to tez masz ponizej 11x - a po drut modzie nie ma nizej niz zdrutujesz - drutowalem sprawdzalem, robilem tabele to chyba wiem co nie - na temat przepalania sie nie wypowiadam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 w sumie to moze zalezec od mnoznika zwracam honor drutowanie polega na uziemieniu nozki wiec plyta nie narzuci sygnalu ,a przepalanie to tylko rozlaczanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 :D - dzieki - jednak cos tam u mnie siedzi w tym zakutym lbie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania milczak Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Powiem tylko tyle ze to jest zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe :). Osobiscie uwazam ze sposob z wkladaniem "podkowek" wydaje sie chyba najprostszy. Pytanie jest tylko jak dlugie powinny byc nozki i jak grube, zeby i nozki procesora sie zmiescily i zeby drucik byl wystarczajaco wytrzymaly. Chociaz wlasciwie nie wiem czy powinien byc wytrzymaly, wiem ze przy zakladaniu procesora trzeba przesunac taka mala wajche i to troche ciezko chodzi. Zastanawiam sie co dzieje sie tam w srodku, przy przekladaniu tej wajchy. Tak czy siak pozostaoy tylko jedno pytanie: czy moge uszkodzic kompa (wygodne te skroty macie:)) jak wloze podkowke w zle gniazda? Teraz cos do Sheep... rozumiem, przepraszam. Juz nastepnym razem postaram sie bardziej w szukaniu. To czego chce to tylko troche czasu, dla pewnego obycia i przystosowania sie. Teraz jestem madrzejsza o nowe doswiadczenie i troche lepiej wiem jak sie poruszac. Ale prosze cie o jedno, zebys nie zloscil sie na innych proszacych o pomoc, tylko dlatego, ze ktos kiedys ci nie pomogl. Nie wiem czy tak jest w twoim przypadku, ale gdyby bylo, to wiesz :). Serdecznie dziekuje YoSHi'emu, na pewne kiedys postaram sie kiedys zastosowac do twojej konfiguracji. A teraz wielkie i serdeczne podziekowania dla mechl!n'a. Wielkie dzieki za pomoc, wsparcie i (co moze najwazniejsze) nie okazanie braku cierpliwosci do mnie. Masz ode mnie wielkiego calusa, mozesz sie kiedys o niego upomniec :). Ale jezeli dasz mi klapsa to oskarze cie o molestowanie seksualne :twisted: ! Jeszcze pozostalo mi obiecac wam ze jak kiedys zrobie sobie tego drut moda i zadziala to niezwlocznie was o tym poinformuje. Na koniec powiem wam ze u mnie juz zaczely sie ciezkie studia (akademia medyczna) wiec z czasem moze byc kiepsko, ale postaram sie do was zagladac :), buziaki, hej! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ja napiszę tyle: Ostatnio kumpel kupiłe sobie 2400+ (mnożnik 15, na 133 FSB) i posiada 8KHA+, i na starym biosie po wsadzeniu procesora było oczywiście Unknown CPU. Po ściągnięciu najnowszego bodajże biosu procek został wykryty od razu (mnożnik ustawił się na 15) polecam odwiedzić www.epox.com.tw i ten link http://eng.epox.com.tw/cgi/content.cgi?key...te=07_fae_02_03 a tu link do biosa http://eng.epox.com.tw/file/8KHI2B06.BIN ale zaraz zaraz - już wiem w czym problem trzaba by było przepalić jakiś mostek by procesor "przeskoczył" na 5bitowe mnożniki bylko nie wiem jaki to mostek. Czy dobrze mówię ? jak nie to sorki ale coś takiego było albo mnożniki do 12,5 albo od ileś tam do chyba 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ania milczak: :D :D :D Przemo: Athlony high-endowe (a do takich zaliczamy 2400+) mają fabrycznie odblokowane wysokie mnożniki (x13- x??). Nie wiem jak taki proc zachowa się na płycie 8KHA+. Być może inne mnożniki będą dostępne z poziomu biosu tzn wybierając np x8 otrzymasz x16 (hipotetycznie). Spróbuj. Tylko przestaw magistralę na 100 fsb. A jeśli będziesz chciał otrzymać mnożniki mniejsze niż x13 to musisz przepalić (połączyć) któryś z mostków lub pokombinować z drutem- trzeba by znaleźć kombinację odwrotną do podanych przeze mnie sposobów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Ja Ci tylko powiem że procek 2400+ działa na 100% na 8KHA+ na mnożniku 15 i ten mnożnik widać w biosie normalnie jako 15 i jestem tego pewien w 100% widziałem na własne oczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Dzieki za uznanie - co do drut moda to nie wiem czy mechl!n pomaga ci na privie - jak tak to ja juz sie nie bede mieszal. PO DLUZSZYCH PRZEMYSLENIACH MYSLE ZE ROZWIAZALEM ZAGADKE DRUT MODA - sprawa polega na tym ze kazdy procesor ma jakby swojego "drut moda" juz w sobie (chodzi o mostki) - sa one jednak o wyzszej rezystancji od drutu (ktory ma prawie 0 :)) i dlatego drut mod ma role dominujaca (przez to wlasnie dziala) - do czego daze - mianowicie ta teoria rozwiazuje wszystkie dotychczasowe domysly takze procesorow HIGH END nie bede dluzej owijal w bawelne :) kazdy zainteresowany drut modem widzial na pewno to: http://bbs1.danawa.co.kr/ysy/market_free/d...tb10-76664-.jpg kazdy procesor ma jakis mnoznik default - 1700+ ma 11x czyli wedlug rysunku RRRRR - plyty bez 5 bitowego mnoznika nie potrafia zmienic ostatniego parametru czyli ostatniego R na B - i to jest cala idea drut moda zeby to zrobic drucikiem - ale to na bank juz ktos zauwazyl - jednak (moze ktos juz na to wpadl a ja teraz bez sensu sie produkuje) po drutmodzie (minimalnie dwa druciki gdyz RRRRB moze nie istniec - daloby to z teorii - dla plyty bit 5 nie istnieje wiec RRRR czyli 11x - do tego nalezaloby dodac 8 ze wzgledu na drut na 5 bicie i mamy 19 - jednak zauwazylem ze mnoznik 5x jest to 2(4 bity)+3, 11x to 0(4 bity)+11 a 12,5 to 1,5(4 bity)+11 wiec plyta jakby przy 4 bitach w przedziale [0;1,5] dodaje 11 a w przedziale [2:7,5] dodaje juz tylko 3 - dlatego tez w momencie gdy komp wstanie na 19x wystarczy zmienic mnoznik w biosie na 6x - wtedy plyta przestanie dodawac dodatkowa osemke i ustawie sie RBBR + nasze B dajac RBBRB czyli 14x - i od tej 14 mozemy jechac w biosie az do 10,5 uzyskujac przy tym 18,5x jezeli to zadziala to jestem genialny bo uzyskacie wszsytkie mnozniki z zakresu [14:18,5] DOSTEPNE Z BIOSU (w tym przypadku ustawienie 14x i 15x w biosie powinno dac wlasnie ustawione mnozniki!!! - bo dla plyty 14x i 6x oraz 15x i 7x to IMO to samo - to tak dla tych co lubia miec tak jak jest ustawione :P) poniewaz plyta dodaje 11 tylko w przypadku kiedy 4 bity sa w przedziale [0:1,5] to wyjasnia dlaczego nie jest mozliwe uzyskanie mnoznikow powyzej 11+1,5 czyli 12,5 bez 5 bitu!!! Na 13x zauwazyliscie ze czesc mnoznikow dziala, a czesc nie - dlaczego nie dzialaja te ponizej 13 wynika wlasnie z tej zmiany piatego bitu z R na B - zobaczcie ze mnozniki ponizej 13 maja 5 bit na R a powyzej 12,5 na B. Ale dlaczego nie dzialaja niektore powyzej - dlatego ze oprocz 5 bitu zmieniamy takze 3 - tez z R na B - wtedy powstaje kombinacja RRBRB - co daje mnoznik 13x - ALE PLYTA NIE POTRAFI JUZ TEGO 3 BITU ZMIENIC NA R - DLATEGO DOSTEPNE SA TYLKO MNOZNIKI xxBxB. Teraz nastepna rzecz - te 5 bitow to liczba mnoznika w postaci binarnej - ale - mysle ze tego nikt jeszcze nie analizowal (a jak tak to sie wqrze :D) - mamy tak 0,5 1 2 4 8 - jak jest na B to dodajemy stosowna liczbe jak R to omijamy - do wyniku wystarczy dodac 3 lub 3+8 w przypadku gdy 4 bity daja wynik w przedziale [0:1,5] i viola mamy mnoznik. PLYTA USTAWIA DLA 13x RRBR (NIE MA 5 BITU) CO W PRATKTYCE DAJE RRBRR CO DAJE 2+3 CZYLI 5 - I JEST JUZ WYTLUMACZENIE NA "PRZEKRECAJACY SIE MNOZNIK" Teraz jeszcze odpowiedz dlaczego plyty glowne potrafia zmieniac mnoznik: Kazdy procek ma swoj uklad mostkow a plyta glowna po ustawieniu w biosie sama robi takiego drut moda wedlug schematu z rysunku - dzieki temu przemuje role dominujaca nad mostkami (mniejsza rezystancja ALE NIE MNIEJSZA OD DRUTU DLATEGO DRUT MOD WYGRYWA Z BIOSEM) i ustawia swoj mnoznik - EPOX NIE UMIE USTAWIC 5 BITU CO NIE ZNACZY ZE NIE OBSLUGUJE WYSOKICH MNOZNIKOW dlatego kupujac procesor o mnozniku wyzszym niz 12,5 np 14 mamy ustawienie default RBBRB - PONIEWAZ 5 BIT JEST NA B plyta doda do istniejacych mnoznikow 8!!! I tylko to - ustawiajac 8x otrzymasz 16x itd - przy tej okazji chcialbym rozwiazac sprawe tych pseudo losowych mnoznikow na KHA po modzie - bzdura - wynika to z tego ze majac ustawiony mnoznik 13x RRBRB tylko te 3xR ma mozliwosc zmiany przez plyte - dlatego ustawiajac mnoznik np 8x plyta chce ustawic RBRB (nie ma 5 bitu) - ustawi sie RBBBB poniewaz 3 i 5 bit jest wymuszony przez mod na B - da to mnoznik 18x - wlasnie ten 3 bit jest winowajca tego ze nie jest tak ze do istniejacego mnoznika dodajemy tylko 11 - ale o tym juz bylo jak rozwazalem kwestie drutu tylko na 5 bicie - w ten sposob mozemy sobie sami policzyc co i jak trzeba ustawic zeby miec konkretne mnozniki. I to juz chyba wszystko na ten temat mam nadzieje ze pierwszy to wymyslilem ze w nagrode dostane duuuuzy zwoj drutu. (nie potrzeba bo i tak moje KHA nie zyje :() I NA KONIEC jak mialem 15 czyli RRRBB to i tak ze wzgledu na koncowke BB czyli 12 + 3 daje 15 nie moglbym uzyskac nic nizej niz 15 bo przez kolejne B mozna tylko dodawac do mnoznika. TAK JEST ZAWSZE - TO JEST LOGICZNE Wiec jest tez wytlumacznie na ten sad ze nie da sie nic ponizej wartosci default ustawionej za pomoca drut moda!!! to samo dotyczy napiecia - ono opisane jest 3 bitami tyle ze na rysunku B to 0 a R to 1 - dlatego ze DLT na BBB to wystarczy zmienic 3 bit na R (na rysunku jest od konca) czyli na RBB i mamy 1,7V z czego mozna zrobic co sie chce w biosie [1,7:1,85] - obnizenie w biosie o -0.1V da 1.8V poniewaz 3 bit jest ustawiony na twardo na R - ta sama zasada jak dla mnoznika dla DUT jest to samo jednak ma on BRB - nalezy takze zmienic 3 bit (czyli pierwszy od lewej) na R co spowoduje ze procek na default bedzie mial 1,8V jednak bedzie mozna za pomoca -0,1V w biosie zejsc do 1,7V a za pomoca +0,05V dac 1,85V czyli tak samo jak w przypadku DLT otrzymujemy zakres [1,7:1,85] REASUMUJAC: jezeli moja teoria dotyczaca zmiany tylko 5 bitu mnoznika na B jest prawdziwa (a jest to prawie ze 100%) to wystarcza dwa druty - jeden na mnoznik a drugi na napiecie, zeby kompleksowo podkrecic procka na tej plycie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 YoSHi muszę Cię zmartwić. Ameryki niestety nie odkryłeś, o wielu rzeczach, o których tutaj piszesz ja pisałem już kilka miesięcy temu. Widzę że w tamtym przyklejonym topicu też napisałeś to samo więc pozwól że tam Ci odpowiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 to ja podsumuje prosto i dosadnie wkladajac 2400+ 8KHA+ ustawi mnoznik 15x (auto ofkoz) zmieniajac w biosie mnoznik na 15x zostanie 15x zmieniajac na 14x zostanie 15x wkladajac 2200+ lub 2600+ i zmieniajac w biosie mnozniki na 14x lub 15x mnoznik zostanie seryjny (13.5x lub 16x) ustawiajac w biosie 8x na procach 2200+ 2400+ 2600+ uzyskamy 16x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 no a ustawiajac 9x pewnie 17x wiec jestesmy w domu :) - tylko pozostaje sprawa na czym polega to ze ustawiasz 14x a zostaje 15x. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 na tym ze plyta nie reaguje na 14x i 15x dwa przyklady: 1700+ mnoznik 11x na ustawieniach auto ,11x , 14x ,15x przepalony na 19x ,ustawienia auto ,14x ,15x wyswietla 19x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Pomijając inne sprawy, najważniejszy wniosek jaki płynie z tego topicu, to: NARESZCIE KOBIETA NA FORUM!! :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Pomijając inne sprawy, najważniejszy wniosek jaki płynie z tego topicu, to: NARESZCIE KOBIETA NA FORUM!! :P :P to chyba trzecia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 im wiecej tym... lepiej?! .... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 to bierzmy pod uwage tylko mnozniki rowne 13 i nizej i wtedy bedzie sie wszystko zgadzac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...