Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

otoz slyszalem ze mobilne athlony nie dzialają na wszystkich plytach poprawnie a na niektorych w ogule

Chyba masz racje, szkoda że o tym nie wiedziałem wcześniej.

Więc zmieniłem bateryjkę i jak przypuszczałem nic to nie dało ten durny mobile wstaje jak chce raz 1350 raz 1400 (jako mobilne durony) a czasem normalnie 2200. Chyba przeproszę się z moi starym durniem 1200 a tego sprzedam. Chyba, że jest możliwość na sztywno gdzieś na zworkach to ustawić (133FSB) na niektórych płytach jest coś takiego ale zamiast zworek na sztywno zlutowane?

Wniosek z mojej lekcji chyba jest taki: na ECS K7S5A nie kupujta mobilnych !

Aha dodam, że to wersja 1.x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rgomez

Po prostu procek już nie wyrabia na takim fsb ma za mało V nic na to nie poradzisz, chyba że drut-mod.

@w_krzychu

Moja teoria taka że aby posiadać mobila to trzeba mieć mobo z możliwością zmiany V, fsb i mnożnika i nie ma żadnych problemów.

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem ze jak ustawie na 133\133(mam procka athlon 1700+ a chodzi mi na 1100 mhz) to jak juz wejdzie do windowsa to mi sie albo zaraz albo po jakims czasie komp wiesza. jezeli to wina boisu to prosze o dokladne podanie ktory bios mam sciagnac

mam wersje plyty 3.1

Edytowane przez jakub27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzis zachcialo mi sie zmienic bios myslac ze to przyspieszy kompa w jakis magiczny sposob oto specyfikacja:

k7s5a v.3.1

2 kosic ramu ddr 256 MB

dysk segate 80 GB

gf fx 440/MX

zasilacz 300 firmy megabajt

athlon 1.7 xp

po wgraniu nowego biosa CHB0327.ROM ( po restarcie w biosie klikam na optimal preformance czy jakos tak) komputer zaczal strasznie mulic tzn wchodzenie do windowsa xp trwa okropnie dlugo nie wiem jak to naprawic prosze o pomoc.

Edytowane przez Tessali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem ze jak ustawie na 133\133(mam procka athlon 1700+ a chodzi mi na 1100 mhz) to jak juz wejdzie do windowsa to mi sie albo zaraz albo po jakims czasie komp wiesza. jezeli to wina boisu to prosze o dokladne podanie ktory bios mam sciagnac

mam wersje plyty 3.1

Jakie masz ramy?

Jak SDR to nie ma się co dziwić płyta ma problemy z SRD-ami na fsb 133

zmiana biosu tutaj nic nie pomoże ..

Witam dzis zachcialo mi sie zmienic bios myslac ze to przyspieszy kompa w jakis magiczny sposob oto specyfikacja:

k7s5a v.3.1

2 kosic ramu ddr 256 MB

dysk segate 80 GB

gf fx 440/MX

zasilacz 300 firmy megabajt

po wgraniu nowego biosa CHB0327.ROM ( po restarcie w biosie klikam na optimal preformance czy jakos tak) komputer zaczal strasznie mulic tzn wchodzenie do windowsa xp trwa okropnie dlugo nie wiem jak to naprawic prosze o pomoc.

Nie napisałeś jakiego masz procka :?:

dziwna sprawa żeby po zmianie biosu zaczęło tak mulić może fsb Ci się zmniejszyło jeśli masz procka na fsb 133

zresetuj bios ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem z k7s5a 1.x. gdy podlaczam jakies urzadzenie USB 2.0 np MP3 Player, to nie jest on wykrywany. no a chyba jest kompatybilnosc wsteczna. co gorsza, modem, ktory tez mam na usb w tym momencie przestaje byc wykrywany. czy dasie jakos rozwiazac ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema mam taki sprzęt ECS K7S5A i DURON 1200 do tego cooler Titan. Miałem włorzonego do tego geforce 2 mx 400 64 ram (wiem że złom) i chodziło wszystko ok dopuki... wszedłem w biosa i podkręciłem procka z 1200 na?? niewiem bo niemogłem włonczyć kompa monitor niezaskakuje tak jakby nieczytał karty graficznej. Na innej grafie chodził normalnie a ten geforce 2 na innej płycie też działa. Co jest tego przyczyną?? i przy okazji słyszałem że ten sprzęt można całkiem dobrze podkręcić.... W jaki sposób i czy można to zrobić śćiągając tylko lepszego biosa czy trzeba się bawić z prockiem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresetuj bios.

A tak w ogóle to trochę nie bardzo ci to wyszło co opisałeś.

Mówisz że podkręciłeś procka nie wiem jak bo duron ma na def. fsb 133 a przypuszczam że masz standardowy bios a w nim więcej jak 133 nie idzie dać no chyba że ten duron ma fsb 100 juz nie pamiętam dokładnie.

Jeszcze piszesz że na innej grafie działa normalnie a nie wiesz o ile podkręciłeś ...

napisz to jakoś po ludzku.

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpakowałem do kompa 200GB seagata i trochę lipa, płyta go co prawda poprawnie rozpoznała ale cała przestrzeń powyżej 160GB (153GB sformatowanych) jest niedostępna, tak więc na biosie chb0327 max dysk to 160GB, niemniej 200GB i więcej będzie chodzić doskonale, tylko pojemność będzie ograniczona właśnie do tych 160GB. Pokombinowałem ze wszystkim i niestety musiałem się poddać.

Tak apropo mam jeszcze HDD 40GB i jego wyjęcie nie zmieniło sytuacji, więc suma dysków może zapewne być dowolna

EDIT: 160GB jednak nie działa max to 120GB

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpakowałem do kompa 200GB seagata i trochę lipa, płyta go co prawda poprawnie rozpoznała ale cała przestrzeń powyżej 160GB (153GB sformatowanych) jest niedostępna, tak więc na biosie chb0327 max dysk to 160GB, niemniej 200GB i więcej będzie chodzić doskonale, tylko pojemność będzie ograniczona właśnie do tych 160GB. Pokombinowałem ze wszystkim i niestety musiałem się poddać.

A nie mówiłem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem :]

doskonale pamiętam ;)

Kupił bym na 100% 160GB lub nawet 120GB i wszystkim to polecam, gdyby nie to że:

- 200GB seagaty są szybsze niż 160GB

- za pół roku, góra rok zmieniam kompa

- Różnica w cenie jest niewielka (40zł za dodatkowe 40GB (do wykożystania w przyszłości) to chyba niezły interes, tymbardziej że nie wyobrażam sobie by nawet te 160GB przez ten czas zapchać)

- na moim starym 40GB zwyczajnie się nie mieściłem i kupno dysku było konieczne

EDIT: największy działający dysk to 120GB i raczej nic się na to nie poradzi

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ecs k7s5a i athlona xp 2000 i po wyjeciu procesora i ponownym wlaczeniu komputera wraz z wlozoym juz prockiem widzi mi procesor jako 850 ,hz chcoairz zawsze widzial jako 1600 mxz a nie bylo zandych porobemow. Gdy chce z mieci czestotliwosc ze 100/100 na 133/133 tak jak zawsze bylo nie uruchamia mi sie komputer wogole :/

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bojów z dyskiami ciąg dalszy:

- zachciało mi się zainstalować windowsaXP SP2 na 200GB partycja systemowa 40GB - kicha

- zmieniłem go na 160GB partycja 40GB, wykrywa już cały dysk, ale też kicha

- na 120GB na 120GB partycji poszło bez problemów.

tak więc max dyskiem w pełni obsługiwanym przez płytę jest jednak 120GB :?

...i jeszcze jedna rada, jeśli po klapnięciu enterem na dany dysk w biosie, nie zostanie wszystko od początku do końca automatycznie poustawiane to lepiej dać sobie odrazu spokój.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kupilem 250 gb segate i mi dzialal ale po restarcie laduje mi sie win xp tylko do momentu gdzie jest na czarnym tle logo win xp i laduje sie na dole pasek i on mi sie laduje i laduje .... i nie ma konca

??? moze ktos pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ecs k7s5a i athlona xp 2000 i po wyjeciu procesora i ponownym wlaczeniu komputera wraz z wlozoym juz prockiem widzi mi procesor jako 850 ,hz chcoairz zawsze widzial jako 1600 mxz a nie bylo zandych porobemow. Gdy chce z mieci czestotliwosc ze 100/100 na 133/133 tak jak zawsze bylo nie uruchamia mi sie komputer wogole :/

Prosze o pomoc

1.Przypomnij sobie dokladnie co wyciagales z plyty procz procesora, czy zamieniales pamieci ect. i zrob jak bylo poprzednio

2.Sprawdz czy nie skrzywiles, badz ulamales zadnej nozki na procku wkladajac go ponownie w socket

3.kasuj cmosa powinno pomoc

napisz czy pomoglo, ewentualnie bedziemy probowac czegos innego

Pozdrawiam

Edytowane przez ^NiuNiek^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kupilem 250 gb segate i mi dzialal ale po restarcie laduje mi sie win xp tylko do momentu gdzie jest na czarnym tle logo win xp i laduje sie na dole pasek i on mi sie laduje i laduje .... i nie ma konca

??? moze ktos pomoc

Jak już pisałem z dyskami pow. 120GB są problemy, potestowałem 200GB, 160GB i 120GB więc wiem. No cuż pozostaje ci albo poszukać kontrolera IDE pod PCI obsługującego takie dyski (szczerze mówiąc takiego nie widziałem), zamienić 250GB na 2x120GB - drogo i bez sensu, albo zmienić płytę :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawziolem sie i przegladalem strone producenta i znalazlem ze plyta osbsluguje do 250 gb czyli by sie nadawala wkkoncu przeczekalem czarny ekran (logo windows i ladujacy sie pasek ) i okazalo sie ze system wykrywa dysk tylko nie pokazuje partycji zianstalowalem sp2 (bez zmian) ale moze to wina biosa????? moze mi ktos napisac czy bios ma tu jakies znaczenei i czy w tym przypdku jego zmiana moze cos pomoc???

Edytowane przez Brush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos napisac czy bios ma tu jakies znaczenei i czy w tym przypdku jego zmiana moze cos pomoc???

tak bios ma znaczenie, dopiero od którejś wersji żekomo dodana jest obsługa większych dysków, w moim przypadku to nie zadziałało, choć mam cheepoBios oparty na najnowszym oficjalnym sterowniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos wie jak rozwiazac ten problem?

Nie moge zabrac mojej machiny czasu na zadne lanparty bez dodatkowego wzmacniacza dla moich sluchawek (standardowe komputerowe) bo sygnal jest ledwo slyszalny, mikrofon dziala dobrze. Na innym kompie sprawdzalem i sluchawki normalnie glosno graja. Moze to wina jakiegos wewnetrznego wzmacniacza? Poradzcie cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem jak podłacze sluchawki to jest strasznie cicho(sprawdzałem na innych słuchawkach - to samo)

a jak podlocze pod wieze to jest spoko.

hmmm moze zmiana Biosu by pomogła, bo to jest najlepsze rozwiązanie na tej płycie do wiekszosci problemow ; ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, moj znajomy resetuje biosa odlaczajac go od jakiego kolwiek zrodla pradu (bateria tez) i naciska parenascie razy przycisk power i zawsze mu dziala, ja tego zapomnialem sprawdzic.

EDIT: sprawdzilem (bo byla okazja :) ) , ta metoda dziala. a zworka to tez nie pomyslalem :D:D ja zawsze lubie kombinowac hehe

Edytowane przez oczko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, moj znajomy resetuje biosa odlaczajac go od jakiego kolwiek zrodla pradu (bateria tez) i naciska parenascie razy przycisk power i zawsze mu dziala, ja tego zapomnialem sprawdzic.

a zworka koło baterii to jest od czego niby, u mnie zawsze działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...