klamot Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Syn zapodał mi zadanie z matmy z prośbą o pomoc w jego rozwiązaniu. W związku z tym, że już nie pamietam kiedy chodziłem do szkoły zadania nie potrafię rozwiązać. Może ktoś mi pomoże, złapię + u syna. Treść zadania: Rowerzysta, poruszający się ze stałą prędkością, drogę z miasta A do miasta B przejechał w ustalonym czasie. Gdyby jechał z prędkością o 3 km/h większą, to przyjechałby o 1 godzinę wcześniej, a gdyby jechał z prędkością o 2 km/h mniejszą, to przyjechałby o 2 godziny później. Jak długo i z jaką prędkością przejechał rowerzysta odległość od miejscowości A do miejscowości B. Z góry dzięki :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 hmm wg mnie to v=s/t i z tego wszystko pojdzie .. a dokladnie: s=vt wiec vt=(v+3)(t-1) vt=(v-2)(t+2) - chyba tak mamy 2 rownania i 2 niewiadome ale cosik mi tu nie pasi ... czy na pewno nie ma wiecej danych ?? w8 sprobuje to rozwiazac juz Updejt: 8O do ktorej klasy syn chodzi ?? qrcze jak dla mnie cos tu nie pasi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 V = s/t to 1 s = v*t wzor na pierwszy warunek v1 * t1 = s przy czym v1 =v+3 i t1 = t-1 na drugi warunek v2* t2 =s ale v2= (v-2) a t2=(t+3) wiec (v+3)*(t-1) = s (v-2)*(t+3)= s ale s = V*t (wynika to z pierwszego wzoru) czyli ostatecznie pierwsze rownanie : (v+3)*(t-1) = v*t analogicznie drugie (v-2)*(t+3) =v*t tearz to wystarczy tylko rozwiazac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 spoznilem sie ;{ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Wielkie dzięki n0rbi i Enerricco :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 Tak dokladnie wiedzialem ze nie moge sie mylic :lol: a odpowiedzi to t=5 v=12 a rozwiazac to trza : vt=(v+3)(t-1) vt=(v-2)(t+3) vt=vt-v+3t-3 vt=vt+v-2t-2 0=-v+3t-3 0=v-2t-2 tu dodawanie 0=t-5 t=5 podstawiamy gdzies i wychodzi ladnie v=12 8) wiedzialem ze jestem wielki !! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 do ktorej sym chodzi klasy ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 3 gimnazjum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 qrde i juz takie wymagajace zadania ;) Ja pamietam takei w podtsawowce.. fuj nei lubiałem ich :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki Opublikowano 1 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2003 potwierdzam zgodnosc wynikow - V=12, t=5 :) metoda dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Panowie, na ostatniej stronie książki w której jest to zadanie znalazłem wynik (bez rozwiązania): 4,5 km/h 2,5 km/h Rozumiecie coś z tego :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 to chyba rozwiazanie nie do tego zadania =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Panowie, na ostatniej stronie książki w której jest to zadanie znalazłem wynik (bez rozwiązania): 4,5 km/h 2,5 km/h Rozumiecie coś z tego :?: Eh... sami studenci a wszystko namieszaliście. ;) Mi wyszło tak jak w książce sir Klamota: V= 4,5km t= 2,5h Teraz musze pomyśleć jak to rozwiązałem :P bo jeszcze nie moge dojść co wybazgrałem na tej kartce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Dobra, doszedłem jak to zrobiłem :P Potrzebny wzór s=v/t Zgonie z treścią zadania: 1. s= vt - v + 3t - 3 => vt = vt - v + 3t - 3 => v = 3t - 3 Drugie równanie, od razu policzymy t zeby łatwo podstawić do pierwszego. 2. s= vt + 2v -2t - 4 => vt = vt + 2v - 2t - 4 => 2t = 2v - 4 (dzilimy obie strony przez 2) t = v -2 Podstawiamy t do pierwszego równania v = 3v - 6 - 3 v = 3v - 9 (-v) 0 = 2v - 9 2v = 9 v = 4,5 [km/h] Do t=v-2 podstawiamy v=4,5 t=4,5-2 t=2,5 [h] V=4,5 km/h t= 2,5h Wyniki są dobre na 100% bo sprawdziłem. s=4,5*2,5 s=7,5*1,5 s=2,5*4,5 s=11,25 Enerricco i n0rbi podali dobre wzory ( w sumie wyprowadzenie wzoru to najtrudniejsza część zadania. U mnie w LO matematycy i fizycy nie wymagają podawania wyników, bo podstawić to.... banał ;), tylko był problem z policzeniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 banal wystarczy troche pomyslec i napisac to jezykiem matematyki:) jesli sie umie w takim pisac oczywiscie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 No wreszcie, wielkie dzięki Ghazi. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Upss :oops: rzeczywiscie troche sie walnalem w rozwiazaniu .. dokladniej w 2 wzorze (dalem t+1 a powinno byc t+2) :? ale luz dobrze ze my takich prostych przykladow juz nie robimy bo bym lezal i kwiczal :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 a mógłby ktoś pomóc wyznaczyć zmienną x z równania: Rx=(r-x)(R+x) ?? BO juzsię głowię i głowię i jakos nic nie mogę z tego zrobić. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 Po malych przeksztalceniach wyszlo mi: x^2 - x (r - 2R) - r*R = 0 Chyba wiesz co dalej? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 2 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2003 hehe też jestem w 3 klasie gimnazjum i pisałem w zeszły poniedziałem z tego sprawdzian, dostałem 5 ale w weekend jak bylem na rybach to zrobiłem kilka zadań z ojcem pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 3 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2003 Po malych przeksztalceniach wyszlo mi: x^2 - x (r - 2R) - r*R = 0 Chyba wiesz co dalej? :> Dzięki FiDO, I'm Very thankful. Bardzo pomogło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...