Skocz do zawartości
tl81

Problem z dyskiem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od 2 miesiecy nimego kompa. Wczoraj niespodziewanie skopał mi się komp...to znaczy dysk sie zachowujek jakby był nowy - z nie podzielonymi partycjami i nie sformatowany :( Po przełożeniu dysku do innego kompa jest to samo :(...co mam zrobić? Mam ważne dane na dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachowuje sie jak nowy to znaczy jak?? Co sie pojawia? Nie uruchamia się system?

Jeżeli są to BARDZO ważne dane to możne je odzyskać o ile te miejsca nie zostaną nadpisane (czyli lepiej nie używać dysku) i skierować się do specjalistów.

Opisz dokładniej na czym polaega zachowanie dysku ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz dokładniej na czym polaega zachowanie dysku ...  :wink:

Raczej Ty uważniej czytaj, bo z tego, co napisał kolega:

jakby był nowy - z nie podzielonymi partycjami i nie sformatowany

chyba dosyć jasno wynika, że dysk "zgubił" partycje, więc JAK ma się system uruchamiać?

tl81

Poszukaj tematów o odzyskiwaniu danych (było ich trochę) i spróbuj, może Ci się uda. A co może być przyczyną można na tym etapie zgadywać co najwyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc...miałes kiedyś fabrycznie nowy zapakowany dysk?? Napewno tak. Po włożeniu tego dysku do kompa, wykrywa ci go bios, ale z uwagni na to ze jest nowy - nic na nim nie ma-ani partycji, ani systemu...ani BOOTRECORD'u,...tak się właśnie zachowuje ten dysk-jakbym dopiero co odpakował go z folii i włożył do kompa...sprawdzałem go na innym kompie - też nie działa...nie widzi nawet partycji (dodam że uszkodzenia sprzętowe nie wchodzą w grę-dysk nie był wykręcany nigdy...jak juz to tylko programowe)... nawet jak odpalam instalatora WINDOWS"a XP - to widzi "obszar niesformatowany i niepodzielony na partycje)... Tak jakby zupełnie się zamazał MBR i FAT...PS: Dodam, że jest to dysk (2 miesięczny) WD - 80 GB, 8 MB CACHE... Partycje są podzielone następująco:

1-wsza: SYSTEM - 10 GB - system plików FAT32

2-ga : DANE (około) 70 GB - system plików NTFS

Zadnej nie widzi.....raaaaaaaaaatunku co zrobić...czy da się jakoś przywrócić system plików (bo prawdopodobnie uległ on uszkodzeniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz kabel od dysku jak jest uszkodzony to przewaznie sa takie objawy...

ale dysk i tak nie zadziala(jak dasz sparawny kabel) bo juz zgubil partycje

Raczej małe prawdopodobieństo żeby kabel się skopał (był tylko założony i leżał sobie grzecznie w skręconej obudowie...dodam, że był to kabel firmowy dołączony do płyty MSI DELTA - ten taki okrągły)

No dobra ale...nie ma rzeczy idealnych....załużmy że się skopał - co w takim wypadku mogę zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieznam żadnych programów do naprawy czegos takiego, kiedys zwlił mi sie hadek w podobny sposub podpiołem do innego kompa i Norton Disk Doctor "bodajrze" bo to dawno było i dokładnie zajścia niepamiętam naprawił mi te błędy.... poszukaj tych wątków o odzyskiwaniu danych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tyle że przyczyną wywalania wszystkich partycji z HDD jest Windows XP. Ma on jakiś bład, którego efektem jest wywalenie wszystkiego z dysku. W lipcu przy zamykaniu XP wywaliło mi jakiś bład, a gdy włączyłem kompa partycji juz nie było. Potem były jeszcze ze 3 tematy innych osób które również miały XP i im też poznikały wszystkie partycje.

Do odzyskania danych użyj Easy Recovery Pro lub GetDataBack, tyle ze potrzebny jest drugi hdd z systemem na który mozna skopiowac odzyskane dane. Ja nimi odzyskałem prawie wszystko z mojego HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to nie bedzie konieczne.... Sprobuj zrobić najpierw manewr z tasma - tzn zmień na inną. To nie wszystko ;-). Stawiam na zamazany MBR. Kiedyś miałem podobny zagwozdzik z moim IBMem (ach te IBMy :-( )... Pomogło przywrócenie MBR z poziomu dosu zwykłym FDISKiem. Najpierw z dyskietki startowej odpalasz DOSa a potem już "fdisk /mbr". Trwa krótko a może nie trzeba będzie ERPRO używać.... POWODZENIA!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to nie bedzie konieczne.... Sprobuj zrobić najpierw manewr z tasma - tzn zmień na inną. To nie wszystko ;-). Stawiam na zamazany MBR. Kiedyś miałem podobny zagwozdzik z moim IBMem (ach te IBMy :-( )... Pomogło przywrócenie MBR z poziomu dosu zwykłym FDISKiem. Najpierw z dyskietki startowej odpalasz DOSa a potem już "fdisk /mbr". Trwa krótko a może nie trzeba będzie ERPRO używać.... POWODZENIA!

Wydaje mi sie ze to sie nie uda bo to polecenie przywraca tylko sektor rozruchowy a tl81 napisał że z dysku znikneły partycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też racja.... Ale raczej nie zaszkodzi :-D

POZDR!

A czy czasem robienie jakiś operacji na dysku - nawet głupiego MBR nie pogrąży mnie jeszcze bardziej?? Mam na myśli - czy czasem nie będzie w razie czego trudniej odzyskać dane ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...