Skocz do zawartości
mostom

FSB i AGP spread spectrum.

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był już poruszany, ale nie rozwiązałem tego problemu.

Mianowicie mam cały czas niedostępne te opcje:

FSB spread spectrum i AGP spread spectrum. Flashowałem Biosa, zerowałem ustawienia. Najciekawsze, że na epoxie 8rda miałem to samo - raz kiedyś ta opcja mi się pojawiła jako aktywna, ale potem nagle zniknęła. Co trzeba ustawić, żeby te opcje zrobiły się aktywne? Czy po clear cmos (kiedy wsio się ustawi na standart) opcje te robią się u was aktywne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem do czego one sluza i jak bys mogl mi wyjasnic bo u mnie sa wylaczone ale moge je dowoli zmieniac. Jezeli to jakos przyspieszy mi kompa to powiedz o tym ;)

Co do twojego problemu to po flashu biosu powinienes miec juz zresetowany bios wiec to nie jest tego wina. Nie mam pojecia co to moze byc. Moze poprostu tego niemozesz ustawiac w swojej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem do czego one sluza i jak bys mogl mi wyjasnic bo u mnie sa wylaczone ale moge je dowoli zmieniac. Jezeli to jakos przyspieszy mi kompa to powiedz o tym ;)

Co do twojego problemu to po flashu biosu powinienes miec juz zresetowany bios wiec to nie jest tego wina. Nie mam pojecia co to moze byc. Moze poprostu tego niemozesz ustawiac w swojej plycie.

Inni mogą a ja nie mogę na tej płycie? Poprawia to stabilność systemu przy podkręcaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inni mogą a ja nie mogę na tej płycie? Poprawia to stabilność systemu przy podkręcaniu.

gdzie takie bajki slyszales??!!

http://www.rojakpot.com/default.aspx?locat...var1=0&var2=115

Na tym forum ludziska pisali (zaraz poszukam gdzie to było), że stabilność systemu wzrosła po włączeniu tej funkcji. Tym właśnie się sugerowałem. Ale teraz widzę, że może to właśnie wpłynąć na pogorszenie stabilności systemu a nie na polepszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO wylacz wszystko to bedziesz w stanie osiagnac wyzsze FSB - przynajmniej teoretycznie ale ... FSB spread spectrum i AGP spread spectrum zapobiega powstajacym czasem elektromagnetycznym interferencjom (EMI-electromagnetic interference) tak wiec moze powstrzymywac twoj sprzet przed osiagnieciem maksimum wycisku :) Jednakze nie wiem tego do konca bo ja osiagam 240 FSB obojetnie czy jest +/-, a sprzet i tak biega jak w podpisie z uwagi na ram'y :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spread spectrum, w wolnym tlumaczeniu rozszerzenie gamy (spektrum) odnosnie np FSB oznacza ni jak nie inaczej jak to ze nie jest stala czyli nie ze jest np zawsze 166 MHz, moze byc 166 a moze byc 164, a moze byc 155, to samo tyczy sie AGP, no i tak jak napisal 5er sluzy to wyeliminowaniu zjawiska interferencji elektromagnetycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spread spectrum, w wolnym tlumaczeniu rozszerzenie gamy  (spektrum) odnosnie np FSB oznacza ni jak nie inaczej jak to ze nie jest stala czyli nie ze jest np zawsze 166 MHz, moze byc 166 a moze byc 164, a moze byc 155, to samo tyczy sie AGP, no i tak jak napisal 5er sluzy to wyeliminowaniu zjawiska interferencji elektromagnetycznej.

...i jak wskazuje logika, włączenie tej opcji nijak nie może poprawić stabilności przy OC, a wręcz przeciwnie. Bo jeżeli proc pracuje na granicy możliwości, a nagle FSB podskoczy mu o kilka mhz to zwiecha raczej pewna ;] W każdej instrukcji do mobo masz napisane: "we recommend You to disable this option when overclocking your system"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze zaden z Was nie jest elektronikiem...

chlopaki, tu nie chodzi o zmienianie sie czestotliwosci - tu chodzi o zmniejszanie zaklocen generowanych przez sygnaly zegarowe. wylacznie tego ograniczenia moze sutkowac zwiekszeniem mozliwosci oc, ale tez i zaklocen generowanych przez komputer. wlaczenie tej opcji zaowocuje wygladzeniem przebiegow sygnalow zegarowych i zmniejszeniem zaklocen.

tak przynajmniej mnie uczyli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze zaden z Was nie jest elektronikiem...

chlopaki, tu nie chodzi o zmienianie sie czestotliwosci - tu chodzi o zmniejszanie zaklocen generowanych przez sygnaly zegarowe. wylacznie tego ograniczenia moze sutkowac zwiekszeniem mozliwosci oc, ale tez i zaklocen generowanych przez komputer. wlaczenie tej opcji zaowocuje wygladzeniem przebiegow sygnalow zegarowych i zmniejszeniem zaklocen.

tak przynajmniej mnie uczyli...

This BIOS feature allows you to reduce the EMI of the front side bus (known alternately as the FSB or processor bus) by modulating the signals it generates so that the spikes are reduced to flatter curves. It achieves this by varying the frequency slightly so that the signal does not use any particular frequency for more than a moment.

Spread Spectrum Modulation was invented to reduce interferences of high order harmonics of the bus frequency. The theory is that, because every wave form generates higher order harmonic waves or Obertoene, accumulation of the latter can result in interference with the original signal. One way to avoid this problem is to subject the base frequency to a slow (ca 100,000 clock cycles) modulation, meaning that the FSB varies between e.g. + and - 1% of the nominal value. In older boards, usually two different settings were available, either centered around the nominal value or set with the nominal frequency as the maximum (low modulation). Most current boards employ the centered modulation.

Owszem, chodzi o zmianę częstotliwości pola elektomagnetycznego - powstającego na skutek ciągłej pracy ukł. el. z tą samą częstotliwością. Jak się ją zmieni, zmieni się i EM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dokładnie odwrotnie: zdestabilizowało system po podkręceniu.

Natychmiast to badziewie wyłączyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dokładnie odwrotnie: zdestabilizowało system po podkręceniu.

Natychmiast to badziewie wyłączyłem.

No przeci8eż cały wątek jest o tym, że jednak destabilizuje to system - po co się powtarzać. Walnąłem babola i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...