meynard Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Moja 40 dziala juz 4 lata. Ostatnio miala jakies dziwne jazdy ale jak jest w kompie siostry to dziala spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Wezme Toshibe na 100% :) Przekonaliscie mnie a szczegolnie Boniek :) A jak jest z firma BTC?? Pozdrawiam Harry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefex Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Co do firmy BTC to nie wiem i nie chce wiedziec bo sie boje na sama mysl o niej. Ale tak ogolnie to dawno nie widzialem juz porzadnego CDROMu (wyjatek - Teac 40x). Kumpel swego czasu mial piec creative x52. Kazdy wytrzymywal srednio 3-4 tygodnie (najkrocej dwa dni :!: ). Potem dali mu Liteona, ktory zyl okolo miesiaca. Kolejny ktory dostal to bylo LG ale sie wkurzyl i sprzedal od razu wiec nie wiadomo jak z nim by bylo. Po prostu obecnie produkowane czytniki za szybko sie kreca (jakosc elementow z ktorych je robia tez jest tragiczna ). Z napedow zawsze polecalem nagrywarki Teaca (sam mam 8x - nie do zajezdzenia), ale ostatnio to jest asus i trwalosc sie skonczyla - brat ma juz 3 w ciagu roku. Co do LG to sie nie wypowiadam mialem kiedys 48x i wytrzymal rok + 2 tygodnie (czyli bylo juz po gwarancji). Mam tez nagrywarke LG 24x ale byla rozkrecana i czyszczona. Dziala tak sobie, ale nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 heh mojemu kumplowi cd-rom lite-on chodzil przez 1rok bez problemu. Kupil sobe fife 2000 orginalna i pogral 2miechy a potem mu cd-rom zchrupal na sniadanie :) :) :) a pozniej zaczal zjadac inne plyty( prawie kazda plyte z cd-action wchrupywal :) ) no i po pol roku umarl....nawet wysuwarka tacki umarla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 ja pozyczylem kumplowi pozyczona Toce Race Driver. Przychodze do niego zaczynamy instalowac, a tu nagle maxymalne obrotyy i trzask, pierwszy raz cosik takiego slyszlaem i widzialem wiec mysllelismy ze to monitor, ale gdy zobaczylismy ze monitor dziala, zaraz wysunal sie CDRomik i patrzymy kupa wior z plyty. To byla nagrywarka BTC 40x12x40, byl komp jeszcze na gwarancji i kumplowi teraz wstawili Lite-Ona 52x24x52. A ja musialem sie ttlumaczyc z gry..... :( Pozdrawiam Harry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja kiedyś maiłem lg 40x i padł po ok. roku syf jak nic kupiłem go bo miał dobre recenzje w chip'ie (wtedy jeszcze nie wiedziałem że chip to kijowe pismo) potem srałem się z pół-zepsutym cd 24x od firmy Xcelsior (może mi ktoś powiedzieć co to za firma) który padł puźniej porzyczyłem od kuzyna jakąś 50x ale kuzyn się upomniał o cd'ka i musiałem kupić lite-ona 52x narazie wszystko ok. A LG to gufno. P.S. Jeszcze się bawiłem moim 1 cd'siem jakaś 2x :D był nie do zdarcia działał przez 6 lat i czytał wszystko niedawno wyzionoł ducha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja aktualnie mam Lite-Ona(patrz podpis) i CDROM 50x firmy ATAPI (nie wiem nawet co to za firma) i powiem ze jest pancerny poniewaz ma on juz 2.5 roku :) Moja siostra w swoim kommpie, a ma kompa starszego odemnie ma ten sam CDROM juz 3 lata, u mnie jak i u niej juz raz trzeba bylo czyscic laser, ale do tej pory jest OK i nie trzeba jak narazie u nikogo czyscic 2 raz ;) Pozdrawiam Harry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Miałem CD-Rom ATAPI 52x. Działał do momentu az wydobył sie z niego jakiś dziwny dzwięk i juz nie działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefex Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja aktualnie mam Lite-Ona(patrz podpis) i CDROM 50x firmy ATAPI (nie wiem nawet co to za firma)ATAPI to nie firma, ale interfejs... :D :D :D ATA Packet Interface ( ATAPI) http://www.dysk.pl/bxa/?id_kategorii=23&ka...3118b8e3135b94e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja aktualnie mam Lite-Ona(patrz podpis) i CDROM 50x firmy ATAPI (nie wiem nawet co to za firma)ATAPI to nie firma, ale interfejs... :D :D :D ATA Packet Interface ( ATAPI) http://www.dysk.pl/bxa/?id_kategorii=23&ka...3118b8e3135b94e Ze interfejs ma taką nazwe to każdy wie, ale jest jedno ale bo jest sobie taki CD-Rom który identyfikuje sie jako ATAPI. Wszelkie informacje jakie udało mi sie uzyskać z takiego napędu to ATAPI. Nawet Windows w menedzerze urządzeń gdzie normalnie pokazuje producenta pokazuje ATAPI. Więc albo jakaś anonimowa firma stworzyła napęd i w firmware wpisała w miejscu producenta taką informacje albo musi to być jakaś nazwa tego napędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgadzam sie w 100% z sgj, w w menedzerze urządzeń tez mi pokazuje to co kolega SGJ wspomnial wyzej :) Pozdrawiam Harry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja też miałem cedek ATAPI 48x chodizł 1,5 roku az zaczelo sie dziac cos takiego ze czasami jak wkladalem cd to naped zachowywal sie jakby wcale w nim niebylo cd trzeba bylo wysunac i wsunac tacke i jzu ją widzial. Po jakimś czasie zabrałem sie za jego naprawe i dodszedlem do wniosku ze silnik napedzajacy jest juz w stanie padaczki ,rozebralem naped ale złozenieu juz silniczka niebylo mozliwe i niestety cedek nadaje sie jus na złom , no laser jest sprawny i mechanika moze robic za schowek na 1 cd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 :? ale wy bzdury piszecie... ze w systemie tak pisze to tak jest?? ludzie... to co powiecie o tym: HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B ?? mi tak system naped wykrywa i powiedzcie mi co to za firma?? :lol: jak chcesz poznac producenta swojego napedu to poczytaj co pisze na jego obudowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Ja nie mialem nigdy problemow. Mam LG x32 juz od 1997r i ZADNEJ awarii czy jakis problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 :? ale wy bzdury piszecie... ze w systemie tak pisze to tak jest?? ludzie... to co powiecie o tym: HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B ?? mi tak system naped wykrywa i powiedzcie mi co to za firma?? :lol: jak chcesz poznac producenta swojego napedu to poczytaj co pisze na jego obudowie... DVD LG 16x Na obudowiei też pisało ATAPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aziz Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 A ja mam cd rom lg 32 - miodzio :D od 98 nagrywarke lg 48x24x48 i jest git :D od roku, nagrywa srednio duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgadzam się że obecne CD-romy pracują z dużymi prędkościami a jakość materiałów jest nie niejlepsza, ale dotyczy to wszystkich producentów. To jest loteria. Nie mam nic do LG, mój CDx52 działa bardzo dobrze od 2001 roku i czyta wszystkie płytki nawet bardzo porysowane. Era cdków niekoniecznie się skończyła (no chba, że moża zastąpić je dvd) ponieważ zawsze lepiej jest mieć dwa napendy w kompie cd + cd/rw lub dvd + cd/rw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 :? ale wy bzdury piszecie... ze w systemie tak pisze to tak jest?? ludzie... to co powiecie o tym: HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B ?? mi tak system naped wykrywa i powiedzcie mi co to za firma?? :lol: jak chcesz poznac producenta swojego napedu to poczytaj co pisze na jego obudowie... DVD LG 16x Na obudowiei też pisało ATAPI jakim cudem to odgadłeś?? wniskujac z poprzednich postów to jest to nape firmy HL-DT-ST... przeciez system tak pokazuje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 :? ale wy bzdury piszecie... ze w systemie tak pisze to tak jest?? ludzie... to co powiecie o tym: HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B ?? mi tak system naped wykrywa i powiedzcie mi co to za firma?? :lol: jak chcesz poznac producenta swojego napedu to poczytaj co pisze na jego obudowie... DVD LG 16x Na obudowiei też pisało ATAPI jakim cudem to odgadłeś?? wniskujac z poprzednich postów to jest to nape firmy HL-DT-ST... przeciez system tak pokazuje :lol:Nie pisz juz lepiej nic bo sie osmieszasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 moja nagrywareczka LG chodzi jak burza :D wiec sie nie czepiac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 w dzisiejszych czasach nieoplacalny jest zakup cdromu z prostej przyczyny: nagrywarki sa niewiele drozsze a sluzyc moga do odczytywania i zapisywania podsumowujac: era cdrom-ów sie skonczyla nie zgodze sie z tym stwierdzeniem ja zawsze bylem zwolennikiem posidania dwoch napedow jeden do odczytu plytek drugi to nagrywania plyt. Po pierwsze nagrywarka nie zuzyje sie tak szybko oraz oszczedzam czas na kopiowaniu bezposrednim bez zrzucania, a najwazniejsze mam wygode 2 napedow, zrzucam na raz z dwoch nie musze porzekladac plyt jak cos mi gra chociazby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 LG kiedys produkowalo naprawde dobre napedy CD .... Mam tu na mysli x32. Siedzi sobie taki juz od piecu lat w kompie brackiego i..... po malym czyszczeniu i podregulowaniu lasera 3 lata temu czyta niemalze plyty chodnikowe :twisted: . Ja natomiast mam od 3 latek cdroma ASUS x 52 (byl o ok 30 zl drozszy od LG x52) i wg mnie napedy asusa (ale nie te robione przez samsunga) to najlepsze cdromy i dvd na polskim rynku !! A co do nagrywarek to w normalnej cenie liczy sie tylko liteon no chyba ze kogos stac na np sony .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shangri_La Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 ... A co do nagrywarek to w normalnej cenie liczy sie tylko liteon no chyba ze kogos stac na np sony .... fakt, liteon jest ok ale sony to nie rewelka, kupiłem - po miechu padła, w serwisie wymienili na liteona (takie same parametry), a ten działa juz 9 miesiący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 u mnie na tym calym Atapi cdromie pisze tylko Model: A50T i jakies tam bzdety, ale o firmie nic cwaniaki nie wspomnieli ;) Pozdrawiam Harry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Ja już LG nie kupię. Instalowałem Linux Mandrake 9.2 z CDROM LG. Skasowało mi firmware, na szczeście udało mi się go reanimować ale znowu nie dzięki LG bo na ich stronie jest opis reanimacji do bani... http://www.mandrakelinux.com/pl/lgerrata.php3 http://www.mandrakelinux.com/en/lgerrata.php3 "...Problem polega na tym, że przesłanie polecenia FLUSH_CACHE do napędu CD firmy LG, może spowodować nadpisanie sterowników sprzętowych i zablokowanie trwałe napędu. Dzieje się tak dlatego, gdyż niektóre napędy CD firmy LG nie są zgodne ze specyfikacją ATAPI. Specyfikacja nie wymaga implementacji polecenia FLUSH_CACHE w sterowniku i zwrócenie błędu (lub brak reakcji) byłoby poprawnym zachowaniem napędu. Tak więc, użycie tego polecenia do innych celów jest niezgodne ze specyfikacją, zaś LG wykorzystało to polecenie do modyfikacji sterownika napędu. To polecenie powinno być obsługiwane jedynie przez napędy CD-RW i DVD-RW; napędy CD firmy LG ropoznają to polecenie jako polecenie UPLOAD_FIRMWARE..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefex Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 u mnie na tym calym Atapi cdromie pisze tylko Model: A50T i jakies tam bzdety, ale o firmie nic cwaniaki nie wspomnieli ;) Pozdrawiam Harry :) No wiec sprawdzilem z ciekawosci :wink: i okazuje sie ze sprzet o takim oznaczeniu wypuscila niejaka Actima. Masz tu link do strony firmy: http://www.actima.com.tw a tu do zdjęcia A50T: http://www.targetweb.nl/txt/tx15675.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 hmmm.. mam 2 nagrywarki Lg jedna :52 a druga:8 (obie smigaja bardzo dobrze.....raz nawet na tej ósemce jednego dnia nagrywalem 30 plytek -troche to trwalo ale sie nagrały :) ) I mam jescze stary cd-rom toshiba*16 (dziala od siedmiu lat bez zadnej naprawy) A kumplowi Liteon posypał sie po tygodniu.....wiec pozostaje tylko modlitwa podczas zakupu o to aby cdrom/nagrywarka słuzyla długo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Ja tam swojego CD-złoma LG przerobiłem na wysuwaną z kompa tacke na piwo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 LG cdrom 52x mam juz 3 lata i nie widze problemow - kiedys plyta sie w nim rozpadla ale nie wiadomo czy plyta slaba czy laser dal ciala , ogolnie ujdzie , przezyl spalenie kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 U mnie CD LG 52x pochodził roczek poczym przestał czytać płytki... Nagrywarka 16x nadal śmiga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...