Smol__ar Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 hmm... Dzieki ...no ale ... ten 2 link sie zgadza ale ten 1 nie bo ja tam zamiast 21 mam 24 a nizej mam AK32S20F Lama prosi dalej o pomoc ... No dobra i co dalej ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 wchodzisz na strone shuttle-a klikasz w support pod napisem download masz dzial bios pojawi Ci sie pozniej taka tabelka i powyzej bedzie szukajka wpisujesz AK32 no i masz do sciagniecia bios ale nastepnym razem troche wiecej samodzielnosci. Zreszta przez te 4lata co miales kompa to nigdy biosu nie uaktualniales?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Oba linki dotyczą tej samej wersji płyty, AK322(AK32L) w/g nazewnictwa Shuttle. BIOS jest pod drugim linkiem z tych które wcześniej podawałem, przy opisie płyt zgodnych z Duron Applebred: ftp://ftp.shuttle.com/BIOS/ak32l/ak32s20j.zip A dalej, to: Było, szukaj!!! Opis upgrade biosu był kilka razy na tym forum. -- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 hmm... Dzieki ...no ale ... ten 2 link sie zgadza ale ten 1 nie bo ja tam zamiast 21 mam 24 a nizej mam AK32S20F Lama prosi dalej o pomoc ... No dobra i co dalej ..... Przecież sp1mta dał Ci już chyba WSZYSTKIE możliwe wskazówki. Masz tam jak byk napisane, że do Twojej płyty bios ma oznaczenia AK32S2xx http://de.shuttle.com/ak322.htm#ak322ak32aak AK32S20F to numer biosu, z jakim płyta wyjechała z fabryki (zapewne). Teraz najnowszy, jaki widzę to: Bios-Update AK32S20J (Mainboard AK322/AK32L) unter DOS starten (nicht unter Windows/DOS-Box) Bios-Update AK32S20J (Mainboard AK322/AK32L) als ZIP-Datei Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 No dobra zeczywiscie bardzo latwo ..... Dzieki za twoj zajety czas ale jeszcze jedno.. Ktory wybraj najlepiej??? te ak32s20j ??? No dobra i jak juz je zassam to co kompa uruchamiam z dyskietki startowej i wruchamiam te biosy z dyskietki ???? To sa juz 2 ostatnie pytania .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Dijkstra ratuj, ja wysiadam ... --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 No dobra mam te jeba... biosy na dyskietce i uruchomilem kompa pod dosa wpisalem AWDFLASH.exe wlonczyla sie instalacja i widnieje napis Update bios i takie tam bajery i jest Enter files name to update i wpisuje tam nazwe 2 pliku zawartego na dyskietce AK32S20J i po 2 sekundach wyskakuje save bios ? potwierdzam literka y komp sie restartuje i nic sie niezmienia.... Czy dobrze to zrobilem ??? Raczej nie! A dlaczwego bo nikt niechce mi tego wyjasnic. ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Niewidze na tej stronie nigdzie biosow do AK32S20F albo biosy sie dobiera jakos inaczej... A tak wogule to forum jest zeby ludzia pomagal a nie im wzucac od lol itp.. Smol_ar, a co niby Ci wszyscy ludzie na forum robia?! Wlasnie Ci pomagaja! Sam mialem AK32 w przeszlosci i nie zanotowalem jakichkolwiek problemow ze znalezieniem do niej biosow. Nie wiem jakiej pomocy jeszcze oczekujesz? Moze wpasc do Ciebie i Ci upgrade'owac tego biosa :lol: ....??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Ufff, też wysiadam... Smol__ar, procedurę flashowania biosa masz opisaną w FAQ, i pewnie w 1024 miejscach na forum. 1.Jeżeli napiszesz awdflash /? wyskoczy Ci lista poleceń z przykładami ich zastosowań. 2. Nazę pliku z biosem podaje się wraz z rozszerzeniem, tj. AK32S20J.bin (czy tam .rom, nie wiem, jak masz) 3. Być może flash na Twojej płycie wymaga parametrów przy uruchomieniu programu; zaglądnij do pliku readme.txt, który powinien być wraz z biosem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Ok szieki za pomoc i sorki za was stracony czas ..... Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 Udało Ci się, czy się poddałeś? :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 No prawde mowiac to poszukuje zalatanego pliku io.sys bo link z faq niedziala niestety... No i mam nielada problem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 A po co inna wersja io.sys? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2003 No prawde mowiac to poszukuje zalatanego pliku io.sys bo link z faq niedziala niestety... No i mam nielada problem :( Dżizas. Wkładasz dyskietkę, idziesz do "mój komputer", prawy klik na stację dyskietek->formatuj->zaznaczasz "utwórz dysk startowy systemu MS-DOS"->dorzucasz do niej awdflash.exe i plik z biosem->restarujesz kompa bootując z dyskietki->w wierszu poleceń wpisujesz awdflash czy tam awdflash /? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 10 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2003 Ok ... Wszystko mam i zrobilem teraz biosik odczytuje good procka... :D Jeszcze raz dzieki... Pozdrawiam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...