Skocz do zawartości
virtuomaniak

Pare pytan dotyczace linuxa

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy na pasku zadan musi byc np kadu [2] a nie ze kadu jest w dwoch odzielnych okienkach

2. Jak uruchomic kadu (tzn wiem ze w terminalu) ale jak wylacze go to i kadu sie wylacza :(

3. Jak przeniesc zakladki z opery (ktora byla instalowana pod winda)

4. Jak uruchomic film za pomoca mplayera

5. Jaki byl adres wine (chyba tak to sie pisze)

6. Jak mam laczyc sie poprzez FTP i jak mozna sciagac z torrentu :)

I to by bylo na tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jakie srodowisko i czemu kde ? :P

2. odpalaj z siakiegos autostartu lub xinitrc

3. jest konwerter, zapytaj pana google

4. mplayer film.avi

5. tak, google :P jest jeszcze winex3, z tym ze od tygodnia nie jest dostepny darmo

6. ftp host. do bt potrzeba klienta - znowu google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Srodowisko graficzne KDE

2. Mozna jasniej bo jestem poczatkujacym uzytkownikiem

3. a przynajmniej jakas nazwa tego :)

4. Hm jak mam przejsc do katalogu gdzie jest film :) bo nie bardzo wiem :D

5 .szkoda ze jest platny, a propos gier, to jak wlacze te co sa pod linuxem to mam ok 5fps ;( nie wiem czemu sprzet co w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W KDE klikasz na K i tam w menu jest cos takiego przypominające windowsowe Uruchom. Wpisujesz tam nazwe programu i odpalasz go bez potrzeby uzycia terminala.

4. Najlepiej w terminalu uruchom mc i chyba bedziesz potrafił to obsłużyć.

5. Zainstaluj sobie stery ze strony nvidii.

WineX nigdy nie był darmowy co nie znaczy ze nie da sie go sciągnąć i korzystac za darmo.

PS. Wie ktoś czemu moge nie mieć dzwięku w grach odpalanych przez wineX?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem jak w K dac do uruchomienia kadu :(

Ok, juz wiem jak wlaczyc napisy, ale jak sa polskie zanki (ąęł itp) to sa jakies dziwne znaczki :(

Jak zrobic w przegladarce Konquretor aby byly zakladki, tzn jak biore prawym i otworz to wiem, ale chodzi mi o otworzenie nowej zakladki (bez zadej strony lub z wybrana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Alt +F2 (odpowiednik windowsowego start-->Uruchom)

6. Laczenie z ftp uzyj programow krusader, mc lub poprostu konqueror(lub inna przegladarka) :D

Phranzee: tez mam takie wrazenie :)

Zainstaluj opere lub Mozille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. jak masz zamontowane dyski z windowsem to wybierz sobie import zakładek i po prostu wskaz te z opery dla windows.

BTW. Przegrywając z wersji dla windows plik języka polskiego, mozna miec operke pod linuksem po polsku (chyba obie musza byc w tej samej wersji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. jak masz zamontowane dyski z windowsem to wybierz sobie import zakładek i po prostu wskaz te z opery dla windows.

BTW. Przegrywając z wersji dla windows plik języka polskiego, mozna miec operke pod linuksem po polsku (chyba obie musza byc w tej samej wersji)

Nie muszą być w tej samej wersji, najwyzej będzie częsc opcji nie spolszczona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pl fontow w mplayerze to dopisz do config w ~/.mplayer

linijke

subfont-encoding = cp1250

i wrzuc do tego katalogu jakas czcionke ttf pod nazwa chyba subfont.ttf - ja wrzucilem times new roman z windowsa :) i poszlo

Acha i ja skompilowalem z przelacznikiem --enable-freetype - nie wiem czy ma to znaczenie

Ogolnie ja uzywam pod xami gmplayera (gui) i wazne jest ze jak masz skonfigurowanego poprawnie confa to zebys w tym gui.conf czy jakos tak nie zmienial kodowan ani czcionki bo sie pochrzani - a jak juz masz w gui namieszane to po prostu skonfiguruj config i usun gui.conf czy config.gui (juz nie pamietam :) i odpal gmplayera - powinno dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra juz zrobilem, firewall blokowal net :D

A jeszcze jak mozecie to pomozcie jak zrobic aby np kadu nie byl laczony tylko byly 2 odzielne paski (chyba wiecie o co chodzi :D)

I jeszcze jedno jak zainstalowac opere sciagnalem plik opera-7.23-20031119.4-shared-qt.i386-en.tar.gz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi