Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

Profesjonalne myszki - rozmowy, opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Miałeś do czynienia z niskiej klasy myszami, a chyba wręcz ekstremalnie niskiej :]

Laser jest generalnie gorszy jeżeli chodzi o współpracę z powierzchniami i o ogólną sprawność od zwykłej diody LED.

Większość zwykłych optyków spokojnie przestaje odczytywać powierzchnię z 3mm, lub mniej.

Krótko mówiąc takich wariacji to tylko na kompletnym badziewiu można uświadczyć.

Teraz wybór zależy raczej od tego na jakich grasz czułościach (w ile robisz obrót o 360' w grach) i ile DPI potrzebujesz.

No chyba, że potrzebujesz myszy mniej do grania, a bardziej do codziennego użyku, pracy...

pewnie masz racje, chociaz z drugiej strony mysz A4Tech na poprzedniej plycie DFI zachowywala sie przyzwoicie, dopiero po zmianie na Abit zaczelo sie. nigdy nie przypuszczalem ze mysza moze mi sprawiac takie klopoty.

Gram chetnie, ale nie jest to moje jedyne zajecie, troche rysuje w programach CAD, troche latam po necie.

generalnie moja mysz ma po prostu byc precyzyjna a to czy optyk czy laser to bez znaczenia (chociaz wg ostatnich testow skonilem sie ku laserowej). nie chce miec myszy przy ktorej bede sie zastanawial co i kiedy mi wywinie i na jak duza wysokosc ja podniesc aby moc bez ruchu kursora przeniesc myche na srodek podkladki. wg tego co piszesz skonie sie teraz z optycznym, kupie jakas na necie i zobacze czy mi pasuje, jesli nie - oddaje do sklepu i biore nastepna.

Jaka firma (jedna z lepszych) sie kierowac? No i moze jakim modelem wg tych moich parametrow (moze nie byc laserowa)

acha ta moja testowana laserowa nie wydzielala swiatla widzialnego - wszystkie tak maja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Hm, ja bym brał coś od logitech - MX518 (LED), G3, G5 (lasery) przy Twoich wymaganiach.

Niezły jest też Razer, ale to już prędzej z serii DiamondBack, Pro 1.6 (LED) - no i one mają bardzo nieprzyjazny kształt.

Ogólnie to polecam zajrzeć jednak do mojego artykułu... Chyba wszystko tam opisałem :]

Na tę chwilę z markowych myszy to chyba tylko DeathAdder ma problemy z odległością potrzebną do podniesienia myszy, żeby przestała czytać powierzchnię - 5-6mm

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam juz ponad rok mojego a4techa x-718 i o to moje spostrzezenia:

mycha ma glosny klik, jednak mi to osobiscie nie przeszkadza (zawsze mialem tanie myszki)

jakosc wykonania: hmmm mycha skrzypi, lekkie pukniecie palcem powoduje dosc glosny stukot, ogolnie mowiac tworzywa z jakich zostala wykonana obudowa pozostawia duzo do zyczenia, jednak gryzon sie trzyma bardzo dobrze (nie rzucalem nia o sciany, ale "male turbulencje" sie zdarzaly z ferworze walki :P)

reszta to same superlatywy.

uwazam ze pieniadze spozytkowalem bardzo dobrze :]

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam Wazne INFO dla userow podkrecajacych czestotliwosc USB pod swoje myszki!!!!

jesli ostatnimi czasy robiliscie Update systemu za pomoca Autopatcher'a i zainstalowaliscie Aktualizacje Zalecane (nie krytyczne) to radze sprawdzic mouserat'em czestotliwosc USB!!!

z moich obserwacji wynika ze ktoras z tych poprawek jest do sterownika USB i zamienia (zmodyfikowany przez nas)plik usbport.sys na inny o tej samej nazwie!!! Z tym ze nie da sie go pozniej zmodyfikowac i programik

USB Mouserate Switcher bedzie 'krzyczal' ze musisz uzyc orginalnego pliku Windowsa!!

Takze Ci ktorzy @USB nie powinni instalowac Poprawek Zalecanych chyba ze wiedza dokladnie ktora latka jest od USB!!!

ja nie wiem :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Szukalem dla brata przyzwoitej mychy do grania w rozsadnej cenie. A4tech-y odpadly w przedbiegach,jak wzialem to do reki(tandeta).Wiec wylicytowalem tego o to gryzonia:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=163347998

Mial ktos do czynienia z Geniusem, wydaje mi sie na przyzwoita,tylko jak w rzeczywistosci?Czytalem kilka recenzji,ale ogolnie malo chyba osob jej uzywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tandeta? Nie zycze Ci zle ale ten Genius moze byc jeszcze gorszy ^_^ Pozatym skoro to ma byc dla brata to nie uwazasz ze lepiej by bylo gdyby On sam wzial do reki gryzonia?

Ta tandeta x750f wytrzymala naprawde wiele godzin grania...

Też mi się wydaje że określenie tandeta jest mocno przesadzone. Mysz X-7 jest naprawdę dobra. Osobiście mam X-718F i uważam że np. optyka w niej jest doskonała ( porównuję do Logitechów i Razerów ) a cena naprawdę godna. Jeśli chodzi o kształt to jest całkiem ergonomiczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razer Armadilo

http://allegro.pl/item166761328__razer_arm...gre_gw24m_.html

:)

119zł :lol:

Imo slabe, za niskie, tylko 300g.

Razer "podnośnik do kabli" ?

Nieeeenooo litości ! Wiecie co mi to przypomina ? - podkładki pod kable audio dla audiofili do odmetaliczniania dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to dodawali gratis do myszy to by nie byl jeszcze taki absurd, ale za taka cene to n/c.

A jezeli chodzi o samo zastosowanie czegos takiego (w dowolnej formie, zaczepienie kabla o lampke na biurku czy o cokolwiek innego zupelnie za free) to ma to dla mnie sens. Nienawidze jak kabel wala sie po wszystkim i stawia opor, szczegolnie to irytuje na icemacie i bardzo dobrym poslizgu.

Dołączona grafika

:) jeszcze na starym razerze, sprzed pol roku - mosiezny ciezarek od zegara sciennego (1.3kg), kosztowal z 2 dychy z tego co pamietam. No i mozna tym rzucic w razie zagrozenia - niezla bron :]

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wymieniłem swojego A4tech 718F (na którego złego słowa nie mogę powiedzieć - no może poza tym że się błyszczał jak psie j.. ) na A4tech 718BF.

Pierwsze co widać po otworzeniu pudełka to coś o czym pisać nie trzeba - mysz jest matowa - taka jaka powinna być od samego początku ( nie powinni wprowadzać "gładkiej" 718F głownie ze wzgl chyba na wygląd ;) ).

Drugi element na który zwróciłem uwagę to inne ślizgacze - są koloru czarnego - myślę sobie :" no nie mieli co robić to se dali corne "... jednak po pierwszym ruchu po podkładce wiedziałem że na kolor to nie wszystko. Pomimo że w 718F miałem już ślizgacze wypolerowane i jeździła lżej po podkładce niż kiedy była nowa to 718BF jeździ znacznie łatwiej - bardzo wyraźnie to czuć ... oczywiście to plus.

Ciekawe jest to że w pudełku jest 12 nowych ślizgaczy ( też tych czarnych ) co wystarczy na dwukrotną wymianę wszystkich które są w myszce ( po prostu dwa nowe komplety ).

Przycisk 3x Fire jest minimalnie większy ale to nie istotne bo wielu z Was tego i tak nie zauważy ... natomiast istotna jest modyfikacja rolki - już nie da się jej pochylić naciskając od boku tak aby trudno się ją obracało - kolejny plus.

Reasumując nie można powiedzieć że te myszy różnią się tylko obudową - zmiany są nieco głębsze niż się spodziewałem.

ps. przyciski chodzą minimalnie delikatniej - normalnie tego też pewnie nie zauważycie

Nie no panowie,to tylko moje zdanie.Oprocz optyki zwracam uwage na wykonanie.

Jeśli zwracasz uwagę na wykonanie to zwróć ją na wersję BF - jeśli napiszesz że tandeta to twierdzę że jesteś kompletnie nie obiektywny ... ale uwaga ... trzeba jeszcze przeprowadzić próbę czasową ( czyli minimum rok używania ) aby stwierdzić że jest na prawdę solidna . Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem serię pomiarów X-718BF i 718F na 3/4"

F :

1361

1363

1355

1361

1355

------

1359 -> 1812 dpi

BF :

1279

1289

1284

1280

1282

------

1282,4 -> 1709,86.. dpi

Jak widać 718 BF ma nieco mniejszą rozdzielczość niż 718 F ( ~100 dpi ) - no cóż .... LOL :lol:

ps. ciekawe jak z max prędkością bez gubienia ... niestety tu już trzeba mieć maszynę pomiarową ( adapter :) )

Teraz się nasuwa pytanie co lepsze - 718F czy BF...

jeśli chodzi o 718F to wygląda po prostu gorzej , raczej "odpustowo" , jeśli chodzi o użytkowanie to z powodu gładkiego plastyku po prawej stronie po dłuższym graniu palce się nieco ślizgają. 718 BF ma o niebo lepsze materiały i wygląd ( nie wygląda ona w praktyce jak by była pokryta skórą z węża - co by wyglądało gorzej ), w BF poprawiono rolkę i dano lepsze ślizgacze , ręka się mniej poci , nie ma efektu ślizgania ... ale dano układ optyczny o mniejszej rozdzielczości.

Myślę że w większości przypadków BF to lepszy wybór ( pomimo że ma rozdzielczość niższą o 5-6% ) ... ale jeśli ktoś ma komputer "BDSM design" to może lepiej zakupić 718F ( obudowa thermaltake soprano, monitor Samsung 226BW lub 206BW , klawiatura Logitech Ultra-Flat ) co prawda nieco gorszy komfort ale za to 100 dpi więcej i lepsze zgranie wizualne zestawu ;P

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N moim A4TECHu X-718BF po 4 miesiącach użytkowania zauwarzyłemślady schodzenia lakieru :? Pisząc ten post lekko podrapałem paznokciem ten duży X, i też lakier troche zszedł, a dużej 7 już prawie nie widać od trzymania na niej dłoni.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "zejście" znaczka X-7 to ostatnia rzecz jaka mnie martwi. Gorzej jak to czarne bedzie schodzić. Pod nim jest zwykły biały plastyk? - hmmm ... dziwne że nie czarny - może trzeba "pokopać" głębiej ? :-P

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

nie dawno odwiedzilem mojego kolesia bo zmienil sobie sprzet. bebechy i myszke. i wlasnie ona mnie zainteresowala:D

Nazywa sie I-BOX SILICON i posiada laserowy sensor i 1200DPI

z wygladu jest prawie identyczna co moj Cooltek Hurricane

sterowniki sa identyczne jak do mojej.wiec probuje @USB na 1000Hz i co sie okazuje? Mouserate odczytuje 1000HZ :] sprawdzalem tez na szybko czy jest akceleracja wsteczna i wydaje mi sie ze nie ma!!!!

ale najlepsza jest cena; Uwaga .....

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...25&katid=19

sSZOK w porownaniu z np tym http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;id_towaru=1285

to ode mnie. ale mysle ze przydalaby sie prawdziwa recka np od Spieq'a

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa spieq chciałby mieć prawdziwe recenzje ;/

Każdy laser to kicha i nic togo nie zmieni - nie działa na chyba żadnej powierzchni całkowicie poprawnie.

Na zjawisko akceleracji wstecznej cierpi każda mysz - to tylko kwestia jak szybko trzeba nią ruszyć, a laserowe to naszybciej w akcelerację wpadają.

1200 DPI - suuuper ;/

Mogłeś chociaż zmierzyć rozdzielczość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa spieq chciałby mieć prawdziwe recenzje ;/

Każdy laser to kicha i nic togo nie zmieni - nie działa na chyba żadnej powierzchni całkowicie poprawnie.

Na zjawisko akceleracji wstecznej cierpi każda mysz - to tylko kwestia jak szybko trzeba nią ruszyć, a laserowe to naszybciej w akcelerację wpadają.

1200 DPI - suuuper ;/

Mogłeś chociaż zmierzyć rozdzielczość.

a skad to mozesz wiedziec jak siedzisz na starej mx300 ??ja jestem bardzo zadowolony ze swojego Hurricana a gram namietnie w BF2 B-)

ciekawe ile Dpi ma twoja mycha? 400 czy max 600 :rolleyes:

nie jestem recenzentem i nie potrafie zmierzyc tego!i dlatego pisze o tym tutaj zeby ktos taki jak Spieq( a moze Ty bys chcial zrobic recke co?!! :mur: ) zrobil to w lepszym wykonaniu ze zdjeciami itp. itd.

kapichi?! B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nienawidzisz mnie już?

No tak się składa, ze na chwilę obecną mam w domu 7 myszek. W tym 3 do testów. Może podać model i producenta każdej? Zapewniam, że to nie stare dno od a4, czy inne tandety.

W tych trzech są dwie laserowe - Microsoft Habu i A4Tech X-750F. Zachwują się dokładnie tak samo na różnych powierzchniach - czyli do [gluteus maximus].

Wierz mi - przerobiłem już kilka myszy, zresztą jak chcesz, to popatrz sobie na overclock.pl moja ksywa chors - na samej głównej stronie są dwie (a jest ich więcej, a także poradnik doboru myszy dla gracza).

MX300 ma 800DPI, ale nie narzekałem na nią w grach nawet na 400 - tylko na pulpicie trochę powoli. za to pod względem szybkości maksymalnych zostawia śmiesznego Coolteka i wszystko oprócz DeathAddera daleko w tyle - czyli to, o co chodzi graczowi low-sens.

Na forum jest nawet poradnik krok po kroku jak testować mysz by Sanjuro więc żaden problem zajrzeć tak bardzo "zainteresowanemu".

1200DPI to śmieszna wartość na dzisiejsze czasy do myszy laserowej (która przypominam strasznie szybko się gubi) dla gracza (hi-sens bo do nich kierowane raczej są te produkty z powodu niskich szybkości maksymalnych bez akceleracji).

Co do zrobienia recki - czemu nie? Z pewnością byłaby bardziej rzetelna niż jakakolwiek inna z polskich serwisów. Tylko po co, skoro to kolejny tandenty laser ;/

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nienawidzisz mnie już?

No tak się składa, ze na chwilę obecną mam w domu 7 myszek. W tym 3 do testów. Może podać model i producenta każdej? Zapewniam, że to nie stare dno od a4, czy inne tandety.

W tych trzech są dwie laserowe - Microsoft Habu i A4Tech X-750F. Zachwują się dokładnie tak samo na różnych powierzchniach - czyli do [gluteus maximus].

Wierz mi - przerobiłem już kilka myszy, zresztą jak chcesz, to popatrz sobie na overclock.pl moja ksywa chors - na samej głównej stronie są dwie (a jest ich więcej, a także poradnik doboru myszy dla gracza).

MX300 ma 800DPI, ale nie narzekałem na nią w grach nawet na 400 - tylko na pulpicie trochę powoli. za to pod względem szybkości maksymalnych zostawia śmiesznego Coolteka i wszystko oprócz DeathAddera daleko w tyle - czyli to, o co chodzi graczowi low-sens.

Na forum jest nawet poradnik krok po kroku jak testować mysz by Sanjuro więc żaden problem zajrzeć tak bardzo "zainteresowanemu".

1200DPI to śmieszna wartość na dzisiejsze czasy do myszy laserowej (która przypominam strasznie szybko się gubi) dla gracza (hi-sens bo do nich kierowane raczej są te produkty z powodu niskich szybkości maksymalnych bez akceleracji).

Co do zrobienia recki - czemu nie? Z pewnością byłaby bardziej rzetelna niż jakakolwiek inna z polskich serwisów. Tylko po co, skoro to kolejny tandenty laser ;/

no mysle ze przydalaby sie recka! a skoro jestes za to moze to zrobisz??!! :wink:

moze nie ktorzy gracze potrzebuja jakiejs taniej alternatywy (nie mowie o PRO graczach- do ktorych tez sie nie zaliczam :) ) a Cooltek mial pozytywne recki i wiele uzytkownikow sobie go chwalilo

takze jesli masz checi i czas to czekam na recke :wink:

pozdro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi