Skocz do zawartości
Pr0^^ | LoleX*

Profesjonalne myszki - rozmowy, opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

a co do podkladki zastanawiałem sie nad stell 5 L jesli ktos byl by uprzejmy mi doradzic z góry dziekuje pozdrawiam Iras

5L to najlepszy wybór, testowałem najróżniejsze podkładki, ale zostałem przy 5L to jest zakup, którego nie pożałujesz.

Co do myszek to zależy co Ci pasuje, bo np. mi Razer C. podpasował od pierwszego dotknięcia, a np. G5 sprzedałem po tygodniu bo to był dla mnie po prostu ciężki ziemniak. Także po prostu musisz sam zdecydować, która najbardziej Ci leży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za podpowiedzi 5L juz zamowilem i zamowilem Ślizgacze tez cos zwiazanego z stell niby do tej podkladki pod mojego mx518 zobacze jak to bedzie smigać ale tak szczerze powiem ze korci mnie strasznie ten razer c tzn chodzi o to ze juz mi sie znudzilo siedziec na takiej krowie ( zaprzproszenim ) bo ogolnie rewelacyjna mycha.

Podkładke własnie rozpakowałem niezła bajka , ślizgacze wymieniłem ale sobie śmiga na tej podkładce. Narazie bede sie teraz cieżko zastanawiał na tym razerkiem.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nienawidzę 5L jest do dupu na maxa jeśli potrzebujesz idealnego ślizgu ! Rozmiar ok piękne wykonanie ale brzegi sie strzępią ale ślizg bleeee dzięki lekko gumowatej szmacie przy minimalnych przesunięciach myszki przykleja sie i nie zniwelujesz tego niczym .Pomaga troszkę jeśli zastosujesz ślizgacze teflonowe przycięte do minimum dosłownie 4 kropki by powierzchnia styku była jak najmniejsza ! Ice mata tez nie lubię bo głośny i sie syfi strasznie polecam jedynie jakieś plastiki z chropowata lekko powierzchnia ideał jeśli chodzi o ślizg ale mało trwałe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nienawidzę 5L jest do dupu na maxa jeśli potrzebujesz idealnego ślizgu ! Rozmiar ok piękne wykonanie ale brzegi sie strzępią ale ślizg bleeee dzięki lekko gumowatej szmacie przy minimalnych przesunięciach myszki przykleja sie i nie zniwelujesz tego niczym .Pomaga troszkę jeśli zastosujesz ślizgacze teflonowe przycięte do minimum dosłownie 4 kropki by powierzchnia styku była jak najmniejsza ! Ice mata tez nie lubię bo głośny i sie syfi strasznie polecam jedynie jakieś plastiki z chropowata lekko powierzchnia ideał jeśli chodzi o ślizg ale mało trwałe!

Chyba żartujesz :lol: miałem QCK mini i steelpad 5L jest zdecydowanie lepszy ,ślizg bomba ,nic się nie strzępi ,nie wyciera ,szkoda że taki drogi ,ale lepszej podkładki nie znajdzie się B)

Edytowane przez AVRAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chropowaty plastik i idealny ślizg? Taaaaa jasne :|

rofl

Z doświadczenia twierdze ze tak. Najmniejsza powierzchnia styku ! Dlatego nawet patelnie masz chropowate !! Wówczas jedynie stykają sie wierzchołki plastiku z podsurferami co daje małą powierzchnię styku więc małe tarcie !

Ale bez uszczypliwości ! Radze iść z mychą do sklepu i wypróbować osobiście ! Ja skuszony dobrymi recenzjami 5L kupiłem w ciemno i teraz służy jako podkładka pod podkładkę ! Jeśli ktoś chce odsprzedam po okazyjnej cenie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chropowaty plastik i idealny ślizg? Taaaaa jasne :|

rofl

nie dziwi mnie, ze za takie odzywki i uszczypliwosci dastajesz ferie na forum, no offenc

Z podkladek mialem: Steelpad S&S, Everglide Titan i starsza wersje DK, oraz stycznosc z padami Steelpad 5l , Qck i Icemat ( na lanach).

W kwestii slizgu, Icemat i S&S sa wedlug mnie najlepsze, potem 5L z mala przewaga nad Everglide TitanTitan ( ktorego uzywam obecnie, dla mnie z powyzszych jest najlepszym kompromisem slizg , chalas , rozmiar).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę racja, trochę odruchowo się postawiłem :P

Trochę mi się pomieszało i pomyślałem, że skoro na icmacie tak super się ślizga, to na czymś chropowatym będzie odwrotnie, N/C

Ech, chyba muszę brać coś na uspokojenie :P

KaszaWspraju

A co powiesz o everglide titan vs. QcK?

Jakieś porównanie? ;>

Bo w sumie to zastanawiam się nad zmianą na jakiegoś innego szmaciaka mojego zjechanego już qck.

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Everglide Titan > Steelpad Qck, Qck+

Titan: wieksza kontrola, przyjemy maly opor szmaty, szybki.

Qck,: wolniejszy, opor za duzy, za bardzo go czuc, moze to przeszkadzac.

Sa to moje odczycia z gry na tych padach ( Q3 , CSS)

Na wersji Heavy nie gralem.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia twierdze ze tak. Najmniejsza powierzchnia styku ! Dlatego nawet patelnie masz chropowate !! Wówczas jedynie stykają sie wierzchołki plastiku z podsurferami co daje małą powierzchnię styku więc małe tarcie !

Proponuje przypomniec sobie fizyke - tarcie nie zalezy od powierzchni.

Co do tarcia - plastiki sa bardzo sliskie, napewno bardziej sliskie niz szmaty. Wada to ze nie chlona potu ani nie odparowuje on z nich tak jak ze szkla czy metalu.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje przypomniec sobie fizyke - tarcie nie zalezy od powierzchni.

Co do tarcia - plastiki sa bardzo sliskie, napewno bardziej sliskie niz szmaty. Wada to ze nie chlona potu ani nie odparowuje on z nich tak jak ze szkla czy metalu.

Masz 1 trafienie w google sciaga.pl

"II. Siła tarcia jest proporcjonalna do rzeczywistej, a nie obserwowanej powierzchni styku."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciaga.pl to akurat średniowiarygodne źródło [;

Aerial mi to podesłał http://mpancz.webpark.pl/fiztarcie.php

"Siła ta nie zależy od pola powierzchni zetknięcia się ciał; zależy jednak od materiału, z jakiego są one wykonane i od stanu ich powierzchni."

hihi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciaga.pl to akurat średniowiarygodne źródło [;

Aerial mi to podesłał http://mpancz.webpark.pl/fiztarcie.php

"Siła ta nie zależy od pola powierzchni zetknięcia się ciał; zależy jednak od materiału, z jakiego są one wykonane i od STANU ICH POWIERZCHNI."

hihi

jakie hihi

poparles moja teorie wytluściłem ten twoj fragment ! w moim cytacie jest to wlasnie rzeczywista powierzchnia styku!!

http://www.sciagawa.pl/a/3481.html

Edytowane przez MaD_LU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja mam coś nie tak z oczami, albo podałeś taki cytat

"II. Siła tarcia jest proporcjonalna do rzeczywistej, a nie obserwowanej powierzchni styku."

To jak ona może być proporcjonalna, skoro nie zależy od powierzchni zeknięcia się ciał?

EDIT: Aha, nie zauważyłem nagłówka - "poprawione prawa tarcia".

Ale nadal nie wiem ja jaki sposób to potwierdziłem.

Stan powierzchni, to znaczy czy nie jest brudna, etc.

btw. znasz inne znaki interpunkcyjne oprócz " ! " ? No offence, ale sam nie wiem czemu tak okropnie mnie to denerwuje, że nie mogę się powstrzymać od bycia uszczypliwym ;)

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgłębianie sie w prawa fizyki nic nam nie dadzą !

U mnie mam małe ślizgacze bo jak są większe to potrzeba drobinkę więcej siły by ruszyć myszkę.

To tak jak z oponami jak masz szerokie laki to szybciej wystartujesz i się zatrzymasz, chyba że koncerny oponiarskie brną ślepą uliczką. Mnie nie denerwuje sam ślizg juz podczas ruchu lecz moment ruszenia myszki z miejsca na steel padzie 5L mam wrażenie że sie przykleja. Jak już drgnie płynie gładko. Na plastikach jakoś lepiej i na mniejszych powierzchniowo ślizgaczach to tyle. Są to moje tylko spostrzeżenia jak to sie ma do fizyki to mało mnie to już interesuje niech sie producenci podkładek martwią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze wieksze slizgacze moga stawiac wieksyz opor jest wynikiem tylko tego ze sa bardziej podatne na zabrudzenia ktore "zbieraja" z pada. Przy wzglednie dobrej czystosci nie ma znaczenia wielkosc/ilosc slizgaczy. Np jakie ogromne slizgi sa w G5, i naprawde nie ma zadnej roznicy w poslizgu miedzy nimi a 4 malutkimi koleczkami z G1 (ten sam material).

Jest jeszcze takie cos jak placebo - tzn swiadomosc posiadania mniejszych slizgaczy sprawia ze wydaje nam sie ze mysz szybciej rusza... :wink: Jezeli komus jest z tym lepiej - nie widze problemu.

Dobre wlasciwosci slizgowe padow plastikowych wcale nie wynikaja wg mnie z tego ze ich struktura jest chropowata, i mysz ma w danej chwili mniejszy kontakt z powierzchnią. Np na icemacie i dobrym teflonie mimo ze styk jest praktycznie idealny, zadnych chropowatosci, mozna uzyskac fenomenalny efekt, lepszy niz na jakimkolwiek plastiku z jakim mialem do czynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce być nie uprzejmy ale potem nie dziwie sie ze spedzam 8 godzin zeby znalesc cos na temat 2 myszek jak wy piszecie takie [ciach!]ly, ale mniejsza o to co do steel 5L uległem miłemu zaskoczeniu co do potu przeciez rzecza jasna jest ze chusteczki gdzis blisko ciebie leza aby ta reke przetrzec jak ktos bedzie dbal to wiadomo troszke dluzej mu ta podkladeczka wytrzyma co do slizgaczy wzialem podsurfer steel pad i musze smialo powiedziec ze zaskoczylo mnie jak to ladnie plynnie wszystko smiga co fakt troszecze podkladka spora ale akurat mi to nie przeszkadza poniewaz mam kolosalne biurko i nie moge narzekac co do rogow strzepiacych sie hmm pod nadgarstkiem niech sie strzepia i mysle ze nie tak szybko bede sie strzepic zalezy jak ktos gra jak jest harpagan to wiadome pol roku mu podkladka nie wytrzyma ale jak ktos jest ostrożny to bedzie ja mial i mial z pierwszego rzutu oka podkładka wygląda na solidne wykonanie mimo ze moja poprzedniczka byla X-track zoom plasik czy bardzo podobne do plastiku wytarła sie w przeciągu pare lat ze zbieral sie na niej syf tak ze jak pod biurkiem nie miales plynu do czyszczenia szyb i chusteczek to raczej nie mozna bylo usiasc i pograc pare ladnych godzin , co do gry i reakcji myszy , mysz co fakt płynnie smiga ale np zwolniło mi mysz musialem wszystko rekonfigurowac od nowa . Ogolnie 1 mecze na 10 minut konczyly sie fatalnie bily mnie jakies lamki , ale mniejsza o to , przy delikatnym skonfigurowaniu sobie myszki pod pada powiem ze niesamowita jest zabawa tarcie MOIM zdaniem jest tak male ze reka po 4 godzinach grania dalej chce grac niestety na mojej starej 1.5 godzinach reka juz odpadala nie wiem czy to akurat zalezy od podkladki czy odslizgaczy ogolnie jestem zadowolony z tej podkladeczki najlepiej mi spasowala niz te pare TANICH podkladek co testowalem miedzy czasie a X-Trac ZOOM to juz legenda nie spotkalem tej podkladki nowe poniewaz nie powiem kupil bym ja jeszcze raz ale nie ze wzgledu ze jest lepsza czy gorsza poprostu juz mam maly sentyment do tych podkladek oraz przyzwyczajenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos czyta caly temat i nie potrafi uzywac szukajki to moze troche zajac znalezienie konretnej informacji.

Ja bym sugerowal dzielenie swoich wypowiedzi na zdania, a nie pisania ciagu znakow bez zadnej interpunkcji i podzialu - takiego posta fatalnie sie czyta.

Doszla do mnie mx300 z allegro uzywana. Zamienilem przyciski (w g1 za sliskie) i ta srodkowa czesc obudowy z logo logitecha, na czarne gumowe zx mx300. To co wyszlo z mx300 troche smiesnie wyglada - ale g1 zyskalo :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien dobry!

Mam nadzieje ze moge tu zapytac. Jako ze stracilem ostatnio prawie 100 PLN na rozne myszki (3) i kazda z nich miala jakis problem, postanowilem ostatecznie zainwestowac 150-200 PLN na jedna porzadna myche. Zapytuje wiec ludzi, ktorzy siedza w temacie i znaja sie na konkretnych modelach. Co potrzebuje?

1. Mysz Laserowa

2. Wystarcza 3 przyciski

3. Rolka NIE MOZE dzialac na boki (czytalem ze to przeszkadza)

4. Podlaczenie przez USB

5. Niski czas reakcji (bez zaciec kursora itp)

6. I NAJWAZNIEJSZE - musi byc tak wyregulowana aby po podniesieniu na max 3-4 mm od podkladki tracila kontakt i nie ruszala kursorem po przesunieciu jej w bok

7. Zadnych ciezarkow i pozlacanych koncowek USB - ma byc dobra i zarazem prosta

zapewne bede kupowac na necie wiec mozecie podawac linki. net daje mozliwosc zworu mychy bez podania przyczyny - co dla mnie jest bardzo wazne, bo musze najpierw przetestowac czy faktycznie mi odpowiada. dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu akurat laser (który btw ssie) i co przeszkadza pozłacana końcówka? W takim przedziale cenowym to większość myszy ma taką końcówkę..

Mała reklama, ale co tam :P

http://overclock.pl/index.php/artykul,feli...sz_dla_gracza,0

Aha i DeathAdder jednak wcale fajny mega-el0 nie jest, na dodatek okropnie ciężki, ma duży lift-off i trochę zwykłej, pozytywnej akceleracji.

Przy długim czasie reakcji (8ms) nie ma żadnych zacięć kursora... Najwyraźniej były to objawy tandetnego układu optycznego, który posiadać musiałeś w którejś ze swoich poprzednich myszy.

I tak przy okazji się zapytam:

Grasz na wyłączonej akcelracji?

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu akurat laser (który btw ssie) i co przeszkadza pozłacana końcówka? W takim przedziale cenowym to większość myszy ma taką końcówkę..

Mała reklama, ale co tam :P

http://overclock.pl/index.php/artykul,feli...sz_dla_gracza,0

Aha i DeathAdder jednak wcale fajny mega-el0 nie jest, na dodatek okropnie ciężki, ma duży lift-off i trochę zwykłej, pozytywnej akceleracji.

Przy długim czasie reakcji (8ms) nie ma żadnych zacięć kursora... Najwyraźniej były to objawy tandetnego układu optycznego, który posiadać musiałeś w którejś ze swoich poprzednich myszy.

I tak przy okazji się zapytam:

Grasz na wyłączonej akcelracji?

Laser, bo dotad jako jedyna odpowiadala mi pod wzgledem czulosci, nie zacinala sie. pozatym kursor nie wariowal po podniesieniu myszki z podkladki (co bylo tu opisane: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=222366). jedynym jej problemem bylo to ze dopiero po podniesieniu o 1-1,5 cm z podkladki przestawala odbierac promien (dlatego szukam takiej, ktora ma 3-4mm zasiegu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś do czynienia z niskiej klasy myszami, a chyba wręcz ekstremalnie niskiej :]

Laser jest generalnie gorszy jeżeli chodzi o współpracę z powierzchniami i o ogólną sprawność od zwykłej diody LED.

Większość zwykłych optyków spokojnie przestaje odczytywać powierzchnię z 3mm, lub mniej.

Krótko mówiąc takich wariacji to tylko na kompletnym badziewiu można uświadczyć.

Teraz wybór zależy raczej od tego na jakich grasz czułościach (w ile robisz obrót o 360' w grach) i ile DPI potrzebujesz.

No chyba, że potrzebujesz myszy mniej do grania, a bardziej do codziennego użyku, pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi