Skocz do zawartości
gawadam

Czy warto LCD??

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupićmonitor głównie do przeglądania grafiki, stron internetowych a także (a może przedewszystkim) do gier.

Zastanawiam się nad kupnem panelu LCD ale słyszałem iż nienadają się one do strzelanek fpp i innych dynamicznych gier,

Jak to jest naprawde??!!

PS: Panel to Eizo LCD 15'' L367

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj stary. Te monitory LCD ja jedna wielka porazka. Fakt, kosmicznie wygladają, ale wyglad to nie wszystko ( w przypadku monitowow :) ). Mam kolega co ma LCD-ka LG 1710 b dał za niego cos okolo2400 zl ,a obraz porazka , mam tu na mysli jego " jasnośc " a wlasciwie jej brak. W Grach jak jest ciemniej to na tym monitorze juz w ogole nic nie wicac, grasz po omacku, nawet na jak jasnosc dasz na full nic nie widzisz. JA mam CTR LG flatron F700p 17 cali. Full wypas, w porownianu dio tamtego kosmiczna roznica n akozysc tego modelu. Przemysl to . A co do CTR to i ten model nie ma sie czego wstydzic w stosunku do drozszych modeli. Za Swojego dalem okolo 900zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy sobie chyba qrwa yaya świąteczne robicie a gawadam to prowokator :-)

nie piszecie chyba tego na poważnie ?

mam eizo 17" - gra i buczy po przesiadce z nec-a 781 sb

zresztą (nie wieżę, że to piszę !!!) wątków na temat lcd/ctr było milion x: szukaj !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj stary. Te monitory LCD ja jedna wielka porazka. Fakt, kosmicznie wygladają, ale wyglad to nie wszystko ( w przypadku monitowow :) ). Mam kolega co  ma  LCD-ka LG 1710 b dał za niego cos okolo2400 zl ,a obraz  porazka , mam tu na mysli jego "  jasnośc " a wlasciwie jej brak. W  Grach jak jest ciemniej to   na tym monitorze juz w  ogole nic nie wicac, grasz po omacku, nawet na jak  jasnosc dasz na full nic nie widzisz. JA mam CTR LG flatron F700p 17 cali. Full wypas, w porownianu dio  tamtego kosmiczna roznica n akozysc  tego modelu. Przemysl to  . A  co do  CTR to  i ten model nie ma sie czego wstydzic w stosunku do drozszych modeli. Za Swojego dalem  okolo 900zl.

a takiego programu jak power strip nie łaska użyć do rozjaśnienia monitora ;] ostatnio ogladalismy z kumplem SAMSUNGA za 2000zł (nie pamietam modelu) i byl az za jasny na poczatku ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie - na dłuższą metę to już wqrwia - ciągłe muczenie o wyższości LCD nad CRT & prociwpałożnie;

kazdy ma swoje racje - ale weźmy pod uwagę, żę 99% posiadaczy LCD przesiadło się na nie z CRT i maja wyrobione zdanie o jednym i drugim typie monitora; - a nie jakiś lama widział LCD u qmpla, że ten miał <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy ogląd itp. a przecież karta SVirge 16 MB itp. etc

pax między chrześcijany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, ja u tego kolegi to widze co dziennie czasem po kilka godzin :) i co nie co moge powiedziec. Nie pisalem tego z zazdrosci czy cos podobnego tylko wlasnie z tych doswiadczen akurat o tym modelu co on mial czyli modelu LG 1710b. Hmm a czy probowal rozjasniac jakimis tam programikami to nie wiem. Wiem ze robil to na panelu LCD. JAk od by wiedzial jak jade po jego monitoze to by mi dał :) hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem dobry jakosciowo panel LCD to niewatpliwie dobry wybor, ale pod jednym warunkiem ze bedziesz pracowal tylko w jednej rozdzielczosci, jesli kupisz panel 17" a bedziesz chcial pograc w jakas nowa gre i karta zmusi cie do zmniejszenia rozdzielczosci to czar pryska, interpolowane rozdzielczosci wygladaja ochydnie i glownie dlatego nie kupuje LCD bo za cene dobrego panelu moge miec naprawde super CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównań jest masa w sieci i m-kach komputerowych;

generalnie poleca się LCD z czasem reakcji matrycy <25 ms

- to najważniejszy parametr (smużenie jest po części sprawą subiektywną co jednemu przeszkadza inny nie zauważy)

- jasność i kotrast oraz kąty widzenia;

- dobrze jak ma wejście dvi - samokalibrowanie monitora;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj stary monitory LCD to jest wogóle co innego inna para kaloszy niż monitory CRT wogóle ich można porównywać. Jestem posiadaczem monitora LCD firmy NEC 1550V.Jestem z niego mega zadowolony to jest wogóle inna liga, inny wymiar.Gry i programy graficzne chodzą bez zarzutu i kolory są idealne. A co do wyboru monitora to też trzeba sie zastaniowic ,a nie jak już ktos tutaj powidział ,że u kolego widział ,że monitor LG ma beznadzieją janość i od razu powiedział ze monitory LCD to porażka to jest tak jak wypowiadać sie na temat ameryki a niewiedziac na której półkuli ona leży i czy wogóle jest kontynetem!!!. Oczy po wielu godzinach pracy czasem nawet 10-ciu nie bolą co jest wielkim plusem i przy woyborze należy postawic na jakość czyli NEC SONY itp.Na koniec powiem że naprawde warto kupić LCD ponieważ zajmuje małą powierzchnie na biurku i estetycznie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno warto kupic LCD, pytanie czy dzisiaj - nie znam sie i nie wiem kiedy stanieja. Czy 15 czy 17" to juz twoj wybor - raczej zalezny od funduszy, tak czy siak lepiej kupowac jakis bardzo dobry, chodzby ten Eizo, albo np. Sony (popatrz na www.in4.pl tam sa recenzje LCD).

Jesli do gier, to koneicznie na matrycy TFT, z czasem reakcji 16ms. Porownywalem w takim 3dmarku w miare dobry monitor 17 calowy na matrycy MVA(z 25ms), oraz taki na matrycy TFT(16ms). Niby niewielka roznica w czasie reakcji, ale na tym pierwszym smuzenie bylo widac i jak dla mnie dosc duze, a na tym drugim w ogole.

Zawsze mozesz sie jeszcze troche wstrzymac, nie wiem jak tam z przyszloscia LCD, ale jakby byly monitory na matrycy MVA z czasem reakcji ponizej 15ms to byloby cos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To możę z innej beczki. Dlaczego graficy nie używają LCD? Bo nadal nie mają takich możliwości w ustawieniu obrazu i w ogóle ostrości. Jak chcesz grać to bierz CRT, jak tylko pisac, przeglądac www itp. to jasne, że LCD :twisted:. No chyba, że masz kasy za dużo to możę coś lepszego z LCD kupisz, ja i tak bym wolał wtedy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakieś 20-21" Iyama albo mitsubiashi, czy tam takie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To możę z innej beczki. Dlaczego graficy nie używają LCD? Bo nadal nie mają takich możliwości w ustawieniu obrazu i w ogóle ostrości. Jak chcesz grać to bierz CRT, jak tylko pisac, przeglądac www itp. to jasne, że LCD :twisted:. No chyba, że masz kasy za dużo to możę coś lepszego z LCD kupisz, ja i tak bym wolał wtedy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakieś 20-21" Iyama albo mitsubiashi, czy tam takie.

Tylko nie kazdy ma miejsce postawic takiego bydlaka w pokoju. Nie mowie juz o noszeniu go ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MARTiiii i tu nie masz w 100% racji ze graficy nie uzywaja LCDkow od jakiegos czasu istnieja juz monitorki dorownujace odwzorowaniem kolorow CRTkom i coraz wiecej grafikow posiada wlasnei takie monitorki LCD (mowie tu o profesionalnym zastosowaniu)

bylo CRT jest LCD bedzie OLED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm z tego co sie teraz rozgladalem to wyglada ze monitory LCD z czasem reakcji 16 ms to moga byc tylko 17'' i do tego te lepsze... a jak z 15'' ? nie znalazlem 15'' ktory mialby czas reakcji 16 ms... moze wy znacie jakis? Mam zamiar kupic monitor i jesli bym kupowal to chyba NEC 1701... jesli macie jakis monitor 15'' godny polecenia ktory w grach fpp i innych dynamicznych dobrze sie sprawuje to piszcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co wypasiasty LCD dla zwyklego szaraczka, ktory pogra sobie, film obejrzy i kilka komentarzy na forum strzeli? :-) Ja mam w domu LCD Belinea 15 calowy. Generalnie nie gram, wiec nie mam problemu z interpolowana rozdzielczoscia i tak dalej, chociaz gralem troche w Hitmana2 i CMR3 i jakos mi nie przeszkadzalo lekkie rozmycie obrazu. Do ogladania filmow uzywam glownie TV i mysle, ze to najlepszy wybor, nie ma co sie szarpac na wielki LCD, jesli mozna kupic jakis maly zgrabny a do multimediow kupic sobie jakies 25 cali telewizorni. Mysle, ze najprostsze rozwiazanie dla wahajacych sie to pojscie do sklepu i zobaczenie na wlasne oczy gry czy filmu na LCD. Jak sie zobaczy samemu, to sie bedzie mialo zdanie. Rozmawianie o teoretycznych parametrach jest troche bez sensu. Moja Belina ma czas reakcji w granicach 26ms jesli dobrze pamietam, a moge na nim robic wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie znalazlem 15'' ktory mialby czas reakcji 16 ms... moze wy znacie jakis?

No to zajżyj tutaj jest sobie LCD-ek od MAG Innovision..... który posiada czas reakcji matrycy 16ms i jest 15" - przynajmniej oni na tej stronce tak podają ;) Mój kumpel ma LCD-ka MAG tyle że z serii LT też 15" ale jego ma czas rekacji matrycy 30ms tak że nie zbyt rewelacyjnie :? ale z tego co wiem on jest z niego bardzo zadowolny :) Gdybym ja miał sobie kupić LCD-ka to byłoby coś takiego jak podałem w linku z tym że 17".

POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15" sie nieopaca kupowac miedzy innymi dlatego ze maja slabe reakcje pixeli lepiej juz kupic 17" np NEC 1701 mam go i naprawde jestem zadowolony ... co do MAGa to znam troche ludzikow ktorzy mieli sporo problemow z ta firma i ich monitorkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi