Skocz do zawartości
kacza78

Moje WC - pierwsze wrazenia

Rekomendowane odpowiedzi

W koncu sie udalo :) sklad w podpisie, fotek nie mam ale postaram sie je zrobic (o ile kogos to interesuje)...

Blok kupilem uzywany miko za 50 zl, polaczylem wezami 12/16 z praktikera (w sumie sa dosc dlugie), pojemnik easy click 1,4l i sprawa wyglada tak:

w idle temperatura oscyluje w okolicy 47*C (+/- 2), w stresie rowniez sie poza ta granice nie rusza ale komplet chodzi od kilku godzin wiec to pewnie jeszcze nie max. Jest to spadek rzedu 24* w porownaniu z wiatrakiem.

Chlodnica narazie bez wiatraka - mam shrouda ale spalil mi sie wiatrak.

Czy waszym zdaniem to duza czy mala roznica w temp :?: co zrobic zeby bylo lepiej :?:

BTW. Jakims cudem moj MJ1000 jest glosniejszy od zasilacza :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ohoo..

..znaczy się, że na AC było 71*C na procu?..

Jes ser

spadek temp. spory. widocznie cienkie AC miales

No cieniutkie :D boxowy coolerek z miedziana podstawka i wiatrakiem 4500RPM :)

MJ1000 wystarczy dobrze ustawic i odizolowac, a bedzie napewno cichsza od zasilacza (zalezy tez, jaki zasilacz posiada sie )

Jest w pudelku podwieszona na wezu, pudelko stoi na gabce... Co jeszcze :?:

UPDATE: Co do zasilacza to jest jakis nie wiadomo jaki :) dostalem od kolegi wiec nie wiem. Na pudelku jest napisane, ze ma 145W wiec to raczej nie to bo by nie uciagnal Athlona. Jest na nim naklejka Noise Killer a poza tym wazy 2x wiecej niz zwykly zasilacz...

Hiehiehie u mnie na cpc za 60 zł mam 45 w idle... Ale zmieniam na zalmanka ..

Nie porownuj A2000 do A2500. Ja mam 2x wieksze jadro :D:D:D bez skojarzen :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porownuj A2000 do A2500. Ja mam 2x wieksze jadro :D:D:D bez skojarzen :P

Skąd wiesz? Jądro może mieć tej samej wielkości (a już na pewno nie masz 2x większego).

Wiesz o co chodzi przeciez... ma 2x wiecej cache wiec sie mocniej grzeje, ma fsb 166 a nie 133 co tez ma wplyw. A poza tym to nie wiem czy nie trafilem na jakich goracy egzemplarz :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i bardzo dobrze robisz. zobaczymi ile bedziesz mial na AC

Nie rozumiem? A co do 71 stopni to zapewne miales zle zapięty quler albo cos z pastą nie tak.. ;)
:arrow: jak wiadomo wszem i wobec - cpc to nieporozumienie. dlatego bardzo dobrze robisz, ze pozbywasz sie cpc i kupujesz jakis coolerek Zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano... dlatego jest bezsensowne porownywanie odczytow z czujnikow roznych plyt, ktore nie sa kalibrowane.

arthx

No wlasnie dlatego podalem o ile temperatura spadla. Czy te dwadziesciapare stopni to dobry wynik czy powinno byc okolo 40-50 :?:

Kilka fotek bloku jest tu

Dołączona grafika

http://carhtml.republika.pl/images/b1.jpg

Dołączona grafika

http://carhtml.republika.pl/images/b2.jpg

Dołączona grafika

http://carhtml.republika.pl/images/b3.jpg

Dołączona grafika

http://carhtml.republika.pl/images/b4.jpg

teraz jest troche bardziej wypolerowany od spodu i ma alozone inne weze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny blok jak na Homemade :)

Zapinka to iście ciekawy pomysł, gratuluję ;)

Jeszcze poszlifuj całość papierem wodnym 1200, wypoleruj, złagodź

ostre krawędzie topu i będziesz miał bardzo ładny blok :)

Pomysl moze i fajny ale wykonanie troche nie ten tego :) Ciezko sie zapina ale podobno w porownaniu z CPC to malina :D (czy to jest na prawde taki badziew pod kazdym wzgledem :?:)

Pomysl nie moj ale przekaze autorowi zapinki ;)

Co do szlifowania - jak przeczytasz dokladnie moj poprzedni post to sie doczytasz na samym dole, ze wlasnie jeszcze go wyszlifowalem (papierem 1200 wodnym). Szkoda tylko, ze nie mam cierpliwosci do tego i po 15 minutach mi sie znudzilo polerowanie :) Lustro to to nie jest ale pod palcem gladko a reszte zrobi pasta (Thermopox75AGS)...

To moj pierwszy kontakt z wc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto moje wyniki po nagrzewaniu Prime95 (obciazenie 100% non stop).

Zaczalem od temperatury 45*C, po okolo godzinie bylo 50*C, po nastepnych 2h 52*C i tyle... Trzymalem ponad 12h i ani stopnia wiecej.

Wczoraj zauwazylem, ze temp. spadla o 1 stopien, do 44*C w idle. Przypuszczam, ze dopiero teraz ulozyla sie pasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko o zapinki druciane ,jedna z nich jest umocowana nie symetrycznie jak możesz to dorzuć fote zamontowanego bloku.Mam poważne obawy o stabilnośc na rdzeniu czy aby nie chwieje się???

Nie mam jak zrobic zdjec :(

Wyciete jest celowo ze wzgledu na kondensator na plycie. Nie ma obawy, ze sie bedzie chwialo poniewaz gorna czesc zapinki jest na wszystkie 3 bolce i to daje stabilnosc, dolne 2 maja na celu docisniecie bloku do procka.

Na poczatku mialem klopot z zamontowaniem bloku dokladnie nad prockiem (wystawal 2mm w bok) ale drobna operacja kombinerkami rozwiazala problem :)

Mam jeszcze zdjecie "oficjalnej" wersji, wyglada ona tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko o zapinki druciane ,jedna z nich jest umocowana nie symetrycznie jak możesz to dorzuć fote zamontowanego bloku.Mam poważne obawy o stabilnośc na rdzeniu czy aby nie chwieje się???

Nie mam jak zrobic zdjec :(

Wyciete jest celowo ze wzgledu na kondensator na plycie. Nie ma obawy, ze sie bedzie chwialo poniewaz gorna czesc zapinki jest na wszystkie 3 bolce i to daje stabilnosc, dolne 2 maja na celu docisniecie bloku do procka.

Na poczatku mialem klopot z zamontowaniem bloku dokladnie nad prockiem (wystawal 2mm w bok) ale drobna operacja kombinerkami rozwiazala problem :)

Mam jeszcze zdjecie "oficjalnej" wersji, wyglada ona tak:

Dołączona grafika

chwilunia to teraz jak rozumiem Masz na bloku po 2 wloty i 2 wyloty???????????

Zapinka cwana ,Brawo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwilunia to teraz jak rozumiem Masz na bloku po 2 wloty i 2 wyloty???????????

Wlasnie nie rozumiesz :D Blok jest dokladnie taki jak na zdjeciu. Ma jeden wlot i jeden wylot. Cztery otwory sa po to, zeby mozna bylo blok wpasowac na cztery rozne sposoby (po 90* obroty)...

Zapinka cwana ,Brawo!

Ciii... mowie, ze to nie moj pomysl a nie wiem co autor powie jak ja zobaczy na forum :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten blok wyglada jak black box. jaka konstrukcje w srodku ma??

Wedlug goscia od ktorego go kupilem jest to wlasnie black box. Dlatego napisalem, ze to blok miko (jak sie pomylilem to sorry - siedze w temacie od 2-3 tygodni i tyle mi w glowie zostalo po przeczytaniu archiwum tweaka).

Na pewno jest frezowany ale nie wiem jak wyglada w srodku (i szczerze powiem, narazie niech tak zostanie :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie czemu nie jest pomalowany. moj Blackbox byl jak nazwa wskazuje czarny :]

Wola poprzedniego wlasciciela....

cytat z gg:

Kacza (0:35)

zemu black box nie jest czarny

Odp (0:35)

byl czarny kiedys

Odp (0:35)

ale jak sie porysowal to go calego zdarlem

Kacza (0:35)

czym :?:

Odp (0:36)

wiesz co, ta farba schodzila jak guma w takich wielkich platach

koniec cycatu :)

W razie kolejnych watpliwosci oczekuje na pytania... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi