un_ix Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 :arrow: witam ostatnimi czasy trafilo mi sie kilka okazji, zaczalem, wiec rozbudowe swojego uklad WC. w przeciagu kilku dni (3-5) potrzebuje zakupic kompaktowa chlodnice/nagrzewnice z dobra wydajnoscia. rozwazam zakup chlodnic ze sklepu ProLine. ProLine jest dystrybutorem elementow chlodzenia wodnego Danger Den'a. w swojej ofercie posiada, wiec chlodnice pochodzace ze sklepu Den'a. rozwazam zakup dwoch chlodnic: - Black Ice Pro (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4857...f50524f5f424c41) - Heater Core (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4444...943415f474fa341) ktora z tych dwoch chlodnic wybrac? ktora bedzie wydajniejsza? prosze o Wasza pomoc. memu sercu blizsza jest chlodnica Heater Core. na 'oko' wydaje mi sie byc bardziej wydajna niz Black Ice Pro. Heater Core jes troszke tansza w stosunku do Black Ice Pro. Black Ice Pro jest dosyc 'niska' chlodnica. ma tylko 25mm. patrzac na to, na mysl przychodzi drozsza o 70 zl Black Ice Pro II (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4857...24f5f325f424c41). II ma 45mm wysokosci. prosze o pomoc. -- pozdrawiam un_ix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 Nagrzewnica z chevetty to jedna z najwydajniejszych chlodnic do WC (wlasnie dlatego DD wprowadzil ja do swojej oferty...). U mnie spisuje sie ona rewelacyjnie (jak i u tysiecy innych userow- wystarczy poszukac w necie informacji i testow tych dwoch, dostepnych od lat, chlodnic ;) ). Bierz HC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 a co wydajniejsze HC, czy Miedziana duza z MCS'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 HC wydajniejsza chłodnice z MCS to nieporozumienie jeżeli chodzi o chłodzenie wody... (to są skraplacze do klimy!) duzo lepsze są już najprostrze nagrzewnice dotego ta cena :/ .Unix HC jest blizniaczo podobna do kadetówki! a kadetówka jest sporo tańsza tak więc moze uda ci sie zaoszczedzić troche szmalu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 HC wydajniejsza chłodnice z MCS to nieporozumienie jeżeli chodzi o chłodzenie wody... (to są skraplacze do klimy!) duzo lepsze są już najprostrze nagrzewnice dotego ta cena :/ .Unix HC jest blizniaczo podobna do kadetówki! a kadetówka jest sporo tańsza tak więc moze uda ci sie zaoszczedzić troche szmalu:arrow: tak, wiem, ze Heater Core jest blizniaczo podobna do kadetowki. rozgladalem sie za kadetowkami w moim miescie. sa dostepne i to od zaraz, jednak ja potrzebuje co najmniej jednej chlodnicy/nagrzewnicy o szerokosci nie wiekszej niz ok. 160 mm. kadetowek takich nie widzialem. pytalem sie ile kosztowaloby skrocenie takiej kadetowki - koles zaoferowal mi 150 zl (kadetowka + robocizna). jesli mam dac 190 zl za HC to juz wole jak kupic, niz brac skracana kadetowke. :arrow: P.S. jestm un_ix, nie unix :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 nie parawda że nagrzewnice od DD są najwydajniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 nie parawda że nagrzewnice od DD są najwydajniejsze Zartownis... ;) Pokaz mi inna, o tej lub porownywalnej powierzchni oddawania ciepla (chodzi o gabaryty- po co mi bardacha z Autosana zajmujaca polowe big towera?) , ktora jest wydajniejsza od heater core'a i nie kosztuje 5x tyle. :arrow: Linki do testow nie tyle mile widziane co WSKAZANE :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 do testów sam sobie przetestuj kompaktowe wymiary to dla karzdego co innego a budowe ma taką samą jak dużo nagrzewnic więc wydajnśc podoba a małe wymiary małą wydajność duże wymiary duża wydajność więc najlepiej średnie kadet,polonez, i takie nowe mam nie wiem od czego są ale są małe i wydajne bo gęsto bardzo finy mają zajmują 3/4 baya 5,25 ale sądząc po towich wyglądach polskie syf trzeba kupić nową i dajć zarobić goścą z zagranicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 finalcell W kazdym razie, pewnie sam sobie testowales, bo na czyms chyba oparles ten osad nie parawda że nagrzewnice od DD są najwydajniejsze Tak wiec prosilbym o opublikowanie twojego testu, lub chociaz jego wynikow, co by sie ludzie wreszcie odczepili i uwierzyli. No chyba, ze nie masz za cholere pojecia o czym mowisz i tylko klepiesz bez sensu, w takim razie, przepraszam, ze prosze :roll: Mnie jakkolwiek przekonywac nie trzeba (sam mam 3 chevette :lol: ), ale znajdz mi prosze druga nagrzewnice tych samych wymiarow (no... +/- 1cm, chevette zapewne wiesz jakie ma wymiary, w koncu testowales i mozesz sporo o jej wydajnosci powiedziec) ktora bedzie tak samo wydajna i do tego nie kosztowala >150PLN... uprzedze troche, wszelkie zlomy/szroty odpadaja, jest bowiem spora roznica w wydajnosci miedzy nowa, a uzywana nagrzewnica i pokusilbym sie wrecz o stwierdzenie, ze dopiero uzywana nagrzewnica o polowe wiekszej powierzchni od danej nowej, jest w stanie jej dorownac wydajnosciowo (oczywiscie przy rozsadnych wymiarach i ilosciach ciepla). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Witch Uwazasz ze problemem uzywanej mniej wydajnej nagrzewnicy jest jej brud i osad wewnetrzny? Przecierz i tak kazdy nastepnie pieczolowicie ja myje i pucuje licznymi srodkami i jej stan zbliza sie do stanu nowosci. Druga sprawa czy malowanie nagrzewnic z DD rowniez nie wplywa ujemnie na jej wydajnosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Witch Uwazasz ze problemem uzywanej mniej wydajnej nagrzewnicy jest jej brud i osad wewnetrzny? Przecierz i tak kazdy nastepnie pieczolowicie ja myje i pucuje licznymi srodkami i jej stan zbliza sie do stanu nowosci. Nigdy nie usuniesz brudu ze wszystkich zakamarkach, a przy "falowanych" plaskownikach w ktorych plynie woda (1-2mm przeswitu)potrafi sie tam tego calkiem sporo zgromadzic :roll: Druga sprawa czy malowanie nagrzewnic z DD rowniez nie wplywa ujemnie na jej wydajnosc? Dden nie maluje nagrzewnic... chyba ze mowisz o BlackIce... coz, troche na pewno zmniejsza, tylko ze nie o tym mowa teraz, chevette pomalowana bowiem nie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Szoka że nie ma porównania tych dwóch chłodnic.... - Black Ice Pro - Heater Core Która teraz brać.... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Szoka że nie ma porównania tych dwóch chłodnic.... - Black Ice Pro - Heater Core Która teraz brać.... :?: :arrow: ... a o czym jest caly topic?!? wlasnie pytalem na samym poczatku o te dwie chlodnice. ja juz wybralem - biore Heater Core. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Witch no ja to rozumiem, pozostaje pytanie czy wydajnosc tej uzywanej czyszczonej kadetowki w porownaniu z nowa chervette bedzie w granicach 1stopnia moze 2och chlodniejszej wody czy jednak wieksza... Mimo wszystko jest to roznica 150zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 O tym jest właśnie topic..... ale jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi któa jest wydajniejsza, same domysły... dlatego przydałby się jakiś test... jak kupisz ją to napisz jak się sprawi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Szoka że nie ma porównania tych dwóch chłodnic.... - Black Ice Pro - Heater Core Która teraz brać.... :?: Wkrótce będzie test wszytskich chłodnic z HWLabs, oraz Heater Core :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 A jest moze jakis polski "odpowiednik" takiej chlodnicy ? Taki ktory nie kosztuje majatku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Wkrótce będzie test wszytskich chłodnic z HWLabs, oraz Heater Core :D:arrow: ZenFist - mozna wiedziec kiedy to bedzie mniej/wiecej? np. za tydzien czy miesiac? ktoremu serwisowi przypadl zaszczyt testowania tych chlodnic? bede wdzieczny za informacje - jak wiesz, zalezy mina czasie :) P.S. czemu w Waszym sklepie internetowym w menu zniknelo "Wodne Chlodzenie"? czyzby jakies wieksze aktualizacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 test wam pokarze tylko skończe te nagrzewnice które przyszły a jest ich ponad 40 :( mam jedną o wymiarach podobnych do chaveta/kadeta i sprawuje sie wyśmienicie ale nie bede miał jej z czym porównać oprócz polskich polonezów żóków ład a co do ich przywracania szrotowych to sprawdzałem na nowym polonezie i moich czyszczonych polonezach różnicy nie było ale jak sie czyści octem to wiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 test wam pokarze tylko skończe te nagrzewnice które przyszły a jest ich ponad 40 :( mam jedną o wymiarach podobnych do chaveta/kadeta i sprawuje sie wyśmienicie ale nie bede miał jej z czym porównać oprócz polskich polonezów żóków ład a co do ich przywracania szrotowych to sprawdzałem na nowym polonezie i moich czyszczonych polonezach różnicy nie było ale jak sie czyści octem to wiecie tzn jakie konkretnie sa to wymiary ? zagladales jakims wizjerem do wnetrza ze takie rzeczy opowiadasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZTANGIEL Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 test wam pokarze tylko skończe te nagrzewnice które przyszły a jest ich ponad 40 :( mam jedną o wymiarach podobnych do chaveta/kadeta i sprawuje sie wyśmienicie ale nie bede miał jej z czym porównać oprócz polskich polonezów żóków ład a co do ich przywracania szrotowych to sprawdzałem na nowym polonezie i moich czyszczonych polonezach różnicy nie było ale jak sie czyści octem to wiecie tzn jakie konkretnie sa to wymiary ? zagladales jakims wizjerem do wnetrza ze takie rzeczy opowiadasz ? ale z wypowiedzi finalcell'a wynika ze nie ma roznicy w wydajnosci miedzy nowa nagrzewnica od poloneza a odzyskana ze szrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 A co mi morzecie powiedzieć o nagrzewnicy od Łady chodzi mi o taką jaka jest na http://www.overcooled.com/ czy jest lebsza od tych które są w temacie i ile może kosztować taka nagrzewnica ale nowa ze sklepu ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Lebsza pewno nie będzie, ale raczej nie gorsza.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 ... najprosciej jest sobie gdybac... Tak naprawde to nie wiadomo prawie NIC o wydajnosci tych chlodnic. Jedyny dobry test jest na overclockers.com. Gadanie w stylu "mi sie wydaje" jest bez sensu, wiec od razu sobie takie cos darujcie. Zwroccie uwage na niestety niedostepna nagrzewnice SERCK (chyba nie myle nazwy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 do testów sam sobie przetestuj kompaktowe wymiary to dla karzdego co innego a budowe ma taką samą jak dużo nagrzewnic więc wydajnśc podoba a małe wymiary małą wydajność duże wymiary duża wydajność więc najlepiej średnie kadet,polonez, i takie nowe mam nie wiem od czego są ale są małe i wydajne bo gęsto bardzo finy mają zajmują 3/4 baya 5,25 ale sądząc po towich wyglądach polskie syf trzeba kupić nową i dajć zarobić goścą z zagranicy Rada na przyszlosc- jak jestes "wczorajszy" to nie siadaj do komputera a juz absolutnie nie udzielaj sie na forum. Co to za belkot? W ktorym miejscu ja napisalem ze polskie produkty sa be? Stwierdzilem jedynie pewne fakty z ktorymi ciezko polemizowac. Ty zas polecasz nagrzewnice z np. Kadeta. O ile sie nie myle to szyt mysli technologicznej Adama Opla AG ;) z lat 80tych... wiec gdzie tu miejsce na _polski produkt_? :? Odnosnie kompaktowych wymiarow. Jesli mowimy o upchnieciu calego kitu do obudowy to chevetta jest pod tym wzgledem idealna. Moja obudowa nawet jej nie "zauwazyla" ;) a np. Witch zmiescil takie 3 w jednej budzie wiec ta nagrzewnica jest faktycznie kompaktowa (a przy tym bardzo wydajna). Mimo wszystko zycze powodzenia w testowaniu tych ponad 40tu nagrzewnic. Jesli poczytasz wpierw o tym jak ma wygladac prawdziwy _TEST_, bedziesz dokladny i nauczysz sie korzystac z klawisza F7 piszac w wordzie (mala rada, no offence) to zapowiada sie ciekawa lektura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 :arrow: podtrzymujac temat kompaktowych chlodnic, chcialbym zapytac jeszcze o kilka spraw. oto one: - czy wiecie jaka jest 'srednia moc rozproszona' chlodnicy Heater Core? - ktora z chlodnic bedzie najlepszym wyborem pod wzgledem wydajnosci (zapomnijmy na chwile o cenach): Heater Core, Black Ice Extreme czy Black Ice Extreme II? bede wdzieczny za informacje. prosze kierowac sie wlasnym doswiadczeniem, testami z net'a, itp., a nie domyslami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Jak kasa nie gra roli to bierz Black Ice Extreme II:). Ta chłodnica wszystko wytrzyma, a jej wydajnosc, kazdy by taką chciał:). Aktualnie posiadam Black Ice Pro Blue, mam z nią jeden problem, Farba odpryskuje, wystraczy lekki pukniecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Jak kasa nie gra roli to bierz Black Ice Extreme II:). Ta chłodnica wszystko wytrzyma, a jej wydajnosc, kazdy by taką chciał:). Aktualnie posiadam Black Ice Pro Blue, mam z nią jeden problem, Farba odpryskuje, wystraczy lekki pukniecie. :arrow: nie pytam sie teraz ktora brac, tylko ktora jest lepszym wyborem (najlepiej wypisujac w kolejnosci). odpada Ci farba... cieniutko. jesli masz na nia gwarancje to ja reklamuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 oki, ale nie mam czasu reklamowac:( Oto zestawienie (wg mnie) od najlepszej: 1) Black Ice Extreme II 2) Black Ice Extreme I 3) Chevetta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 oki, ale nie mam czasu reklamowac:( Oto zestawienie (wg mnie) od najlepszej: 1) Black Ice Extreme II 2) Black Ice Extreme I 3) Chevetta :arrow: ta kolejnosc to Twoje domysly czy potwierdzone wiadomosci np. testy wlasne, w necie? zalezy mi na potwierdzonych informacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...