Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Witam. Moi rodzice planują założenie kawiarenki internetowej w niedużym mieście (ale za to 2 licea, podstawówka). Obecna kafejka ma tylko 6 kompów z czego wszystkie są całymi dniami zajęte. Proszę o pomoc w wyborze komputerów z monitorami do tej cafe. Ma być 10 stanowisk i 1 serwerek. W tej kafejce z pewnością będa organizowane turnieje w CS, STARCRAFT i inne (zależy na co będzie zapotrzebowanie). Net będzie 256kb lub DSL 512kb. Domyślnie - drukowanie, skanowanie nagrywanie DVD/CDR-W i inne :) Acha, kompy będą kupowane chyba w hurtowni KTR. (w cafe będzie też sklep komputerowy) Acha nr 2 :) Limit kasy na kompy około 30K zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Sorry bede zlosliwy - jesli ktos nie ma pojecia o temacie to sie lepiej nie bierze do biznesu. No offence ale do przemyslenia. Generalnie przy podanym przez ciebie limicie cenowym jest to mission impossible jesli, chcecie zrobic gralnie na poziomie tak zeby ruszyly w miare wspolczesne gry nawet jesli zakupicie licencje OEM na Windows [koszt w okolicach 450 PLN]. Zostaje 25K na 11 komputerow plus trzeba jeszcze odliczyc koszta jakiegos softu do odcinania komputerow ale to juz groszowe sprawy (w okolicach 500 PLN). I teraz zagadka za punktow 100. Zdajesz sobie sprawe ze w przypadku posiadania nielegalnych kopii gier na komputrach kawiarenki odpowiada glowa nie klient tylko wlasciciel przybytku? Licencje na postawowe kilka gier to kolejne 500 PLN/komputer. Zostaje nam 20K na 11 komputerow i monitor. 500 na najtanszy monitor i teraz szukamy jakiego trupa by zlozyc za 1,5K/sztuka ;) Jeszcze chcesz drukowanie, skanowanie i DVD? Ok drukarka laserowa okolo 1K, skaner jakies 300 PLN, nagrywarka DVD jakies 700 PLN. Lacze DSL od TPSA - a sprawdzaliscie czy wogole jest taka mozliwosc? Naprawde szczera rada - przeliczcie jeszcze raz budzet i powaznie zastanowcie sie czy macie kase na biznes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Wszystko już było przeliczane duuuużo razy. W hurtowni taki komp wyjdzie około 2K: KOMPUTER: AMD Duron 1400 MHz (Applebred) BOX 191 232 DDR 256MB PC-400 TwinMos CL 2.5 151 184 Epox 8K9AI (Via KT400) 201 245 WD Caviar XL 40 GB WD400BB 216 263 CD-ROM 52x Asus BOX 78 95 FDD 1,44MB 3,5'' 34 41 GeForceFX 5200 PixelView 64MB tv / DVI BOX 128-bit 267 325 17'' AOC 7F 447 545 Modecom Magic II srebrna 151 184 Logitech Deluxe OEM 37 45 A4-TECH Navigator Opto 013 PS/2 (SWOP-3) 44 53 Słuchawki z mikrofonem MediaTech Gemini (MT367) 35 42,1 2254 To są ceny z komputronika tylko że nie hurt, hurtowy cennik dzisiaj dostanę. Być może zamiast FX5200 będzie Ti320. Do tego jeszcze WinXP. No to 25K na kompy z WinXP + 5K na serwerek z drukarką, skanerem, nagrywarką DVD. I jest 30K, biurka będą robione na zamówienie w firmie kuzyna wię po kosztach :) Pisałem że 30K to na same kompy !!! Miejsce jest genialne bo blisko obu szkół, lokal ładny i niedrogi. Pracowników nie potrzeba bo będzie mój staruszek, a po szkole ja tam pracował. Moi starzy mają już jakieś 5 lat agencję reklamową więc wiedzą jak to jest mieć firmę/sklep :) A co do zysków - cafe czynne od 8 do 22. Licząć że 10 kompów będzie zajęte non stop (a w tamtej cafe tak jest tylko że 6) 1 godzina 3zł to wychodzi dziennie 400zł. Wpisowe na turniej od osoby około 15-20zł, w okolicy jest dużo klanów CS i SC więc na 1 klanie (5 osóB) zarobek ~100zł, dziennie przeprowadzi walki około 15 klanów i już jest 1500zl minus 500zł na nagrody. Turnieje będa w soboty i niedziele (zapisy od poniedziałku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 marco nie przesadzaj ... w kafejkach nie sa istotne najnowsze gry ... istotne sa: CS, Q3 CPM, Starcraft a kompy dokladnie za ta cenke zloze jak tylko wroce z włoskiego ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Co do tych turniejów to proszę się nie śmiać bo jeszcze wszystko nie jest dopracowane ;) W okolicy są spore miasta (Sandomierz i Ostrowiec Św.) więc wystarczy sie dobrze rozreklamować i już kilka klanów z miasta będzie a wiem że zapotrzebowanie na turnieje jest spore (w ostrowcu raz na 2 miechy cos tam jest ale bez nagród :/ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 w sumie to ok ale..zmien te myszki - jak jestem w caffe to nie moge zdzierzyc jak jest jakis optyk za 40zł i co chwila gubi sygnal - lepiej jakiegos kulczaka albo juz droższego microsoft wheel mouse optical (w sumie nie dorgi -detal kolo 70zl-szukaj na allegro-czasem sprzedaja tam sklepy i maja wiele sztuk) takze zmienilbym tego fxa 5200 musisz wziąć po uwage switcha(okolo 150-200 zl za 12 portowca) oraz opłatę za przyłączenie łącza internetowego (KONIECZNIE dwustronnego i stabilnego- zdaza sie ze lacze 10Mbit jest gorsze niz 2 Mbit bo jest niestabilne) BTW po co Ci cd-romy na stanowiskach(odpadnie Ci jakis 1k) no i to co marco napisał - licencje na gry - pamietaj ze są jednostanowiskowe jeszcze ważne jest jaka wersja CSa bedzie instalowana bo jak 1,6 (a sadze ze jak sa klany i maja byc turnieje to o 1.5 nie ma mowy)0to dochodzi jeszcze koszt licencji oraz wersja kafejkowa csika :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 w sumie to ok ale..zmien te myszki - jak jestem w caffe to nie moge zdzierzyc jak jest jakis optyk za 40zł i co chwila gubi sygnal - lepiej jakiegos kulczaka albo juz droższego microsoft wheel mouse optical (w sumie nie dorgi -detal kolo 70zl-szukaj na allegro-czasem sprzedaja tam sklepy i maja wiele sztuk) takze zmienilbym tego fxa 5200 musisz wziąć po uwage switcha(okolo 150-200 zl za 12 portowca) oraz opłatę za przyłączenie łącza internetowego (KONIECZNIE dwustronnego i stabilnego- zdaza sie ze lacze 10Mbit jest gorsze niz 2 Mbit bo jest niestabilne) BTW po co Ci cd-romy na stanowiskach(odpadnie Ci jakis 80) no i to co marco napisał - licencje na gry - pamietaj ze są jednostanowiskowe jeszcze ważne jest jaka wersja CSa bedzie instalowana bo jak 1,6 (a sadze ze jak sa klany i maja byc turnieje to o 1.5 nie ma mowy)0to dochodzi jeszcze koszt licencji oraz wersja kafejkowa csika :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Przeczytajcie jeszcze raz to co powiedzieliscie w tym watku i wezcie kalkulator w szczegolnosci Kwiecień Ok masz zestaw za 2254 x 10 + 5K server. Do tego koszty sieci - karty sieciowe, switch 16 portowy okablowanie. Do tego soft do kafejki chyba ze uznajesz metode zeszyt i jakos to bedzie I w tym momencie sie zapytam gdzie masz kase na reszte softu (gry?). Antywirus? Ghost zeby jakos odtwarzac komputery (wierz mi administrowalem 50 koncowkami klienckimi w szkole - czyli teoretycznie bardziej cywilizowane miejsce niz kawiarenka i to co ludzie potrafili popsuc i zawirusowac to tragedia) Instalacja lacza stalego? (hint: iDSL TP SA 799,00 netto. Inne na miescie od 2K w gore.) Jeszcze raz przypomne: w tej chwili jak wpadniesz z piratami idziesz w skrajnym przypadku siedziec. W praktycznie kazdym wszystkie komputery beda skonfiskowane do czasu zakonczenia postepowania. I nie ma znaczenia czy beda to Gry (bo przeciez CS, Starcraft i reszta jest komercyjna) Przelicz jeszcze raz wszystkie koszty - IMHO nie ma bata zeby bez przekretow zmiescic sie w 30K z calym sprzetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Łącze internetowe to niestety "tylko" 256Kb ale i tak śmiga nieźle w tamtej cafe. Z czasem jak wzrośnie zapotrzebowanie to można DSL 1Mb założyc ale to juz jest jakieś 600zł na miech :/ a to zwykłe mam za 70zł miesięcznie. Antywirus wystarczy na serwerze no bo przeciez z niego można wszystkie HDD'ki skanować. Do zarządzania stanowiskami będzie "Cafe Agent" - naprawde genijalny program, można blokować ściąganie plików, i jeśli się nie mylę ma wbudowanego antywirusa i kosztuje tylko 300zł. BTW - jak to jest z podatkami w takiej kafejce ?? Czy płaci się jakąś stałą opłatę ?? BTW2 - gdzie można kupic tego CS'a z licencjami i ile on kosztuje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Dolicz jeszcze kase z nocek jakbyscie organizowali :) . Pozatym cala dzialalnosc dobrej cafe to pare gier sieciowych . Pozatym wez sobie zagadaj z Coca cola czy inna to ci lodowe wstawia to jeszcze kase z napojow bedziesz mial :) . Ogolnie jak malo osob ma net w domu , to mozecie ladna kase zrobic :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 No właśnie - o nockach zapomniałem :D :D jakieś 150zł by dodatkowo do kieszeni wpadło :D :D W kafejce będzie także sklep komputerowy (katody, chłodzenie wodne i różne ciężko dostępne w mojej okolicy bzdety) - kolejny dodatkowy zysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 a ja się definitywnie zgadzam z Marco, tez za przeproszeniem nie chce byc zlosliwy ale kawiarnie internetowe to najbardziej poroniony pomysł jaki tylko można wymyślić nie znam w realiach zadnej dobrze prosperujacej kawiarenki, na kawiarenkach to 90% ludzi potracilo majatki i to ludzi swietnie znajacych sie na sprawie... trzeba wywalić ogrom kasy na dzien dobry, już same kompy w razie kradzieży - ROZPACZ, ubezpieczenie wszystkiego i solidny alarm to podstawa, kraty na okna itd itp i mozesz miec lokal w najbardziej zaludnionym centrum to zebys sie nie zdziwil... :wink: ... kompy tracą ogromnie na wartości za rok to kupa szmelcu innymi slowy w razie sprzedaży - ROZPACZ, do tego koszt łącza - ROZPACZ, ryzyko z kontrolami antypirackimi i urzędami, które "lubią" cafe, do tego koszta co miesiac maksymalne - prad/lacze itd... Wielu ludziom wydaje sie ze sobie siądą i bedzie spoko, to sie tylko tak wszystko wydaje, Twoje kalkulacje dochodu/dzień z kawiarenki to jest nie obraź się ale szczyt optymizmu dla mnie totalny science-fiction... Z chyba 10 kawiarenek jakie znalem - 7 rozpadło się w przeciągu uz pierwszego roku a 2 po 2 latach i to w bardzo duzych miastach, Jezu! jakie tam nie wymyslano pomysly od pizzerii, po kasyna, po nocne zmiany, sklepy spozywcze, komputerowe, turnieje, automaty do gier, bilardy itd itd wszystko poszlo tak szybko jak sie pojawilo... a tez byly caly czas zajete wszystkie stanowiska... Problem jest taki ze wszyscy zalozyciele kawiarenek po prostu zdecydowanie przeceniaja swoje mozliwosci do tego nie kalkuluja ryzyka i wiele innych oczywistych czynnikow z tego co czytam baaaaardzo wielu czynnikow Pracowników nie potrzeba bo będzie mój staruszek czy Twoj staruszek sobie poradzi jak mu wejdzie 10 klientow z czego 8 bedzie głównie po to by cos gwizdnąć i kazdy pojdzie w inne miejsce? do tego szkola dobrym miejscem? Wybitnym!... zwlaszcza ze gowniarze najczesciej kasy nie maja, bedziesz mial 5 klientow na 105 gapiow i drugie tyle kombinatorów co wynieść lub zepsuc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 co do csa 1.6 to musisz sie dowiedziec - napisac do valve bo csa w cafejkowej wersji wysyłają na cd mrtnt dobrze napisał- a ochrona sprzętu ??- alarm to podstawa -najlepiej podlączony do firmy ochroniarskiej (nastepny koszt) lacze 256 madafaka człowieku to na kafejke jest dobre jak ludzie na czatach siedzą a nie graja(za 70 zl to pewnie siec osiedlowa N/C -jaki ma upload ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Ochroną pewnie bedzie zajmowała się Karabela (koszty jeszcze nieznane). W tym mieście nikt przez net nie gra, wszyscy zamiast do szkoły to do cafe i nonstop w CS'a :D . Niby tylko 256Kb a pliki ściąga 100Kb/s :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 Kwiecień ja w ciebie wierze :] zrob ta kafejke ;P a jak kiedys bede w okolicy to licze na piwko i stanowisko ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sfx Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 powiem jedno to jest chore kafejkowy interes to dno kupa gowniarzy niestety tylko japiaca sie po kilka godzin jak jacyc kolesie graja najlepiej zrobcie sobie papiery i odrazu przedszkole zalozcie tam to wam podratuje sytuacje finansowa bo naprawde kafejka to ostatnia rzecz jaka bym rozkecil juz bardzziej dochodowy jest kompleks straganow z burakami na jakims bazarze takie jest moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas_ Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 30K na kafejke - moim zdaniem smiale ale sie nie uda. Sam pomagalem w tworzeniu kafejki na slasku (miasto 70tys ludzi) i opcja taka jest naprawde NIEMOZLIWA: urzadzenie lokalu, komputery takie sobie jezeli myslisz o legalnym oprogramowaniu = co na dzien dzisiejszy jest KONIECZNE, alarm, kamera (przy jednej osobie obslugi bedzie ginac wszystko od myszek po ubrania klientow - wiem z autopsji), instalacja elektryczna, lacze stale (tu radze uderzyc w neostade - coprawda nie ma juz 2Mbit ale lacza POLPAK ktore ja zastapily kosztuja fortune). Tyle..... Jezeli jednak rzucicie sie z motyka na slonce to zycze powodzenia. Poszukaj innej mozliwosci zarobkowania, bo na tym zarobic sie nie da!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 30K na kafejke - moim zdaniem smiale ale sie nie uda. Sam pomagalem w tworzeniu kafejki na slasku (miasto 70tys ludzi) i opcja taka jest naprawde NIEMOZLIWA: urzadzenie lokalu, komputery takie sobie jezeli myslisz o legalnym oprogramowaniu = co na dzien dzisiejszy jest KONIECZNE, alarm, kamera (przy jednej osobie obslugi bedzie ginac wszystko od myszek po ubrania klientow - wiem z autopsji), instalacja elektryczna, lacze stale (tu radze uderzyc w neostade - coprawda nie ma juz 2Mbit ale lacza POLPAK ktore ja zastapily kosztuja fortune). Tyle..... Jezeli jednak rzucicie sie z motyka na slonce to zycze powodzenia. Poszukaj innej mozliwosci zarobkowania, bo na tym zarobic sie nie da!!!!Boze czlowieku wez to przeczytaj jeszcze raz :? On ma 30tys na SAME KOMPY :!: A nie na lacze, alarmy, kamery lacza, instalacje elektryczne :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 30K na kafejke - moim zdaniem smiale ale sie nie uda. Sam pomagalem w tworzeniu kafejki na slasku (miasto 70tys ludzi) i opcja taka jest naprawde NIEMOZLIWA: urzadzenie lokalu, komputery takie sobie jezeli myslisz o legalnym oprogramowaniu = co na dzien dzisiejszy jest KONIECZNE, alarm, kamera (przy jednej osobie obslugi bedzie ginac wszystko od myszek po ubrania klientow - wiem z autopsji), instalacja elektryczna, lacze stale (tu radze uderzyc w neostade - coprawda nie ma juz 2Mbit ale lacza POLPAK ktore ja zastapily kosztuja fortune). Tyle..... Jezeli jednak rzucicie sie z motyka na slonce to zycze powodzenia. Poszukaj innej mozliwosci zarobkowania, bo na tym zarobic sie nie da!!!! Nie wiem, czy masz pojęcia o czym mówisz, ale chyba nie. Sam mam dwóch znajomych z kafejkami. Działają od paru lat, jakoś im tam nic nie ginie, nie mają żadnych kamer, ewentualnie jakiś średni alarm i tyle. 1MBit DSL na 10-12 komputerów wystarczy w zupełności, a kosztuje niecałe 600zł (nikt nie kupuje do kafejek 2Mbit Polpaka). Nie są to kokosy, ale trochę grosza jest. Kontroli antypirackiej też nie trzeba się obawiać. Kumpel na 3 lata działalności miał raptem jedną kontrolę i to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Co do tych turniejów to proszę się nie śmiać bo jeszcze wszystko nie jest dopracowane ;) W okolicy są spore miasta (Sandomierz i Ostrowiec Św.) więc wystarczy sie dobrze rozreklamować i już kilka klanów z miasta będzie a wiem że zapotrzebowanie na turnieje jest spore (w ostrowcu raz na 2 miechy cos tam jest ale bez nagród :/ ) Turnieje na 10 komputerach?? Zapomnij. Klany liczą po 5 osób, więc na raz mogą się spotkać tylko 2 klany. Pojedynki są 2 albo 3 po kilkanaście minut, więc można powiedzieć, że godzinę zejdzie na walke dwóch klanów. W takim tempie turniej trwalby z tydzien. Poza tym przy wpisowym 15-20zł od osoby zapomnij, że ktoś Ci poleci na marne 500zł nagrody. Przy takim wpisowym pula nagród musiałaby wynieść min. 2tys zł, żeby było co rozdać. A żeby zebrać taką kasę musiałyś mieć ze 30 klanów. Na 10 komputerach te 20 klanow walczyloby kilka dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 To moze ja sie wypowiem, jak byly pracownik dwoch kafejek i "wspoltworca" (dobra schlebiam sobie, ale sporo pomagalem) trzeciej. 1. Definitywnie zgadzam sie z marco (pierwszy raz chyba ;)) 2. Koniecznie musisz sobie zalozyc monitoring. Bez tego ani rusz - beda Ci gnoje kradly myszki, plytki, wyjma Ci nawet RAM :shock: - wszystko co sie tylko da spieniezyc Ci wyniosa. 3. Przygotuj sie, ze 2go dnia bedziesz mial problem w CSie CD-KEY already in use - przyjdzie Ci jeden zawodnik ktorego poziom przekracza poziom kretyna i gwizdnie wszystkie klucze z rejestru. W Rzeszowie chodza 20PLN/szt. ;] 4. Obrazki to koniecznosc (a wiec i GHOST) antywirusy to tez koniecznosc. Nie ma zlituj. Nawet nie jestes w stanie sobie wyobrazic jak durni beda Twoi uzytkownicy. Przypomina mi sie sytuacja, ze mielismy okienko logowania w Windach 98 (byl profil admina i usera - poograniczany). Oczywiscie 80% uzytkownikow nie wpadla na to, ze trzeba wcisnac ESC. Nie pomogly nawet kartki poprzywieszane na kompach :shock: z informacja o tym. Non stop zawracano dupe obsludze. No to sie zirytowalismy i ustawilismy tapete pod okienkiem logowania z napisem "Aby sie zalogowac wcisnij ESC" i WIELKA czerwona strzalka wskazujaca ten klawisz (ja wiem, ze niektory klienci mogli sie poczuc, ze sie traktuje ich jak debili, ale coz - sami sie o to prosili). 60% klientow przychodzila potem, ze cos nie dziala. A wiecie o co chodzilo ? Wciskali ESC - pojawialy sie ikony, menu start ale tapeta (z default) zostawala :D I oni biedni dalej walili w ten ESC i mieli pretensje do obslugi ze zdupione kompy mamy :lol:. No po prostu smiech na sali. 5. Kartka+zeszyt - zapomnij. Excel (czy tam darmowy odpowiednik) - juz lepiej, jesli masz pelne zaufanie do pracownikow. Inaczej beda Cie rzezbic (tak jak w jednej z tych kafejek - nie ja rzezbilem, bo bylem od administracji, ale widzialem co zatrudnieni goscie wyczyniaja na swoich zmianach ;)) 6. Wiem, ze czesto praktykuje sie w kafejkach - "kumplowanie" z klientami. Nie rob tego. Dasz im palec, zezra ci cala reke do ramienia. Aha - i bierz kase _z gory_. Bo stracisz podwojnie. Narobia Ci dlugow i uciekna do konkurencji (bo u Ciebie nie beda sie mogli pojawic). 7. Zrob palarnie. Koniecznie. 8. Dobrym pomyslem jest podzielenie kafejki na dwa pomieszczenia. Gralnie - gdzie gowniazeria sie drze i "Czatrum", gdzie siedza starsi ludzie, ktorzy chca zalatwic cos w banku, poderwac 12latki na czacie itd. i chca miec spokoj, a nie slyszec cos w stylu "<span style="color:red;">[ciach!]</span>A! <span style="color:red;">[ciach!]</span>Y FARTUCH! NO JA <span style="color:red;">[ciach!]</span>LE!" i tak w kolko. 9. Dobre lacze to podstawa. Na poczatku moze nie, ale jesli planujesz sie nastawic na klany CSowe, to tam sa tacy goscie, ze jak maja ping 20 to juz nie chca grac (wiem co mowie ;])). 10. Przygotuj sie ze klanowcy beda chcieli swoje podkladki pod myszki, myszki, klawiatury, monitory, czlogi etc. przynosic. Czeka wiec Cie korowod z przepinaniem przez nich tego wszystkiego (a wtedy najlatwiej cos zap*.*) 11. Jesli przyjebia Ci sie psy to koniec. Zabiora Ci wszystkie kompy "do ekspertyzy". Jednej z konkurencyjnych kafejek, nie oddaja ich przez dwa lata (chociaz juz dawno producenci gier wycofali wszelkie zarzuty wobec nich etc.) i juz pewnie nie oddadza. Ale jest jedna luka: NIE DAJ SOBIE ZABRAC CALYCH KOMPOW!!! Do eskpertyzy wystarcza im tylko dyski - i niech te sobie wezma. Od reszty: WARA! Chyba narazie tyle, jak sobie jeszcze cos przypomne to dopisze ;] Na koniec optymistyczny akcent. W Rzeszowie byl wysyp kafejek - swego czasu bylo ich z 15. Obecnie dziala 4 z czego jedna dobra gralnia (tam gdzie pracuje ma sie rozumiec ;) ). Pozdrawiam i powodzenia w biznesie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 I dolicz tez zuzycie pradu. swiatlo i 10 kompów + server + kradzieze myszek i podkladek. pozatym jesli ktos gra w klanie to czynna kafe do 22 to za malo gra sie do 1 w nocy niekiedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Aha jeszcze jedno zanim pojde na ten wyklad (albo nie pojde w koncu ;]) - czas kafejek internetowych powoli przemija - licz sie z tym. Internet staje sie coraz badziej powszechny w domach, jak doczekamy tego pieknego dnia, ze sie TelePies sprywatyzuje to wszyscy beda dostawac internet za zlotowke i jeszcze komputer gratis ;). Ja np. odkad mam net w domu do kafejki przychodze tylko jak mnie wolaja, albo jak chce pogadac z kumplami ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Łącze internetowe to niestety "tylko" 256Kb ale i tak śmiga nieźle w tamtej cafe. Z czasem jak wzrośnie zapotrzebowanie to można DSL 1Mb założyc ale to juz jest jakieś 600zł na miech :/ a to zwykłe mam za 70zł miesięcznie. Antywirus wystarczy na serwerze no bo przeciez z niego można wszystkie HDD'ki skanować. Do zarządzania stanowiskami będzie "Cafe Agent" - naprawde genijalny program, można blokować ściąganie plików, i jeśli się nie mylę ma wbudowanego antywirusa i kosztuje tylko 300zł. BTW - jak to jest z podatkami w takiej kafejce ?? Czy płaci się jakąś stałą opłatę ?? BTW2 - gdzie można kupic tego CS'a z licencjami i ile on kosztuje ?? I ze tak powiem sie wydalo - nie masz pojecia o czym mowisz -niestety 1) pokaz mi kretyna ktory sprzeda lacze o EIR 256 kbit/s dla kafejki za 70 PLNow. Milego szukania jelenia ;) 2) nie wystarczy na serwerze antywirus. To co mowisz jest nielegalne - przeczytaj licencje od dowolnego programu antywirusowego 3) Nie masz pojecia o podatkach? Zakup pare numerow gazety prawnej w ktorych byly poradniki dla malych firm. Pomysl tez ze trzeba jakas ksiegowosc miec ;) 4) Ciagle nie policzyles kosztow Ghost, antywirus, gry Dlalej wiele osob slusznie zwracalo uwage: a) ochrona. w polsce potrafia wyniesc wszystko. brak zabezpieczen i ubezpieczenia to sciaganie na leb problemy b) pracownik. Jesli Twoj ojciec wysiedzi i wypilnuje od 8 do 22 i nocki to jest chyba supermanem. Nie wiem czy wiesz ale wiekszosc ludzi czasami musi spac ;) c) prad, wynajem lokalu etc d) tak jak ktos ladnie powiedzial zalozenie ze oblozenie jest 100 procentowe to czyste science fiction e) sklep. Rozumiem ze zdajesz sobie sprawe jakie sa marze w branzy szczegolnie dla malego sklepiku? No chyba ze jestes jedynym w promieniu 50 kilometrow. Inaczej glowny dochod to sprzedaz czystych plytek CD-R (kika groszy na sztuce) Bardzo szczerze radze - przemysl. Popytaj ludzi ktorzy pracuja w kafejkach popatrz na inne poza miastem i zobacz jak interes "kwitnie". Mozna utopic w ** hajsu i nie bedzie fajnie. Szczegolnie jesli ma sie nikle pojecie o danym biznesie. PS. zeby nie bylo: Nie jestem wlascicielem/pracownikiem/cholera wie co kazdnej kafejki i nie proboje wycinac konkurencji przed powstaniem ;). Niestety jestem gleboko umoczony w tzw branze IT w szczegolnosci w tzw. dostarczanie internetu klienta indywidualnym w oparciu o wlasna i wynajmowana siec teleinformatyczna (cytat z zgloszenia do URTiP ;) i widze to z drugiej strony. Mam tez dostep do hurtowni i niestety mam pojecie o marzach w branzy i rentownosci firm handlujacych sprzetem (i swiadomosc ile w ciagu ostatnich 2 lat zwinelo zagle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Fajne sa wypowiedzi "a bo u mnie w miescie chodzi 2 lata i swietnie prosperuje i wszystkie stanowiska sa zajete", pewnie ze swietnie prosperuje - ba wszystkie tak prosperuja i prosperowaly do momentu bankructwa, w poniedzialek bylo super we wtorek zamknieto ooo zamknieto? jak to? przeciez tak dobrze im szlo :wink: ... ludzie nie wiedza nic o prowadzeniu firmy, nie znaja nawet elementarnych podstaw nie znaja tez kosztow ale obliczaja juz z gory przychod, to wszystko jest po prostu dziecinne i smieszne, o tym czy sie oplaca prowadzic kawiarenke czy nie moze wypowiedziec sie tylko osoba zajmujaca sie finansami bo tylko liczby mowia o tym czy idzie dobrze a nie ilosc zajetych stanowisk i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly... Aby ODROBIC same wydane 30K (a ma byc znacznie wiecej) trzeba robic z dobry rok jesli nie dluzej. Po roku dopiero zaczną się zwracać wyłożone pieniądze i mozna zaczac zarabiac i tu jest caly defekt ze trzeba ogrom pieniedzy wylozyc od razu z czego nie ma juz powrotu na raz kupionych kompach traci sie kazdego dnia ze wzgledu na ich ogromna utrate wartosci... a zyski sa tylko zalozeniem teoretycznym bo nikt nie wie co bedzie za rok... Wiec z rownymi szansami i powodzeniem mozna grac na gieldzie i w ciagu miesiaca zrobic z 30 - 45k... Na kawiarenki ma wplyw caly szereg innych rzeczy, wspomniane ryzyko, popularyzacja internetu w domach = malenie popularnosci kawiarenek, duze ryzyko wlamania, straszna utrata wartosci sprzetu, do tego wiadome ryzyko z legalnoscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Kraść nic nie będą, to jest spokojne miasto a i tak kompy będą na kłódki pozamykane i wbudowane w biórko że nic nie odłączą, podkładki na myszki przyklejone super glue :D. Pracować będzie tam moja mama, ojciec i ja. Neostrady się za chiny ludowe tam nie da założyć ale DSL 512kb bez problemu (300zł miech). Jeśli cafe nie będzie przynosiła zysków przez pierwsze 3 miechy to się kompy sprzeda po promocyjnej cenie (no w końcu sklep też będzie) :) Księgowość mam już więc kłopot to nie jest (200zł na miech). Do 22:00 teoretycznie a jak będzie full kompów zajętych to moge do rana zostać (szkoła nie zając nie ucieknie :P ) I nie pisać że to nic że spokojne miasto bo i tak cos podpiepszą :) W obecnej cafe jestem częstym bwalcem - nawet w nocy i jest to oaza spokoju, nie ma tu dresiaży itp. (na szczęście). Pozatym druga cafe juz upada ale pod żadnym pozorem nie z braku klientów, poprostu kolo jest jełop totalny i ma jeszcze hurtownie z zabawkami, art. papierniczymi, buduje domek gdzieś na wsi i nabrał 500K zł kredytu i do widzenia :) Wszystkim do okoła kase wisi :) rozmawiałem z nim i mówi że dzienne obroty w cafe to około 200-300zł ale ile w tym prawdy to nie wiem (wiem że kompy są cały dzień zajęte). A co do zysków to wystarczy na czysto z 1000zł miesięcznie + dochody z agencji reklamowej i juz jest bardzo dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 A co do zysków to wystarczy na czysto z 1000zł miesięcznie + dochody z agencji reklamowej i juz jest bardzo dobrze :) Jak bedzie dochod z kafeji 1000 zl miesiecznie to same kompy ci sie po 30 miesiacach dopiero zwroca ( + reszta sprzetu to po 3 latach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Viva Fantasia :!: 8) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Wyborne, "szkola nie zajac nie ucieknie" to jestes w strasznym bledzie, wrecz przeciwnie tej straconej szansy nie odzyskasz juz nigdy... ja myslalem ze Ty skonczyles szkole, ale jak przedkladasz szkole nad rozpoczecie tak marnego interesu i zarobek 1000 zlotych :roll: (tyle to bys zrobil w kiosku ruchu pon-pia od 6-15tej) to ja nawet nie chce wiecej zabierac głosu, dziwi mnie w ogole ze rodzice na to przyzwalaja, skoncz chlopak pozadne studia i zarobisz 5000 pracujac milo i przyjemnie robiac to co lubisz a nie zacharowujac sie w jakiejs cafe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 A co do zysków to wystarczy na czysto z 1000zł miesięcznie + dochody z agencji reklamowej i juz jest bardzo dobrze :) Jak bedzie dochod z kafeji 1000 zl miesiecznie to same kompy ci sie po 30 miesiacach dopiero zwroca ( + reszta sprzetu to po 3 latach). No fakt, 1000zł to troche mało. A z tą szkołą to był żart :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...