Skocz do zawartości
epoxer

--==Najszybsze timingi RAMu !!!==--

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio zrobiło się głośno, że na nForce2 najszybsze timingi to nie jak poprzednio uważano 6-2-2-2 lecz 11-2-2-2 i o tym wiemy od pewnego czasu. Czy to jesdnak najlepsze (najwydajniejsze) timingi ? Czy można coś jeszcze wycisnąć z RAMu ? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie przeproawdziałem kilkanaście testów z różnymi ustawieniami przy tym samym FSB - 188MHz i tej samej prędkosći procesora 2256MHz. Pamięci to KINGSTON 333 Value RAM cl2,5 z kośćmi Winbond BH6.

Testy wykazały że najszybsze timingi to 12-2-1-2 ! Pozostaje pytanie na ile stabilne na różnego typu RAMach i przy jakim FSB oraz napięciu. U mnie dla pełnej stabilności musiałem podnieść napięcie z 2.66 do 2.77V.

Wyniki mówią same za siebie choć różnice nie są może powalające:

Sandra 2004 - test Memory Bandwidth.

timingi

6-2-2-2 :: 2914/2769 MB/s

11-2-2-2 :: 2922/2783 MB/s

12-2-1-2 :: 2932/2800 MB/s

Wartość ''1'' to TR(P) ... nie testujcie T(RCD) z wartośćią 1 bo żadne RAMy tego nie pociągną !

Jestem ciekaw waszych wyników i potwierdzenia tej tezy lub obalenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No super extra epoxer ja se 10 min temu ustawilem to mi qrwa wykrywal procka i dalej komp stawal potem h... go wie czemu sie bios nie kcial czyscic z 4 proby dreszczowca mialem ze czapa mala ale wkoncu sie odpalil ja tam wole juz moje 2 2 2 6 niz takie kosmetyczne roznice i tak mam podniesione napiecie a 2.9 dla takiej roznicy dawac nie bede

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltys: co fakt to fakt :P

cripple: przykro mi że Twoje RAMy nie wyrabiają :( ... ale do odważnych świat należy :wink:

R4VeN_pl: nie ma no to recepty ale skoro moje 333 z cl2,5 wyrabiją takie timingi przy 188MHz toTwoje w default tyle powinny polecieć - gwarancji jednak nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epoxer oj moje napewno wyrioba ale nie chce im kosmicznego napiecia dawac i tak juz im podnioslem

Huh... czym Ty sie martwisz? 2.75 na KHXy ?? to rozrgrzewka, przeciez one maja w gwarze wpisane ze chodza od 2.6 do 2.8 V, wiec to nawet 3 V to dla nich nic. Berkut takie same puszcza na 3.45 V wiec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... no martwie sie tym zeby nie przesadzic bo u mnie i tak goraco w budzie dzieki kochanemu bartonowi co ladnie podwyzsza temperature :D no nie wiem moze zobacze potem ale i tak nie pociagne 2300mhz bo mi wentylacja nie wyrabia a 20pktow w wynikach pamieci to raczej nie jest cos wielkiego czyz nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi