Gość Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Tak sie ostatnio zastanawialem jak wygladaja zwieszki Windy zalezace od roznych komponentow sprzetowych. Jak z winy grafiki (przegrzanie) to obraz zamarza i qpa. Jak pamiec albo procek to co? Tez freeze? Bo od paru dni dziwnie wieszaja mi sie gry. Zmienilem co prawda pamiec, ale zmienila sie tez temperatura :) Wadliwosc pamieci rozwialem chyba kilkukrotnym przejsciem testu memtest86 z opcja "All tests".. Karte grafiki specjalnie odkrecilem calkowicie, zeby wykluczyc jej przegrzanie, a zwieszki nadal sa. Tyle, ze sa to zwiekszki, po ktorych mozna jeszcze ocalic system. Czasem jakby freeze, ale alt+f4 czy inny ctrl+alt+del pomagaja wrocic do systemu i dalej wszystko dziala. Czasem zdarzy sie wykonanie nieprawidlowej operacji, ale system nie pada, a czasem nieprawidlowa operacja gry + explorer.exe i system juz nie dziala (ale to rzadko). Te wieszajace sie gry to q3 i MOH (sprawdzalem jeszcze q2, nfs i fifa2002 i tam nie bylo zwisow). MOH jest na silniq q3, wiec moze to ma jakis zwiazek z softwarem? O ile q3 sie na poprzednich pamieciach raczej nie wieszal (chociaz gralem tyklo kilka razy) to pamietam ze MOH sie kilka razy zwiesil, ale potem zaprzestalem gry, bo do tej gry 128MB to troche malo. Zwieszki te wystepuja raczej szybko, gora po 10-15 minutach gry, kiedy w inne gry ktore testowalem moglem grac godzinami :/ Temp. procka wynosila gora 45-46 stopni, wiec to nie on. Ma ktos jakies pomysly? Przy okazji przydaloby (mi) sie usystematyzowanie typow zwieszek w zaleznosci od przyczyny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Duren podkrecony ponad 60 procent to ma prawo sie wszystko wieszac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 no dobra, ale nigdy tak nie bylo :P Pozatym plyta raczej do tego dobra :D Ale sprawdze czy jak go odkrece to tez sie bedzie wieszac. A moze to moj boski zasilacz Codegena? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 no dobra, ale nigdy tak nie bylo :P Pozatym plyta raczej do tego dobra :D Ale sprawdze czy jak go odkrece to tez sie bedzie wieszac. A moze to moj boski zasilacz Codegena? ;) Poczekaj do jesieni a potem zimy, problem peknie jak mydlana banka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 heh... juz przynioslem sobie wentylka 500x500mm 8) , ktory w zeszlym roku chlodzil mnie, a teraz chlodzi jeszcze kompa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 heh... juz przynioslem sobie wentylka 500x500mm 8) , ktory w zeszlym roku chlodzil mnie, a teraz chlodzi jeszcze kompa :Di juz nie ma zawieszek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 sa :( jakby nie bylo to bym wiedzial, ze cos sie przegrzewa, a tak to nadal nie wiem nic ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 A moze masz cos z windowsem?? Może powinienes przeinstalowac.... moze akurat pomoze?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 U mnie dzieje sie podobnie jak za mocno procka podkrece i mu za cieplo. Puszczam 10x170MHz, wentyle na nagrzewnicy 5V i co sie dzieje: wylacza mi 3d marka podczas trwania testow (nie wyswietlajac przy tym bledow, wylacza i czesc) podczas grania w GTA3 zwiesza gre, wciskam trzy magiczne guziki wywala do windy i wszystko oki :? jak by gra nie byla wlaczana. Jak wentyle walne na 12V temperatura spada mi z 45*C do 40*C i problemy znikaja :wink: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 U mnie dzieje sie podobnie jak za mocno procka podkrece i mu za cieplo. Puszczam 10x170MHz, wentyle na nagrzewnicy 5V i co sie dzieje: wylacza mi 3d marka podczas trwania testow (nie wyswietlajac przy tym bledow, wylacza i czesc) podczas grania w GTA3 zwiesza gre, wciskam trzy magiczne guziki wywala do windy i wszystko oki :? jak by gra nie byla wlaczana. Jak wentyle walne na 12V temperatura spada mi z 45*C do 40*C i problemy znikaja :wink: :P Ty masz na WC 45st C ??? !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Niestety, w pokoju mam tak goraco, ze w gaciach siedze i zdycham :( U mnie jest tak cieplo, ze zeby temp proca obnizyc ponizej 46*C w stresie to musze wentyle zalaczac na wiecej niz 5V, co zrobic :( parszywa pogoda :cry: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Niestety, w pokoju mam tak goraco, ze w gaciach siedze i zdycham :( U mnie jest tak cieplo, ze zeby temp proca obnizyc ponizej 46*C w stresie to musze wentyle zalaczac na wiecej niz 5V, co zrobic :( parszywa pogoda :cry: :? Den, musisz miec cos skopane. Albo masz za maly zbiornik z woda albo zle pasta rdzen posmarowany. To niemozliwe zeby na WC dobrze zalozonym miec temp powyzej 40-45st C !!! Sprawdz temp. wody w zbiorniku, dla proby wsadz mnostwo lodu do niej. Temp. powietrza przeciez nie ma bezposredniego znaczenia na temp proca przy WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Mam zamkniety obieg nie mam pojemnika z woda i wydaje mi sie ze pompa za slaba. Dobila sie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 moj ma problemy w 3dmarku, raz przechodzi raz nie :( na FBS 148. Gry takze roznie czasami brat gra godzinami i nic a czasami chwila i zwiesza lub wyjscie do windy. Za to DivX bez problemu. aplikacje zero (po za grami i 3dmarkiem) Moze grafa to grafa albo DDR (jedno i drugie sa b.cieple, a nawet gorace :( ) Temperatury na WC do 46. Wina wysokiej temperatury w pokoju, a co za tym idzie wody w ukladzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 Wg. mnie wywalka 3dmarka jest od magistrali a co za tym idzie od Mhz pamieci albo od zbyt agresywnych timingow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 31 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2002 umnie na 147 fsb wiesza sie ale powyrzej 151 juz wszystko spoko ale i tak teraz musi chodzic na 151 bo goraco temp w stresie to 47 i musze kupic wentlator do budy jakis 120x120 i bedzie gralo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Fido a probowales dowalic durniowi poprotu wiekshy voltarz ?moj tesh wlazi do windy pshy standardowym i wydaje sie ze wshystko ok, ale po WIELU nocach testow doshedlem do wniosku ze full stabilnie jest dopiero na 1.775 pshy 1000Mhz i 1.85 pshy 1050... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 juz znalazlem przyczyne... jeszcze jedna zmiana zrobiona prawie rownolegle ze zmiana pamieci byla zmiana biosa od MB na 2314. I przez to doszla dodatkowa opcja przy pamieciach "Fast R-W Turn Around" cokolwiek to znaczy :) Bylo domyslnie wlaczone, jak wylaczylem zwieszki prawie zniknely, jak zmienilem timingi na 3-6-3 z 2-6-2 to juz nie ma zwiech w ogole. Niestety te nowe pamieci nie wytrzymuja nawet 133MHz na max timingach, trzeba bedzie je opchnac.. Przy okaji znalazlem jeszcze jedna opcje, o ktorej nic nie wiem. "Continuous DRAM request" - co to? lepiej on czy off? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...