=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 czy istnieje mozliwosc zainstalowania Linuxa jako 2 system w przypadku gdy dyski chodzą w RAID 0??? I jeszcze jedno jaki z linuxow ma najlepszy i najbardziej przyjacielski "engine"? z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 da sie dla klikaczy - mdk, rh. dla bardziej doswiadczonych - *sami sobie wybiara* :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 szczerze mowiac nie zrozumialem twojego posta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 da siezainstalowac na raid (nie ride :P ) 0 dla klikaczy - mdk, rh.distro dla poczatkujacych dla bardziej doswiadczonych - *sami sobie wybiara* :Pjw :] a zaawansowani sami sobie wybiora distro, ktore lubia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 =Fishman=: a ja twojego: pisze się: raid, linuksów, najlepszy, 'engine', dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 To fakt - jak zawsze mnustwo błedów. Niestety to moja przypadłosc. Prosze o pomoc. Jestem w temacie Linuxa laikiem i prosze o pomoc. Przez raida nigdy nie udalo mmi sie zainstalowac linuxa. Nie wiem jaka darmowa dystrybucje powinienem wybrac i z kad ja sciagnac. A drivery do raida...??? jak je instalowac. Z gory serdecznie dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Jesli jestes laikiem i w dodatku nie wiesz do konca, co to ten raid to lepiej sie nie bierz za instalacja Linuksa ;-> Poza tym rob duzo backupow, bo RAID 0 to fajna rzecz, poki sie macierz nie rozepnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 z raidem nie mam i nie miałep problemow. Maciez mi sie jeszcze nigdy (odpukac) nie sypnela. szczeze mowiac nie bardzo mi pomagacie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 z raidem nie mam i nie miałep problemow. Maciez mi sie jeszcze nigdy (odpukac) nie sypnela. szczeze mowiac nie bardzo mi pomagacie..... a na ktore pytanie nie odpowiedzielismy ? :? ps. jak juz bedziesz instalowac to dorzuc sobie aspell'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 z kąd ściągać i jaką wersje?? (dla klikaczy - mdk, rh. ) - co to za wersje? nie znam dla was oczywistych skrótów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 mandrake red hat ftp://sunsite.icm.edu.pl/ google.pl ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Dziekuje dzis sciagne, a jutro zainstaluje..... oczywiscie licze jutro na pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Pomocy!!! No cóż, chyba jestem naprawdę cieńki. Sciągnołem następujące pliki: Mandrake92-cd2-ext.i586.iso Mandrake92-cd3-i18n.i586.iso Mandrake92-cd1-inst.i586.iso MandrakeMove-i586.iso README 9.2-download.md5sums.asc move.md5sum.asc README.LG Zapisalem je na 4 cd jako dane, a nie dyski bootujace. Nie mam pojęcia jak wystartowac i instalowac system. Ile plytek napsulem... Od czego zacząć?? A i te moje sterowniki do raida kiedy i jak je dozucic. Moze moje pytania są absurdalne..... Kompletnie sie pogubilem i nie wiem jak zacząć. Pomocy!!! Ps. mam nadzieje ze uda mi sie jeszcze dzis go zainstalowa!!! BARDZO PROSZE O POMOC!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 nagraj te 3 jako OBRAZY a nie pliki: Mandrake92-cd2-ext.i586.iso << nr2 Mandrake92-cd3-i18n.i586.iso << nr3 Mandrake92-cd1-inst.i586.iso << nr1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 a co z pozostałymi plikami? czy da sie potem bootowac z nr1? - bo mi sie plytki juz koncza ;) dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 pozostale wywalic bootowac z nr1 NAGRAC JAKO OBRAZ !!!!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 1 udalo mi sie nagrac - i teraz zupelnie inaczej to wygląda... problem mam z 2 i 3 bo plytki 800MB sie skończyly i mam tylko 700Mb, a obrazy maja ponad 700. czy moge bootowac z 1, a pozostale plytki rozpakowac jakos na dysk?? jesli tak to jak?? albo czy te obrazy 2 plytek da sie podzielic na 3 plytki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wszystkie nagraj na 700 ......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 nie miesci sie 2 i 3 one mają ponad 700. okolo 730. Probowalem nagrac ale nagralo sie 697. wiec to chyba nie wszystko??!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 JaKo ObRaZy........ mam dosc .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 phranzee spokojnie :) jak mus ie skoncza plytki to moze zacznie myslec :) (bez urazy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 tak nagrywam jako obrazy. 1 sie dobrze juz nagrala, ale przy 2 nero powiadamia ze plytka jest za mala!! wiec co robic? phranzee prosze wytrzymaj jeszcze troche.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 jak masz wypalona pierwsza to juz ok. 2 nastepne po zgraniu na dysk mozesz zamontowac z opcja loop i bedziasz mial dostep do "srodka" tych iso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 czy da sie zamontowac te plytki z opcją loop korzystając z win XP?? partycje juz przygotowalem dzięki particion magic. czy zacząc juz instalowac z 1 a pozostale będą potrzebne po zainstalowaniu?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Mialem na mysli LINUXA :) przykladowa linijka jaka masz wpisac po zainstalowaniu LINUXA w konsoli aby zamontowac obrazy iso: mount -o loop,ro -t iso9660 /sciezka/do/obrazu/iso/*.iso /mnt/iso/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 nie dam sie zniechecic ale jest następująco: 1)bootuje sie linux (Mandrake92) 2)dochodzi do pierwzej planszy a tu dwa wybory: a)wiecej opcji dla zaawansowanych b)naprawa badz prosta instalacja. wybralem b --->>> niby sie instaluje ale w koncu reset i od poczatku. Jestem pewien ze to wina raida i braku driverow. Sprobowalem wejsc do zaawansowanych ale tam nic o raidzie nie jest napisane. Jak je dodac i czy powinny byc dograne od plytki bootujacej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Po pierwsze polecalbym opcje a) poniewaz jest wiecej mozliwosci konfiguracji. Po drugie po zakonczeniu instalacji wyciagnij juz plytke CD z napedu albo wylacz bootowanie z plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 mam nadzieje ze to dotyczy tez mandrake 9.2: PROMISE FastTrak Series Linux Driver For Mandrake Linux 9.0 Version 1.02.0.25 [11/18/2002] [iNTRODUCTION] 1.1 Foreword This procedure applies to all Promise FastTrak Series adapters and onboard chipsets running under the RedHat Linux operating systems. Do NOT use this procedure for other versions of Linux. 1.2 Support List PDC20262 FastTrak66 PDC20265R FastTrak100 Lite/SMARAID PDC20267 FastTrak100 PDC20270 FastTrak LP/TX2/TX4 PDC20271 FastTrak TX2000 PDC20276 MBFastTrak133 Lite PDC20277 SBFastTrak133 Lite with Mandrake 9.0 (kernel 2.4.19-16) 1.3 Prepare a Driver Diskette You will use a diskette to load the new Linux driver onto your PC. 1) Obtain a new, formatted diskette and label it "FastTrak Driver Disk." Insert it into your PC's floppy drive. 2) Extract the contents of the driver file you downloaded from the Promise website onto your floppy disk. Use either WinZIP in Windows or Unzip in Linux to extract the files. . . 2.2 To install the FastTrak Series Linux Driver into a NEW SYSTEM 1.) Start the Mandrake Linux installation with CD-ROM booting. 2.) At the Mandrake Linux installation screen appear, Press F1. 3.) Append parameters (see Note 1 below) at the "boot:" prompt, then press the Enter key. ............... [NOTE] Linux Kernels 2.4.x misidentify Promise ATA-RAID controllers as simple IDE controllers. This results in the built-in Linux IDE driver trying to handle the controller and can prevent the proper FastTrak ATA RAID driver from loading. Follow the installation instructions AND the parameter commands referred to below section. This status we called "IDE issue". 1.) "linux ide0=0x1f0,0x3f6,14 ide1=0x170,0x376,15 ide2=0 ide3=0 ide4=0 ide5=0 ide6=0 ide7=0 ide8=0 ide9=0 expert" I tu sie zaczynaja schody!!!!!! niby cos sie dzieje a po chwili: Loading alt0..... isolinux:disk error 32, ax=421e,drive9f Wydaje mi sie ze to mogl byc blad na cd wiec nagralem jeszcze raz, ale to nie to wiec znow sciągnąłem ale z innego ftpa. Zaraz nagram nowy obraz..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Stary, moze najpierw poczytaj dobrze, co w tej instrukcji napisali i poszukaj na google informacji o instalacji Linuksa na RAID. Slabo mi troche, jak to czytam... Poza tym komunikat mowi o jakims bledzie, moze sprawdz, co te magiczne kody szesnastkowe oznaczaja. Poza tym cos mi sie zdaje, ze dyski wpiete do kontrolera RAID nie sa widziane jako pierwsze dwa, jak sugeruja te opcje. Ale w tej kwestii moge sie mylic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=Fishman= Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 więc tak: Mam już poprawinie działającą plytke ktora przynajmniej zaczyna sie instalowac. Masz racje BIGFAN..... nie jestem pewien czy jest to wlasciwa instrukcja, ale w sieci nic lepszego na razie nie znalazlem. Szukam od 3 dni i bede robis to dalej.... W instrukcji występuje moj kątroler raidu -PDC20276 MBFastTrak133 Lite ALE CZY JEST TO INSTRUKCJA DO RAID 0 ??!!!?? chyba nie poza tym nie jest to do mandrake 9.2 nie wiem co robic, a nie chce sie poddac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...