Jump to content
GrOOve

Asus P4C800 i P4P800

Recommended Posts

Hm no właśnie w BIOSie nie mogę za bardzo, gdzie jest funkcja "Chassis Fan Speed" mam [N/A] a jak w Speed Fanie ustawiam prędkość to się nie zmieniam.

Na płycie MSI dało się ten sam cooler kontrolować.

Tak jak napisałem funkcja w biosie nazywa się Q-Fan Control. a speed fan na pewno działa na tej płycie tylko trzeba go odpowiednio skonfigurować

 

Czy to menu jest w biosie czy w programie do OC tej płytki? W biosie nazywa się to inaczej.

Instalowałem kedyś AI Booster i wyskakiwały mi jakieś błędy. ihmo "revision by 0" olałem temat i odinstalowałem.

Programiści Asusa pokpili temat - wystarczy że zmienisz w ustawieniach regionalnych, że znakiem uamka dziesiętnego jest "." a nie "," i program zacznie działać.

 

Niestety nie mogę tego odnaleźć .

Wchodzę do biosu jest zakładka Advenced wybieram jumperfree configuration potem AI overclock tuner i nie ma tego dzielnika. W innych zakładkach też tego nie ma. <_< <_<

W tej płycie nie ma jako takich dzielników - przynajmniej u mnie. Ustawiasz po prostu częstotliwość pracy pamięci czyli 233, 333, 400 i w zależności jak masz ustawione FSB, dobierzesz odpowiedni dzielnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie czy dp aktualizacji biosu bedzie mi potrzebna stacja dyskietek?? na tej plycie jeszcze biosu niezmienialem wiec pytam czy jest inna opcja

Stacja Ci nie jest potrzebna, ja też nie mam. Ściągasz nowy bios, instalujesz AsusUpdate i robisz upgrade ze wskazanej lokalizacji na dysku. Moja sugestia wyłącz firewall i antywirus tak dla pewności...

Edited by pawelsz

Share this post


Link to post
Share on other sites

nosze sie z zamiarek kupna nowej plyty do mojego P4 HT 2600MHz 478 i zastanawialem sie nad wlasnie asusem p4p800-e deluxe czym sie od tego modelu różni P4C800-E Deluxe bo jeszce nie lyszalem o tym modelu i jakie sa ceny tego modelu bo wiem ze p4p800-e deluxe kosztuje kolo 350 z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś chyba źle słyszałes :| Teraz ceny dosyć spadły ;] Różnica jest taka że 1 płytka ma więcej złącz a druga mniej ;P 2 usb więcej, firewire/brak firewire itp ;) Tak to sie niczym prawie nie różni ;] No może tym że np P4P800 SE obsługuje CT 479 ;) - Pentium i Celeron M :]

--------------

BTW. Sprzedam moją płytke z siga - gwara około 2 lata, beż żadnych modów ;] Jak nówka :) 1 właściciel :P :D Cena około 240 zł ;)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cze

Czy opłaca mi się zmieniać tego asusa z podpisu na Abita IC-7, wkurza mnie ta płyta nie dosć że małe woltaż na ramy moge ustawic to jak patrzyłem na mody to wogóle nic podobnego na tej płytce nie ma :? płyta była 2 razy w serwisie, za 1 razem rozpieprzyło mosfet koło AGP poznałem po wyglądzie i lutowaniu, za 2 razem znowu rozwaliło tym razem 3 mosfety koło AGP i mysle że jak bedze podkręcał karte znów je usmaży, za 1 razem podkrecałem na fulla karte a te mosfety są koło Agp więc to samo na bank się powtórzy <_<

 

 

 

ASUS P4P800-X czymś się rożni od zwykłego? tuż pod spodem jest link :P

http://kutno.com.pl/?q=opis/PLYASU4780005_...S478___DZ_SA_L_

Tej płytki nie bierz, lepiej weź P4P800 SE :) niż męczyć sie na taniochach :razz: Edited by surix

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie strasz mnie! mam taka dostać jako zastepcza, do czasu az sprowadza mi prawdziwe p4p800 (SE) (nie chciałem sie zgdzonić na wymiane mojego SE na -X)

hehe jak nie bedziesz kręcił to wszystko ok :) , ale jak bedziesz chciał to lepiej nie próbuj, zbyt słaba jest ta płyta na O/C :-| ja miałem ją w serwisie 3 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

juz (wreszcie) dostałem płyte. nówka. mam nadzieje ze wytrzyma zabawe. powinna (poprzednia poprzednia była jakaś felarna - padła po 1,5 roku).

 

a co do servisu:

1. wizyta - 3 tyg. - chyba nawet jej nie ruszyli

2. wizyta - 3 tyg. - naprawili! niestety, działała tylko pare godzin :(

3. wizyta - decyzja o wymianie na nowa (p4p800 -X) - nie zgodziłęm sie... i czekałęm na swoją (SE) - po miesiacu (+ świeta) mam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisalem juz wczesniej o tym ale moze tym razem ktos mi pomoze !!

 

PROSZE WAS O POMOC - POTRZEBUJE ISO ORYGINALNEJ CD DO P4C800-E DELUXE !!

 

Kupilem plytke na allegro i mam ciagle z nia problemy, juz niby byla w serwisie i niby u nich odpalila ale u mnie w domu juz nie chciala. Mam NeoTeca V4200, twinmosy 256mb, grafike GF2mx i Matrox G450, procesor 1.8/400 i prescott 3.0/800.

 

Mam jeszcze 2-ga plytke w serwerze Asus P4S8X Deluxe Gold i na niej sprawdzalem wszystko i chodzi, tyle ze prescotta nie moglem sprawdzic bo magistrala nie ta, ale pozostale elementy dzialaja, gentoo sie kompiluje wiec na pewno wszystko sprawne :)

 

Przekladam wszystko jak leci do tego P4C800-E Deluxe i dostaje komunikat od speakera CPU TEST FAIL, a sekunde temu ten sam procesor kompilowal mi gcc-4.1.0 wiec nie ma bata musi byc sprawny.

 

Na prawde dostaje swira bo myslalem ze moze cos zle podlaczam, robie ten sam blad albo cos, ale to niemozliwe, tyle razy sprawdzalem wszystko, jedyna szansa mysle w ratowaniu biosa plytka, jezeli to nie przejdzie to z czystym sumieniem jeszcze raz odesle do sprzedawcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki masz procek (chodzi mi o nazwe kodowa)?

 

obawiam sie ze wina jednak jest po czesci po stronie procka... moze być troche za stary jak do tej płyty.

 

a co do iso. gdzieś na forum ktoś wrzucał iso do płyty asusa. jest jedna płyta dla p4p800SE/p4p800-E Dlx/p4c800-E Dlx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj robilem flash sasiadowi i przy okazji mialem okazje przetestowac na jego sprzecie, oto moje odczucia :(

 

Plyta glowna: ASUS P4C800-E DELUXE

 

Pamiec:

TWINMOSS 256/400/CL2.5

NO NAME 256/400/CL3

 

Zasilacz:

NEOTEC V4200 (420Wat)

FCS 350W

 

Grafika:

MATROX G450+ AGP

S3TRIO PCI

 

Procesor:

P4-1.8A GHz (Socket478, 400 FSB, L2 cache:512KB)

P4-3E GHz (800 FSB, L2 cache:1MB, HT, 90nm)

Celeron 1.7 GHz (400 FSB, L2 cache:128KB)

Celeron D 325 (2.53 GHz, 533 FSB, Socket478, revC0/D0)

Celeron D 335 (2.8 GHz, 533 FSB, Socket478)

 

 

 

Wnioski:

Plyta nie wstala z zadnym z procesorow, zawsze byl komunikat o bledzie procka. Odpalalme plyte bez procesora, bez bateryjki, cobielm reset biosa, nic. W sluchawkach jest komunikat o bledzie, grafika nie odpala sie, klawiatura trub (num lock nie dziala). A plyta ponoc byla w serwisie i tam powiedzieli ze jest z nia wszystko ok, oj bedzie negatyw i sprawa powedruje do allegro. Jeszcze tylko na wlasnego spokoju poczekam na iso Support-CD albo ewentualnie jutro przejde sie do jakiegos sklepu aby oni ja jeszcze sprawdzili i poprosze o potwierdzenie na pismie ze jest lipton.

 

 

Takie pytanko po za tematem glownym, co lepsze P4P800 czy P4C800 (nie wnikam w wersje nadwozia ale o chipset i jego mozliwosci, extremalne podkrecanie tez raczej malo wazne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, czy Asus P4C800 E delux duzo zawyza temperatury? Mam Pentka jak w podpisie i do tego Pentagrama 100Cu+ wlaczonego na najwyzszych obrotach i w idle mam 45 st C, przed chwilka zmienilem paste na AC 5, temp troche spadla bo mialem 48st. Pozdro

 

ps. mam jeszcze z tylu obudowy dodatkowy wentyl wyciagowy, obudowa z tunelem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prawde wielkie podziekowania i respekt dla Ganeona za pomoc z tym support-cd, dzieki niemu mialem przynajmniej mozliwosc sprawdzenia czy faktycznie jest tak jak mysle. Tylko szkoda ze ta plytka serwisowa nie pomogla na moje dolegliwosci ale i tak bardzo dziekuje :wink:

 

A co do dolegliwosci to dziwna sprawa moze kogos to zainteresuje:

Jak juz pisalem wczesniej, kupilem plytke na allegro, nie dzialala odeslalem, dostalem juz po serwisowaniu, niby ok, odpalam pierwszy start wszystko ok, wczytalem (zgodnie z manulalem) defaultowe ustawienia, wylaczylme kompa aby podlaczyc floppa, odpalam i kiszka - CPU TEST FAIL, kombinowalem na rozne sposoby, wczesnije juz o nich pisalem i nic. Pojechalem na dlugi weekend wracam, nagralem support-cd odpalam kompa ruszyl, wystartowal knoppix (juz pierwsza dziwna sytuacja - brak audio, wogoel nie chcial startowac, a powinien !) no i zapomnialem o muszy wiec chcialem jeszcze raz wystartowac kompa z myszka. Zamknalem system, podlaczylem myszke odpalam, CPU TEST FAIL!

 

Mysle ze to kwestia kondensatorow, czy tez wogole elektorniki, a nie zle wgranego softu. Bo jak inaczej mozna tlumaczyc uruchomienie sie plytki po dluzszej przerwie, dla mnie to ewidentne rozladowanie kondensatorow, a wiec naladowane kondensatory powoduja jakies niechciane zachowanie plytki.

 

Teraz tylko pytanie jak to udaowodnic sprzedawcy i w serwisie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli płytka była w servisie to jeszcze niestety nie oznacza ze została naprawiona (tak było w moim przypadku - pierwsza wizyta łyty w servisie)

 

faktycznie wyglada to na problem z zasilaniem procesora. ciezko mi jest znaleść inne uzasadnienie takiego ciekawego zachowania.

 

co do muzyki - moze masz wylaczona w biosie i/lub przestawione zworki od wyjścia audio na płycie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.