NolB Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 witam. jakiś czas temu pytałem Was o wydajny sprzęt. Przypomnę ze chodzi o kandydata na lokalny, ale bardzo wydajny sprzęt, pęłniący rolę serwera sql. Z dyskusji wynikneło ze najlepiej brac: MOBO: Asus P4C800 Intel 875P + LAN 1 GB + SATA lub Gigabyte GA-8IK1100 Intel 875P lub Abit IC7-G. CPU: Pentium 4 HT 2.8 GHz RAM: 4x1 GB Kingston (jakis szybki). Mam w zwiazku z tym pytanko: czy ta konfiguracja jest nadal aktualna? ten sprzet niestety nie bedzie podkrecany :( i najwazniejsza jest tutaj wydajnosc. Bardzo prosze o jakies korekty, lub wskazowki co zmienic lub wybrac. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 To nadal bardzo mocny sprzet...tylko teraz tanszy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 widze ze komp ma kosztowac swoje. Jesli zamierzasz na niego przeznaczyc juz i tak tyle pieniedzy, to proponuje zakup cpu 3.0 bo to moze 200zl drozej bedzie. PS Radze sprobowac znalezc benchmarki procesorow northwood i prescott w bazach danych! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minevra Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Płyta Abit VT7 będzie lepsza, bo ona w pełni wykorzystuje HT, nie to co inne... Sam na nią poluje, ale jeszcze nigdzie nie można dostać (niedawno wyszło - kilka tyg. temu)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 widze ze komp ma kosztowac swoje. Jesli zamierzasz na niego przeznaczyc juz i tak tyle pieniedzy, to proponuje zakup cpu 3.0 bo to moze 200zl drozej bedzie. PS Radze sprobowac znalezc benchmarki procesorow northwood i prescott w bazach danych! Popieram kup CPU 3.0 GHz i ja jeszcze zmieniłbym mobo na IC7-MAX3 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 4gb ramu? przeciez to bedzie 8 kosci a ktora mobo ma tyle bankow? chyba zadna z tych co podales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 4gb ramu? przeciez to bedzie 8 kosci a ktora mobo ma tyle bankow? chyba zadna z tych co podales No on napisał 4x1 GB Kingston. A nie 8x512 Kingston. A tak a propo to są 1GB kości RAMU :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 wiem ze 4x1gb ale myslalem ze nie ma 1-gigowych kosci ;) ale jesli sa to spoko. 4gb , fiu fiu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 24 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2004 Są są i to już długo bo ja czytałem że są już dawno w CHIPE chyba z 12/2002 albo 1/2003 i napisali że są już kości 1GB ram 266mhz :) no ale to było 2 lata temu czyli teraz już powinny być 400mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NolB Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 dziekuje za opinie. a jeszcze jedno pytanko: lepiej brać Northwood'a czy moze Prescott'a do tych zastosowan? Cena 2.8 (Prescott)jest bardzo zblizona do 3.0 (Northwood). pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 No ja bym wziął jak narazie Northwooda gdyż one się lepiej kręcą od obecnych Presscotów. No a jak tak bardzo chcesz tego Presscota to poczekaj troche bo niedługo mają wyjść nowe modele na nowym steppingu M0, który podobno bardzo dorbze się kręci, nawet lepiej niż obecne Northwoody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 No ja bym wziął jak narazie Northwooda gdyż one się lepiej kręcą od obecnych Presscotów. .człowieku czytaj dokładnie przecież napisał że "NIE BĘDZIE KRĘCONY" ja bym wzial northwooda z tego powodu ze jest to bardziej sprawdzony procek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Przeciez gosc napisal, ze nie bedzie krecil!! Do czego makrecic? Wszka to ma isc na serwer. Mysle ze powinienes ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Prescotta. Dlaczego? Ze wzgledu na HT. Przy jednym watku North jest wydajniejszy od Presca, ale jesli juz cos mocno wymaga, to HT Presca rozklada Northwooda i roznica jest spora, a tak wlasnie bedzie w tym serwerze. Płyta Abit VT7 będzie lepsza, bo ona w pełni wykorzystuje HT, nie to co inne... Sam na nią poluje, ale jeszcze nigdzie nie można dostać (niedawno wyszło - kilka tyg. temu)... Mozesz rozwinac swoja mysl? O co jakby chodzi bo jakies frazesy wywijasz. Co do pamieci to moze byc problem. Nie latwo bedzie zdobyc 1GB moduly PC3200, zwlaszcza ze np. Kingston 1GB (1 kosc) kosztuje 559$. Jak zrobisz x4 to niezla sumka wyjdzie... (http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator/PartsInfo.asp?ktcpartno=KVR400X64C3A/1G) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NolB Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 bardzo dziekuje za rady. zamowienie zostalo zlozone :D pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...