Skocz do zawartości
NolB

czy nadal to brać?

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

jakiś czas temu pytałem Was o wydajny sprzęt.

Przypomnę ze chodzi o kandydata na lokalny, ale bardzo wydajny

sprzęt, pęłniący rolę serwera sql.

Z dyskusji wynikneło ze najlepiej brac:

MOBO: Asus P4C800 Intel 875P + LAN 1 GB + SATA

lub Gigabyte GA-8IK1100 Intel 875P

lub Abit IC7-G.

CPU: Pentium 4 HT 2.8 GHz

RAM: 4x1 GB Kingston (jakis szybki).

Mam w zwiazku z tym pytanko:

czy ta konfiguracja jest nadal aktualna?

ten sprzet niestety nie bedzie podkrecany :(

i najwazniejsza jest tutaj wydajnosc.

Bardzo prosze o jakies korekty, lub wskazowki co zmienic

lub wybrac.

Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze komp ma kosztowac swoje.

Jesli zamierzasz na niego przeznaczyc juz i tak tyle pieniedzy, to proponuje zakup cpu 3.0 bo to moze 200zl drozej bedzie.

PS Radze sprobowac znalezc benchmarki procesorow northwood i prescott w bazach danych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze komp ma kosztowac swoje. 

Jesli zamierzasz na niego przeznaczyc juz i tak tyle pieniedzy, to proponuje zakup cpu 3.0 bo to moze 200zl drozej bedzie.

PS Radze sprobowac znalezc benchmarki procesorow northwood i prescott w bazach danych!

Popieram kup CPU 3.0 GHz i ja jeszcze zmieniłbym mobo na IC7-MAX3 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są są i to już długo bo ja czytałem że są już dawno w CHIPE chyba z 12/2002 albo 1/2003 i napisali że są już kości 1GB ram 266mhz :) no ale to było 2 lata temu czyli teraz już powinny być 400mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym wziął jak narazie Northwooda gdyż one się lepiej kręcą od obecnych Presscotów. No a jak tak bardzo chcesz tego Presscota to poczekaj troche bo niedługo mają wyjść nowe modele na nowym steppingu M0, który podobno bardzo dorbze się kręci, nawet lepiej niż obecne Northwoody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym wziął jak narazie Northwooda gdyż one się lepiej kręcą od obecnych Presscotów. .

człowieku czytaj dokładnie

przecież napisał że "NIE BĘDZIE KRĘCONY"

ja bym wzial northwooda z tego powodu ze jest to bardziej sprawdzony procek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez gosc napisal, ze nie bedzie krecil!! Do czego makrecic? Wszka to ma isc na serwer.

Mysle ze powinienes ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Prescotta. Dlaczego? Ze wzgledu na HT. Przy jednym watku North jest wydajniejszy od Presca, ale jesli juz cos mocno wymaga, to HT Presca rozklada Northwooda i roznica jest spora, a tak wlasnie bedzie w tym serwerze.

Płyta Abit VT7 będzie lepsza, bo ona w pełni wykorzystuje HT, nie to co inne... Sam na nią poluje, ale jeszcze nigdzie nie można dostać (niedawno wyszło - kilka tyg. temu)...

Mozesz rozwinac swoja mysl? O co jakby chodzi bo jakies frazesy wywijasz.

Co do pamieci to moze byc problem. Nie latwo bedzie zdobyc 1GB moduly PC3200, zwlaszcza ze np. Kingston 1GB (1 kosc) kosztuje 559$. Jak zrobisz x4 to niezla sumka wyjdzie... (http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator/PartsInfo.asp?ktcpartno=KVR400X64C3A/1G)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi