Wornek Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Mam taki problem właśnie potraktowałem mojego, Nuka z klucza :twisted: :twisted: i wykręciłem króćce top lekko spękany, ale jak go silikonem objadę powinno być Ok :lol: szykuję się do kupna nowych króćców teraz pytanie, jakie wy polecanie proszę tylko nie wspominajcie o choinkach :evil: :evil: :!: :!: walka będzie pomiędzy Szybkozłączką wtykaną a Szybkozłączką skręcaną ewentualnie + to ) Teraz wiem, że 16 to wielka przesada, dlatego myślę o wężach 12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 ja wybralbym wtykaną , mniej zabawy ze skręcaniem szybkozlączki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 ja wybralem wtykane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wornek Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 ja wybralem wtykane.Napisz czy jesteś z nich zadowolony czy miałeś jakieś problemy słyszałem, że jest problem z doborem węża :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 problemu nei mialem, bo jeszcze nie zmontowalem WC, ale poza kompem jest ok ;] tam gdzie kupowalem krucce to byl tez waz do nich. w obi tez widzialem odpowiedni waz wiec problemu nie ma. waz nie moze byc tylko za miekki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 żadne z tych... tylko choinki :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 ja tez jestem wierny choinkom :) jednak do nich mam pelne zaufanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 choinki ,ewentualnie skręcane ,wtykowych bym nie załozył :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Tak samo jak marcinsz0 choinki + cybancik najpewniejsza sprawa ewentualnie skrecane . . . Zawsze istnieje problem tego typu ze jak kupisz gietki waz to przy temperaturze jaka bedzie miala woda troszke sie rozejdzie co moze sopwodowac kazdy wie co. . . Prawdopodobienstwo takiej sytuacji jest wielce male aczkolwiek ja sam spalbym spokojniej wiedzac ze mam cos "pewniejszego" nawet jezeli to wyglada ciutke gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 ja sie rowniez podpisze pod choinkami. a napisze rowniez, ze mydlenie nam oczu ankieta nie pomoze. jakby chcialo ci sie tylko troche poczytac forum to znalazlbys mnostwo informacji o zlaczkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 choinka choinka, ale z szybkozlaczek to lepze sa wtykane. maja duzo wieksza srednice wewnetrzna - prawie rowna srednicy wewnetrznej weza. poza tym wyrwanie weza z takiej szybkozlaczki jest bardzo, ale to bardzo trudne. za szybkozlaczkami przemawia takze wygoda. jakos zachod stosuje je od dluzszego czasu i sie sprawdzaja, bo jakby sie nie sprawdzaly to by przeszli na cos innego. dla argumentujacych maleym przekrojem weza to camozzi ma w ofercie szybkozlaczki na waz 14/11 a sang-a nawet na 12/16 wiec na waz standardowy. koszt zblizony do kompletu: choinka + cybant. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Sam zdecydowałem sie na WT14 na bloku. Rozwiązanie spisuje sie na 110%. Chociaż przyznam, ze zastanawiające się nad zakupem tygonowych wezy wiedziałęm, ze bedzie z tym problem. Przewagą choinek jest to, co ktoś mądrze tu kiedyś powiedział: "istotna jest tylko jedna średnica... wewnętrzna ;-) Ale WT działają bez zarzutu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 oddaje swoj glos na choinki ! arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Również podpisuję obiema rękoma na choinki.. ale wybór ograniczony, zatem wtykowe szybkozłączki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wornek Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Choinki ja do choinek jestem obecnie zrażony :cry: miałem nuka zamontowanego z choinkami 16/16/16 i cokolwiek tam zmieścić zacisk metalowy śruby od mocowania nuka było tragiczne ja skłaniam się do wtykanych łatwe w montażu i demontażu pozostaje jeszcze kwestia, jakie 14 czy 12?? Najlepszym rozwiązaniem będzie 12/14/12 popieracie?? a co do skręcanych zastanawiam się są pewniejsze od wtykanych a ta sprężynka da mi przewagę nad załamaniami węży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StePan Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 ja na początku mialem sang-a na waz 12/16 całkiem bylem zadowolony , pozniej zdecydowalem sie przejsc na waz o wiekszej srednicy i zamontowalem choinki 16/16/16 i nie wiem po co ty chciales montowac jakies zaciski , u mnie waz tak sie a nich trzyma ,ze teraz jak rozmontowalem uklad to musialem godzine czasu spedzic az wszystkie 3 zajda z choinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Wtyki sa czadowe! Wygoda, mala restrykcyjnosc (taka, jak w choinkach) i super wyglad. Przewaga wytkow jest tez taka, ze wzrost cisnienia powoduje rowniez wzrost sily, z jaka zlaczka trzyma waz. W choinkach odwrotnie. Cmozzi robi chyba tylko do 14 OD, do weza 16 potrzebujemy Sanga lub Festo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wornek Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Ok zdecydowałem się na wtykowe pozostaje jeszcze układ ja proponuję 12/14/12 jak myślicie mam Atamana i ma cholernie wielki wylot dopiero wąż 16 nałożyłem na niego po podgrzaniu aha znacie miejsca w Internecie gdzie by się dało zamówić złączki poza sklepem Mate'a czy najlepiej szukać w Castoramie Obi itp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 A wyjasnicie mi z jakiego materialu lepiej kupic waz? Ja bym kupowal takie rzeczy w OBI wiec chyba zadnych wymyslnych nie beda mieli? Tak samo jezeli chodzi o zapinki, metalowe z OBI beda dobre? Czy moze pokusic sie o cos lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Ok zdecydowałem się na wtykowe pozostaje jeszcze układ ja proponuję 12/14/12 jak myślicie mam Atamana i ma cholernie wielki wylot dopiero wąż 16 nałożyłem na niego po podgrzaniu aha znacie miejsca w Internecie gdzie by się dało zamówić złączki poza sklepem Mate'a czy najlepiej szukać w Castoramie Obi itp ??Dokladnie , czy wie ktos gdzie mozna dostac WT Festo do wezy 12/16? :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Lukas20: WT Festo do wezy 12/16 to i tak chyba za mało do tych węży co bedziesz zamawiał? tam było 1/2 i 3/4 cala (12/18mm???) Czyli tylko choinki brane pod uwage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 W klepach z pneumatyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wornek Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 A co z wielkością ?? czy te moje rozwiązanie jest optymalne 12/14/12 ?? czy lepiej 12/12/12 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 A ja chcialem zapytac czy brac WT12 czy WT14 do Crystal'a C3 ?? Jest jakas duza roznica ?? Chodzi mi o przeplyw a nie o srednice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 ja mam w swoich WT12 i kupowalem je u dystrybutora Camozzi na woj. warminsko-mazurskie. szybkozlaczek szukajcie w sklepach z pneumatyka, oprocz nich maja takze calkiem fajne weze do nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Do Tygonu/Clearflexu raczej wtyki sie nie nadaja (poza tym trzeba by bylo szukac 18-19 OD). fetorman > jak sie nie trudno domyslec roznica jest. Jaka - przeciez to zalezy od Twojego zestawu, wiec nie pytaj o takie rzeczy. Woronek > w tym wypadku rozwiazanie optymalne oznacza zlaczki o jak najwiekszej srednicy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 No ale padlo kilka spostrzezen ze weze 12/16 sa za duze dla WC, wiec zastanawiam sie nad tymi WT12 i weze 10/13 i chcialem sie zapytac czy ktos ma moze takie rozwiazanie i jak sie to sprawdza. Czy wystarczaja czy uzyc wiekszej srednicy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wornek Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Optymalnie będzie 12/14/12 z pompy do nagrzewnicy, która ma króćce, 16 po czym do bloku CPU poczym 1 wąż 12 na mostek a drugi 12 na grafikę razem złączeni wpadają do pompy myślę, że jest to najbardziej optymalne chyba, że będzie lepiej wszystkie złączki zrobić na 14 :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 fetorman > a mozesz napisac kto dokladnie twierdzi ze 12/16 sa za duze do WC??? Im wieksze tym lepsze. Oczywiscie jest gdzies granica sensownosci i na ogol wynosi ona 12ID (czasami spotkasz tez 16ID). Osobiscie nie podoba mi sie pomysl zza zachodniej granicy ladowania do WC rurek 8mm. IMHO 12/16 to sensowny wybor: laczy w miare dobra srednice z wygoda montazu. Wornek > nie bardzo rozumiem, co kryje sie wedlug Ciebie pod okresleniem optymalnosc. Im mniejsze zlaczki tym wieksze opory. Dostosuj je tak, zeby pasowaly do wezy. Jesli masz 12/16 to sensowne jest wybor takich zlaczek, ktore maja 12ID. Nie wiem co ma Ci dac zmniejszenie srednicy na wylotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Otoz czytalem na tym forum ( a gdziezby indziej :) ) ze niektore osoby (ciezko mi podac kto dokladnie) zmieniaja z 12/16 na 9/12 poniewaz za duze sa rurki i nie bardzo mozna je ksztaltowac w budzie, a wydajnosc jest porownywalna z 9/12. A czy jak bedzie mniejsza srednica to nie zwiekszy sie predkosc przeplywu ?? Zakladajac ze pompka ma 1200 lub 2000L. To chyba lepsze niz wieksza srednica z wolniejszym przeplywem. Co wy na to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...