Skocz do zawartości
Marcin_gps

Karta dźwiękowa na USB = wysoka jakość i niska cena

Rekomendowane odpowiedzi

No to jedziemy:

tak atakuje cie, tak zaslugujesz na to(o tym nizej cierpliwosci), tak nie lubie cie, a to dlatego ze jestes tak zadufany w swojej "wiedzy" tak madry ze nie potrafisz nikomu uwierzyc na slowo poki ci ktos nie walnie w twarz solidnych dowodow, nie potrafisz powiedziec "a moze on ma racje w koncu ja nigdy niczego nie mierzylem/nigdy nie robilem testow NIGDY NIE SLUCHALEM TEGO SAMEGO URZADZENIA Z ROZNYMI BEBECHAMI"

jak ci sie nie podoba moj ton trudno zrob z tym co chcesz albo "odlacz sie"(zwlaszcza jesli chcesz narzucac innym swoje wizje, ale ciekawosc pewnie zwyciezy i dobrze) i tak bedzie lepiej, idz na swoje podworko wsadz kondy za 40gr i ciesz sie wspanialym dzwiekiem. studiuje na politechnice poznanskiej na wydziale elektrycznym kierunek elektrotechnika dla twojej wiadomosci, niestety PP nie udostepnia labolatoriow studentom wiec jedynie na labolatoriach z fizyki mialem okazje operowac takowym urzadzeniem

Atak na mnie, zamiast na temat kondensatorów - na poziomie kibla nie zamierzam prowadzić dyskusji, tak jak mówiłem: chcesz mi coś powiedzieć? Zapraszam na pw. Reasumując: żałosne to dość, student /wg mnie/ powinien jakiś poziom już umieć trzymać.

pare minut szukania po necie i

tutaj masz tomaszu niewierny wszystko pomierzone oscylkiem

2079476[/snapback]

I ZROZUM ZE DLATEGO ELEKTROLITY POTRAFIA BRZMIEC INNACZEJ

I TO DLATEGO BLACK GATE`y SA ELEKTROLITAMI

firma specjalizowala sie i opracowywala takie kondy aby podbijaly to co lubi najwieksze grono ludzi i im to wyszlo!

Na podstawie Twojej "argumentacji" za wiele "zrozumieć" się nie da. Za to ostatnie zdanie to znów jakieś kuriozum. Nie wyobrażam sobie, żeby na pierwszym czy drugim roku studiów elektrycznych mógł przetrwać człowiek, który przypisuje elektrolitowi właściwości filtru a nawet wzmacniacza, który może coś "podbić".

i kolejna rzecz skoro material z jakiego zrobiony jest kondensator (papier,olej,tantal,elektrolit) zmienia jego charakterystyke

TO CZY SKLAD ELEKTROLITU NIE SPOWODUJE ZMIANY?

JAKĄ WIELKOSC TYCH ZMIAN SPOWODUJE? Jak to wpłynie na sygnał elektryczny o paśmie 20Khz przezeń przepuszczany? /w decybelach poproszę/. Już nie pytam o korelację między marką a składem elektrolitu, bo nie sądzę, że znajdziesz gdzieś w sieci odpowiedź.

finito

Wręcz przeciwnie.

p.s. jesli nie znasz angielskiego i nie potrafisz przeczytac powyzszego linka to smieje sie z twojej znajomsci jezykowej zwlaszcza takich wyrafinowanych naukowcow co potrafia obliczyc rezystancje szeregowa

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.

p.s.2 Chumi mi sklekocil karte poniewaz msfalcon w swym czasie nie planowal robic kolejnych wersji pcb, poza tym nie posiadam stacji na gorace powietrze aby wlutowac pcm`ke, no i brakowaloby mi niektorych elementow a sesja sie zblizala ;) pozniejsze modyfikacje sam nanioslem

PCM z powodzeniem daje się polutować zwykłą stacją. Sposobem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal nie uslyszalem od ciebie czy robiles jakiekolwiek testy

daj mi jakis dowod ze brzmia identycznie np. black gate i zwykle

widzisz rzesze ludzi ktora slyszy roznice robila testy i slyszala roznice

i nadal wymagasz nie wiadomo jakich dowodow od nas

sam jakies przedstaw miszczu

ponownie test ktory dalem powinien ci uswiadomic ze sygnal wyjsciowy rozni sie nieznacznie od tego jaki jest dielektryk!!!

a producenci roznych marek maja rozne dielektryki w swoich kondach

wszystkie "eletrolity" wrzucasz do jednego worka jakos ta sama identyczna konstrukcja zastanow sie!!!

p.s. nie wyznaje swiata w ktorym wszyscy musza byc dla siebie super mili, to nie laczka teletubisiow

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal nie uslyszalem od ciebie czy robiles jakiekolwiek testy

daj mi jakis dowod ze brzmia identycznie np. black gate i zwykle

widzisz rzesze ludzi ktora slyszy roznice robila testy i slyszala roznice

i nadal wymagasz nie wiadomo jakich dowodow od nas

sam jakies przedstaw miszczu

p.s. nie wyznaje swiata w ktorym wszyscy musza byc dla siebie super mili, to nie laczka teletubisiow

ad1: Nie odpowiedziałeś na żadne z kilku ważnych pytań, które zadałem. Nie dasz rady?

ad2: już pisałem, bodaj Piotrkowi-83, ale dla Ciebie specjalnie jeszcze raz: od kilku wieków w każdej dziedzinie nauki stosuje się schemat: ja coś odkryłem/zaobserwowałem = ja to światu przedstawiam i udowadniam, że ma to sens. Po co tak? Żeby cały świat czasu nie tracił na sprawdzanie, czy np kolor włosów właściciela wpływa na brzmienie DACa /lub podobnego pokroju bzdur, do których rzekoma korelacja między marką a brzmieniem C też się zalicza/.

ad3: Skoro te "rzesze" ludzi robiły "testy" /:]/, to gdzie wyniki w decybelach/voltach/procentach? A moze całe te testy polegały na wymianie panasonica na BGN, odsłuchaniu kawałka mptrójki i eureka: są suche basy? /BTW wystarczy, ze poziom głośności przed i po wymianie różnił się o mniej niż 1 db, by "badacz" uznał, ze ten nowy, ciut głośniejszy dźwięk, jest przyjemniejszy. Stąd już tylko krok do bzdurnych wniosków o przewadze bgn nad czymśtam. I niestety właśnie tego świadkami jesteśmy./

ad4: Nie wiadomo jakich dowodów? Czy jakikolwiek lepszy, niż poetycko-słowna relacja "świadków", to aż takie niewiadomo co?

PS: Jest pewna subtelna różnica między byciem miłym, a byciem stanowczym, ale kulturalnym. Nie musisz udawać, że jesteś miły. To nie laczka telezajaczka. Ale miniumum kultury pomaga skoncentrować się na temacie, zamiast na osobistych pogaduchach na publicznym forum.

Edytowane przez rotux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy zauwazyles ale jakiekolwike uwagi na twoj temat nie zajmuja wiecej niz 10% postow

pytan jakie pytania? nie moge ci odpowiedziec na niektore bo nie mam do tego urzadzen, mam wlasne ucho to co widzialem i to co w internecie znajde

ty tez nie odpowiedziales nie potrafisz?

i jednak na tych studiach potrafie sie utrzymac

tutaj masz charakterystyke os-cona i paru innych o identycznych parametrach

http://www.diyparadise.com/oscon.html

a tutaj masz roznice w impendancji roznych marek

http://home.insightbb.com/~stephenwmoore/E..._Capacitors.htm

----------------------------------------------------edycja-------------------------------------------------------------------

tutaj masz porownanie marek

http://diyparadise.com/cap/dare_to_compare.html

----------------------------------------------------edycja 2-----------------------------------------------------------------

ja teraz uciekam bede wieczorkiem wiec na ewentualne riposty bede odpowiadal w nocy

p.s. jak nie wiesz ze kondensatory sluza do odfiltrowywania np. niskich czestotliwosci np. w torze audio do tweetera

to lepiej juz nic nie mow

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ten dymek z kondensatora jest szkodliwy? Tak to jest jak się cały dzień lutuje i zmęczenie daje znać o sobie - i akurat musiał polecieć 1000u - na tyle kondów, których mam w większych ilościach musiał polecieć jeden z droższych, którego nie mam w zapasie... No cóż polaryzacja... A jak śmierdziało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu otworzyłem okno i nie wdychałem tego, ale trochę jest nieuniknione - kond to był Panasonic FC 1000u 35V, ale kupiłem już nowego z serii FM czyli very low impedance - powinno być ok.

Ciekawe co jeszcze będzie nie tak - choć resztę kondów sprawdzałem - ciekawe bo właśnie te duże to były jedyne dla których nie sprawdziłem czy dobrze przylutowałem.

Trochę prowizorycznie przymocowałem kondensatory wyjściowe, bo mają za grube druty i nie wchodzą w kartę - musiałem przejściówki z cieńszego drutu zrobić. Ale chyba długość drutów nie wpływa bardzo moć o na jakość, bo w końcu z karty wychodzą długie (w porównaniu do tych na karcie) przewody do wzmacniacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdzieś 1/3 dziur w karcie rozwiercałem <_<

Czym rozwiercałeś? Bo też mnie to czeka, ale nie bardzo mam takie wiertełko.

A tak poza tym, to karta działa - właśnie pierwszys test przeszedł - narazie mimo super prowizorki jestem zaskoczony jakością dźwięku - jest lepiej niż w mojej poprzedniej karcie - narazie na badziewnych słuchawkach, ale i tak jest dobrze - jak skombinuję obudowę, to będą właściwe odsłuchy.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to mialem jaja jak mialem lutowac te BG STD

nozki sa strasznie grube! (chyba posrebrzana miedz)

wiec musialem pilowac bo za chiny ludowe nie dalo sie idealnie wyczyscic dziurki (w czyste wchodzily na styk)

Varrol

bardzo ladna karta :) teraz jakas fajna metalowa obudowa, ekranik dla trafka i bedzie jak ta lala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol

bardzo ladna karta :) teraz jakas fajna metalowa obudowa, ekranik dla trafka i bedzie jak ta lala :)

Taaa, fajna metalowa obudowa - łatwo powiedzieć, a znaleźć - jasne że są - po 40-50zł i to nie bardzo w takim wymiarze jak potrzebuję - bo ja chcę 200x50x120 (szerxwysxdług) może być dłuższa np 15cm, bo inaczej to trochę bez sensu to wygląda i problem z rozlokowaniem elementów... Ekraniki to rozumiem metalowa płytka - czy coś więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, znalazłem coś odpowiedniego w cyfronice - tylko będę musiał na czarno przemalować - ale całkiem ładna metalowa i tania bo za 25zł - także w przyszłym tygodniu karta będzie gotowa.

BTW - kupiłem wiertła jedynki i rozwierciłem jeden otwór na próbę (taki co jest niepotrzebny) - idealnie poszło, więc zaraz się pobawię z wyjściowymi kondziołkami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No... to i na mnie przyszła kolej :)

Dołączona grafika

Elementy już zamówione, bez udziwnień oczywiści (50zł za wszystkie części). Do tego jeszcze wzm. słuchawkowy na TPA6120 zintegruję.

Szkoda tylko, że to nie dla mnie... no ale może niedługo też dla siebie poskładam, narazie w planach nowe kolumny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc karta gotowa... kosztowała mnie chyba z 200zł i duuużo pracy. Kondensatory na wejściu 1000u Panasoniki FM (very low impedance) reszta FC, w części cyfrowej większość (poza 100u) Wimy MKT, na wyjściu ERO MKT, wszystkie rezystorki 1% metalizowane. Lutowane cyną z dodatkiem srebra. Transformator z toroidy.pl 2x15V + 7V, z ekranem z płytki stalowej, wyjścia chinche pozłacane...

Zdjęcia niedługo jak mi ojciec aparat odda :]

Na początku miałem kable audio podłączone do złącz ark an karcie - niestety jak wyjmowałem te złącza, to uwaliłem jedną podłączenie - co zakończyło się tym, że po złożeniu karty jeden kanał nie działał - musiałem rozkładać i lutować bezpośrednio w inne miejsce, ale ok.

Obudowę zamówiłem w cyfronice (super firma - polecam każdemu kto nie może części znaleźć - wysyłają niesamowicie szybko i mają ogromny wybór przy znośnych cenach - i mają rezystorki 1%). Obudowa czarna 180x160mm na froncie dwie diody przeźroczyste - czerwona i zielona w srebrnych obudowach - ale będą zdjęcia...

Po ostatenczym złożeniu karty podlączyłem i hmm. rewelacja nie jest - w sumie to nie wiem, czy lepiej niż poprzednia, czy nie. Jedyne co dobre, to całkowity brak szumów, ale ten dźwięk niby ok, ale taki trochę słaby, cicho, mało basów, dynamika - coś brakuje.

Przypadkiem doczytałem, że powodem może być podłączenie karty bezpośrednio do portu usb - podłączyłem więc przez huba z oddzielnym zasilaniem i - to jest to - pięknie, dynamicznie, soczyście. Ciekawe, bo poprzednia karta chodziła ok bezpośrednio z laptopa...

Jeszcze będę musiał wzmacniacz AD769 wypróbować, wtedy pewnie porobię zdjęcia w środku.

Są pierwsze zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I wnętrze - bez, oraz z ekranami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No... łatwo poszło :)

Oprócz tego, że gra strasznie cicho, to jest ok. Czysto, nawet jako taka stereofonia w słuchawkach. Jutro pomęczę się podpiąć TPA6120, żeby można było porządnie słuchawki napędzić :)

ps. Varrol, fajna obudowa :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jest jeden problem - kiedy podpinam kartę do końcówki mocy wzmacniacza - czyli tak jakby wzmacniacz na max wzmacniał, to w słuchawkach podłączonych do wzmacniacza słychać lekki szum.

Zastanwiam się, czy to normalne - na poprzedniej karcie jest jeszcze gorzej - a w końcu wzmocnienie jest maksymalne, no ale jednak może coś tu nie gra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie gra cicho, napędza wzmacniacz aż miło. Co prawda za członem wzm. słuchawkowego mam cichutki brum, ale z nim jeszcze będę walczył, teraz trzeba nad obudową pogłówkować :)

Varrol, jakoś tak niezrozumiale napisałeś... Słuchawki masz podpięte równolegle ze wzmacniaczem z wyjścia karty, czy inaczej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w słuchawkach podłączonych do wzmacniacza

Już jaśniej nie umiem tego napisać. Karta do wmacniacza (z tym, że mój wzmacniacz można rozdzielić na końcówkę i przedwzmacniacz i karta jest bezpośrednio do końcówki podpięta), no a słuchawki do wyjścia słuchwakowego wzmacniacza.

Właśnie doczytałem, że Wimy 100n, które też mam na wyjściu mają tolerancję 20%, więc trochę kicha - założę niedługo Ero z tolerancją 5% albo 10% (nie pamietam dokładnie).

Boję się że szumy powstają gdzieś w okolicy wzmacniacza i tych ceramicznych kondów 330p... Chyba zrobię tego moda z kondensatorami na wyjściu wmacniacza zmostkowane do masy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal te Wimy, u mnie po ich wywaleniu poprawiły się dolne rejestry.

A czy po odkręceniu na max wzmacniacza, słychać w kolumnach ten sam szum?

Kiedy mam podpiętą kartę do wzmacniacza i się da na max, to jest sporawy szumek. Natomiast jak mam podpięte do końcówki, to szum jest mniejszy (wtedy gałki wzmacniacza nie mają znaczenia) - podpięcie do końcówki jest w pewnym sensie podobne do odkręconego na max wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie porobiłem testy - jeden odtwarzacz DVD Samsunga po podłączeniu do wzmacniacza (sprawdzałem na moim i jeszcze jednym) daje duże szumy przy odkręceniu głośności na max. Drugi z kolei wyższej klasy Denon nie daje szumów praktycznie w ogóle - są one porównywalne na każdym poziomie głośności wzmacniacza, więc można je pominąć.

Karty dźwiękowe USB - pierwsza generuje spore szumy, natomiast druga mniejsze, ale zawsze - nie wiem czy powodem mogą być jakieś wadliwe, elementy, luty, zakłócenia od czegoś - zauważyłem, że okolice wzmacniacza są bardzo wrażliwe na zakłócenia - nawet zbliżenie ręki powoduje buczenie - najbardziej na AD797, a mniej na AD8066.

Z tym, że żeby było jasne - nie przeszkadza to jakoś specjalnie, a z użyciem samej końcówki we wzmacniaczu szumy są niewielkie, bardziej się boję o drugą (poprzednią) kartę bo generuje znacznie większe zakłócenia - ale wrzucę tam jakieś lepsze kondensatorki, to się okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trafo masz ekranowane? u mnie szumy slyszalne sa dopiero ba 6-7(godzina 12-14) punkcie w 10 stopniowej skali wzmacniacza przyczym muzyke slucham na 2jce(godzina 9ta) a na 3jce(godz 9-10) juz jest za glosno dla wielu osob

ja mam ten modzik z rezem do masy

pytanie czy faktycznie jakas znaczna roznica przy podlaczeniu do portu usb bezposrednio do kompa/do huba z zasilaniem swoim ? bo ja mam podlaczone bezposrednio do kompa :)

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trafo masz ekranowane? u mnie szumy slyszalne sa dopiero ba 6-7(godzina 12-14) punkcie w 10 stopniowej skali wzmacniacza przyczym muzyke slucham na 2jce(godzina 9ta) a na 3jce(godz 9-10) juz jest za glosno dla wielu osob

ja mam ten modzik z rezem do masy

pytanie czy faktycznie jakas znaczna roznica przy podlaczeniu do portu usb bezposrednio do kompa/do huba z zasilaniem swoim ? bo ja mam podlaczone bezposrednio do kompa :)

Trafo z ekranikiem.

Jak podłączę kartę do wzmacniacza normalnie, to też dopiero za 12-14 "godziną" są słyszalne minimalne szumy jak się ucho przyłoży do głośnika, a tak dalej to za 14 do max. Ale na słuchawkach znacznie łatwiej to usłyszeć - od godziny 11 zaczynają się zwiększać.

Większe szumy są na lewym kanale - ale niewiele z tego wynika, bo jest tyle miejsc gdzie mogą się generować, że trudno powiedzieć. muszę podłączyć całą obudowę do masy i lepiej uziemić ekrany - bo mam ich kilka. Ale to jak mi się będzie chciało, bo te szumy są tak niewielkie że ich się nie zauważa, a na słuchawkach bardzo żadko słucham muzyki.

Możesz mi napisać jakich kondensatorów powinienem użyć do moda - wartości?

Co do portu USB - to zależy od kompa - mój laptop ponoć ma słabe zasilanie USB, co było niestety słychać - dlatego użyłem huba, ale np. PC już jest ok i leci dźwięk normalnie - tylko na PC mam windowsy 2000 i mi ASIO nie chodzą :mur:

Aha - podstawkę precyzyjną mam nie pozłacaną - nie znalazłem pozłacanej - nie wiem, czy to może wpływać negatywnie. No i te kondensatory wyjściowe by się przydały normalne z krótkimi nóżkami - muszę te MKC gdzieś znaleźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol, a bez obudowy tez tak szumiało ?

Pozatym, jak masz takie długie nóżki w kondach, to nie rozumiem po co ciągnałeś kablami od wyjść do punktów na płytce. Przecież możesz wlutować konda tam gdzie jest, a drugą nóżkę prosto do chincha - chyba wiesz co mam na myśli.

Aha - podstawkę precyzyjną mam nie pozłacaną - nie znalazłem pozłacanej - nie wiem, czy to może wpływać negatywnie.

Bez przesady... Jedyne co tutaj możesz spróbować, to zrób bypass zasilania NA samym układzie, jakimiś malutkimi lizaczkami (kondy ceramiczne) 100nF. Na audiostereo nie raz pisali o takim czymś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez napisz w watku o pcm2702 na forum www.audiostereo.pl dzial diy, tam panoszy sie wiecej konstruktorow ;)

Narazie zrobię kilka poprawek, i zmienię wszystkie 100n poza wyjściowymi na porządne Thomsony 5%, do tego na wyjście wrzucę ERO 5% - to na szumy nie wpłynie, ale poprawi dźwięk. Do tego zrobię ekran obejmujący całą lewą część obudowy i podepnę do masy.

A możesz mi napisać jakie kondensatory do tego moda użyć - gdzieś kojarzę, żeby 4.7u wsadzić i zmostkować - ale czym - 100n?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi