Skocz do zawartości
marcinps2

SOLTEK SL-75 KAV

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam solteka Sl-75 kav + durona 900 chcialbym zmienic procka, upgrade biostu najpierw (q12) i teraz zastanawiam sie co sie oplaca pomozcie

bierz d1400 szukaj z odblokowanym mnoznikiem

To co kolega wunat napisal, pod warunkiem, ze masz PCB conajmniej F1.

Wersja PCB jest napisana w lewym dolnym rogu, kolo slotu ISA...

do niedawna mialem ta plytke i bylem z niej niezwykle zadowolony, kultowy moznaby powiedziec

Dobra do o/c, wydajna i stabilna plytka, choc juz odrobine przestarzala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje durona 1600 lub athlona 2000+

najlepszy bylby Thorton 2000+ i odblokowac mu cache

na sdram nie ma sensu przekraczac 1500-1700MHz bo idzie to tylko w cieplo proca - wiem z autopcji jak moj athlon chodzil 2200MHz na abicie kt7

za to dodatkowy cache bylby mile widziany jako bufor dla sdram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taka płytę. Jak na tamte czasy rewelacja. Najpier używałem ją z Duronem 600@840 (6x140), potem był Athlon 1800 Palomino. Zablokowany mnożnik :( więc jechałem tylko magistralą. 11,5x140 dawało równo Athlona 1900+. Na koniec w płycie (po zmianie BIOS-u) wylądował Athlon 1700+ 0,13 mikrona. Na początku 12,5x140. Potem nie wiem dlaczego, ale zaczęły stabilnie działąć wyżesz FSB. Możliwości skończyły się na 12,5x146 co dawało Athlona 2200+, na napięciu 1,85V. Miałem dobre pamięci na 7ns kościach, które chodziły z częstotliwością 146 MHz przy CL 2!!!!!

Przyznacie że nieźe jak na poczciwego KT133A. Teraz mam to co w podpisie. CPU ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jak ta plyta jest dobra do OC... To sie pochwalcie najwyzszym FSB, bo u mnie walila sie na 138 MHz

U mnie dzialalo stabilnie 150MHz pod win98 (ustawiane na plycie), tyle ze dysk mocniej obciazal procka niz przy 140MHz, co powodowalo, ze np: przy przechwytywaniu karta tv znacznie czesciej gubila klatki...

Przy 150+1 uruchamial sie windows i wieszal po jakis 20-30minutach

Przy 150+2 zwis przy POST

Postaram sie wrzucic screena w poniedzialek.

sprawdzilem plyte mam "F5" napisane ale to zle czy dobrze i od czego mam zaczac, jaki procek do tego jakie chlodzenie itd jesli mozecie

To znaczy ze athlon XP i duron>=1,4GHz beda dzialac :) .

Do gier dobrym rozwiazaniem jest duron, jednak jesli chcesz go podkrecac, to moze byc problem, bo plyta obsluguje mnozniki do max 12,5. Trzeba bedzie bawic sie z procesorem.

Do chlodzenia polecam na przyklad cos od Spire, tanie i wydajne :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak robie ( w sklepie zrobia :) ) upgrade biosu na q12.

daje w rozliczeniu durona 900 doplacam xxx :) biore athlona 2000+ oraz cooler :

1.Spire Falcon Rock II

2.Thermaltake Volcano 10 http://sklep.benchmark.pl/pelny_7623.html

ktory z nich wybrac albo moze jeszcze jakis inny .....

ps.

sproboje tez zrobic modyfikacje obudowy zdjecia postaram sie jakies zalaczyc z moich efektow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy to ze plyta i pamieci beda blokowaly procesor, nie bedze mógl wykorzystac swoich mozliwosci. Obecne Athlony/Durony wykonane sa w procesie 0.13un, pod katem wspólpracy z pamieciami DDRAM natomiast plyty KT133/133A byly projektowane pod katem ich "pradziadków" - pod Thunderbirdy (jeszcze przed Palomino). Zastosowanie takiego CPU moze prowadzic do niestabilnosci w wymianie informacji na szynie procesor-pamiec i procesor-chipset gdyz architektura szyny wewnętrznej tego chipsetu jest za wąska.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy to ze plyta i pamieci beda blokowaly procesor, nie bedze mógl wykorzystac swoich mozliwosci. Obecne Athlony/Durony wykonane sa w procesie 0.13un, pod katem wspólpracy z pamieciami DDRAM natomiast plyty KT133/133A byly projektowane pod katem ich "pradziadków" - pod Thunderbirdy (jeszcze przed Palomino). Zastosowanie takiego CPU moze prowadzic do niestabilnosci w wymianie informacji na szynie procesor-pamiec i procesor-chipset gdyz architektura szyny wewnętrznej tego chipsetu jest za wąska.

pzdr

Zastosowanie procka 0,13 un z płytą na SDR, bedzie go tak samo ograniczało jak np wsadzenie go na KT 266 w porównaniu do nForce. Miałem takie połączenie (płyta+Athlon 1700+) i zapewniam Cię że o żadnej niestabilności nie było mowy. Na 12,5x146 wszystko chodziło stabilnie jak skała. Nie ma żadnej optymalizacji pod konkretne pamięci. Procesory AMD (Athlon i Duron) współpracują z magistralą typu EV6 i działają w pełni sprawnie z każdym chipsetem obsługującym tą magistralę. Efektywność z jaką dany chipset zapewni CPU dostęp do pamięci to zupełnie inna sprawa, ale od tego zależy tylko wydajność całej konfiguracji, a nie stabilnoiść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, jak ta plyta jest dobra do OC... To sie pochwalcie najwyzszym FSB, bo u mnie walila sie na 138 MHz

Tak jak obiecalem, zapodaje skriny:

150MHz

http://luk1999.fm.interia.pl/tweak1.jpg

http://luk1999.fm.interia.pl/tweak2.jpg

http://luk1999.fm.interia.pl/tweak3.jpg

151MHz

http://luk1999.fm.interia.pl/tweak4.jpg

Na nowym BIOSie (q12), z nowym twardzielem i napieciem na pamiatkach 3,4V przeszedl mi wczoraj POST i zwisl przy ladowniu win 98 przy 152MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150MHz dziala stabilnie, z tym ze byl maly problem z HDD, o ktorym pisalem w 15 poscie od gory, a ze przy 6x150 i 6,5x140 mam praktycznie taka sama wydajnosc, dlatego nie uzywalem do tej pory...

Ale musze sprobowac z tym nowym biosem... wydaje sie troche stabilniejszy... na q9.1 przy 152MHz wieszal mi sie na POST, a na q12 przeszedl POST za kazdym razem bez problemow, wieszal sie dopiero przy starcie win98...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawde mowiac, nie wiem skad sie bierze u mnie to 150, wiekszosc ludzi, z tego co wiem, ma problem z przekroczeniem 145... moze to przez ta "starozytna" wersje PCB?

Moje pamiatki, mimo ze NONAME, trzymaja bez problemow 150 przy CL2... :)

Mysle, ze juz starczy walkowania tego tematu... :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...