rastablasta Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 jezeli ktos coś wie, niech napisze nie piszcie: "zdaje mi sie, ze bedzie..." podajcie: 1) z jakiego wojewodztwa 2) przedmiot 3) tematy 4) od kogo, skąd sie dowiedziales/as maturzysci, trzymcie sie cieplo zycze powodzenia ps. ide sie uczyć :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 huh :> nom takie wiadomosci bylyby wieeeeeelce wskazane :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Rebel_ Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 z tymi przeciekami zawsze jest pic na wode, zawsze sa niby pewniaki i to z kilku zrodel takie same, jedynie na probnej maturze trafiaja sie takie same Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastablasta Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 a moze jednak.. moze ktos ma mamusie pracującą w kuratorium? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 rastablasta... no nie czulbym sie zbyt pewny. Jedno pytanko, te Pawlowice, to Pawlowice niedaleko Wodzislawia Slaskiego? tzn. woj. Slaskie? IMO, moze byc Gombrowicz, bo jest rok Gombrowiczowski, z drugiej strony moze byc cos z Broniewskiego, bo do jego slow ukladal piosenki sw. pamieci Kaczmarski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Moze byc roznie, jak powiedzial MeHow Gombrowicz, cos na temat powstania warszawskiego ( w tym roku jest 60 rocznica), 55 rocznica wybuchu IIWŚ, 155 rocznica Słowcakiego, Chiopina.... (zrodlo Cogito ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastablasta Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 tak wlasnie, Pawłowice Śląśkie :) wiadomo, ze nie mozna byc pewnym w 100%, ale ale ale... ale moze jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Powstanie warszawskie, innymi slowy np. "opis walk wyzwolenczych i w obronie ojczyny na plaszczyznie literatury" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 pytania: 1) jak sie nazywasz 2) co to za egzamin 3) podaj dzisiejsza date no to macie juz pewniaki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 pytania: 1) jak sie nazywasz 2) co to za egzamin 3) podaj dzisiejsza date no to macie juz pewniaki... czlowieczku, prosze Cie nie odzywaj sie juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ooo z tym powstaniem warszawskim byloby zajedwabiscie :> . Niemoglem sie powstrzymac na maturze probnej, zeby jakos nie wspomniec o tym. Tak wiec przydadza sie wiersze Baczynskiego, Kamienie na Szaniec, co jeszcze bylo o tematyce powstania warszawskiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 a moze jednak.. moze ktos ma mamusie pracującą w kuratorium? :P moja pracuje, i co z tego? juz sie wczoraj sprzeczalem z kolega :P wyszlo na to ze trzebaby pogadac z informatykami, ktorzy podpinaja dyski z maturkami w PDF ;) taaa pewnie powstanie warszawskie.... a moze Wplyw lutowania ukladow scalonych na czlowieka O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ooo z tym powstaniem warszawskim byloby zajedwabiscie :> . Niemoglem sie powstrzymac na maturze probnej, zeby jakos nie wspomniec o tym. Tak wiec przydadza sie wiersze Baczynskiego, Kamienie na Szaniec, co jeszcze bylo o tematyce powstania warszawskiego?"Zdążyć przed Panem Bogiem" - H. Krall "Rozmowy z katem" - K. Moczarski Kurde jak by byl taki temat to moge o tym pisac, to moja ulubiona tematyka, Powstanie Warszawskie, II WŚ itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Rebel_ Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Moze byc roznie, jak powiedzial MeHow Gombrowicz, cos na temat powstania warszawskiego ( w tym roku jest 60 rocznica), 55 rocznica wybuchu IIWŚ, 155 rocznica Słowcakiego, Chiopina.. z tymi rocznicami to sie nie sprawdza, co roku jest rocznica czyjejs smierci albo jakiegos wydazenia i co z tego skoro na maturze nie ma tematow o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Grinch, słonko :> troche sie jeszcze doucz ;] "Zdazyc przed Panem Bogiem" to powstanie w GETCIE WARSZAWSKIM, a nie powstanie warszawskie :PGrinch, słonko :> troche sie jeszcze doucz ;] "Zdazyc przed Panem Bogiem" to powstanie w GETCIE WARSZAWSKIM, a nie powstanie warszawskie :P , z reszta co do Kamieni na Szaniec, to tez nie jestem pewien, czy tam akcja konczyla sie powstaniem, ale mozna by to w ostatecznosci podciagnac, bo wielu tych dzielnych mlodych ludzi walczylo w '44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Enoo fakt ja na mysli mialem Powstanie w Getcie :P "Rozmowy z katem" sa tez wlasnie o tym powstaniu ;) Sorry pomylilem fakty :) A powstanie warszawskie to: "Pamiętnik z powstania warszawskiego" Białoszewskiego. Chodz skromnie jest to napisane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Z pewniakami jest zawsze tak że są :D :wink: tylko nie takie jak będą, jak ktoś faktycznie MA to się nie dzieli :wink: Ja ze swojego doświadczenia Wam powiem (5 z pisemnego i zwolnienie z ustnego 8) ) weźcie przygotujcie sobie charakterystyki - to ZAWSZE się przydaje bo zaznaczne w nich są najważniejsze fakty z życia poszczególnych bohaterów, także łatwo jest dopasować do każdego tematu-odnosząc się do zdarzeń, decyzji itd. Trzeba też mieć oczywiście troszkę rozeznania odnośnie epok, ale sądzę że to każdy ma (chyba) opanowane. Jak jest tu ktoś z Lublina to dysponuję sporym zestawem ściąg, więc walić jakby co na PW :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 taaa charakterystyki, ty wez slownik j. polskiego i przecyztaj definicje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 odnosze wrazenie ze The_Structor juz mianowal sie najmadrzejszym i nieomylnym ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Powstanie warszawskie, innymi slowy np. "opis walk wyzwolenczych i w obronie ojczyny na plaszczyznie literatury" ... dzizys jakby to bylo walki narodowyzwolencze to bym był najszcesliwszym menem na swiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 taaa charakterystyki, ty wez slownik j. polskiego i przecyztaj definicje "charakterystyka-(charakteristikos=odróżniający). Oddanie w opowiadaniu, w dziele sztuki itp. cech charakteryzujących kogo lub co; omówienie, analiza, interpretacja cech osobowości, wyglądu, czynów postaci literackiej." Ja chyba nie rozumiem Twojego postu albo coś :D :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 wunat bez nerw, ja też pisałem i też mnie irytowały różne głupie uwagi, ale wszystkich nie zakneblujesz. Pewniaki, siur. Dwa lata temu mój kolega chciał zarobić nieco pesos sprzedając naiwnym "pewniaki z polskiego". Skończyło się na tym, że różni dziwni ludzie dzwonili mu na komórkę w nocy przed maturą, sapali, dyszeli, powoływali się na ciotkę chorą na trąd i błagali, żeby nie był świński cycek i podzielił się za darmo. Nie wiedzieli tylko, że te pewniaki wyssał on sobie z anusa. Jak ktoś nie napisze bez pewniaków, to nie napisze też z pewniakami, więc lepiej pozałatwiać co trzeba i szykować się do WKU :> Starzy górale opowiadają, że zawsze jest coś o wojnie i przyległościach, czegom zresztą empirycznie doznał. "Pianistę", "Listę Schindlera" i dajmy na to "Blaszany bębenek" obejrzyjta (a nie tylko "Swawolne pielęgniarki 6" i "Sztywne konary 3" :>), zawsze można dostać plusa u Wassermana za coś spoza kanonu lektur ("Pianista" & "Lista" dostępne są wbrew pozorom przede wszystkim jako książki) albo zaszpanować otrzaskaniem z dziesiątą muzą na temat :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 taaa charakterystyki, ty wez slownik j. polskiego i przecyztaj definicje "charakterystyka-(charakteristikos=odróżniający). Oddanie w opowiadaniu, w dziele sztuki itp. cech charakteryzujących kogo lub co; omówienie, analiza, interpretacja cech osobowości, wyglądu, czynów postaci literackiej." Ja chyba nie rozumiem Twojego postu albo coś :D :twisted: na mój gust chrakterystyka jakiegos kolesia to przedstawienie jego jakis tam indywidualnych cech charakteru itp przedstawienie tego co go odróznia od innego typa, opis jego zachowań i takie tam...dobrze mysle czy e tam ??? :? ehh ta maturka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 wunat bez nerw, ja też pisałem i też mnie irytowały różne głupie uwagi, ale wszystkich nie zakneblujesz.(...)masz racje. Trace moj cenny czas przedmaturalny na pyskowki z ludzmi o niejasnych dla mnie przeslankach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Możesz złożyć uroczystą, publiczną przysięgę, na przykład że jeśli zdasz, nigdy nie nazwiesz swego najzagorzalszego adwersarza synem skunksa, szakala i miłośnikiem grzechu Onana. Ja swego czasu złożyłem takie oświadczenie na pewnym forum i podziałało :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 tonacy brzytwy sie chwyta :> ale niech bedzie. Jak zdam mature to nie bede sie czepial roznego rodzaju "jush, tesh, wiesh etc." :> moze byc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoCoTe Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 No to chyba musze sie juz zaczac uczyc do tej matury ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 dzizys :> musze sobie liste schindlera obejrzec :> :> :> jakie dodatkowe lekturki sa dobre? tak, zeby do wszystkie pasowala? przeczytalem "obcego" Camus'a, ale nie wiem, czy dobrze zrobilem. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 jezeli nie czytales, to "1984" Orwella. U mnie nie bylo to lektura, ale zajefajna ksiazka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 o czym to jest? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...