Skocz do zawartości
BLANTMEN

Kostka rubika

Rekomendowane odpowiedzi

Yo. Siedze sobie w pracy i bawie się kosteczką :) Czy ktoś z forumowiczów pamięta jeszcze tą zabawkę ? Poodwiedzałem wiele serwisów, i znalazłem schematy układania ów kostki. Teraz ćwiczę jak głupi, żeby wujkowi pokazać jaki jestem dobry :twisted: Kiedyś ułożył 3 ściany i zgrywał ważniaka :wink: Ehhh. jednak istnieje inna rozrywka niż komputer :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo uklada sie kostke ubika wg. schematu i akurat 2 min to nie tak szybko - widzialem filmik na ktorym gosc siedzi w wannie, rece ma za plecami, nabiera powietrza i glowa pod wode, i uklada tak ta kostke - w jakas minute ulozyl.

Mozna poszukac schematu, pocwiczyc, zapamietac i szpanowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.kostka-rubika.prv.pl -> z pośród wszystkich stron ta wydaje mi się najlepsza. Schemat dobrze opisany, a na dodatek z humorem :wink: Podane są też różne efekty końcowe :) Nic tylko układać. Aha - nie radze bawić się internetowymi kostkami ... ja o mało nie rozwaliłem myszki. Mają bardzo utrudnioną opcję przesuwania środkowych pierścieni o ile w ogóle ją posiadają :evil: .To jest moje zdanie i nie każdy może się z nim zgodzić. Jak traficie na dobrą wersję kostki online, to możecie zapodać linka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam te czasy... kiedy odklejałem kolorki i sobie przyklejałem jak chciałem :D (Zawsze sie udawało ułożyć :wink:)

Mój przyjaciel też potrafi ułożyć (Zna chyba wszystkie schematy na pamięć :))

A wiecie, że są jeszcze inne kostki nie tylko kwadratowe... to jest dopiero zabawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mi chodzi o kostkę rubika... (zmodyfikowaną) np. nie ma 4 pól tylko 5, albo nawet 6 - co daje duużo więcej kombinacji :)

[OT] A jak żadne mecze nie lecą to w środe też jest [/OT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje czasu układałem kostke poniżej 2 minut. To naprawde nic trudne, na nauczenie sie układanie trzeba kilkadziesiąt minut, na dojście do wprawy kilku dni. Do układanie służą określone i zawsze sprwdzające sie schematy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bodajze w 2003 na zawodach swiatowych mistrzyni ulozyla w niecale 16sek, mam filmiki po 14sek i mnostwo po 20-30sek.

Co do samej kostki to bardzo fajna zabawka :P zawsze w szkole czy innym autobusie sie uklada :) moj czas? hmm mam beznadziejna kostke ale okolo 2min. Problem w tym, ze ukladam troche dlugim sposobem tzn - warstwa > krzyz > dwie warstwy > rogi > reszta. Na polskich stronach jest malo informacji co do sposobow ukladania, na anglojezycznych mozesz spotkac konkretne rozwiazania dla bwielu przypadkow.

Glowna przeszkoda w ukladaniu jest jakosc kostki, mam zwykla taka za 2.60zl ;P Oczywiscie nasmarowana - sposob ( wyjmujesz z bocznej scianki srodkowy 'klocek' i ladujesz tam kremu do rak) krecisz z 20min i mozesz pozniej jednym palcem obracac :)

Co do jakosci to wlasnie - zacinaja sie warstwy - rogi maja niepelne sciany :evil:

Na allegro gosc sprzedaje nasmarowane 'teflonem' ale to osiaga niecale 50zl. Nie wiem jak ma sie jej budowa ale co do tego teflonu to kumpel mowil, ze ma takie mazidlo (smar) niebrudzacy, wlasnie z teflonem - uzywany do rowerow :roll: (nadajacy sie do tworzywa)

update:

http://www.ws.binghamton.edu/fridrich/

http://www.speedcubing.com/

http://www.wunderland.com/WTS/Jake/CubeArt...ons/5x5One.html

http://web.usna.navy.mil/~wdj/rubik_nts.htm

http://dev.rubiks.com/

http://rubiks.dk/

reszte ciekawych, a jest mnostwo! znajdziesz na odnosnikach pomiedzy nimi

albo guglach :twisted:

btw. ktos kiedys przyniosl do szkoly... i teraz z polowa klasy potrafi ulozyc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu bawiłem się kostką w ksztalcie piramidy, ciężko ją było ułożyć. Chyba będę musial sobie kosteczkę kupić bo często nudzę się w autobusie. I wcale nie zamierzam iść na łatwizne uczyć się schematów, bo myślę ze wtedy cała zabawa traci sens. Trzeba dojść do schematów, to mocno rozwija inteligencję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu bawiłem się kostką w ksztalcie piramidy, ciężko ją było ułożyć.

yhy mialem ja kiedys w lapkach, ciekawa sprawa, ale nie mialem czasu zeby sie z nia pobawic :)

co do schematow to racja, ale zeby uzyskac dobry czas to i tak musisz sam sobie wypracowac swoje techniki, zawsze cos swojego wnosisz ;)

oczywiscie wzorkow jest mnostwo od ulozenia - tu jest dopiero pole do popisu 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: A ja głupi i biedny myślałem że to tylko lokalnie taka moda powróciła i to dlatego połowa moich kumpli układa kostki (nawet przed maturą niekturzy układali :lol: ) a tu widze cały kraj wraca do kosteczki 8O ..swoją drogą to ja też dzisiaj znalazłem taką jedną w domu i czas się zabawić :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich Rubikowych maniaków! Znalazłem się tutaj stwierdziwszy, że ktoś z adresu tego forum wchodził na moją stronę poświęconą kostce. Dlatego w pierwszych słowach wielkie dzięki dla Blantmen'a za recenzję mojej strony :-) Miło mi, że kurs przypadł Ci do gustu. Druga sprawa do post Mintai'a. Jest tam kilka rzeczy, z którymi jako Rubikowy maniak nie mogę się zgodzić.

Piszesz kolego, że: "Na polskich stronach jest malo informacji co do sposobow ukladania, na anglojezycznych mozesz spotkac konkretne rozwiazania dla bwielu przypadkow".

Moim zdaniem ta informacja odbiega nieco od prawdy. Jest wiele polskich stron, które mówią o takim czy innym sposobie ukladania kostki. Dla przykładu mogę poleciś stronę Zbigniewa Zborowskiego (centrum polskiego speedcubingu!) oraz stronę Tomasza Piotrowskiego, na której Tomek pokazuje miedzy innymi jak ułożyć kostkę metodą Fridrich. Warto dodać, że potrafi on ułożyć całą kostkę bez patrzenia (tzn. po jednorazowym oglądnięciu) oraz jest pierwszym Polakiem, któremu udało się ułożyć kostkę czterowymiarową 3x3x3x3 i jak dotąd jest jedyną osobą w Polsce, której się ta sztuka udała! Polacy mają spore osiągnięcia w dziedzinie kostki Rubika, o czym możesz się łatwo przekonac zaglądaąc na stronę wspomnianego Zbigniewa lub oglądając filmiki na stronie Tomka.

Adresy ich stron? => Zapraszam do mnie do działu linki (nie chcę z tego posta robić linkowni)

Pozdrawiam wszystkich zakręconych, życzę owocnego układania i oczywiście zapraszam na swoja stronę :-)

ps. jeśłi układasz kostkę very, very fast to zajrzyj na stronę Zbigniewa i podaj tam swój czas - to dla tych co tu się chwalą o szybkim układaniu

ps.2. Filmik na stronie Tomka pokazujący jak układa on kostkę z zawiązanymi oczyma polecam dla Szymoon'a

ps.3 Jeszcze raz dzięki za "reklamę" mojego Internetowego Kursu Układania Kostki Rubika - jestem mile zaskoczony.

Ps4. To już koniec ps'ów. Trzymajcie się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Nic zlego nie mialem na mysli co do Twojej strony :P (sorki) sam sie z niej nauczylem ukladac - i za to wielkie dzieki!!

Niezbyt trafnie to okreslilem (na polskich stronach...jest malo) lecz gdy szukalem informacji na temat kostki to obce strony przodowaly ;) [kiedys]

Zaraz zabieram sie do lektury na temat tych sposobow, ktore podales. ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek pokazuje miedzy innymi jak ułożyć kostkę metodą Fridrich. Warto dodać, że potrafi on ułożyć całą kostkę bez patrzenia (tzn. po jednorazowym oglądnięciu) oraz jest pierwszym Polakiem, któremu udało się ułożyć kostkę czterowymiarową 3x3x3x3 i jak dotąd jest jedyną osobą w Polsce, której się ta sztuka udała!

Toż to cyborg... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało się ułożyć kostkę czterowymiarową 3x3x3x3

Czterowymiarową????? A ten czwarty wymiar to gdzie? To chyba wirtualna kostka była. Wybaczcie ale z przepracowania nie potrafię sobie tego wyobrazić :lol: (siedzę po uszy w chemii i mi odwala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czterowymiarową????? A ten czwarty wymiar to gdzie? To chyba wirtualna kostka była. Wybaczcie ale z przepracowania nie potrafię sobie tego wyobrazić :lol: (siedzę po uszy w chemii i mi odwala)

nie martw sie ja tez nei rozumiem co to znaczy czterowymiarowa, bo jako tako mamy 3 wymiary (nastepne sa, ale z kostka rubika niewiele maja wspolnego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.superliminal.com/cube/cube.htm - miłego wyobrażania! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to jest trojwymiarowa kostka chyba, tylko cos dziwnie sie obraca, ale za jakas zabawe z nia wezme jak zwykla uloze...

A cos mi nie idzie, mam caly jeden kolor - to zaden problem, ale jest problem z lekcja 3, czyli z ukladaniem tego T na wszystkich scianach wokolo. Przez przypadek na jednej mam niebieskie :) ale co z reszta ? Obracam krece i co najwyzej zmieniam glowny kolor z jednego na inny, no bo jak zrobic T, nie psujac glownego koloru, a jesli popsulismy glowny kolor, to jak wrocic do niego, nie psujac T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem Rubikomaniaki! (jest takie słowo w ogóle?)

Ponieważ mam mało czasu i zwykle zbyt ograniczony dostep do netu by pisać posty on-line będe tu wpadał od czasu do czasu i odpisywał wszystkim naraz :-)

Do Mintai'a:

Piszesz: "Nic zlego nie mialem na mysli co do Twojej strony" (sorki)...."

Ależ ja nic nie pisałem na ten temat :-) Wszystko ok.

Potem piszesz: "sam sie z niej nauczylem ukladac - i za to wielkie dzieki!!"

Ale, że uczyłes się u mnie i nie ma tam Twojego wpisu do księgi zakręconych ... tego wybaczyć nie mogę :-)

Do gg: Nie, to nie cyborg... to normalny facet, ale mocno zakręcony. Jak zobaczyłem filmiki z jaką prędkością układa to mi kopara opadła do samej ziemi. No, ale on ma przy okazji lepszą kostkę niż te badziewia za 4zł.

A co do czterech wymiarów... obrazek takiej kochy :-) jest u Tomka na stronie... ale i tak musiałbym ją dotknąć by załapać jak to w ogóle możliwe...

Do Szymoon'a: o to własnie w tym chodzi... czasem trzeba zburzyć część kostki by ułożyć coś innego. W lekcji 3 w wariantach I - III tłumaczę co i jak. Pamiętaj, że jak gdzieś utkaniesz to we wstępie kursu jest szablon do ściągnięcia. Kolorujesz w Paint'cie i wysyłasz do mnie. Powodzenia!

Pozdrawiam

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale, że uczyłes się u mnie i nie ma tam Twojego wpisu do księgi zakręconych ... tego wybaczyć nie mogę :-)

jest jest :) tylko nie pod mintaiem :P zaraz znajde...

Nick: kolejny kostkowicz

Data: 11-02-2004 (16:20)

Treść: Dzieki za kurs!, teraz zawsze w droge zabieram ze soba kosteczke, az rece same sie do nieulozonej kostki garna... ;)

Szymoon heh chyba kazdy sie nad tym zastanawial na poczatku jak 'to wstawic zeby sie tamto nie psulo' :P mowie Ci, troche checi i bedziesz mogl sie pochwalic ulozona kostka :)

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ikarus dopiero teraz zauwazylem ze tam sa jakies linki do wariantow I II i III (w lekcji 3) :D swoja droga moglbys troche zmienic ta strone, jeden staly kolor dla linkow, a dla waznych uwag inny - juz byloby troche bardziej przejrzyste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi