Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanioe do użytkowników GeCube 9550XTC - tych w ver. 2.0 z promocji w mediamarkt - czy rdzeń Wam chodzi w okolicach 500MHz bez zmian w chłodzeniu/zasilaniu? podnosicie napięcie AGP - u mnie stabilnie góra przy 440MHz - wyżej wywala vpu recovery, za to pamięci cud-miód na 666DDR ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ATITool mozna ustawić odzielne taktowania dla 2D i 3D, czy jest to bezpieczne dla karty jeśli podczas uruchamiania chodzi na defaultowych a do 3D troszki więcej ;) Czy nie ma to jakiegoś niekorzystnego wpływu na jej długowieczność. :roll: a może lepiej jak chodzi cały czas na :twisted: FULL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liquid - KAŻDY półprzewodnik ma ograniczoną żywotność choć mało który producent się do tego przyznaje, jednym ze wskaźników jest ilość przełączeń tranzystora a więc - im szybciej chodzi coś - tym szybciej się zużywa ale podejrzewam że jest to co najmniej kilka lat a za 5- 6 lat będziesz miał inną kartę z 16 potokami, 7 rzekami i 8 wzgórzami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marine Delta, moglbys powiedziec jak sciagnales wentyl boxowy z HISa ?? i czy miales z tym problemy ? I gdzie mozna zalatwic ta miedziana podsawke do tego P4 ? Mozna to gdzies kupic ?

taka podstawka jest razem z wentylem P4 :

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=30451086 przyjrzyj sie na zdjęciu

lub kupic na złomie miedz 30x30x30 mm ~ wypolerowac i wygładzic

jednak ja kupilem okrągły coller aby nie zawadzał o kondensatory

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=30450834

wentyl sciąga sie dosyc łatwo, przeciez pod spodem sa zapinki trzeba je scisnąc i wypchac ... na boxowym wentylu Hisa osiągniesz max 380mhz - kiepski wentyl - po wydaniu ~20zł dobijesz do 500mhz, radiator od spodu musisz odtłuscic np spirytem :lol: to samo rdzen, potem nakładasz paste dołaczona do wentyla.

jesli chodzi o instalacje to wzoruj sie na tym :

http://republika.pl/madness2004/grafa.html

ja zamiast zapinek mam sróbki z gumowymi podkładami (aby nie porysowac elektroniki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm chetnie bym zmienil chlodzenie, ale wydaje mi sie to dosc skomplikowane :) kupilbym to chlodzenie za 11.99 (bo jest pdostawka) ale jak sam wspominasz jest problem z kondesatorami;/ Apropo zdejmowania tego wiatraka Z hisa to wydaje mi sie ze jednak to nie jest takie latwe poniewaz probowalem sciagnac wiatrak ale nastalem opory i prawdopodbnie radiator jest przyklejony do rdzenia :/ Aha, jestem amatorem i nigdy nie mialem nic wspolnego ze zmienianiem chlodzenia/O/C dlatego nie rozumiem czemu mialbym odtluszacz rdzen i radiator spirytusem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarineDelta rozwiązanie które zastosowałem w GF FX 5700 niestety nie zdało egzaminu na Radku 9600Pro (dlatego wydaje mi się iż na 9550 też nie wejdzie). ma on GPU bliżej złącza AGP i po zamontowaniu Golden Orba nie było szans wpiąć karty :( . Jeśli bym się uparł to pewnie bym go zeszlifował jekieś 5mm i by wszedł ale nie lubię takich rozwiązań. Polecam montaż TAKIEGO coolera tylko oczywiście z przeszlifowanym na lustro spodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie ile wyciagneliscie z tych Gigacube rev 2 max z O/C bo interesuj mnie wlasnie zakup tej karty

Na chwile obecną mam 515/611

Jak skombinuje jakies radiatorki na drugą strone karty, mam nadzieje osiągnąć coś ponad 620 dla pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarineDelta rozwiązanie które zastosowałem w GF FX 5700 niestety nie zdało egzaminu na Radku 9600Pro. ma on GPU bliżej złącza AGP i po zamontowaniu Golden Orba nie było szans wpiąć karty :( . Jeśli bym się uparł to pewnie bym go zeszlifował jekieś 5mm i by wszedł ale nie lubię takich rozwiązań. Polecam montaż TAKIEGO coolera tylko oczywiście z przeszlifowanym na lustro spodem.

niestety jak dlamnie jest za mały :( 500 mhz to bardzo extremalna temp na rdzeniu i potrzebuje on duzego radiatora, najwyrzej ten co kupilem wstawie na procesor a z procesora wstawie na karte.

lub najwyrzej zeszlifuje te 5mm.

p.s

skad masz takie BIG radiatory na pamięci ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EJ LUDZIE !!!!

Może nie jestem zbyt odkrywczy, ale właśnie doznałem strasznego szoku!!!!

Mam Radeona His 9550 128 MB 128 bit 250@425 & 400@500 i na sprzęcie:

Celeron 1.7 Ghz

512 Mb Ramu @ 266 Mhz

ECS (niższa półka)

APG x4

OMEGA DRIVERS 2.5.58

Miałem w 3d marku 2003 2541 pkt

A na na konfiguracji:

Radeon His 9550 128 MB 128 bit 250@425 & 400@500 i na sprzęcie:

Celeron 1.7 Ghz

512 Mb Ramu @ 266 Mhz

ECS (niższa półka)

APG x4

DNA-drivers 2.8.4.8a

Mam w 3d marku 2003 2824 pkt

Także zmieńce sobie sterowniki i piszcie o ile więcej wyciągneliście.................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie male pytanie, na dzien dzisiejszy jakiego r9550 polecacie, bo wiele dobrego czytalem o Szafirku ale Gigabyte tez ma sporo pozywtnych opinii

ps. a moze HIS?

dobra pytania nie bylo, widze, ze gigabyte jest sporo drozszy wiec pod uwage go nie biore, a z his-a i szafirka to juz wybro latwy

ps. kiedys r9000 by szafir i r9100 by szafir teraz r9550 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EJ LUDZIE !!!!

Może nie jestem zbyt odkrywczy, ale właśnie doznałem strasznego szoku!!!!

Mam Radeona His 9550 128 MB 128 bit 250@425 & 400@500 i na sprzęcie:

Celeron 1.7 Ghz

512 Mb Ramu @ 266 Mhz

ECS (niższa półka)

APG x4

OMEGA DRIVERS 2.5.58

Miałem w 3d marku 2003 2541 pkt

A na na konfiguracji:

Radeon His 9550 128 MB 128 bit 250@425 & 400@500 i na sprzęcie:

Celeron 1.7 Ghz

512 Mb Ramu @ 266 Mhz

ECS (niższa półka)

APG x4

DNA-drivers 2.8.4.8a http://downloads.guru3d.com/downloadget.php?id=851&file=4&evp=482c41e129a2746755f79ba29a43d70c

://http://downloads.guru3d.com/downloa...79ba29a43d70c

Mam w 3d marku 2003 2824 pkt

Także zmieńce sobie sterowniki i piszcie o ile więcej wyciągneliście.................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie montuje wentyle (sposób przypiecia wedle uznania)

tak się składa ze gosc ma identyczny coller który ja zamówilem na allegro (17zł) pod AMd do 2.4 GHz

apropo sposobu przypiecia, to jak to zrobiles ? jak i skad przypomocowales ta biala podstawke z zapinkami ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie montuje wentyle (sposób przypiecia wedle uznania)

tak się składa ze gosc ma identyczny coller który ja zamówilem na allegro (17zł) pod AMd do 2.4 GHz

apropo sposobu przypiecia, to jak to zrobiles ? jak i skad przypomocowales ta biala podstawke z zapinkami ? ;)

na mocowanie niema regóły robisz jak chcesz : śróby, zapinki, paski, ...

przykładowe zdjęcia

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo zdejmowania tego wiatraka Z hisa to wydaje mi sie ze jednak to nie jest takie latwe poniewaz probowalem sciagnac wiatrak ale nastalem opory i prawdopodbnie radiator jest przyklejony do rdzenia :/

tez miałem problem , ale to zapinka czyma tak mocno :] . musze gdzieć kupic te kołeczki bo je troszke zcharatałem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deejay999 ta biała zapinka jest wycięta z zaślepki od zatoki 5,25". Jest ona przykręcona do spodu radiatora dwoma śróbkami. Radiator ten ma bardzo wygodną walcową podstawę wysuniętą ok. 5mm poniżej finów (średnica ok. 25mm). Całość jak widać zamocowana oryginalnymi kołeczkami. Trzymało się to jak diabli. Kiedy zdjąłem to bo trzeba było kartę sprzedać to w podstawie aluminiowej były odciśnięte krawędzi rdzenia GPU. Widocznie dosyć mocno przylegał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HIS 9550 - kilka pytan do wlascicieli

Jako, ze moja wyczekiwana gra (Richard Burns Rally) nie ruszyla na

moim Gf2Ti, pomyslalem o kupnie nowej, z tego co sie orientuje niema

sesu kupowania dzisiaj juz 85009100.

Przeczytalem watek o R9550, ale mam juz tylko spory metlik w glowie :)

Wybralem HISa, poniewaz w sklepie gdzie kupuje jest tylko ta.

Oto pytania:

1.Czy karta ruszy na starszej plycie (KT133A, ktora obsluguje AGP2i4 ?

2.Czy pamieci na tej karcie na standardowych ustawieniach mocno sie grzeja ?

3.Czy rdzen na standardowych ustawieniach mocno sie grzeje ?

4.Czy karta na standardowych ustawieniach jest szybsza niz R8500/9100 ?

5.Jaka jakosc wyjscia TV-OUT w porownaniu do serii 8500 ?

Chcialbym karte sprawdzic w podkrecaniu, ale nie moge jej modyfikowac,

na oryginalnym chlodzeniu jakie sa bezpieczne granice ?

Chodzi o to, ze jak bedzie fatalnie sie krecic to moze uda mi sie wymienic,

ale pod warunkiem, ze nie bedzie zadnych sladow ingerencji w chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1 ruszy a jak bedzie nie stabilna to wylaczysz agp w biosie i bedzie ok

ad 2 raczej nie

ad 3 tez nie za bardzo skoro ja na tym smigielku wyciskam 445mhz

ad 4 nie nie jest szybsza w testach dx8.1 w dx9 jest i to znacznie

ad 5 taka sama jak nie lepsza wszytko zalezy od producenta i egzemplaza karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZGF1. BIerz bo sam mam kt 133a i zobacz jak mi pieknie hula. Tylko jeden warunek. Popros sprzedawce zeby przed kupnem ci dal do zobaczenia to karte i sprawdz czy ma na pewno pamiec 4 ns hynixa bo jesli 5ns to nie bierz bo nie podkrecisz tej wersji. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZGF1. BIerz bo sam mam kt 133a i zobacz jak mi pieknie hula. Tylko jeden warunek. Popros sprzedawce zeby przed kupnem ci dal do zobaczenia to karte i sprawdz czy ma na pewno pamiec 4 ns hynixa bo jesli 5ns to nie bierz bo nie podkrecisz tej wersji. :)

własnie nie ma sensu kupowac z pamieciami 5ns jak za 25zł drożej jest 4ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...