xor Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 No, przed voodoo (minimalnie) byl chociazby chyba PowerVR - chocby karta apocalypse3d. Ale to bylo tak dawno, ze moge sie mylis co do nazw. Ale byly - natomiast voodoo byl chyba pierwszym, w ktorym zastosowano dwuliniowe filtrowanie tekstur ('rozmazywnaie'). Ale z cala pewnoscia byly akceleratory przed voodoo. Natomiast dl a386 tylko ISA i moze VLB - a n aVLB moize znajdzie cos z uwczesnych profesjonalnych kart... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 PowerVR PCX1 i PCX2 - spodzywaja obie dzielnie u mnie na polce - karty przewyzszaly mocno produkt 3dfx. PCX1 nie miala filtrowania a 2 miala:) - na tych kartach ultim@te race pro do tej pory jest pokazem kunsztu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 486 DLC to nic innego jak procesory Cyrix, zgodne na poziomie złączy z płytami pod 386 DX. W odróżnieniu od 386 posiadały cache L1 od 1 do 2 kb. Nie wiem jak ich wydajność wyglądała w porownaniu do produktu Intela. Postaram się coś takiego zdobyć i przetestować. Płyty pod 386 napewno nie obsługiwały VESA Local Bus. VLB było w zasadzie tylko "przedłużeniem" wyprowadzeń procesora 486. Jeśli wogóle były jakieś płyty "przejścówki", na co dało radę wsadzić 486 i 386 to napewno VLB działało by tylko w przypadku wsadzenia tego pierwszego. Właśnie dlatego buduję najszybsze 386, a nie 486. Płyty pod 486 DX4 były dostepne z portami PCI. Żeby z czystym sumieniem zbudować najszybsze 486 musiałbym zdobyć najszybszą dostepna kartę na PCI. Na to natomiast mógłbym wydać nawet kilka tysięcy zł, bo dziś nawet GeForce FX można kupić w wydaniu na PCI. W kwestii co jest akceleratorem. Pierwszym akceleratorem był IBM 8514/A. Akcelerował rysowanie linii ukośnych przy podaniu początkowego i koncowego punktu. Nastepca, karty XGA i XGA-2, potrafiły już wyświetlić 24 bitowy kolor. Akcelerowały (ponad to co 8415/A) np. wypenianie wielokątów wybranym kolorem. Tyle że mogły być używane tylko w IBM PS/2. Pierwsze 3D pojawiło się w Matrox Millenium 2064W. Karta posiadała 16 bitowy bufor Z i potrafiła cieniować metodą Gourauda. Była skierowana głównie dla grafików i architektów. No i to było już PCI :( niestety. Pierwszą kartą dla graczy był nVidia NV1 (Diamond Edge 3D), i potrafił sprzetowo nakładać tekstury. No i to też było juz PCI. Tyle wynika z moich informacji. Nic ciekawego na ISA nie było. Jedyne na co liczę, to karta przewidziana na PCI, ale wydana też w wersji na ISA. Tak samo jak np. wspomniane GeForce FX. Karta przewidziana na AGP, ale na PCI też idzie sprowadzić. O 3D Marku nawet nie marzę. Nawet na Pentium II 233 i ATI Rage II miałem 130 pkt, w 3D Mark 99. Chcę tylko puścic kilka testów niskopoziomowych (SiSoft Sandra), spróbować zainstalowac Win 98, przetaktować i poprostu miec radochę że mam najszybsze 386 świata :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2004 oka, celek 433 - lutowane nowe mosfety na płycie, jak jużpisałem sprzedany więc screena nie dam. chłodzony powietrzem - wielki miedziany radiator + 2x80mm, huczał jak cholera, prime pewnie by nie przeszedł. Eee to chyba miales 650mhz max.... predzej mi kaktus na rece wyrosnie, i kilku jego przyjaciol na czole niz bujnoles go >~750mhz .... macci na LN2 nie bojnol celka >740mhz (bariera o ktorej mowilem) co do 386 100MHz i pentium pro nie ma sprawy, dzisiaj mam egzamin z fizyki, poproszę kolegę o jakieś screeny. pentium pro nadal robi jako serwer, ciągle działa. teraz jest sesja ale spróbuję dać screeny. Byly 386amd majace mnoznik 2x.... 40 mhz byly nominalnie chyba Ppro.. nie wierze p.s. ten 486 100@200 to był (chyba amd) X5, coś pośredniego między 486 a penttium. postaram się o screeny :!: mam to dalej, lezy w szufladzie 5x86 - pentium od amd pod 486 gniazdko.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 386 miał mnoznik (zależność) i byl w przypadku mojej dx40 ustawiany na kilka mozliwosci.: 5x8Mhz lub 4x10MHz lub 13x3Mhz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 s3 byl pierwszym jedno chipowym akcelatorem grafiki i zostal zaprojegtowany w 1991 roku i nie byl to Virge ale s3 - virge , dx i inne pochodne byly to modyfikacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 PowerVR PCX1 i PCX2 - spodzywaja obie dzielnie u mnie na polce - karty przewyzszaly mocno produkt 3dfx. PCX1 nie miala filtrowania a 2 miala:) - na tych kartach ultim@te race pro do tej pory jest pokazem kunsztu.Eee, cos Ci sie troche pokrecilo - PVR1 byl znacznie slabszy od voodoo1... Voodoo 1 kupilem zaraz, jak sie pojawila - wtedy juz bylo PVR1, a voodoo 1 zmiatalo w tym czasie wszystko, co bylo na rynku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 voodoo był pierwszym akceleratorem do gier i pomimo zaporowej ceny długo było kupowane. gdy nVidia pokazała że voodoo jest g... warte i riva 128 za 20% ceny potrafiła to samo, cena voodoo spadła z 800 na 250zł w ciągu miesiąca czy dwóch. voodoo było pierwsze - rozmazywanie, odbłyski w nfs 2, ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Na isa nic ciekawego nie znajdziesz- tu byle jaka karta na PCI jest leprza. Na isi-e co najwyżej jakieś profesjonalne układy na całą długość obudowy big tower, ale to jest zwykły szajs. Pewnie jakiś cirius logic góra 2-4 MB bez akceleracji 3D. Ech...jednak PCI to był przełom. Okazał sie być nawet bardziej przyszłościowym niż AGP :P Ciekawi mnie, jak się sprawuje ludziom FX 5200 128 bit na PCI :) Mój były Creative Geforce 2MX 32 MB SD-Ram 128 bit bez problemu na CEL 1.9 512 DD-R ciagnął płynnie Colina 4 i UT 2004 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Mój były Creative Geforce 2MX 32 MB SD-Ram 128 bit bez problemu na CEL 1.9 512 DD-R ciagnął płynnie Colina 4 i UT 2004 :)jakos trudno mi w to uwierzyc... 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 DO RadzioZ Ten Tseng ET 4000 co go miałem na isa widziałem u kogos na PCI a Tseng robił naprawde porzadne karty grafiki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 kumpel miał tseng chyba 4000, miało to 2 lub 6MB, do tego voodoo 12MB, wtedy komp marzeń :) zapłacił za to straszne pieniądze a już wkrótce moje K6 z rivą tnt go rozwalało ;) ale też wykosztowałem się dużo, 530zł :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 tseng ET6000 + voodoo 2... piekne to bylo... szkoda ze nie wytrzymalo to chlodzenia zamrazaczem do ukladow scalonych (V2 @ 124mhz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 AMD rulez.Niewiem skad masz takie info ,ale voodoo to rozwalac zaczela nvidia dopiero od TNT. Riva 128 byla conajwyzej taka se, moje V1 klepalo ja jak chcialo. A w glidzie to wogole niebylo porownania.Z ta zmiana ceny takze sie zupelnie niezgodze, sam kupilem V1 za 500zl ,a markowe monstery chodzily po 600 wtedy, wiec teorie z naglym spadkiem ceny mozna sobie .... ;).Cena spadala relatywnie powoli naprawde ,pamietam bo czekalem i zbieralem kase wtedy na to cacko :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Miałem jednocześnie Rive 128 i VooDoo1 i o ile dobrze pamiętam to chodziły bardzo podobnie. Dla tego sprzedałem VooDoo Helios i kaska mi została. A potem to już Rivka TNT za 999zł :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Tez mialem heliosa ;) .Co do rivy to porownywalem z kumplem, i jak spora czesc tytulow chodzila podobnie tak niektore tragicznie i z bugami, jak cos obslugiwalo opengla albo glide to juz wogole bez porownania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Odbiegacie od tematu. Tu chodzi o ISA, a nie PCI :? A tak już od siebie do mojego Geforce 2 MX na PCI- no jak nie, jak miałem ten sprzet i Colin4 działał ładnie. Co prawda detale na low, moze cos tam na medium, ale przycięć nie zanotowałem przy 640/480. Miałem wtedy sesję, a kartę używałem ok. miesiaca ( prawie wogóle nie grałem, gł. w Carmageddon 2 :P). Obecny właściciel nie jest już taki w niebo wzięty, bo ma Cel ok. 550 Mhz i kompletną kaszaniastą płytę na SIS-ie SIS 630 i już trochę narzeka na płynność. No ale to inna klasa sprzętu wzgledem Cel 1.9 Ghz +DD-R i P4S5A ( b. fajna płyta), to sie nie dziwię. Teraz ten sprzęt używa siostra, z tym, że ma Geforce 2MX 128 bit na AGP i wielkiej różnicy wzgledem płyności nie widzę...acz jest wyczuwalna, ale nie są to jakieś gigantyczne wachania, jakieś 20 % na korzyść AGP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...