Skocz do zawartości
Włodi

Czy muszę formatować dysk gdy wymieniam MOBO?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie.

Wszystko by było ok gdybym miał więcej niż jedną partycję :P, a nagrywarki nie posiadam i nie chce stracić miliardy muzyki, filmów itd. chyba bym się pociął :D

Zmianiam właśnie na NF7, może ktos mi powie czy wogóle windows ruszy, chociaż na jakiś czas puki tego wszystkiego nie pozgrywam na płytki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk masz w miarę duży, spróbuj podzielić go jakimś menadżerem partycji. Przekopiuj wszystko co chcesz zachować na partycję nie sytemową i nawet jakbyś musiał przeformatować (chociaż tu zgodzę się z przedmówcami, że raczej nie będzie to konieczne), to danych nie stracisz.

No chyba, że HDD masz zapchany totalnie, to wtedy nie polecam przepartycjonowania. Duże ryzyko utraty danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbował. I tak wszystkie zmiany na partycji podstawowej są dokonywane po restarcie w trybie tekstowym.

..i nie zawsze konczy sie powodzeniem 8O 8O

Polecam odinstalowac viahyperion(jesli stara plyta na KT) lub inny ster intela i powinno byc good-w razie czego gdyby sie system nie uruchamial to w trybie awaryjnym mozna sprobowac odpalic i dorzucic stery od nowego mobo.

Tak jak wspomnialem wyzej,unikalbym partycjonowania dysku(tylko przy formacie)-zapros kolege z pojemnym dyskiem i zgracie soft 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..i nie zawsze konczy sie powodzeniem 8O  8O 

Do tego przy błędach PM wywala komunikaty błędów nie mające nic wspólnego z rzeczywistym błędem.

Jak ostatnio dzieliłem C w NTFS na 2 mniejsze(1 w fat32 druga w ntfs) to wywaliło"Unsupported file system" czy jakoś podobnie. Chyba z pół godziny kombinowałem z tym nie wiedząc co sie stało do chwili jak w fdisku zobaczyłem ze partycja podstawowa nie jest ustawiona jako aktywna 8O .

Partycje podzielił i stworzył poprawnie tylko odznaczył aktywnosc.

Ale to jeszcze nie problem. Były przypadki na forum, że komus wywaliło zawartośc całego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej, a tak z ciekawosci i calkiem poza konkursem (pytanie do wystawiajacego temat) - czy dalej działają ci te napędy optyczne LG?

:)

Atlhon XP 3000@3200+, ASUS A7N8X-E Deluxe, NEC DVD-RW, Lite-on DVD-ROM, 2x Corsair Value Select 512MB CL2.5, Sapphire Atlantis Radeon 9800pro@XT, MAXTOR 120GB SATA, Thermaltake Silentboost, Monitor LCD 17" Samsung 173p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D he, he, he miałem tydzień temu ten sam problem. gdy ktoś używa WinXP to leży i kwiczy, jak miał WinMe to jedzie dalej. Awaria płyty na chipsecie KT333, Chinatech, wymiana na nForce 2 ultra 400, Epox, czyli Via na nVidia, wszystko działa, nawet Raid 0 zaskoczył, dane odzyskane :P . Ciekawostka : dwa systemy Me na jednym kompie, każdy inaczej sie zachowywał. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi